Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ψηφίζει τους βομβαρδισμούς, αλλά δηλώνει... ειρηνοποιός!

Παρά τη συνεχιζόμενη στήριξη της κυβέρνησης στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην ομιλία του ως "ειρηνοποιός" και ως διαφωνών με τους βομβαρδισμούς!

Ο Κ. Σημίτης, που για μια ακόμα φορά έκανε λόγο, γενικώς και αορίστως, για"βαλκανική κρίση" και "γιουγκοσλαβική κρίση" μια μόλις μέρα μετά τη διάθεση του αεροδρομίου του Ακτιου στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Ελλάδα από την αρχή "υποστήριζε την ειρηνική, πολιτική διευθέτηση της κρίσης". Για μια ακόμα φορά έκανε λόγο για ανυπαρξία της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή έπρεπε να ήταν "πιο διορατική και πιο τολμηρή στη χάραξη συγκεκριμένης και συνολικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια", λες και η σημερινή στήριξη και συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Συνεχίζοντας τη διαστροφή της πραγματικότητας που λέει ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως αποδεχτεί μια πολιτική υποτέλειας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πάντα "ναι" και "ευχαριστώ" ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση "έχει το ανάστημα, το κύρος και την ισχύ να λέει και "ναι" και "όχι" σε εταίρους, συμμάχους και τρίτους. Να λέει "ναι και όχι" εκεί που χρειάζεται και εκεί που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Φυσικά, δεν έκανε τον κόπο να αναφέρει στη Βουλή μια περίπτωση, κατά την οποία η κυβέρνησή του είπε "όχι" στις επιταγές των ιμπεριαλιστών είτε αυτές αφορούσαν τα Ιμια, τους S-300, τον Οτσαλάν ή την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όχι μόνο εμφανίστηκε σύμφωνος με τις ιμπεριαλιστικές επιταγές, αλλά εναρμόνισε και το λεξιλόγιό του στους γνωστούς ψυχροπολεμικούς όρους του παρελθόντος. Ετσι, όταν αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του 1989 κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δεν αξιοποίησε τις νέες δυνατότητες, δηλαδή "το άνοιγμα των συνόρων, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών και του σιδηρού παραπετάσματος ".

Αμετροεπής ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού στα κόμματα που ζητούν τη συζήτηση της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι αυτό δε γίνεται, επειδή ανησυχούν πράγματι για τη χώρα, αλλά για την "αγωνία ενόψει των εκλογών και το κομματικό συμφέρον".

Σε μια χρονική συγκυρία που - όπως δείχνει και η παραπομπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στο Δικαστήριο της Χάγης, για την οποία δεν είπε λέξη- το ΝΑΤΟ εντείνει την επιδρομή του κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρις εσχάτων, ο πρωθυπουργός είδε ότι οι απόψεις της κυβέρνησης "για εκεχειρία, για την ενεργοποίηση του ΟΗΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, για την ευρύτερη εμπλοκή της Ρωσίας, για τη σύμπραξη της Κίνας βρίσκουν απήχηση"! Σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει το είδος των "ειρηνευτικών πρωτοβουλιών" είπε μεταξύ άλλων ότι "έχει απευθύνει έκκληση στη Γιουγκοσλαβία" να αποδεχτεί τη συμφωνία των "8", μια συμφωνία που είναι ξεκάθαρα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ