Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε "καταγραφή" επιφυλάξεων...

Με κύριο άξονα της κριτικής του την απουσία "φωνής" της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς ο Κ. Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία στο θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως, άλλωστε, επανειλημμένα έχει δηλώσει, τόνισε ότι είναι ρεαλιστής και δε ζητάει σε καμία περίπτωση ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά απλώς την "καταγραφή" των όποιων επιφυλάξεων για τον πόλεμο στη γειτονική χώρα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση, για προεκλογικούς λόγους, εμφανίζεται στο εσωτερικό της χώρας ως αντίθετη με τους βομβαρδισμούς, αλλά στα όργανα των διεθνών οργανισμών, που συμμετέχει δεν ψελλίζει το παραμικρό συμμορφούμενη με τις εντολές που παίρνει. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας στάσης ανέφερε την προχτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ολμπράιτ, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν τόλμησε καν να αναφερθεί στις πολυδιαφημισμένες "ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει "εφαλτήριο για χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσσοβο" και αναρωτήθηκε τι είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ο πόλεμος είναι λάθος επιλογή του ΝΑΤΟ και αιτιολογώντας την κριτική που το κόμμα του ασκεί είπε ότι αυτή γίνεται, για να είναι "χρήσιμο και δημιουργικό" στη συμμαχία.

Εσπευσε να πει ότι για τον πόλεμο υπεύθυνες είναι και "οι δύο πλευρές" και ότι κανένας "δεν είναι αθώα περιστερά".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κόμματός του για την επίλυση της κρίσης είπε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση πολιτικής λύσης, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρύτατη αυτονομία των Κοσσοβάρων, ειρηνευτική αποστολή υπό τον ΟΗΕ, απόλυτο απαραβίαστο των συνόρων και απάλειψη από τα κείμενα του Ραμπουγέ της πρόβλεψης διενέργειας δημοψηφίσματος για την αυτονομία του Κόσσοβου.

Ανέφερε πως είναι απαραίτητη μετά την κρίση τριμελής επιτροπή για την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, με Ελληνα μεσολαβητή και δύο εκπροσώπους των αντιμαχομένων, διεθνής διάσκεψη για το Γιουγκοσλαβικό υπό την αιγίδα της ΕΕ και σχέδιο οικονομικής ανόρθωσης των Βαλκανίων.

Μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή ακολούθησε η καθιερωμένη δικομματική "κοκορομαχία" με τον πρωθυπουργό και μετά το πέρας της οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων αποχώρησαν ομαδικά από την αίθουσα πριν μιλήσουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική ηρεμία (1999-07-01 00:00:00.0)
Ανάμεσα στις στρατιωτικές επιλογές (1999-05-25 00:00:00.0)
Περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση... (1999-04-22 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος στη χερσαία εμπλοκή (1999-04-20 00:00:00.0)
Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία πλήττει και την Ελλάδα (1999-04-20 00:00:00.0)
Ποικίλες ιμπεριαλιστικές πιέσεις (1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ