ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισταθείτε στη μετατροπή του Βόλου σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών

Πρόσκληση προς τους φορείς του Βόλου να αντισταθούν στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στη δολοφονική τους επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με το πρόσχημα των "προγραμματισμένων" ασκήσεων δεν πείθει κανέναν και μόνο τυχαία δεν είναι. "Πιστεύουμε, τονίζεται, ότι οι κινήσεις αυτές στο λιμάνι του Βόλου, με την παρουσία αρματαγωγών που μεταφέρουν άρματα μάχης και άλλα πολεμικά υλικά τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν με νταλίκες σε στρατόπεδα της περιοχής μας (ο κύριος όγκος βρίσκεται στο εργοστάσιο αρμάτων του Βελεστίνου), είναι ενταγμένος στα σχέδια προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων για την πραγματοποίηση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία".

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμη πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό ότι "δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ οι μέχρι τώρα ενέργειές της αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η μοναδική αλήθεια που γνωρίζει ο ελληνικός λαός είναι, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πει ούτε ένα όχι στους Αμερικανονατοϊκούς φονιάδες, αλλά αφού υπέγραψε όλες τις αποφάσεις τους, ετοιμάζεται τώρα να πάρει μέρος ενεργά στις χερσαίες επιχειρήσεις με την αποστολή 2.000 στρατιωτών, με το πρόσχημα της ειρηνευτικής δύναμης".

Στην ανακοίνωση καλείται ο λαός της περιοχής όχι μόνο να "να ξεσηκωθεί ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο, αλλά να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που άλλα με μισόλογα και άλλα ευθέως προσπαθούν να μισομοιράσουν τις ευθύνες μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Μιλόσεβτις. Οι ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη, τονίζεται, είναι μια ευκαιρία να καταδικάσετε αυτήν την πολιτική και με την ψήφο σας, ενισχύοντας το ΚΚΕ, τη μόνη καθαρή και συνεπή δύναμη. Το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκε στην πράξη και όχι με λόγια απέναντι σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο".

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
"Το ΝΑΤΟ δικαιούται να κερδίσει"!

"Από την ώρα που η Γιουγκοσλαβία θα δείξει τη διάθεσή της να συνδιαλλαγεί πάνω στη βάση που το ΝΑΤΟ θέλει, το ΝΑΤΟ μπορεί να κερδίσει και δικαιούται να κερδίσει"! Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε χτες αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι. Επιχειρώντας να "εξισορροπήσει" τα πράγματα, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ "δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί, ούτε τον εξευτελισμό ενός λαού, ούτε και προπαντός την ηθική αλλά και την υλική, σωματική εξόντωση ενός λαού. Αυτό δεν τιμά τη Δύση".

Επιχειρώντας μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "το Γιουγκοσλαβικό βρίσκεται αυτή την ώρα στην κρισιμότερή του καμπή, είναι κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η θα γίνει το μεγάλο βήμα προς την ειρήνη ή υποχρεωτικά πλέον θα πάμε σε κλιμάκωση του πολέμου που σημαίνει χερσαίες επιχειρήσεις, που σημαίνει τραγωδία". Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του, ενώ, όπως είπε, θα ενημερώσει και το ΝΑΤΟ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ικανοποιημένος από την αντίδραση της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας και από τη στάση του Μιλόσεβιτς, με τον οποίο, όπως είπε, είχε μια ειλικρινή συζήτηση. Ταυτόχρονα δεν έκρυψε ότι "προσπάθησα στο μέτρο που μπορούσα να τον επηρεάσω προς τη σωστή κατεύθυνση"! Χαρακτήρισε ως δεύτερο λάθος, μετά το Ραμπουγιέ, την απόφασηπαραπομπής της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας από το "δικαστήριο" της Χάγης, αλλά, διαπίστωσε ότι "δε δημιουργεί αδυναμία συνέχισης των ειρηνευτικών προσπαθειών".

Γενικότερα υποστήριξε ότι δικαιολογείται "μια συγκρατημένη αισιοδοξία", γιατί "πρέπει να ελπίζουμε ότι ο σημερινός δυτικός κόσμος δεν μπορεί να είναι τόσο παράλογος"!

Σε ερώτηση αν ο Μιλόσεβιτς έχει περιθώριο να πάρει την πολιτική απόφαση αποδοχής της πρότασης της "ομάδας των 8", ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο Μιλόσεβιτς είναι "ο μόνος άνθρωπος που είναι σε θέση να πάρει την απόφαση για μια συμφωνία και, πιο σημαντικό, να εγγυηθεί την υλοποίησή της".

Αναφερόμενος στην, τραγική όπως τη χαρακτήρισε, εμπειρία του από το ταξίδι του στο Βελιγράδι τόνισε ότι "το να χτυπιέται έτσι μια χώρα, να βομβαρδίζεται ανηλεώς και να απειλείται κιόλας με εξουθένωση, δεν είναι ούτε ηθικό ούτε γενναίο, είναι άνανδρη πολιτική".

  • Βόμβα στη διαδικασία ειρήνευσης χαρακτήρισε ο Αντ. Σαμαράς την απόφασηπαραπομπής Μιλόσεβιτς από το "δικαστήριο" της Χάγης και πρόσθεσε: "Αν θέλουν πραγματικά την ειρήνη, με ποιον τώρα θα διαπραγματευτούν;".
Και το Αγαθονήσι "γκρίζα ζώνη";

Νέα απόπειρα επαναφοράς της θεωρίας περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο έγινε από την Αγκυρα, με αφορμή την άφιξη στο νησί Αγαθονήσι,που ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και βρίσκεται νότια της Σάμου, ομάδας περίπου 30 ατόμων της "Λέσχης Φουσκωτών Σκαφών "Ιάσων"". Η ομάδα αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στο νησί, με σκοπό να αναρτήσει μια μεγάλων διαστάσεων ελληνική σημαία. Για το λόγο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και ζήτησε "να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή", που, κατά την Τουρκία, θεωρείται αμφισβητούμενης κυριότητας. Δέκτης του διαβήματος έγινε η υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας κα Κουμανάκου, η οποία είναι τρίτη στην ιεραρχία στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρας.

Πάντως, από την τουρκική πλευρά δεν έγινε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένο νησί. "Από τη δική μας πλευρά, είπε χτες ο υπουργός ΤύπουΔ. Ρέππας,επαναλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η πάγια θέση πως δεν υπάρχει αμφισβητούμενο καθεστώς σε συγκεκριμένα νησιά, τα οποία ανήκουν στην ελληνική Επικράτεια, όπως είναι και το Αγαθονήσι". Να σημειωθεί ότι το Αγαθονήσι είναι ένα νησί με οργανωμένη κοινωνία, με περίπου 200 κατοίκους. Για τους λόγους αυτούς, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, "δε δικαιολογείται, λοιπόν, αυτή η στάση από την πλευρά της Τουρκίας". Και τόνισε ότι αποτελεί ακραία και προκλητική συμπεριφορά που στερείται σοβαρότητας.

Για την ενέργειά της, η συγκεκριμένη "Λέσχη" είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεννοηθεί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα υπάρχει γραπτή απάντηση από τον διευθυντή του Επιτελείου του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Β.Χωραφά, με ημερομηνία 9 Φλεβάρη 1999, με την οποία δίνεται η σχετική άδεια κατόπιν συνενόησης με το ΓΕΕΘΑ και την κοινότητα Αγαθονησίαου.

ΕΕΔΥΕ
Συνεχίζουμε το παράδειγμα του Λαμπράκη

Μνημόσυνο τιμής στον αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης

Με μια σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε για άλλη μια φορά η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Α Νεκροταφείο το μνημόσυνο του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη,που δολοφονήθηκε από φασιστοειδή του κράτους και παρακράτους πριν 36 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Τον αγωνιστή τίμησαν με τη συμβολική ειρηνοδρομία, που διοργάνωσαν 10 μαραθωνοδρόμοι αθλητές, που ξεκίνησαν από το μνημείο του Λαμπράκη στην Παλλήνη και κατέληξαν στο μνήμα του στο Α Νεκροταφείο Αθήνας. Στη λιτή, αλλά γεμάτη φλόγα και συγκίνηση εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος φίλων της ειρήνης, από της Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά, πολλά μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και οι δύο γιοι του αγωνιστή Γρηγόρης και Γιώργος και ο εγγονός του Γρηγόρης.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, στη ζωή και τη δράση του αγωνιστή, αναφέρθηκε με ομιλία του, ο πρόεδρός της και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας,ο οποίος υπογράμμισε τη διαχρονική αξία του παραδείγματος του Γρηγόρη Λαμπράκη, για τη συνέχιση του αγώνα για την ειρήνη, ιδιαίτερα στις μέρες μας με τον άδικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Τέλος σημείωσε ότι μόνο οι λαοί μπορούν να μπουν φραγμός στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα μέσα από την ανάπτυξη ενός μεγάλου φιλειρηνικού παγκόσμιου κινήματος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών από όλους τους παραβρισκόμενους, στο μνήμα του μεγάλου αγωνιστή.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Φιλοπολεμική υστερία

Με την κυβέρνηση, η οποία ενοχλείται από τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού, ευθυγραμμίστηκε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Δήμου Αμαλιάδας. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη συνεργεία του δήμου κατέβασαν από πολλά σημεία της πόλης πανό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας, του Συλλόγου Εικαστικών Ελλάδας και άλλων φορέων, τα οποία έγραφαν "ενοχλητικά" αντιΝΑΤΟικά και αντιπολεμικά συνθήματα πιστεύοντας μάταια πως εξαφανίζοντας τα πανό θα εξαφανίσουν και τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού. Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την ενέργεια και καλεί το δήμαρχο Αμαλιάδας να τοποθετηθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα"με ποιους συντάσσεται; Με τις βόμβες του ΝΑΤΟ που μακελεύουν τους λαούς ή ενάντια στον πόλεμο;".

Σήμερα στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902":

  • Στις 10.00 πμ, σε επανάληψη, στην εκπομπή "Με άποψη" ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει με θέμα "Κοινωνική Πολιτική και ΕΕ",με τους: Αποστολίδη Λουκά (ΠΑΣΟΚ), Παπασταύρου Σταύρο (ΝΔ), Τσατσούλη Τασία (ΚΚΕ), Οικονομίδη Πάνο (ΔΗΚΚΙ), Καλύβη Αλέκο (ΣΥΝ), Σιαμπάνη Απόστολο (ΠΟΛ.ΑΝ.).
  • Στις 2.30 μμ στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο" η Α. Μπαλλή φιλοξενεί τον Φερνάντο Κιλοδράν,μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, σε μια συζήτηση για τον Πινοτσέτ και το σημερινό καθεστώς στη Χιλή.
  • Στις 6.15 μμ, σε επανάληψη, στην εκπομπή "Εντός, εκτός και επί των γεγονότων" θα μεταδοθεί η συζήτηση του δημοσιογράφου Γ. Ευσταθίου, με τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα "Πόλεμος στα Βαλκάνια και Ευρωεκλογές".
  • Στις 9.30 μμ, στην εκπομπή Πολιτική Επικαιρότητα θα μεταδοθεί η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα: "Πολιτική κυβέρνησης στην ΕΕ - Βαλκανική κρίση".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ