ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δικαστήριο σκοπιμότητας και εντυπώσεων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ξεκίνησε προχθές το πρωί στο νησί Ιμραλί η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αμέσως μετά την έναρξη της δίκης, οι συνήγοροι του Οτσαλάν ζήτησαν την αναβολή της και την άμεση αποχώρηση του στρατιωτικού δικαστή, δεδομένου ότι, πρόσθεσαν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απορρίψει κατηγορηματικά την όποια δικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων με αποτέλεσμα δύο απ' αυτούς να δηλώσουν ότι αποχωρούν.

Μετά το παραπεμπτικό βούλευμα του εισαγγελέα, έκανε την πρώτη απολογία του ο Οτσαλάν, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των Τούρκων στρατιωτών που χάσανε τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις με το ΡΚΚ, τόνισε ότι δέχεται τις κατηγορίες του εισαγγελέα για τις καταστροφές που προκάλεσε η ένοπλη αναμέτρηση του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό, και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να καλέσει το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα, με την προϋπόθεση ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή του και να έχει στη διάθεσή του ένα τηλεοπτικό κανάλι από το οποίο θα μπορεί να ανακοινώνει τις αποφάσεις και τις συστάσεις του.

Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εάν θα ήταν διατεθειμένος να καλέσει αμέσως το ΡΚΚ να εγκαταλείψει τον αγώνα του, ο Οτσαλάν απάντησε με κάποιες υπεκφυγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να ελπίζει στη δημοκρατική στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι έχει τη δυνατότητα μέσα σε τρεις μήνες να πετύχει τη διάλυση των Κούρδων ανταρτών που βρίσκονται στα βουνά.

Ο Κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ δεν παρέλειψε να πει ότι οι συνήγοροί του θα διαφωνήσουν οπωσδήποτε με την απολογία του, προσθέτοντας ότι αυτό του είναι αδιάφορο.

Ο Αμπντ. Οτσαλάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ιταλία και είπε ότι οι τρεις αυτές χώρες στο διάστημα που γύριζε στην Ευρώπη, δε σεβάστηκαν τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με τη μεταφορά και την παραμονή του στην Ελλάδα είπε ότι οι Ελληνες στρατηγοί που τον βοήθησαν, τελικά τον πρόδωσαν. Προέβη δε σε ένα είδος απειλής, τονίζοντας ότι το δικαστικό σώμα δε θα πρέπει να ετυμηγορήσει σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στην Τουρκία, αλλά σύμφωνα με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ετυμηγορία του.

Αρχισαν οι "αποκαλύψεις"

Η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συνεχίστηκε χτες το πρωί και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισε τις "αποκαλύψεις" για την υποστήριξη της Ελλάδας στο ΡΚΚ. Η Ελλάδα, φέρεται να είπε, παρείχε στο ΡΚΚ εκπαίδευση σε ειδικά στρατόπεδα και πυραύλους και έδωσε στο δικαστήριο κατάλογο με τις χώρες που ανέχονταν τις δραστηριότητες του PKK, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Συρία και το Ιράν, αλλά αρνήθηκε ότι είχε επίσημες σχέσεις με τις ηγεσίες των χωρών αυτών.

Στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι υπήρχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης των Κούρδων ανταρτών, ενώ στην Ολλανδία υπάρχει κέντρο πολιτικής εκπαίδευσης, τις δραστηριότητες του οποίου "θα μπορούσαν να γνωρίζουν οι αρχές". Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε από το Ιμραλί, ότι ο Οτσαλάν είπε πως η βοήθεια και η εκπαίδευση στελεχών του ΡΚΚ στην Ελλάδα, άρχισε μετά το 1990. Οι εκπαιδευόμενοι έφθαναν στην Ελλάδα αεροπορικώς από τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ και η εκπαίδευση γινόταν σε υπαίθρια στρατόπεδα, χωρίς να προσδιορίσει το πού βρίσκονταν τα στρατόπεδα αυτά.

Ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά σχέση του με επίσημες ελληνικές αρχές. Αντίθετα χθες, κατηγόρησε την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία ότι αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. "Οπως η Ελλάδα, έτσι και η Ρωσία, η Ιταλία και η Γερμανία δεν παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες του ΡΚΚ", φέρεται να δήλωσε.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Προδικασμένο το αποτέλεσμα της δίκης

Οι τουρκικές αρχές, με την κάλυψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν επέτρεψαν στον βουλευτή του ΚΚΕ να παρευρεθεί στη δίκη και πέρασαν μόνο όσοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την τουρκική κυβέρνηση

Με πρόσχημα την ...έλλειψη θέσεων στην αίθουσα του δικαστηρίου στο νησί Ιμραλί, όπου δικάζεται ο Αμ. Οτσαλάν, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν τον Στρ. Κόρακα,επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, να παρευρεθεί στη δίκη μαζί με τους άλλους βουλευτές (από Αυστρία και Φινλανδία), οι οποίοι συγκροτούσαν την τριμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πήγαν στην Τουρκία με αυτό το σκοπό. "Με έκπληξη πληροφορήθηκα, είπε ο Στρ. Κόρακας, ότι έχω διαγραφεί από τον κατάλογο των ατύπων (αφού η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί διεθνείς παρατηρητές) εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά ..." σύμπτωση" διαγράφηκαν και ορισμένοι άλλοι βουλευτές με εκφρασμένη καθαρή θέση γύρω από το κουρδικό ζήτημα και μη αρεστή στο καθεστώς της Τουρκίας".

Τελικά, παρευρέθηκαν στη δίκη μόνο όσοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την τουρκική κυβέρνηση και αυτοί ως απλοί βουλευτές και όχι υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Με τα παραπάνω, δήλωσε από την Τουρκία ο Στρ. Κόρακας, γίνεται πιο φανερό τι είδους δίκη πρόκειται να διεξαχθεί, παίρνοντας υπόψη και τα δρακόντεια μέτρα, τις πιέσεις προς τους δικηγόρους και την εκμετάλλευση των συγγενών των σκοτωμένων στο βρώμικο πόλεμο στρατιωτών. Αναδεικνύονται επίσης και οι ευθύνες ελληνικής κυβέρνησης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο τουρκικό καθεστώς".

Ο Στρ. Κόρακας επέστρεψε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα, όπου, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο, επισήμανε: "Εγινε φανερό ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας και ακόμα έγινε φανερό ότι δίκαιη δίκη σε αυτές τις συνθήκες, με τέτοιο καθεστώς, με τέτοιο Σύνταγμα, είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς. Είναι μια στημένη δίκη, είναι προδικασμένο το αποτέλεσμα, ήδη το έχουν δώσει. Υπάρχουν εφημερίδες, που λένε στον κόσμο ότι μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, θα κρεμαστεί ο εγκληματίας".

Ο Στρ. Κόρακας πήγε μέχρι τα Μουδανιά, όπου μπόρεσε να πάρει μια γεύση του γενικότερου κλίματος. Επίσης κατήγγειλε για υποκρισία το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ικανοποίησε την απαίτηση της Τουρκίας να μην παρευρεθούν οι βουλευτές υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συμβουλίου.

Οσον αφορά τη στάση του Οτσαλάν, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε: "Ορισμένα από αυτά που είπε τα είχε ξαναπεί. Οσον αφορά την Ελλάδα, να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την καταγγελία του για τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας και της Κένυας ότι ποδοπάτησαν το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωσή του. Που θέλει να πει με αυτό ότι: "Αν, κύριοι, μου είχατε δώσει πολιτικό άσυλο, δε θα συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν τώρα". Εδώ να υπογραμμίσουμε την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρωταγωνίστησε στην όλη υπόθεση για την παράδοση του Οτσαλάν στο καθεστώς της Τουρκίας, έχοντας υπόψη της τι θα γινόταν. Φυσικά, ανακινώντας τον μπαμπούλα "θα μας επιτεθεί η Τουρκία", τώρα συμμετέχουμε στην επίθεση της Γιουγκοσλαβίας. Τελικά, τα έχουμε παραδώσει όλα. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε το μοιραίο, όσο σκύβουμε το κεφάλι".

Γκρίζα δίκη, γκρίζοι λύκοι, γκρίζες ζώνες

ΜΟΥΔΑΝΙΑ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ).-

Οι γραμμές αυτές γράφονται ενώ προχωρά η δεύτερη μέρα της δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χωρίς σημαντικές εξελίξεις. Η πιο σημαντική ίσως ήταν την πρώτη μέρα: Ολες οι έντυπες ή τηλεοπτικές παρουσιάσεις της δίκης Οτσαλάν (ένα μέρος τους, μάλιστα, πριν ο Οτσαλάν μεταφερθεί στο δικαστήριο του Ιμραλί) δε χαρακτήριζαν τον κατηγορούμενο με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από "αρχιτρομοκράτη".

Οι κίνδυνοι τραγικής και ανεπανόρθωτης κατάληξης είναι μεγάλοι. Το κατηγορητήριο ζητά ήδη την ποινή του θανάτου και αξιόπιστες τοπικές πηγές τη θεωρούν πολύ πιθανή.

Η ατμόσφαιρα είναι γενικά πολύ βαριά. Γίνεται ακόμα βαρύτερη από τις διαδηλώσεις των συγγενών των θυμάτων του πολέμου, που παίρνουν μεγάλη προβολή και δημοσιότητα. Ασφαλώς, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στις κρίσεις του. Η οδύνη των οικογενειών τόσων χιλιάδων νεαρών στρατιωτών και αξιωματικών οπωσδήποτε δεν ήταν "φτιαγμένη". Ωστόσο, και η κουρδική πλευρά των θυμάτων, αναλογικά ίσως, ακόμη πιο πολλών, δεν έχει δικαίωμα σε παρόμοια μεταχείριση; Εκτός αυτού, η ίδια η παρουσίαση τόσων θυμάτων (30.000, κατά επίσημες και, πιθανότατα, υποτιμημένες απογραφές) δεν είναι, άραγε, πλήρης απόδειξη ότι εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με τις ενέργειες μερικών μισοπαραφρόνων εγκληματιών αλλά με μια εκτεταμένη σύγκρουση που χρειάζεται πολιτική λύση;

Αξιοσημείωτο είναι και ότι τα θύματα που παρουσιάζονται φαίνεται να είναι σχεδόν όλοι στρατιώτες και αξιωματικοί, πράγμα που από τη μια μεριά δείχνει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και από την άλλη, δημιουργεί το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα γίνουν τέτοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να σκοτωθεί κανείς.

Ο ανταποκριτής του "Ρ" είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις της "Μιλιέτ" με μια ερώτηση: Τι κερδίζει άραγε η Τουρκία δημιουργώντας νέες μνησικακίες ή ακόμα και νέες εστίες μνησικακιών;

Ολα τα παραπάνω πρέπει να τα βλέπει κανείς στο φως του σοβινιστικού και επεκτατικού κύματος στο οποίο, δυστυχώς, βυθίζεται όλο και πιο πολύ ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας.

Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους Κούρδους νεκρούς του πολέμου δεν είναι η μόνη ένδειξη. Υπάρχουν και άλλες σοβαρότερες. Η δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού 3 κομμάτων - Δημοκρατικής Αριστεράς, Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) και Μητέρας Πατρίδας - μοίρασε πάλι τα κυβερνητικά πόστα, δίνοντας στο ΚΕΔ το τμήμα του ΥΠΕΞ το αρμόδιο για τις σχέσεις με τον "Τουρκικό Κόσμο". Ετσι, το ΚΕΔ απέκτησε την ευκαιρία να θέσει - ή, το πιθανότερο, να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για να τεθεί - το θέμα του "Ανατολικού Τουρκμενιστάν". Πού βρίσκεται αυτή η περιοχή της οποίαςελάχιστοι είχαν, ως τώρα, ακούσει το όνομα; Στην Κίνα, όπως φαίνεται. Αυτά πρέπει να τα βλέπει κανείς στο φως τηλεοπτικών εκπομπών όπου εμφανίζονται αρχαίες "Τουρκικές Αυτοκρατορίες" που φθάνουν ως την Κορέα ή του γιορτασμού "των 700 χρόνων του Οθωμανικού Κράτους" που διαφημίζονται με μεγάλα πανό στους δρόμους της Προύσας.

Πιο κοντά μας, η δίκη φαίνεται να σκάβει όλο και πιο βαθιά στα ήδη εύθραυστα θεμέλια των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διασκεδαστικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, όσα έγραψε η "Χουριέτ": Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τη δίκη γιατί φοβάται ότι θα προκύψουν στοιχεία ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη σύλληψη Οτσαλάν.

Δεν είναι όλα τόσο απλά ούτε τόσο διασκεδαστικά.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Ελλάδα βοηθούσε το ΡΚΚ και γι' αυτό "είναι ένα κράτος - τρομοκράτης, όπως η Λιβύη και η Συρία". Ηδη αποδίδονται στην Ελλάδα προμήθειες βαρέων όπλων κλπ.

Ολα αυτά πρέπει να τα βλέπει κανείς στο φως των εκπομπών της τουρκικής τηλεόρασης, όπου παρουσιάζονται στιγμές μεγάλης έντασης στο Αιγαίο.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία προσοχής της είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ωστόσο ο αρχηγός της Αεροπορίας της Τουρκίας, στρατηγός Ιλχάν Κιλίτς, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να υψώνει ελληνικές σημαίες "σε αμφισβητούμενες νησίδες". Κι αυτό γιατί, "αν κανείς ανεγείρει παράγκα σε οικόπεδο εκτός σχεδίου, θα έρθουν και θα του το καταστρέψουν".

Εκτός των παραπάνω, η δίκη αποκαλύπτει και άλλα: Η αποκάλυψη ότι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί του ΡΚΚ στη Βρετανία και αλλού έκλεισαν ύστερα από διπλωματικές πιέσεις της Τουρκίας, δείχνει τη διεθνή συνεργασία όσων βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία προς χάριν του UCK. Πράγμα, άλλωστε, που δείχνουν και τα δελτία Τύπου, από τα οποία μαθαίνουμε ότι "τα τουρκικά μαχητικά εξακολουθούν να χτυπούν τη Γιουγκοσλαβία".

Ακόμη και ο ιντεργκρισμός δε λείπει, καθώς μαθαίνουμε ότι, τώρα, το ΡΚΚ εκπέμπει μέσω ιεραποστολικών καναλιών και συνεπώς, κάνει χριστιανική προπαγάνδα.

Η ατμόσφαιρα είναι, όπως είπαμε, πολύ βαριά. Και πολλοί φοβούνται ότι από πολλές απόψεις, η δίκη Οτσαλάν είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Μέχρι "νεωτέρας" συνεχίζεται η επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία

Τι αποφάσισαν οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο των Βρυξελλών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρά την κατ' αρχήν αποδοχή του "πλαισίου αρχών" του "G-7+1" από το Βελιγράδι, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν και τις διπλωματικές πιέσεις για αποδοχή ενός "εξειδικευμένου" πλαισίου συμφωνίας, που θα μασκαρεύει τις "αρχές" του "G-8" ώστε να ικανοποιηθούν τόσο οι αρχικές "πέντε" επιταγές του ΝΑΤΟ όσο και ιδιαίτερα συμφέροντα των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων". Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, έδωσε "εντολή" στον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μ. Αχτισαάρι για "πιθανή αποστολή της επόμενες μέρες" στο Βελιγράδι, ως εκπροσώπου της ΕΕ και "σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ,τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Εθνη". Ο Μ. Αχτισαάρι θα αναφέρει για τα αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας (3/4 Ιούνη), ενώ μια συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του "G-7+1" προβλέπεται για τις 9/10 Ιούνη. Οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν επίσης το μεταπολεμικό "Σύμφωνο Σταθερότητας για την οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων" ("νοτιοανατολική Ευρώπη") με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και (...) της Τουρκίας.Οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν στο γεύμα της Δευτέρας και με τον στρατιωτικό ηγέτη του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Τάτσι, ο οποίος προσκλήθηκε επίσημα στις Βρυξέλλες από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ. Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Χ. Τάτσι "έχει τίτλο πρωθυπουργού", ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Γκ. Βερχέγκεν δήλωσε περήφανος ότι "το ΟΥΤΣΕΚΑ παίζει εποικοδομητικό ρόλο και συμβάλλει στη δημιουργία ενός κράτους Δικαίου" (!!!). Πρόκειται για τη νέα, ειδική μεταχείριση που επιφυλάσσει η "νέα τάξη" στους "αντάρτες" που εξυπηρετούν τις φανερές και κρυφές επιδιώξεις της. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με προσφιλή της μέθοδο, "αποκάλυψε" τη Δευτέρα και νέα ελληνο-τουρκική "ένταση", ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κολωνίας, διακηρύσσοντας, σ' όλους τους τόνους, ότι "θα αντισταθεί" κλπ. Ανεξάρτητα από την προπαγάνδα της Αθήνας, η γερμανική προεδρία ανακοίνωσε ότι "η αναβάθμιση της Τουρκίας" θα συζητηθεί έτσι και αλλιώς στην Κολωνία, όπως προέβλεπε εξάλλου και το πρόγραμμα της προεδρίας από τις αρχές του χρόνου.Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ανεπίκαιρη" τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ/Τουρκίας και άφησε να εννοηθεί ότι το όλο ζήτημα, δηλαδή και η άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα "θα" μπορούσε να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι στα (...) τέλη Δεκέμβρη 1999. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ολοκλήρωσε, τέλος, και την "προετοιμασία" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κολωνίας, με τη συζήτηση για τη "θεσμική αναθεώρηση" προς μια αυταρχικότερη, πολιτικά, ΕΕ, που θα αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία όλων των ευρωπαϊκών "θεσμικών" οργάνων, ενώ όλα δείχνουν ότι η περιβόητη "Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση" (ΔΕΕ) οδεύει προς τυπικό τέλος και θα "ενσωματωθεί" στην ΕΕ, πιθανά εντός του 2000.Ετσι θα τελειώσει τυπικά και η πενηντάχρονη ψευδαίσθηση για δήθεν ξεχωριστή ευρωπαϊκή άμυνα, δηλαδή άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αφού το ΝΑΤΟ όχι μόνο αναλαμβάνει την ολοκληρωτική "ευρω-ατλαντική ασφάλεια" υπό τη σκέπη του, αλλά μεταχειρίζεται, ουσιαστικά, την ΕΕ ως πολιτικό του "βραχίονα" στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ αποφάσισαν να θέσουν όλους και όλα, "εντός" και "εκτός", υπό την "προστασία τους", είτε πρόκειται για "πόλεμο" είτε για "ειρήνη". Τον επικήδειο της ΔΕΕ θα "ψάλουν" οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ήδη από την Κολωνία.

Πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας

Οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισαν να εντείνουν τους βομβαρδισμούς ως ΝΑΤΟ, αλλά εξέδωσαν τη Δευτέρα μια ηπιότερη, από τα συνηθισμένα, "δήλωση για το Κόσσοβο", προσπαθώντας ως Ιανοί να εκμεταλλευτούν τις αμυδρές διπλωματικές "ελπίδες" που διαγράφονται αυτή τη βδομάδα. Λείπουν, για πρώτη φορά εδώ και μνήμες, οι συνήθεις χαρακτηρισμοί περί "εγκληματικών ενεργειών" του Μιλόσεβιτς και της σερβικής ηγεσίας - ίσως επειδή έχει εκδοθεί ήδη το ένταλμα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Συμβούλιο "αναμένει από το Βελιγράδι να μετασχηματίσει τις διακηρύξεις και τις προτάσεις που του αποδίδονται σε γραπτή, αναμφίβολη και επαληθεύσιμη δέσμευση αποδοχής των αρχών του "G-8" και του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ". Ηδη από τις 17 Μάη η ΕΕ έχει διακηρύξει ότι "δε θα δεχτεί ημίμετρα" από τον Μιλόσεβιτς και ότι "εμμένει στη δέσμη όρων της διεθνούς κοινότητας, λαμβανομένων ως σύνολο".

Το Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται να εκδοθεί "σύντομα" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλαγή κλίματος επικρατεί και στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, "αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για την απαρχή επίλυσης της κρίσης". Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΝΑΤΟ δε φαίνεται να είναι η "επίλυση", αλλά η "εξειδίκευση" του "πλαισίου αρχών" του "G-8", έτσι ώστε να ικανοποιηθούν "εσωτερικές" ανάγκες και συμφέροντα των "μεγάλων" της Συμμαχίας, τόσο για τη λήξη του πολέμου όσο και για τη μεταπολεμική εκμετάλλευση της ευρύτερης Βαλκανικής.

Με δεδομένη τη διακοπή σχέσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με Βελιγράδι, αλλά και το "πάγωμα" των σχέσεων ΝΑΤΟ/Ρωσίας, οι βασικοί παίχτες καλύπτονται πίσω από τη "μεσολάβηση" Τσερνομίρντιν. Από τη στιγμή που το Βελιγράδι φάνηκε να αποδέχεται το "πλαίσιο αρχών" του "G-8", οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ "ύψωσαν τον πήχη",επιθυμώντας να μετατρέψουν ενδεχόμενη "ειρηνευτική παρέμβαση" σε καλύτερο πλασάρισμα προς τον στρατηγικό στόχο, που ήταν και παραμένει πάντα η χερσαία κατοχή του Κόσσοβου, η ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στο Μαυροβούνιο και η καθεστωτική αλλαγή στο Βελιγράδι - μαζί με την ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, η προετοιμασία της χερσαίας ΝΑΤΟικής επίθεσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιούνη,ενώ οι ξεχωριστές μυστικές "πενταμερείς" συναντήσεις των "μεγάλων" του ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνονται, βέβαια, αλλά φαίνεται ότι ΗΠΑ, Βρετανία και ενδεχομένως Γαλλία, προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση, χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας, Ιταλίας και άλλων "ευαίσθητων" κρατών - μελών όπως η Ελλάδα, που θα "ευλογήσουν" όμως την επιχείρηση και θα συμβάλουν "ενεργά" στην υποστήριξή της. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στην πολύωρη συνάντηση των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Χ. Τάτσι στις Βρυξέλλες, αφού ο ΟΥΤΣΕΚΑ "αναβαθμίζει" το ρόλο και τη σημασία του σ' όλα τα "σενάρια" του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Χ. Τάτσι προσκλήθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς επίσημη ιδιότητα,προσωποποιεί την "αμερικανοποίηση" του ΟΥΤΣΕΚΑ από τον Νοέμβρη 1998, παραμέρισε την "κυβέρνηση" Ρουγκόβα που υπήρχε από το 1992 και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη "μασκαράτα" του Ραμπουγέ. Τίποτε από όλα αυτά δεν πτόησε τους 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, ο Χ. Τάτσι απαρνήθηκε την ιδέα της "μεγάλης Αλβανίας", ορκίστηκε πίστη στο "σεβασμό των συνόρων" και "σεβασμό σ' όλες τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας", υποσχέθηκε ότι "δεν πρόκειται να γίνει πρόβλημα για τα Βαλκάνια" και τόνισε, μόνο, ότι είναι "σημαντική" η παρουσία της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο.

Στο όνομα του "πραγματισμού" παρουσιάστηκε διαλλακτικότερος ακόμη και τον Ιμπ. Ρουγκόβα, που δύο βδομάδες πριν, στις Βρυξέλλες, έκανε ανοιχτά λόγο για "ανεξαρτησία" του Κοσσυφοπεδίου. Η ΝΑΤΟική κατοχή του Κόσσοβου, ο ρόλος του ΟΥΤΣΕΚΑ και η αποχώρηση όλων των σερβικών δυνάμεων αποτελούν από την αρχή του πολέμου τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, είτε στην "ειρηνευτική" εκδοχή είτε στη "στρατιωτική" κλιμάκωση με χερσαίες επιχειρήσεις.

Σύνοδος "προσανατολισμών" στην Κολωνία

Αρχίζει αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέματα όπως το "Σύμφωνο Απασχόλησης", η "Θεσμική Μεταρρύθμιση", το "Σύμφωνο Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια... Οι αποφάσεις παραπέμπονται στο μέλλον

Παρά το γεγονός ότι θα συζητηθούν σχεδόν τα πάντα, κανείς δεν περιμένει τίποτα από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο και μεθαύριο στην Κολωνία. Τουλάχιστον δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε περισσότερο απ' αυτά που γνωρίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το χαρακτήρα της και την πολιτική της. Εξάλλου, όπως αναφέρει χτεσινό τηλεγράφημα του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων", οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο της Κολωνίας ως "σύνοδο προσανατολισμού για το μέλλον". Δε θα λείπει βέβαια η προεκλογική διάσταση στις εργασίες της Συνόδου, αφού θα επιχειρηθεί από τους "δεκαπέντε" να "αναστηλωθεί" η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει των εκλογών της 13ης Ιούνη.

Η Σύνοδος, όπως και η προηγούμενη του Βερολίνου, θα γίνει εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωταγωνίστησαν στο σχεδιασμό και συμμετέχουν στην πραγματοποίησή της. Το θέμα θα συζητηθεί αφού η Σύνοδος θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάαρτι Αχτισαάρι, ο οποίος υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΕΕ θα επισκεφθεί σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το Βελιγράδι. Πάντως και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, οι "δεκαπέντε" δεν πρόκειται να προβούν σε όποια δήλωση ή ενέργεια χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, στην ατζέντα της Συνόδου στην Κολωνία είναι εγγεγραμμένα: Το "Σύμφωνο Απασχόλησης", η "Θεσμική Μεταρρύθμιση", η προώθηση της "Κοινής Αμυντικής Πολιτικής" και η διαμόρφωση του "Συμφώνου Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια.

Για τα θέματα αυτά δε θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο θα διαμορφωθούν τα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν και θα καταγραφούν οι πρώτοι συσχετισμοί, που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις. Αναμένεται λοιπόν για τα θέματα αυτά να προσδιοριστούν χρονοδιαγράμματα και κατευθύνσεις...

Ενα μεγάλο μέρος των συζητήσεων (επίσημων, ή ανεπίσημων) θα καταναλωθεί για τον προσδιορισμό των προσώπων που θα αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα, όπως ο "κύριος ΚΕΠΠΑ", δηλαδή ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, ο εκπρόσωπος στη Βοσνία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο συντονιστής του "Συμφώνου Σταθερότητας" των Βαλκανίων, αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καμαρώνει η κυβέρνηση

Η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της περιοδείας της στην Καισαριανή, αναφερόμενη στη δίκη Οτσαλάν τόνισε: "Καμαρώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα της πολιτικής της, που οδήγησαν στην παράδοση Οτσαλάν. Η δίκη τα λέει όλα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ