Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Προδικασμένο το αποτέλεσμα της δίκης

Οι τουρκικές αρχές, με την κάλυψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν επέτρεψαν στον βουλευτή του ΚΚΕ να παρευρεθεί στη δίκη και πέρασαν μόνο όσοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την τουρκική κυβέρνηση

Με πρόσχημα την ...έλλειψη θέσεων στην αίθουσα του δικαστηρίου στο νησί Ιμραλί, όπου δικάζεται ο Αμ. Οτσαλάν, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν τον Στρ. Κόρακα,επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, να παρευρεθεί στη δίκη μαζί με τους άλλους βουλευτές (από Αυστρία και Φινλανδία), οι οποίοι συγκροτούσαν την τριμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πήγαν στην Τουρκία με αυτό το σκοπό. "Με έκπληξη πληροφορήθηκα, είπε ο Στρ. Κόρακας, ότι έχω διαγραφεί από τον κατάλογο των ατύπων (αφού η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί διεθνείς παρατηρητές) εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά ..." σύμπτωση" διαγράφηκαν και ορισμένοι άλλοι βουλευτές με εκφρασμένη καθαρή θέση γύρω από το κουρδικό ζήτημα και μη αρεστή στο καθεστώς της Τουρκίας".

Τελικά, παρευρέθηκαν στη δίκη μόνο όσοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την τουρκική κυβέρνηση και αυτοί ως απλοί βουλευτές και όχι υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Με τα παραπάνω, δήλωσε από την Τουρκία ο Στρ. Κόρακας, γίνεται πιο φανερό τι είδους δίκη πρόκειται να διεξαχθεί, παίρνοντας υπόψη και τα δρακόντεια μέτρα, τις πιέσεις προς τους δικηγόρους και την εκμετάλλευση των συγγενών των σκοτωμένων στο βρώμικο πόλεμο στρατιωτών. Αναδεικνύονται επίσης και οι ευθύνες ελληνικής κυβέρνησης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο τουρκικό καθεστώς".

Ο Στρ. Κόρακας επέστρεψε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα, όπου, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο, επισήμανε: "Εγινε φανερό ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας και ακόμα έγινε φανερό ότι δίκαιη δίκη σε αυτές τις συνθήκες, με τέτοιο καθεστώς, με τέτοιο Σύνταγμα, είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς. Είναι μια στημένη δίκη, είναι προδικασμένο το αποτέλεσμα, ήδη το έχουν δώσει. Υπάρχουν εφημερίδες, που λένε στον κόσμο ότι μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, θα κρεμαστεί ο εγκληματίας".

Ο Στρ. Κόρακας πήγε μέχρι τα Μουδανιά, όπου μπόρεσε να πάρει μια γεύση του γενικότερου κλίματος. Επίσης κατήγγειλε για υποκρισία το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ικανοποίησε την απαίτηση της Τουρκίας να μην παρευρεθούν οι βουλευτές υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συμβουλίου.

Οσον αφορά τη στάση του Οτσαλάν, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε: "Ορισμένα από αυτά που είπε τα είχε ξαναπεί. Οσον αφορά την Ελλάδα, να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την καταγγελία του για τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας και της Κένυας ότι ποδοπάτησαν το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωσή του. Που θέλει να πει με αυτό ότι: "Αν, κύριοι, μου είχατε δώσει πολιτικό άσυλο, δε θα συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν τώρα". Εδώ να υπογραμμίσουμε την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρωταγωνίστησε στην όλη υπόθεση για την παράδοση του Οτσαλάν στο καθεστώς της Τουρκίας, έχοντας υπόψη της τι θα γινόταν. Φυσικά, ανακινώντας τον μπαμπούλα "θα μας επιτεθεί η Τουρκία", τώρα συμμετέχουμε στην επίθεση της Γιουγκοσλαβίας. Τελικά, τα έχουμε παραδώσει όλα. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε το μοιραίο, όσο σκύβουμε το κεφάλι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στην τηλεόραση του "902" (1999-03-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη στην Τουρκία για τον Οτσαλάν (1999-03-06 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν "ομολογίες" Οτσαλάν (1999-02-24 00:00:00.0)
Από λάθη των πιλότων πέφτουν τα αεροπλάνα (1997-10-09 00:00:00.0)
Υποτροπή στην κρίση (1996-05-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση βουλευτή του ΚΚΕ (1995-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ