Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κάτοικοι απέναντι στα εκσυγχρονιστικά ΜΑΤ

Αστυνομοκρατούμενη περιοχή είναι και πάλι από χτες η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, αφού με την προστασία των ΜΑΤ ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στα μεταλλεία της TVX.Από τη Δευτέρα 31 Μάη, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής, προκειμένου να προστατεύσουν τις παράνομες εργασίες της εταιρίας από τις βέβαιες αντιδράσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού, καταγγέλλοντας ότι θα μετατρέψει τον τόπο τους σε κρανίου τόπο.

Οι γεωτρήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί και να εγκριθεί στη συνέχεια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης μεταλλουργίας χρυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εσπευσμένη κίνηση γίνεται κάτω από τις πιέσεις που ασκεί η εταιρία, που πρόσφατα αγόρασε το 50% των μετοχών της TVX Hellas. Ετσι, η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται για ακόμη μια φορά υπερασπιστής των πολυεθνικών συμφερόντων. Και δε διστάζει, όπως άλλωστε έκανε και πριν δύο χρόνια, να στρέψει τους μηχανισμούς καταστολής ενάντια στους κατοίκους, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της επένδυσης που εγκρίθηκε μέσα από μια χαριστική σκανδαλώδη σύμβαση που συνυπέγραψαν όλα τα κόμματα στη Βουλή, εκτός από το ΚΚΕ.

Και ασφαλίτες...

Η συγκέντρωση των αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε τη Δευτέρα. Συνολικά μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 220 άνδρες των ΜΑΤ και αναμένονται επιπλέον ενισχύσεις. Εχουν εγκατασταθεί σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής. Στο "Αθως" στην Ιερισσό, όπου έχουν κλειστεί 140 κρεβάτια, και στο "Ακραθος" στα Νέα Ρόδα, όπου έχουν κλειστεί 80 κρεβάτια. Πιθανή διάρκεια παραμονής, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μήνας.

Η Αστυνομία επιβεβαιώνει τη μετακίνηση δυνάμεων από τους όμορους νομούς, σημειώνοντας ότι "γίνεται για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να μην εμποδιστούν οι εργασίες που ξεκίνησαν χτες".

"Στην περιοχή όμως κυκλοφορούν και ασφαλίτες", καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Και ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου Παναγιώτης Φλωρίνης χαρακτηρίζει πρόκληση αυτή την τακτική.

Μέσα στο Μάη δόθηκε στην εταιρία η προέγκριση χωροθέτησης. Μέχρι και χτες, όμως, δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο μόνος που επιβεβαιώνει την έκδοση αυτής της απόφασης είναι ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που φυλάνε τις εγκαταστάσεις της πολυεθνικής με προφορική δήλωση, καθώς και οι υπεύθυνοι της εταιρίας. Οι γεωτρήσεις που γίνονται είναι γεωτεχνικές και αφορούν τον εντοπισμό του κοιτάσματος, καθώς επίσης υδροχημικές και υδρογεωλογικές, που αφορούν έρευνα για την εγκατάσταση της λεκάνης αποβλήτων.

Αν και πολλοί ήταν αυτοί που εκτιμούσαν πως η κυβέρνηση δε θα τολμήσει η να αναλάβει προεκλογικά το κόστος σύγκρουσης με τους κατοίκους, τελικά διαψεύδονται. Το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ μεγαλύτερο και εκτός των άλλων υπολογίζουν ότι αν εμφανίσουν μια πρόοδο των εργασιών στην επένδυση, θα μπορέσουν να κατευνάσουν τουλάχιστον τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που πρόσφατα πήραν στα χέρια 200 διαθεσιμότητες.

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής, με επικεφαλής την επιτροπή αγώνα που αντιτάσσεται στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και πάλι δυναμικά, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τριάμισι χρόνια τώρα παραμένουν στα φυλάκια, υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους. Αυτό θα κάνουν και τώρα. Δηλώνουν ότι δε φοβούνται ούτε τα ΜΑΤ ούτε τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, που φόρτωσαν με χρόνια φυλακής εκατοντάδες συντοπίτες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ