Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος "προσανατολισμών" στην Κολωνία

Αρχίζει αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέματα όπως το "Σύμφωνο Απασχόλησης", η "Θεσμική Μεταρρύθμιση", το "Σύμφωνο Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια... Οι αποφάσεις παραπέμπονται στο μέλλον

Παρά το γεγονός ότι θα συζητηθούν σχεδόν τα πάντα, κανείς δεν περιμένει τίποτα από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο και μεθαύριο στην Κολωνία. Τουλάχιστον δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε περισσότερο απ' αυτά που γνωρίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το χαρακτήρα της και την πολιτική της. Εξάλλου, όπως αναφέρει χτεσινό τηλεγράφημα του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων", οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο της Κολωνίας ως "σύνοδο προσανατολισμού για το μέλλον". Δε θα λείπει βέβαια η προεκλογική διάσταση στις εργασίες της Συνόδου, αφού θα επιχειρηθεί από τους "δεκαπέντε" να "αναστηλωθεί" η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει των εκλογών της 13ης Ιούνη.

Η Σύνοδος, όπως και η προηγούμενη του Βερολίνου, θα γίνει εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωταγωνίστησαν στο σχεδιασμό και συμμετέχουν στην πραγματοποίησή της. Το θέμα θα συζητηθεί αφού η Σύνοδος θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάαρτι Αχτισαάρι, ο οποίος υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΕΕ θα επισκεφθεί σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το Βελιγράδι. Πάντως και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, οι "δεκαπέντε" δεν πρόκειται να προβούν σε όποια δήλωση ή ενέργεια χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, στην ατζέντα της Συνόδου στην Κολωνία είναι εγγεγραμμένα: Το "Σύμφωνο Απασχόλησης", η "Θεσμική Μεταρρύθμιση", η προώθηση της "Κοινής Αμυντικής Πολιτικής" και η διαμόρφωση του "Συμφώνου Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια.

Για τα θέματα αυτά δε θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο θα διαμορφωθούν τα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν και θα καταγραφούν οι πρώτοι συσχετισμοί, που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις. Αναμένεται λοιπόν για τα θέματα αυτά να προσδιοριστούν χρονοδιαγράμματα και κατευθύνσεις...

Ενα μεγάλο μέρος των συζητήσεων (επίσημων, ή ανεπίσημων) θα καταναλωθεί για τον προσδιορισμό των προσώπων που θα αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα, όπως ο "κύριος ΚΕΠΠΑ", δηλαδή ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, ο εκπρόσωπος στη Βοσνία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο συντονιστής του "Συμφώνου Σταθερότητας" των Βαλκανίων, αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε καθεστώς πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας (2002-03-15 00:00:00.0)
Ολα στο τραπέζι της Συνόδου στη Φέιρα (2000-06-18 00:00:00.0)
Μια «σταθερότητα» που μυρίζει μπαρούτι... (1999-12-19 00:00:00.0)
Σχέδιο για τη δημιουργία προτεκτοράτων (1999-05-20 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά και το στρατό της (1998-12-05 00:00:00.0)
Χωρίς αποφάσεις, αλλά με "μηνύματα" απ' το Πέρτσαχ (1998-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ