Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκροταφείο ΝΑΤΟικών βομβών στην Κέρκυρα

Την αποκάλυψη, ότι στο βόρειο Ιόνιο και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, ρίχνουν τα αχρησιμοποίητα πυρομαχικά τους (πυραύλους, βόμβες), έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της την Κυριακή.

"Εχουμε, είπε, την πολύ αξιόπιστη πληροφορία ότι στις 22 Μαϊου, ξημερώματα Σαββάτου, ένας ΝΑΤΟικός πύραυλος έπεσε στο βόρειο Ιόνιο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στα νησιά Οθωνοί και Ερεικούσα. Η κυβέρνηση προφανώς έκρυψε το γεγονός από τον ελληνικό λαό. Γιατί, ενόψει και της κάλπης δε θέλει να ομολογήσει ότι ανέχθηκε τη διαταγή του Κλίντον, σύμφωνα με την οποία αναγορεύεται σε ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων το ελληνικό έδαφος από τον 39ο παράλληλο, δηλαδή η περιοχή του βορείου Ιονίου, η περιοχή πάνω από το Ακτιο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει, σε αντίθεση με τη θέληση του ελληνικού λαού, να μετέχει και να συνεργεί στο πολεμικό έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, όφειλε τουλάχιστον να πάρει μέτρα για να μη ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός στην περιοχή. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο κατήφορος δεν έχει όριο".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανήλθε στο θέμα με νεότερες δηλώσεις της από την Καισαριανή, όπου τόνισε: "Περιμένουμε ο υπουργός Αμυνας να ευαισθητοποιηθεί και να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην καταγγελία μας για τη ρίψη ή πτώση ΝΑΤΟικού πυραύλου ή βόμβας στο Β. Ιόνιο, γιατί η φλεγόμενη μάζα είναι εντοπισμένη. Και επιπλέον, τώρα πια δεν μπορεί να μη δώσει εξηγήσεις, αφού έχουμε στη δημοσιότητα και το σχετικό σήμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας".

Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Μόνο μια ανεπίσημη αντίδραση υπήρξε από πηγές του ΓΕΕΘΑ, που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την καταγγελία. Σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ, δε σημειώθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τέτοιο συμβάν. Ομως δεν αποκλείουν πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων που είναι μόνο 6 μίλια από τις ακτές, να συμβαίνουν τέτοια επεισόδια.

Η καταγγελία της Αλ. Παπαρήγα, επιβεβαιώνεται και από το σχετικό σήμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,το οποίο μεταφρασμένο το έδωσε στη δημοσιότητα του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοποιώντας το ταυτόχρονα προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. "Η καταγγελία μας, τονίζεται, στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αξιόπιστες πληροφορίες, όσον αφορά τη ρίψη από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος πυραύλου ή βόμβας, ανάμεσα στα νησάκια Οθωνοί και Ερεικούσα, στην Κέρκυρα". Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχει και η πληροφορία πως ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή ανεφοδιάζονται εν πτήση με καύσιμα.

Το σήμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ως εξής:

"KDOO

212350 UTC MAY '99

KERKYRA RADIO SARWARN 8/99

ΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΘΕΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ (NW COASTS) ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΟΘΩΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΙΣ 21:22:50 VTC (σημείωση Γ.Τ.: δηλαδή ελληνική ώρα περίπου 2:30 πρωινή του Σαββάτου 22/5/99). ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.

ΑΝΑΦΟΡΑ RCC/PIRAEUS".

Στο μεταξύ, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" της 27/5/99, σύμφωνα με το οποίο τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά έχουν μετατρέψει ολόκληρη την Αδριατική και το βόρειο Ιόνιο σε ναρκοπέδιο, επιβεβαιώνεται και από σχετικό σήμα των ιταλικών υπηρεσιών, το οποίο αναφέρει περιοχές ταυτόσημες με αυτές που καταγράφονται στο δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ