ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε κλοιό πάλι το λιμάνι σήμερα το βράδυ

Στην πύλη 11 στις 9 μ.μ. η συγκέντρωση

Σε αποκλεισμό του λιμανιού καλεί απόψε από τις 9 το βράδυ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,προκειμένου ο λαός να "επιβλέψει" με τη μαζική συμμετοχή του, αν η συμφωνία που προβλέπει την παύση της διέλευσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τις 5 ως τις 15 Ιούνη, υλοποιείται. Το ραντεβού με τον αγωνιζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί μπροστά στην πύλη 11.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει: "Η εξόντωση του γιουγκοσλαβικού λαού συνεχίζεται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, παρά τις "ειρηνευτικές" πρωτοβουλίες. Η αντίστασή μας σ' αυτή τη βαρβαρότητα συνεχίζεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω ΓΕΕΘΑ, ζήτησε από το ΝΑΤΟ μεταξύ 5 και 15 Ιούνη να μη διέρχονται ΝΑΤΟικές δυνάμεις μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευσή τους, λόγω απασχόλησης των δυνάμεων καταστολής με τις ευρωεκλογές. Αν η συμφωνία είναι ειλικρινής σημαίνει ότι ούτε στο Λιμάνι θα ξεφορτώνονται ΝΑΤΟικά υλικά, ούτε στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας θα κυκλοφορούν ΝΑΤΟικές, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης με τη μαζική του συμμετοχή να επιβλέψει αν η συμφωνία αυτή υλοποιείται".

Στο μεταξύ χτες βράδυ εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του Λιμανιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της πόλης. Απαίτησαν να σταματήσει η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Λιμάνι και να πάψει η πόλη να αποτελεί κατεχόμενη περιοχή.

Καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πύλη από τις 8 το απόγευμα ως αργά το βράδυ. Κρατώντας πικέτες, πανό και φωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη γειτονική χώρα, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση την υποκριτική στάση της απέναντι στο λαό της χώρας, να πάρει πίσω την υπογραφή της και να απαιτήσει το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου.

Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τη μετατροπή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που εδώ και μήνες προωθούνται μέσα από το Λιμάνι, το σιδηρόδρομο και τις εθνικές οδούς με τελικό προορισμό τα Σκόπια. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", βροντοφώναξαν οι δάσκαλοι της νεολαίας.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και θέλοντας να ενημερώσουν το λαό της πόλης για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Γιουγκοσλαβία, διοργανώνουν έκθεση φωτογραφιών, που οι ίδιοι τράβηξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Βελιγράδι, την Κυριακή στις 8μ.μ. στο χώρο της Εκθεσης Βιβλίου.

Καράβια κουβαλάνε συνεχώς φορτία θανάτου

Το αγγλικό πλοίο "Σι Σεντόζα" αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας και νέο πολεμικό υλικό για τα Σκόπια. Αποκαλύπτεται και πάλι ο εμπαιγμός της ελληνικής κυβέρνησης προς τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής, όταν ανακοίνωνε πως από τις 4 ως τις 15 Ιούνη θα σταματήσει η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα δικαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν πως θα υπήρχε ένταση των ΝΑΤΟικών δρομολογίων.Τρία αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μετέφεραν 150 Αγγλους στρατιώτες, οι οποίοι προωθήθηκαν αμέσως για τη βάση τους στα Σκόπια.

Μέσα στις δύο προηγούμενες μέρες, στο λιμάνι έφτασαν τρία πλοία που μετέφεραν βαρύ οπλισμό. Το αγγλικό "Σι Κρουζέιντορ",το ιταλικό "Μαγιόρ" και το γαλλικό (ελληνικών συμφερόντων) "Πελ Τζασπέρ".

Συνολικά μετέφεραν 200 οχήματα, 48 τζιπ, 50 τρέιλερ, 45 κοντέινερ, δύο λεωφορεία, 50 φορτηγά, 10 ΤΟΜΠ, 16 άρματα μάχης τύπου "Τσάλεντζερ", 30 "Μ-113", 14 "Μ-109" και ένα "Λέοπαρντ". Μέχρι και χτες, πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 100 άρματα μάχης και εγκαταστάθηκαν στα διάφορα ΝΑΤΟικά στρατόπεδα που εδρεύουν στα Σκόπια.

Και ενώ ούτε οι ίδιοι οι στρατιωτικοί τολμούν να πουν ξεκάθαρα πως αυτός ο οπλισμός δε σχετίζεται με το ενδεχόμενο έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων, ο υπουργός Αμυνας συνεχίζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας πως είναι μέγα ψεύδος ότι η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία και οι δυνάμεις που προωθούνται ετοιμάζονται για την εισβολή στο Κόσσοβο. Σε ανοιχτή συγκέντρωση προχτές το βράδυ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που περνούν από την πόλη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε: "Ούτε ένας εξ αυτών δεν πάει στη Γιουγκοσλαβία, δεν πάει στο Κόσσοβο. Ούτε μία σφαίρα δε ρίχνει κανένας εξ αυτών. Είναι αποκλειστικά και μόνο δύναμη ειρήνευσης. Δύναμη η οποία πάει στα Σκόπια, που έχουν ανάγκη στήριξης μετά την αποχώρηση των 15.000 ανδρών του ΟΗΕ"! Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, επιτρέποντας τη διέλευση από τη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά βοηθάει τα Σκόπια και το σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή... Τέλος, κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να κλείσουν τα αυτιά στο μεγάλο παραμύθι που λένε όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εμποδίζοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που δήθεν πάνε για να χτυπηθούν με τους Σέρβους ή τους Αλβανούς και ότι "ο λαός γνωρίζει την αλήθεια".

Λίγες ώρες αργότερα, ο λαός της Θεσσαλονίκης "που γνωρίζει την αλήθεια", έβλεπε τις τεράστιες φάλαγγες να περνούν, με τα "ειρηνευτικά" τεθωρακισμένα άρματα μάχης φορτωμένα σε νταλίκες πολιτικές και στρατιωτικά αρματοφόρα...

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Θεσσαλονίκη

Αντιπολεμική συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ σήμερα Παρασκευή,στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του Πολυτεχνείου, καλώντας τους λαούς των Βαλκανίων να ενωθούν ενάντια στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση και στην εξάρτηση.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Blues Wires, Clockwork monkeys, Ευοί Ευάν, Micro, Θανάσης Παπακωνσταντίνος, Output, Κώστας Πρατσινάκης και ο Μιχάλης Φάμελος. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Αθήνα

Το πολιτιστικό τριήμερο αφιερωμένο στην ειρήνη, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων,σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, θα αρχίσει σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 6 Ιούνη.Το τριήμερο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές συναντήσεις και μουσικοχορευτικό γλέντι.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαδήλωσαν για την ειρήνη

"Μαζί θα αντιπαλέψουμε τον εφιαλτικό κόσμο που μας ετοιμάζει η νέα τάξη πραγμάτων". Μ' αυτή την επισήμανση η Σούλα Νομικού,πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμπελοκήπων,κάλεσε όσους συμμετείχαν στη χθεσινή αντιπολεμική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους, που διοργάνωσαν δεκάδες φορείς της πόλης, να αντισταθούν στη βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλει το ΝΑΤΟ.

Η Σ. Νομικού τόνισε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Αλέκος Σταματουλάκης,ο οποίος κατήγγειλε τις ΗΠΑ που, όπως είπε, "ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, ο δρόμος της αντίστασης και η συνεργασία των αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, ενώ σημείωσε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο σέρβικος λαός σε κάθε περίπτωση είναι νικητής".

Η αντιπολεμική συγκέντρωση έκλεισε με τραγούδια από μουσικό συγκρότημα και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, διατρανώνοντας μ' αυτό τον τρόπο την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στον πόλεμο.

Υπεκφεύγει ο Αβραμόπουλος

Αρνείται να συγκρουστεί με τους μακελάρηδες των Βαλκανίων η δημοτική αρχή της Αθήνας. Η δημοτική πλειοψηφία δε δέχτηκε - στη συνεδρίαση χτες του Δημοτικού Συμβουλίου - να συζητήσει πρόταση της "Συμπαράταξης" για έκδοση νέου ψηφίσματος κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπαράταξης" ζήτησαν να γίνει συζήτηση στο ΔΣ, προκειμένου το Σώμα να καταλήξει σε ψήφισμα, με το οποίο θα εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος που διαπράττουν κατ' εξακολούθηση οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Να εκδώσει, δηλαδή και νέο ψήφισμα ενόψει της έκτασης που έχουν πάρει οι βάρβαροι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σχολείων, φυλακών, κατοικιών και άλλων μη στρατιωτικών στόχων και των μη αναστρέψιμων καταστροφών του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως το ΔΣ, κατόπιν παλαιότερης πρότασης της "Συμπαράταξης" έχει εκδώσει ήδη ένα πρώτο ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς. Το πρώτο αυτό ψήφισμα χρησιμοποίησε ως άλλοθι η δημοτική αρχή, που ισχυρίστηκε πως εφόσον υπάρχει ήδη ψήφισμα δε χρειάζεται και δεύτερο, "η έκδοση του οποίου θα αποδυνάμωνε την ισχύ του πρώτου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ