ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι... νοστιμιές

ΔΙΟΞΙΝΗ, ΛΙΣΤΕΡΙΑΣΗ και πολλές άλλες νοστιμιές! Το τραπέζι του Ελληνα, συγνώμη του Ευρωπαίου, στην καλύτερή του φόρμα, γεμάτο προκλητικές γεύσεις.

***

Πάλι καλά που στις συνήθειες του μέσου κάτοικου της χώρας δε βρίσκεται η κατανάλωση τυριών "Μπρι" και "Καμαμπέρ". Εξαιρούνται φυσικά οι νεόκοποι εκσυγχρονιστές, που όσο να 'ναι έχουν πιο εξευγενισμένα ήθη.

***

Εκεί στη Γαλλία, λέει, χρησιμοποιούσαν νερά από βόθρους για να φτιάξουν τα υψηλής ποιότητας αυτά κατασκευάσματα. Γιατί; Μα γιατί είναι ανεπτυγμένη χώρα και ξέρει να παίρνει μέτρα πλήρους εκμετάλλευσης των... υδάτινων πόρων της.

***

Πάντως, αν συνεχίσουν έτσι τα τηλεοπτικά κανάλια να μας δείχνουν τους τρόπους παραγωγής κοτόπουλων, τυριών και άλλων τροφίμων, δε θα έχουμε πρόβλημα με τις καρκινογόνες ουσίες. Δε θα μπορούμε να φάμε τίποτε από την αηδία.

***

Από την άλλη βέβαια, καλό είναι να ξέρουμε για να αποκτούμε μια... σφαιρική εικόνα του τι σημαίνει "τροφή μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης".***

ΕΥΤΥΧΩΣ,που βρέθηκε χτες ο Βενιζέλος και μας έβαλε στη θέση μας ως λαό. Οι μητέρες, είπε, έπρεπε να ελέγχουν τις βελγικές τροφές και να ξέρουν να τις αποκλείσουν από το μενού τους.

***

Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν πήρε και πειθαρχικά μέτρα νομικής δίωξης των μητέρων για... αμέλεια στη διατροφή του παιδιού τους. Πώς κάνεις παιδιά, κυρία μου, χωρίς βασικές γνώσεις Αστυκτηνιατρικής.

***

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ η κόντρα Λαλιώτη - Σπηλιωτόπουλου. Αυτή τη φορά κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι... έριξαν το χρηματιστήριο για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας...

***

Αν μη τι άλλο, οι εκλογές μάς τη δίνουν αυτή την πολυτέλεια: Να διαπιστώνουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσουν κάτω από δύσκολες γι' αυτούς συνθήκες. Και δεν ήρθε ακόμα η Κυριακή να φανταστείτε.

Πυροβολήστε τους "καθ' έξιν" εγκληματίες

Η συγκυρία το έφερε και ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της ΕΕ, να οδηγούνται στις κάλπες, υπό τη σκιά δύο τρομερών εγκλημάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ένα είναι ο βρώμικος πόλεμος εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, ο οποίος αντικαθίσταται από μια "ειρήνη", υπό τη δαμόκλειο σπάθη των βομβαρδισμών και της χερσαίας εισβολής. Το άλλο είναι το έγκλημα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, εξαιτίας της ασυδοσίας που έχουν διασφαλίσει στις πολυεθνικές, να ταϊζουν τους λαούς με μολυσμένα και καρκινογόνα τρόφιμα. Και τα δύο εγκλήματα προέρχονται από τα σπλάχνα της ίδιας απάνθρωπης και βάρβαρης πολιτικής, του νεοφιλελευθερισμού, και είναι δύο όψεις της.

Και στα δύο εγκλήματα, η ΕΕ διαδραμάτισε ρόλο ηθικού ή φυσικού αυτουργού, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι βασική της αποστολή δεν είναι, βέβαια, η προστασία των λαών και των καταναλωτών, αλλά η διαφύλαξη και η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών.

Και στα δύο εγκλήματα, η κυβέρνηση Σημίτη, όχι μόνο πρόσφερε πλήρη πολιτική κάλυψη και "νομιμοποίηση", αλλά επιχειρεί να εμπαίξει τον ελληνικό λαό, επικαλούμενη "επιχειρήματα", τα οποία προσβάλλουν τη νοημοσύνη και αξιοπρέπειά του.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν με τρόπο αυστηρό και αμείλικτο αυτή την εγκληματική πολιτική και τους εκτελεστές της. Και, βέβαια, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να στείλουν αυτό το μήνυμα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Απο - ΤΥΠΟ - ματα εκτίμησης

Εμπειρος συνάδελφος, από άλλη εφημερίδα, τηλεφώνησε χτες στο "Ριζοσπάστη" για να μεταφέρει το θετικό για το ΚΚΕ κλίμα των εκλογών. Μάλιστα, έλεγε κατενθουσιασμένος, ότι υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Ζητήσαμε το λόγο που βαραίνει σε αυτή την επιλογή των συναδέλφων. Και η απάντηση του συναδέλφου ήταν: Πρώτος λόγος, ήταν η στάση του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο και, δεύτερος λόγος, η πληρότητα με την οποία κάλυψε ο "Ριζοσπάστης" το θέμα του πολέμου.

Είναι λόγια που δε χρειάζονται σχόλια.

Εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα

Τα ερωτήματα, μας τα έβαλε ένας αναγνώστης του "Ρ" κι επειδή η σημασία τους είναι εύλογη και σοβαρή τα μεταφέρουμε. Μας είπε: Καλά, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τα όσα πολλά και λογικά επιχειρήματα λέει το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι, ενάντια στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπολογίζει, όμως και όλα όσα λένε, διάφοροι ειδικοί, για τη ραδιενέργεια, που έχουν φορτώσει την περιοχή αυτή οι αντίστοιχες αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βόμβες και πύραυλοι; Πώς στέλνει Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς σε μια μολυσμένη περιοχή; Τι θα συμβεί και ποιος παίρνει την ευθύνη, εάν έχουμε και πάλι ένα φαινόμενο, σαν το "σύνδρομο του Κόλπου", που βασανίζει τώρα χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες; Τα μεταφέρουμε, λοιπόν και περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων.

Ακόμη και με σκυλιά...

Δεν έχουμε συνηθίσει εικόνες όπου οι αστυνομικές ή άλλες δυνάμεις καταστολής, που αντιμετωπίζουν κάποιους διαδηλωτές, να χρησιμοποιούν και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί πρόσφατα, στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Ακτιο, η παρουσία τέτοιων σκυλιών ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Οταν επιχειρήσαμε, να ψάξουμε παραπέρα το ζήτημα, πληροφορηθήκαμε, ότι πρόκειται για σκυλιά της Αεροπορίας, τα οποία έχουν ειδικά εκπαιδευτεί και υπακούουν αποκλειστικά και μόνο τον σμηνίτη εκπαιδευτή τους. Μάθαμε, όμως, και κάτι ακόμη: Στη διάρκεια της πρόσφατης διαδήλωσης στο Ακτιο, υπήρχε και διαταγή "χρήσης" των σκυλιών αυτών, ενάντια στους διαδηλωτές.

Φαίνεται, πως τόσο η κυβέρνηση συνολικά, όσο και ο υπουργός Αμυνας ειδικά δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό ή αναστολή, όταν αντιμετωπίζουν τον εχθρό - λαό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται, να υπερασπίσουν τις ΝΑΤΟικές επιλογές και δεσμεύσεις τους. Είναι κι αυτή, άλλη μια πρακτική εφαρμογή του συνθήματος "Πρώτα η Ελλάδα"...

Δύσκολα τα μαντάτα για το ΠΑΣΟΚ. Σκεφτείτε ότι προχτες, από το βήμα της Χαριλάου Τρικούπη, ο Κ. Λαλιώτης έσπευσε να δηλώσει με παρακλητικό ύφος, ότι "καλούμε τους ετεροδημότες να δώσουν για μια ακόμα φορά το παρών" κλπ., κλπ. Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε, η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ "θα ανταποκριθεί όπως πάντα στην κινητοποίηση των ετεροδημοτών".

Τι έγινε παιδιά; Αδεια φεύγουν τα λεωφορεία για την επαρχία, όπου - σημειωτέον - συντελείται η... "κοσμογονία" των "μεγάλων έργων";

"Σιγονταδόρος" της κυβέρνησης

Με κάθε τρόπο η ηγεσία της ΝΔ ενθαρρύνει και πιέζει την κυβέρνηση Σημίτη, όχι βέβαια να μην επιτρέψει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων από τη χώρα, αλλά να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να παίξει "πρωταγωνιστικό" ρόλο στη διανομή των λαφύρων του πολέμου και της λεηλασίας των βαλκανικών χωρών. Ετσι, η κριτική που ασκεί ως "αντιπολίτευση" είναι να ευλογεί και να δικαιολογεί, από τη μια, την αποστολή στρατευμάτων στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής και από την άλλη να ζητά πιο χοντρά "ανταλλάγματα" και ρόλο από τους "συμμάχους" για τη δουλοπρεπή στάση που κράτησε στον πόλεμο.

Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ το μόνο που κάνει είναι να πλειοδοτεί σε επιλογές, που έχουν χαράξει τα επιτελεία της άρχουσας τάξης για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε "εμπορική ζώνη" επιρροής τους.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι η πολιτική της ΝΔ ταυτίζεται με αυτή της κυβέρνησης Σημίτη. Την Κυριακή χρειάζεται να αποδοκιμαστούν και οι δύο εκτελεστές αυτής της πολιτικής.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο

Με τα τσουβάλια ρίχνονται τα προβοκατόρικα τρικ (φωτογραφία) αυτά και άλλα ανάλογου περιεχομένου ενάντια στο ΚΚΕ από τα ΠΑΣΟΚικά επιτελεία των Τσουκάτων και ΣΙΑ. "Παλιά μου τέχνη κόσκινο", που λέει και ο λαός μας. Υπάρχει εμπειρία συσσωρευμένη όμως στους κομμουνιστές, τέτοια που δε χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο περί αυτών. Αν αφιερώνουμε αυτό το μικρό μέρος στην εφημερίδα μας, είναι για ενημέρωση των αναγνωστών μας, έτσι ώστε οι "εγκέφαλοι" της "εκσυγχρονιστικής" προπαγάνδας, να γίνουν πιότερο καταγέλαστοι στην απομόνωση και στην τιμωρία που θα τους επιβάλει αργά ή γρήγορα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Ξεχνιούνται αυτά;

Πώς είναι τάχα

δυνατόν

να πάρουμε σφουγγάρι

να σβήσουμε

αυτόματα

τη "ζώνη" και τα βάρη

και να ψηφίσουμε ξανά

όσους

μας έχουν γδάρει;

Πώς είναι τάχα

δυνατόν

η μνήμη ν' ατονήσει

και να ξεχάσει

τα "γιες μεν"

τ' "ανήκουμε στη Δύση"

και τις σφραγίδες

που 'βαλαν

ο πόλεμος ν' αρχίσει;

Πώς είναι τάχα

δυνατόν,

τι να θυμίσω κι άλλα;

Φτάνουν αυτά,

κι αν έχουμε μυαλό,

έστω και μία στάλα,

την Κυριακή

να κρέμονται,

θα πρέπει, στην "κρεμάλα"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ