ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό ΝΑΤΟική κατοχή ο γιουγκοσλαβικός λαός

Αρκετές ερωτήσεις δέχτηκε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά το τέλος της εισηγητικής ομιλίας, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

- Διατυπώσατε όχι απλώς επιφυλάξεις, αλλά αντιρρήσεις και αντίθεση στη συμφωνία που υπογράφηκε για τη λύση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Και φαίνεται τα μέλη του κόμματός σας να αντιδρούν και στη διέλευση των δυνάμεων εκείνων οι οποίες θα πάνε ως ειρηνευτική δύναμη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πόσο κατ' αρχήν εσείς θεωρείτε ορθότερο, ν' αντιδράτε από τη στιγμή που θα υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ και άρα μια διεθνής κάλυψη νόμιμη για να πάνε τα στρατεύματα αυτά εκεί; Και δεύτερον, οι πληροφορίες λένε και δε διαψεύδονται ότι και οι Σέρβοι στρατηγοί και η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θέλει στη φάση αυτή να πάνε διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, ακριβώς για να μην καταλάβουν το χώρο αυτό δυνάμεις του UCK και οδηγήσουν σε μια νέα ένταση.

- Α. Π.: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω: Δεν έχει νόημα να πει το ΚΚΕ ότι εκφράζει αντίθεση. Γιατί δεν ήταν το ΚΚΕ που σύναψε αυτή την ειρήνη στο κάτω κάτω, ούτε εξαπέλυσε και τον πόλεμο το ΚΚΕ. Εμείς έχουμε τη γνώμη ότι αυτή η συμφωνία απεικονίζει έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Να μην το πούμε στον κόσμο;

Εμείς δε βγήκαμε να πούμε τι έκανε ο Μιλόσεβιτς, τι έκανε ο άλλος. Βεβαίως έχουμε γνώμη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι και το κυριότερο, ότι είναι μια ειρήνη που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Μπορεί να μην μπορούσε να κάνει αλλιώς η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση.

Αυτό σημαίνει, επειδή η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας ενδεχομένως - το αφήνω ανοιχτό, έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε - δεν μπορούσε να κάνει άλλη επιλογή, θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε τώρα στο ΝΑΤΟικό στρατό;

Για τον ΟΗΕ πολλά έχουν ειπωθεί. Ξαφνικά έγινε το επιτελείο που λύνει όλα τα ζητήματα; Καλό είναι ότι υπάρχει τυπικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το να είναι ανοιχτά το ΝΑΤΟ. Μπορούσε να ήταν και χειρότερη ενδεχομένως αυτή η συνθήκη.

Αλλά το δικό μας καθήκον είναι να πούμε στον ελληνικό λαό ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός δεν είναι ελεύθερος αυτή τη στιγμή και είναι υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Δεν έχουν παραιτηθεί αυτά τα γεράκια από τον πλήρη διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ηδη πήρε το μάτι μου σε κάποια εφημερίδα ότι γίνεται λόγος για το Μαυροβούνιο. Κατ' αρχήν θα κάνουν διαιρετικές προσπάθειες, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Μιλόσεβιτς. Αυτοί σέβονται τις συμφωνίες; Αυτό λέμε.

Για τη διέλευση των στρατευμάτων, εμείς βοηθάμε πάρα πολύ το γιουγκοσλαβικό λαό μ' αυτό τον τρόπο. Και να σας πω κάτι; Παρότι είναι εκλογές και η κύρια μάχη αυτή τη στιγμή η πολιτική είναι μέσω της ψήφου, είναι να φράξουμε το δρόμο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, παρ' όλα αυτά εμείς στηρίξαμε και τέτοιες πρωτοβουλίες για τον εξής λόγο:

Γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα επιθετικά όπλα που μπαίνουν στην Ελλάδα, αλλά λέμε στην κυβέρνηση Σημίτη και στις άλλες κυβερνήσεις ότι θα είναι κάτω από το άγρυπνο μάτι του ελληνικού λαού γι' αυτά που θα κάνουν από εδώ και πέρα.

Αν δε γίνουν κινητοποιήσεις, ο UCK θα δρα στο Κόσσοβο. Καμία εμπιστοσύνη σ' αυτούς που κινούνται ως υλοποιητές αυτής της συμφωνίας. Ακόμα κι αν ήταν καλή η συμφωνία, εμείς πάλι θα λέγαμε επαγρύπνηση. Πολύ περισσότερο που είναι μια ετεροβαρής συμφωνία.

Πρέπει να ξέρουν οι κυβερνήσεις ότι θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι όχι των κομμουνιστών. Του ελληνικού λαού. Αλλιώς θα τον μακελέψουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Και θα ανοίξουν παιχνίδια και σε βάρος μας, σε όλα τα Βαλκάνια.

Θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε

Δεύτερο ζήτημα: Είναι θετικό κι εμείς το έχουμε αναγνωρίσει πάρα πολλές φορές, ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον τρόπο του το καθένα, συνέβαλε στο να υπάρχει αυτό το 98% του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ άνοιξε το δρόμο, ναι, το ΚΚΕ βοήθησε στην αφύπνιση αλλά δεν είμαστε εμείς που σχηματίσαμε το 98%.

Αλλά βλέπω τώρα ότι κάποια κόμματα προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις. Δε θέλουν να εκτεθούν ως αντιΝΑΤΟικά και αρχίζουν και μας λένε, καλά εσείς στενοχωρηθήκατε με τη συμφωνία; Ούτε στενοχωρηθήκαμε, ούτε χαρήκαμε. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, γιατί; Εμείς κάνουμε μια πολιτική εκτίμηση και είμαστε ρεαλιστές.

Μήπως μερικοί, δηλαδή, θέλουν ο ελληνικός λαός να ξεχάσει αυτό που έγινε; Κι εμείς λέμε "μην ξεχνάς", "στο πόδι".Και δε μου λέτε, αυτά που έφτασαν στο Λιτόχωρο τι δυνάμεις ειρήνης είναι;

Εδώ δηλαδή λέγεται ότι είναι ο πιο βαρύς οπλισμός που υπήρξε ποτέ. Οσο ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές ήταν οι βόμβες, άλλο τόσο ειρηνευτικά και ανθρωπιστικά είναι τα στρατεύματα.

Εμείς στενοχωριόμαστε γιατί οι Ελληνες φαντάροι και οι Ελληνες αξιωματικοί θα οδηγηθούν να παραβιάσουν τον όρκο που έδωσαν, να υπερασπίζονται μόνο τα σύνορα της χώρας. Εκεί θα τους οδηγήσουν.

Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η αντίσταση που έγινε στο "Θεμιστοκλής" και αλλού και σε όλα τα στρατόπεδα που ήταν φαντάροι και άλλοι, αυτή η αντίσταση η συνειδησιακή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα υπάρχει σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν δώσει όρκο να υπερασπίζονται την πατρίδα και όχι να γίνονται σώματα κατοχής.

Μπορεί να νομίζει η ελληνική ταξιαρχία ότι πάει για καλό σκοπό. Εγώ δε λέω ότι πάει συνειδητά. Αλλά δεν την πάνε για καλό σκοπό. Και εδώ πια θα έχουμε κυβέρνηση Σημίτη στο αποκορύφωμα της διπροσωπίας.

- Κυρία Παπαρήγα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την τακτική της απέναντι στον πόλεμο αφού υπέγραψε τον πόλεμο, εκ των υστέρων, με τις προτάσεις ειρήνης που έκανε, εξασφάλισε και εξασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και μ' αυτό ζητάει από τον ελληνικό λαό να της δώσει την ψήφο του. Παράλληλα, σας κατηγορεί ως ΚΚΕ ότι δε θέλετε την ειρήνη. Χτες συγκεκριμένα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ δε θέλει την ειρήνη γιατί εμποδίζει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα να πάνε στο Κόσσοβο. Τι απαντάτε σ' αυτά;

- Α. Π.: Μ' αυτή τη λογική που έχει η κυβέρνηση, ότι με την τακτική της βοήθησε, πολύ φοβάμαι - ίσως είναι υπερβολή που λέω, αλλά να μου επιτρέψετε να το πω - ότι ίσως τα επόμενα χρόνια συζητάμε στα σοβαρά αν θα γίνει και Γ Παγκόσμιος Πόλεμος. Διότι έχουμε τις ηγετικές δυνάμεις παγκόσμια, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συναγωνίζονται ποιος θα φάει περισσότερη απ' τη λεία. Ολες ψάχνουν για ζωτικό χώρο και δεν είναι τυχαίο ότι το λένε και δημόσια.

Οι διοξίνες είναι πόλεμος και αυτός και δε γίνεται και δίχως όπλα. Αρα, μ' αυτή τη λογική η κάθε χώρα θα ακολουθεί για να μην πάει κόντρα στο ρεύμα και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Δηλαδή, η λογική που λέει να πάω στον πόλεμο για να μην είμαι έξω από τις διαδικασίες, τι να σας πω; Αυτή είναι εγκληματική λογική. Και οι τοπικοί και οι παγκόσμιοι πόλεμοι, δεν έγιναν μόνο γιατί ήθελαν 3 - 4 μεγάλοι, αλλά υπήρχαν και πολλοί μικροί που δεν έκαναν τίποτα. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική θέση. Και μόνο γι' αυτό, που τολμάει και το λέει - θα μου πείτε αφού το σκέφτεται το λέει - αξίζει να καταψηφιστεί. Και όποιος άλλος το λέει.

Δεύτερον. Εμείς, λέει, στενοχωρηθήκαμε γιατί έγινε ειρήνη. Δε θέλω τώρα να μιλήσω για την ιστορία του ΚΚΕ, πόσοι πήγαν στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί ήθελαν την ειρήνη. Δε θέλω να σταθώ σ' αυτό, αλλά δε θέλω να σταθώ και στο γεγονός ότι ένας από τους παράγοντες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος ήταν ο ψυχρός πόλεμος και το κυνήγι των εξοπλισμών.

Θα πάω όμως στο εξής συγκεκριμένο: Αν χτες είχαμε μία συμφωνία υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού, το ΚΚΕ θα εκτινασσόταν ψηλά. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο λαός βγάζει πολιτικά συμπεράσματα περισσότερο απ' τα θετικά αποτελέσματα ενός αγώνα.

Ούτε η εξαθλίωση φέρνει ποτέ ποσοστά στο ΚΚΕ, ούτε οι συμφορές. Αυτά είναι αστειότητες. Ομως, εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει βασικό κριτήριο τον πόλεμο, γιατί δεν είναι ένα εξωτερικό γεγονός, είναι μέρος του προβλήματος της "νέας τάξης πραγμάτων" και μέρος της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να νιώθει απογοητευμένος απ' αυτές τις εξελίξεις. Δεν μπορεί να είναι ησυχασμένος και να χαίρεται. Δεν πρέπει να νιώθει απογοητευμένος, διότι υπήρξε η αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού που είναι επένδυση και δε χάνεται. Δεύτερον. Γιατί υπήρξε κινητοποίηση στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, γιατί δεν έγινε χειρότερο μακέλεμα και πρέπει να είναι ικανοποιημένος γιατί τώρα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.

Και να σκεφτεί και το εξής: Αν το ΚΚΕ είχε πάει μ' αυτό το ρεύμα, αυτές οι λαϊκές δυνάμεις, οι αυθόρμητες και οι ανεξάρτητες απ' το ΚΚΕ που υπάρχουν, θα μπορούσαν να εκφραστούν; Επομένως, ούτε να γελάμε πρέπει, αλλά ούτε και να κλαίμε. Πρέπει να βγάλουμε ώριμα πολιτικά συμπεράσματα και να επανέλθουμε δριμύτεροι.

Ηττα της κυβέρνησης

- Κρατήσαμε ως πρώτο δεδομένο το ότι είπατε ότι τα στρατεύματα κατοχής που θα μεταφερθούν εκεί, που ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται, κάποια στιγμή θα αλλάξουν και θα γίνουν στρατεύματα επιχειρήσεων. Σαν δεύτερο δεδομένο, μιλήσατε για μια ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι υποτελής, μια κυβέρνηση υποταγής που έχει ενεργητική συμμόρφωση με τις ΝΑΤΟικές επιταγές. Και το ερώτημά μου είναι το εξής: Εμείς, εκεί στέλνουμε μια ελληνική ταξιαρχία. Με αυτά τα δύο δεδομένα, προβλέπετε, ότι θα κληθούμε ίσως να βγάλουμε κάποια στιγμή το φίδι από την τρύπα και να υποστούμε εκ νέου μια εθνική ήττα;

- Α. Π.: Δε θα συμφωνήσω με τη φράση "εθνική ήττα". Η κυβέρνηση Σημίτη στέλνει τον ελληνικό στρατό για να γίνει στρατός κατοχής. Πρέπει να γίνει ήττα της κυβέρνησης.Ο ελληνικός λαός, είμαι βέβαιη, ότι δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική. Να προσέξει όμως και την ψήφο του, για να μην τη χρησιμοποιήσουν σαν συνενοχή.

Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ηττηθεί η Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι. Και για τη γιουγκοσλαβική ήττα δουλεύει. Για τις επιχειρήσεις. Εμείς φοβόμαστε για τις προβοκάτσιες, αφού ξέρουμε τι έχει γίνει στις ανάλογες περιπτώσεις. Τώρα θα αρχίσει, λέει, η αποχώρηση των Σέρβων στρατιωτών. Τους βάζουν να φοράνε και στολή για να είναι και στόχος.

Αρνήθηκαν την πιστοποίηση ταυτοτήτων που ζήτησε η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας για όλα αυτά τα στρατεύματα και για τον UCK. Τα αρνήθηκαν. Γιατί να μη γίνει προβοκάτσια και να πουν αύριο ότι ο Μιλόσεβιτς αθέτησε τα συμφωνηθέντα; Δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει αυτό;

Για όλα αυτά τα πράγματα επισημαίνουμε τους κινδύνους και, τέλος, τα προβλήματα που συνδέονται με την Ελλάδα, Αιγαίο, σύνορα. Πάντως, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να έχει εθνική ήττα. Πρέπει να νικήσει αυτούς που ευθύνονται γι' αυτές τις εξελίξεις. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξαναλέω. Οι πιο βασικοί και κύριοι μοχλοί είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν πρόκειται η ΝΔ να έχει άλλη στάση σ' αυτό το θέμα.

Να πούμε ΟΧΙ και στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη

Για τις εκτιμήσεις των διαφόρων εταιριών γκάλοπ και τι αυτές μπορεί να σημαίνουν ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες στα εκλογικά επιτελεία, τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, που λένε περίπου ότι η ΝΔ έχει ένα προβάδισμα. Μερικοί μάλιστα μιλάνε και για 3 και 4 μονάδες.Υπάρχει ένας κόσμος που προβληματίζεται και λέει, καλά εμείς να ψηφίσουμε, να δώσουμε παραπάνω δύναμη στο ΚΚΕ, κάποιοι άλλοι λένε στο Συνασπισμό ή στο ΔΗΚΚΙ, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα. Αλλά να φέρουμε τους Καραμανλήδες στην εξουσία; Τι απαντάτε σ' αυτό τον κόσμο που έχει αυτό τον προβληματισμό;

- Α. Π: Εμείς του λέμε το εξής πράγμα. Μπορείς να φέρεις και τα δύο κόμματα μαζί, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει πρώτο, κάτω από το 50%; Αυτή είναι η λύση. Δηλαδή, θα ζούμε οι μεν να φοβούνται τον Σημίτη και οι άλλοι να φοβούνται τον Καραμανλή; Ελεος πια.

Και ξέρετε; Κάνει εντύπωση σε μας το γεγονός ότι πολλές φορές ενοχοποιείται το ΚΚΕ για μια στενή δογματική αντίληψη για δυσκολία λένε - δεν είναι έτσι - να ψάξουν κι άλλες ιδέες. Κι αυτοί που τα λένε αυτά τελικά πάνε να βάλουν τον κόσμο στο στενό κορσέ Σημίτης ή Καραμανλής, στο μονόδρομο.

Κάτω από το 50% και τα δύο κόμματα. Και όσοι δεν το έχουν αποφασίσει μπορούν να το αποφασίσουν τώρα. Αυτό σημαίνει μια απελευθέρωση της συνείδησης. Εμείς βεβαίως λέμε, θέλουμε να μας δώσετε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Πρέπει να απελευθερωθεί ο κόσμος. Ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη θα είναι;

Εμάς δε μας απασχολεί ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα και ποιο δεύτερο. Μπορούν και τα δυο να καταποντιστούν; Είναι υπερβολή αυτό που λέω, δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αλλά να κυριαρχήσει αυτή η λογική. Να φοβάται ο λαός αν τα δύο κόμματα έχουν υψηλά ποσοστά. Θα μας αλλάξουν τα ...φώτα.

Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχουν ανακατατάξεις ήδη στη συνείδηση του λαού και διεργασίες. Κι αν μιλάμε με μια τέτοια φωνή καταποντίστε τα δύο κόμματα, το λέμε διότι ξέρουμε ότι υπάρχουν διεργασίες, κουφοβράζουν πολλά πράγματα και πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, να μη χαθεί η πείρα που αποκτήθηκε τα τελευταία έστω 2 χρόνια.

- Ηθελα να ρωτήσω με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές και τι σημαίνει αυτός ο άλλος δρόμος που λέτε, που καλείτε τους πολίτες να το συζητήσετε; Αλλάζει κάτι στο ΚΚΕ;

- Α.Π.: Τρεις μέρες πριν τις εκλογές εμείς λέμε στον ελληνικό λαό να σκεφτεί ο ίδιος τι ποσοστό θέλει να δώσει στο ΚΚΕ και γιατί. Και λέω το γιατί, διότι θα μας ψηφίσουν και άνθρωποι εργαζόμενοι, που σίγουρα δεν είναι κομμουνιστές.

Και κάλλιστα σήμερα ένας που δεν είναι κομμουνιστής μπορεί να μας ψηφίσει, χωρίς να μας εκχωρεί δικαιώματα να λέμε όλους τους ψήφους κομμουνιστικούς.

Να το σκεφθεί ο λαός. Μας ξέρει. Αυτό είπα. Ξέρει ποιοι είμαστε, ξέρει πού συμφωνεί μαζί μας, ξέρει πού πιθανά να έχει ερωτηματικά και να κάνει την επιλογή του. Εγώ δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή να κάνω διαφήμιση του ΚΚΕ.

Να σας πω και κάτι; Εγώ πιστεύω ότι όλοι έχουν αποφασίσει κάτι και να μην τους λέμε αναποφάσιστους. Δεν είναι κουτός ο ελληνικός λαός. Το θέμα είναι μήπως χρειάζεται μια επανεξέταση κάποιας απόφασης.

Επομένως, εμείς θα εκτιμήσουμε το εκλογικό ποσοστό ως δείκτη της δυνατότητας του λαού να αποφασίζει ανεπηρέαστα από διλήμματα.

Ο άλλος δρόμος: Τον έχουμε αναπτύξει πάρα πολύ. Κατ' αρχήν και μόνο η θέση που λέμε υπάρχει άλλος δρόμος αρκεί να προβληματίσει. Ομως, έχει ταυτότητα αυτός ο δρόμος, γιατί δεν μπορεί να είναι πίσω. Δεν μπορούμε π. χ. να γυρίσουμε πίσω.

Ο άλλος δρόμος λέει το εξής. Αφού σ' αυτό το δρόμο ηγεμονεύουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά τους, δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένας άλλος δρόμος όπου ηγεμονεύει η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, δεν μπορεί να μην υπάρξει ένας άλλος δρόμος που περιορίζει τη δύναμη των μονοπωλίων.

Κι αυτός ο άλλος δρόμος - θα το πω καθαρά - συνδέεται με τη δράση του λαού και μέσα εκεί έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που βασίζουμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις πριν απ' όλα στο τι θέλει η λαϊκή πλειοψηφία και στον αγώνα της λαϊκής πλειοψηφίας.

Εμείς δε λέμε ψηφίστε μας, για να σας λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς λέμε ψηφίστε μας, για να αναγεννηθεί σε μια πορεία - δε θα γίνει σε ένα βράδυ - το λαϊκό κίνημα. Εργο του λαού θα είναι η πραγματική αλλαγή που χρειάζεται αυτός ο τόπος και η νίκη του λαού κατά των δυνάμεων του κέρδους και του κεφαλαίου.

Και σας λέω καθαρά, εδώ πια μπαίνει ζήτημα στην πορεία, όχι απλώς μιας άλλης κυβέρνησης, αλλά μιας άλλης λαϊκής διακυβέρνησης.Τώρα με μερεμέτια και με μικροανακατατάξεις και με ανακάτεμα της τράπουλας δε γίνεται τίποτα. Αν ανακατευτεί η τράπουλα μπορεί κάτι να γίνει. Αλλά θα είναι εντελώς προσωρινό και εντελώς αναιμικό. Ο άλλος δρόμος είναι μια άλλη στρατηγική και με άλλους πρωταγωνιστές απ' αυτούς που είναι σήμερα.

Δοχείο υποδοχής της κρίσης η Ελλάδα

Για την "αντιδικία" γύρω από το "κόμμα του Χρηματιστηρίου" ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες τα δύο μεγάλα κόμματα να αντιδικούν γύρω από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, με προφανή στόχο το λεγόμενο "κόμμα του Χρηματιστηρίου", επειδή έχει φτάσει πάνω από 1 εκατ. κόσμου. Δεν ξέρω αν θα θέλατε να πείτε κάτι γι' αυτόν τον κόσμο, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού.

- Α. Π.: Να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν ασχολούμαι καθόλου, βεβαίως ίσως και το επιτελείο του Κόμματος, αλλά επειδή έχω πάρα πολλή δουλιά, δεν ασχολούμαι με τη διαμάχη των δύο. Δηλαδή, μόλις βλέπω τον κ. Λαλιώτη αλλάζω κανάλι - ειλικρινά σας το λέω αυτό - ή όταν βλέπω τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

Γιατί προσπαθώ να ενημερωθώ για πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αυτή η διαμάχη δεν έχει καμία αξία. Παρακολουθώ τι λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν υπάρχουν συζητήσεις με ουσιαστικά θέματα. Αλλά δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτόν τον πόλεμο.

Για το Χρηματιστήριο... Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο ασχολούνται με το Χρηματιστήριο. Μη νομίζετε ότι ενδιαφέρονται για τους λαϊκούς αποταμιευτές. Σε καμία περίπτωση. Ενδιαφέρονται για τους μεγάλους. Πάντως, θα έρθει η ώρα που το Χρηματιστήριο θα αποκαλυφθεί και για τον ελληνικό λαό και μη νομίζετε ότι έχει διαφορές από τα άλλα Χρηματιστήρια, των "Τίγρεων" της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ελλάδα είναι και δοχείο υποδοχής της κρίσης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε ενδιάμεση ή υποδεέστερη θέση. Και τελευταία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κρίση θα έχει η Γερμανία; Θα μεταφέρει την κρίση στην Ελλάδα. Και από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θα δέχεται πιο έντονα τους κλονισμούς της κρίσης.

Και η κρίση είναι μπροστά μας. Εμείς δε λέμε ότι η κρίση αυτόματα θα φέρει το λαό στους δρόμους. Κι ακριβώς γι' αυτό παλεύουμε, ο λαός να μη δεχτεί τα βάρη της κρίσης να έρχονται σ' αυτόν και να προλάβει τέτοιες καταστάσεις.

Η κρίση έτσι κι αλλιώς θα εκδηλωθεί και ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να υπάρχουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και κυρίως ένα καλά οργανωμένο χειραφετημένο λαϊκό κίνημα. Δεν ξέρω ποιο κόμμα ενδιαφέρεται και παρακολουθεί πόσοι εργάτες είναι γραμμένοι στα σωματεία. Εμείς το παρακολουθούμε. Ποιο κόμμα ενδιαφέρεται, πόσοι είναι γραμμένοι στα κλαδικά τους σωματεία, σε άλλες επαγγελματικές οργανώσεις; Δεν ασχολείται κανείς.

Κι εμείς θέλουμε να γραφτούν στα σωματεία όχι οι κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές είναι γραμμένοι. Να γραφτούν όλοι οι εργαζόμενοι και ας βγουν τα συνδικαλιστικά ποσοστά. Ποιο κόμμα ενδιαφέρεται; Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για το Χρηματιστήριο. Το παρακολουθούμε, είναι στοιχείο της οικονομίας, αλλά δε μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε τους μεγαλοεπενδυτές. Αυτοί δεν πρέπει να μας ψηφίσουν. Αυτοί που τζογάρουν μεγάλα ποσά δεν πρέπει να μας ψηφίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ