Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να πούμε ΟΧΙ και στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη

Για τις εκτιμήσεις των διαφόρων εταιριών γκάλοπ και τι αυτές μπορεί να σημαίνουν ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες στα εκλογικά επιτελεία, τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, που λένε περίπου ότι η ΝΔ έχει ένα προβάδισμα. Μερικοί μάλιστα μιλάνε και για 3 και 4 μονάδες.Υπάρχει ένας κόσμος που προβληματίζεται και λέει, καλά εμείς να ψηφίσουμε, να δώσουμε παραπάνω δύναμη στο ΚΚΕ, κάποιοι άλλοι λένε στο Συνασπισμό ή στο ΔΗΚΚΙ, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα. Αλλά να φέρουμε τους Καραμανλήδες στην εξουσία; Τι απαντάτε σ' αυτό τον κόσμο που έχει αυτό τον προβληματισμό;

- Α. Π: Εμείς του λέμε το εξής πράγμα. Μπορείς να φέρεις και τα δύο κόμματα μαζί, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει πρώτο, κάτω από το 50%; Αυτή είναι η λύση. Δηλαδή, θα ζούμε οι μεν να φοβούνται τον Σημίτη και οι άλλοι να φοβούνται τον Καραμανλή; Ελεος πια.

Και ξέρετε; Κάνει εντύπωση σε μας το γεγονός ότι πολλές φορές ενοχοποιείται το ΚΚΕ για μια στενή δογματική αντίληψη για δυσκολία λένε - δεν είναι έτσι - να ψάξουν κι άλλες ιδέες. Κι αυτοί που τα λένε αυτά τελικά πάνε να βάλουν τον κόσμο στο στενό κορσέ Σημίτης ή Καραμανλής, στο μονόδρομο.

Κάτω από το 50% και τα δύο κόμματα. Και όσοι δεν το έχουν αποφασίσει μπορούν να το αποφασίσουν τώρα. Αυτό σημαίνει μια απελευθέρωση της συνείδησης. Εμείς βεβαίως λέμε, θέλουμε να μας δώσετε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Πρέπει να απελευθερωθεί ο κόσμος. Ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη θα είναι;

Εμάς δε μας απασχολεί ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα και ποιο δεύτερο. Μπορούν και τα δυο να καταποντιστούν; Είναι υπερβολή αυτό που λέω, δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αλλά να κυριαρχήσει αυτή η λογική. Να φοβάται ο λαός αν τα δύο κόμματα έχουν υψηλά ποσοστά. Θα μας αλλάξουν τα ...φώτα.

Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχουν ανακατατάξεις ήδη στη συνείδηση του λαού και διεργασίες. Κι αν μιλάμε με μια τέτοια φωνή καταποντίστε τα δύο κόμματα, το λέμε διότι ξέρουμε ότι υπάρχουν διεργασίες, κουφοβράζουν πολλά πράγματα και πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, να μη χαθεί η πείρα που αποκτήθηκε τα τελευταία έστω 2 χρόνια.

- Ηθελα να ρωτήσω με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές και τι σημαίνει αυτός ο άλλος δρόμος που λέτε, που καλείτε τους πολίτες να το συζητήσετε; Αλλάζει κάτι στο ΚΚΕ;

- Α.Π.: Τρεις μέρες πριν τις εκλογές εμείς λέμε στον ελληνικό λαό να σκεφτεί ο ίδιος τι ποσοστό θέλει να δώσει στο ΚΚΕ και γιατί. Και λέω το γιατί, διότι θα μας ψηφίσουν και άνθρωποι εργαζόμενοι, που σίγουρα δεν είναι κομμουνιστές.

Και κάλλιστα σήμερα ένας που δεν είναι κομμουνιστής μπορεί να μας ψηφίσει, χωρίς να μας εκχωρεί δικαιώματα να λέμε όλους τους ψήφους κομμουνιστικούς.

Να το σκεφθεί ο λαός. Μας ξέρει. Αυτό είπα. Ξέρει ποιοι είμαστε, ξέρει πού συμφωνεί μαζί μας, ξέρει πού πιθανά να έχει ερωτηματικά και να κάνει την επιλογή του. Εγώ δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή να κάνω διαφήμιση του ΚΚΕ.

Να σας πω και κάτι; Εγώ πιστεύω ότι όλοι έχουν αποφασίσει κάτι και να μην τους λέμε αναποφάσιστους. Δεν είναι κουτός ο ελληνικός λαός. Το θέμα είναι μήπως χρειάζεται μια επανεξέταση κάποιας απόφασης.

Επομένως, εμείς θα εκτιμήσουμε το εκλογικό ποσοστό ως δείκτη της δυνατότητας του λαού να αποφασίζει ανεπηρέαστα από διλήμματα.

Ο άλλος δρόμος: Τον έχουμε αναπτύξει πάρα πολύ. Κατ' αρχήν και μόνο η θέση που λέμε υπάρχει άλλος δρόμος αρκεί να προβληματίσει. Ομως, έχει ταυτότητα αυτός ο δρόμος, γιατί δεν μπορεί να είναι πίσω. Δεν μπορούμε π. χ. να γυρίσουμε πίσω.

Ο άλλος δρόμος λέει το εξής. Αφού σ' αυτό το δρόμο ηγεμονεύουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά τους, δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένας άλλος δρόμος όπου ηγεμονεύει η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, δεν μπορεί να μην υπάρξει ένας άλλος δρόμος που περιορίζει τη δύναμη των μονοπωλίων.

Κι αυτός ο άλλος δρόμος - θα το πω καθαρά - συνδέεται με τη δράση του λαού και μέσα εκεί έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που βασίζουμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις πριν απ' όλα στο τι θέλει η λαϊκή πλειοψηφία και στον αγώνα της λαϊκής πλειοψηφίας.

Εμείς δε λέμε ψηφίστε μας, για να σας λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς λέμε ψηφίστε μας, για να αναγεννηθεί σε μια πορεία - δε θα γίνει σε ένα βράδυ - το λαϊκό κίνημα. Εργο του λαού θα είναι η πραγματική αλλαγή που χρειάζεται αυτός ο τόπος και η νίκη του λαού κατά των δυνάμεων του κέρδους και του κεφαλαίου.

Και σας λέω καθαρά, εδώ πια μπαίνει ζήτημα στην πορεία, όχι απλώς μιας άλλης κυβέρνησης, αλλά μιας άλλης λαϊκής διακυβέρνησης.Τώρα με μερεμέτια και με μικροανακατατάξεις και με ανακάτεμα της τράπουλας δε γίνεται τίποτα. Αν ανακατευτεί η τράπουλα μπορεί κάτι να γίνει. Αλλά θα είναι εντελώς προσωρινό και εντελώς αναιμικό. Ο άλλος δρόμος είναι μια άλλη στρατηγική και με άλλους πρωταγωνιστές απ' αυτούς που είναι σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις (2021-11-27 00:00:00.0)
Είναι έργο της πλουτοκρατίας (2001-10-10 00:00:00.0)
Να γίνει κυρίαρχος και στην κάλπη (1999-06-11 00:00:00.0)
Διάλογος για λύσεις (1997-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ