Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ: Το "Σύμφωνο της εκμετάλλευσης"

To "Σύμφωνο για την Απασχόληση", που εγκρίθηκε από τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κολωνία, είναι η νέα τους "προσφορά" στην εργατική τάξη. Οσον αφορά στο περιεχόμενό του, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προσφέρει τίποτα καινούριο, αφού αποτελεί μια ανακεφαλαίωση των μέτρων της "Λευκής Βίβλου". Το νέο βρίσκεται στο ότι οι δεκαπέντε αποφάσισαν να συντονίσουν πλέον τις πολιτικές τους για την απασχόληση και να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μοντέλο απασχόλησης που επιθυμούν. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση θαυμάζει και θέλει να εφαρμόσει το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών...

H πρώτη ενότητα του "Συμφώνου για την Απασχόληση" διαμορφώνει ένα πλαίσιο για τις πολιτικές απασχόλησης, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Αφορά κυρίως στις πολιτικές εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και ειδίκευσης, με τις οποίες επιχειρείται να μετατραπεί ο εργαζόμενος σε ένα "εργαλείο", ένα "πασπαρτού" για τις ανάγκες των εκάστοτε εργοδοτών του.

Η δεύτερη ενότητα, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, περιλαμβάνει το πλαίσιο των "διαρθρωτικών αλλαγών" στην αγορά εργασίας. Εδώ περιγράφεται ο "απασχολήσιμος", ο εργαζόμενος χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερές σχέσεις εργασίας, χωρίς σταθερό μισθό, χωρίς σταθερή εργασία, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ένας εργαζόμενος που θα οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εργαστεί όπου, όπως και όσο του ζητήσει ο εργοδότης του. Θα πρέπει επίσης να φροντίζει μόνος του για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης και της μελλοντικής του συνταξιοδότησης.

Σ}τις "διαρθρωτικές αλλαγές" περιλαμβάνονται όλες οι πολιτικές που πρόσφατα είδαμε και στη χώρα μας, στο σχέδιο για την απασχόληση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Μείωση των επιδομάτων των ανέργων και αύξηση των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες για την "ενεργητική", όπως την ονομάζουν, πολιτική κατά της ανεργίας. Κατάργηση σειράς δικαιωμάτων που έχουν σχέση με το εργασιακό καθεστώς, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα όρια των ομαδικών απολύσεων, το θεμελιώδες δικαίωμα του οκτάωρου. Επιτάσσει, τέλος, την ολοκληρωτική καθιέρωση της μερικής απασχόλησης σε όλους τους τομείς. Δηλαδή μοίρασμα της ανεργίας σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Στην τρίτη ενότητα του "Συμφώνου Απασχόλησης" προσδιορίζεται ο συντονισμός μεταξύ των κοινοτικών οργάνων, δηλαδή του Συμβουλίου Υπουργών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των "κοινωνικών εταίρων". Αντικείμενο του συντονισμού θα είναι η προώθηση ενός μοντέλου απασχόλησης, όπως αυτό εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ. Συντονισμός των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, σε συνδυασμό με την προώθηση των υπολοίπων μέτρων, που -όπως υποστηρίζουν οι "δεκαπέντε"- θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ολα τα μέτρα του "Συμφώνου Απασχόλησης" συγκροτούν μια "Μαύρη Βίβλο" για την αύξηση της πραγματικής ανεργίας, τη μετωπική επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, της σχετικής και της απόλυτης εξαθλίωσης των εργαζομένων. Το ευαγγέλιο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης της ανεργίας.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ηττηθεί την Κυριακή, να ηττηθούν οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν ευθέως, αλλά και εκείνες που διασπείρουν τις αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να αλλάξει, να ενισχυθεί το ΚΚΕ που όχι μόνο επιβεβαιώθηκε για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την πορεία της ΕΕ, αλλά και πρωτοστατεί στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ