Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Ετσι καταλύθηκε η εθνική κυριαρχία

Το χρονικό της αμερικανικής απόβασης και η υποτελής στάση αυτών που τυπικά έχουν ορκιστεί να υπερασπίζουν το Ελληνικό Σύνταγμα

Η μετατροπή ενός τουλάχιστον τμήματος της χώρας σε προτεκτοράτο δεν ήταν τυχαία κατάληξη, αλλά συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Με τις ελληνικές αρχές να παρέχουν κάθε δυνατή υπηρεσία στους Αμερικανούς και με το "Ιδού ο στρατός σας" να πραγματώνεται ξανά με: Υποστολή ελληνικής σημαίας. Αμεση εκτέλεση διαταγών που έδιναν Αμερικανοί πράκτορες. Και Ελληνες στρατιώτες να οπλίζουν τα πολυβόλα τους κόντρα στον εχθρό λαό για να "προστατέψουν" τους ξενόφερτους προϊσταμένους.

Από τις 4.30 τα χαράματα της Πέμπτης οι κλούβες της Αστυνομίας αρχίζουν να ξεφορτώνουν κρανοφόρους στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Στις 4.55 ο διευθυντής των ΜΑΤατζήδων, επιβαίνων σε κόκκινο τζιπ με αριθμό κυκλοφορίας ΥΧΡ 1117,καταφέρεται εναντίον των καμεραμάν των τηλεοπτικών σταθμών. Φώτισαν τους άνδρες του που σχημάτιζαν παράταξη και τράβηξαν τηλεοπτικά πλάνα: "Γιατί δημιουργείτε θέμα, εκεί που δεν υπάρχει; Με ξέρετε. Σας αρνήθηκα ποτέ κάτι; Γιατί μου δημιουργείτε πρόβλημα", λέει. Από την άλλη πλευρά δίνει εντολές, από τον ασύρματο του τζιπ, για τη θέση που θα πάρουν οι διμοιρίες υποστήριξης και για άλλα "διαδικαστικά" ζητήματα.

Στις 5.03 οι αστυνομικοί φορούν τα κράνη τους. Ακριβώς δύο λεπτά αργότερα, παίρνουν θέση στην παραλία, με μέτωπο προς τους συγκεντρωμένους. Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί τρέχουν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία: "Κλείστε τις κάμερες. Διαφορετικά θα σας απομακρύνουμε". Τέτοια δημοκρατία. Ομαδάρχες των κρανοφόρων ουρλιάζουν διαταγές προς τις διμοιρίες που έχουν φτάσει από την Πιερία,την Καρδίτσα τη Λάρισα και την Αθήνα.Στις 5.17 φορούν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και κλείνουν τους διαδηλωτές από τρεις πλευρές, σχηματίζοντας "Π". Αφήνουν μόνο μία διέξοδο δυτικά, αυτή προς την Εθνική οδό. Στο βάθος του ορίζοντα η ανατολή αρχίζει να ροδίζει. Στον ορίζοντα φαίνονται οι σκιές από τα πλοία του ολέθρου.

Στις 5.20,ένας διαδηλωτής στήνει μια ελληνική σημαία στο κέντρο του αστυνομικού "Π". Οι μασκοκρανοφόροι παρακολουθούν. Στις 5.25 τρία ταχύπλοα, δίχως διακριτικά, αρχίζουν να κτενίζουν τη θάλασσα, κοντά στην ακτογραμμή.

Στις 5.35 οι ΜΑΤατζήδες πλησιάζουν τους διαδηλωτές σε απόσταση αναπνοής. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μακεδονίας αρχίζει να δίνει πεντάλεπτες διορίες. Η αναλογία σε κείνο το σημείο είναι 1.500 αστυνομικοί για 500 περίπου διαδηλωτές! Αργότερα διαπιστώνεται πως πάνω από 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε μία έκταση αρκετών χιλιομέτρων. Οι συγκεντρωμένοι αρχίζουν να διαδηλώνουν συντεταγμένα προς την Εθνική οδό. Την ίδια στιγμή άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με στολές παραλλαγής, παρατάσσονται στην ακτογραμμή, με μέτωπο προς τη θάλασσα. Στις 5.45,τα τρία ταχύπλοα, σε σχηματισμό, συνεχίζουν να "σκανάρουν" την ακτή.

Στις 5.55 οι διαδηλωτές έχουν απομακρυνθεί από την ακτή. Εμφανίζονται δύο Αμερικανοί με πολιτικά και πλησιάζουν στην ακτογραμμή, την οποία προσεγγίζουν και τα τρία ταχύπλοα. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού διώχνουν τους δημοσιογράφους και παλεύουν να τους περιορίσουν σε μια πλευρά της παραλία - στον "προκαθορισμένο" για τους δημοσιογράφους χώρο:

"- Γιατί αυτοί να μείνουν; Τι είναι;

- Παιδιά, ας το σταματήσουμε εδώ...

- Προφανώς δεν είναι τουρίστες.

- Εντάξει, έχουν και αυτοί (σ. σ: οι των πλοίων) τους συνδέσμους τους στη στεριά.

- Αυτό το δηλώνετε επίσημα και επώνυμα;

-.... δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση. Σας παρακαλώ. Εντολές εκτελούμε...". Οι δύο πρακτορίσκοι καλωσορίζουν δύο Αμερικανούς "Ράμπο", που επέβαιναν σε ένα από τα ταχύπλοα και βγήκαν στην ακτή. Οι άνδρες του Λιμενικού μαζεύουν στα γρήγορα την ελληνική σημαία, που νωρίτερα είχε στήσει ένας διαδηλωτής. Αλλη μια υποστολή, μπροστά στους ιμπεριαλιστές.

Η απόβαση

Στις 6.00,ένας Αμερικανός πράκτορας από το κινητό τηλέφωνό του ειδοποιεί πως τα "γυναικόπαιδα" και οι "οικογένειες" (σ. σ. αυτούς ακριβώς τους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε) είναι μακριά (σ. σ: οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί περίπου ένα χιλιόμετρο από την παραλία και είχαν περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις). Δευτερόλεπτα αργότερα, εμφανίζονται στην παραλία τέσσερα πολιτικά οχήματα με αριθμούς κυκλοφορίας ΥΕΥ 7640, ΥΜΙ 2732, ΥΕΥ 7589 και ΥΜΗ 8717.

Τα δύο από τα οχήματα είναι τύπου "βαν" και το ένα απ' αυτά έχει φιμέ τζάμια, έτσι ώστε να μην είναι διακριτά όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του. Πάντως απ' τα οχήματα αυτά αποβιβάζονται περίπου δέκα Αμερικανοί πράκτορες, που από την πρώτη στιγμή, απροκάλυπτα, δίνουν κατευθύνσεις σε αξιωματικούς του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού για το πώς θα εξυπηρετήσουν την απόβαση. Πού πρέπει να παρκάρουν τα ελληνικά οχήματα, πού να διοχετεύσουν τα αμερικάνικα που θα έρθουν κτλ. Οι Ελληνες αξιωματικοί των Τεθωρακισμένων και της Στρατονομίας ιδρώνουν και ξεϊδρώνουν για να βοηθήσουν στην ταχεία διεκπεραίωση των αμερικανικών ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων.

Στις 6.05 αρχίζουν και καταφτάνουν στην περιοχή οχήματα του Ελληνικού Στρατού. Σε τέσσερα τζιπ συνοδείας έχουν αναρτηθεί πολυβόλα, με τους χειριστές τους να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς από τους "αιμοσταγείς" φίλους της ειρήνης.

Στις 6.20 εμφανίζονται στη θάλασσα τα πρώτα αμφίβια αμερικανικά οχήματα, που κατευθύνονται προς την ακτή. Στη δε ακτή, οι Αμερικανοί πράκτορες ανάβουν πράσινα και κίτρινα καπνογόνα. Ξεκινά η πλάκα ανάμεσα σε δημοσιογράφους: "Για να μη χάσουν την ακτή και βγουν πάλι στη Λαχαναγορά"...

Στις 6.35 το πρώτο αμερικανικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού βγαίνει στην παραλία. Το Λιτόχωρο και μαζί του ό,τι ονομάζαμε ως τώρα εθνική επικράτεια είναι πλέον υπό την απόλυτη αμερικανική κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ