Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το οικοδόμημα αυτό μόνο ανατρέπεται

Παρέμβαση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Χριστίνας Τσεντούρου, στην ημερίδα που οργάνωσε το Δίκτυο Γυναικών για την Ποιότητα Ζωής στην Υπαιθρο

"Το οικοδόμημα αυτό δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται. Αυτοί που σπέρνουν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να βελτιωθεί, να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο λαό. Το ΚΚΕ πιστεύει στην ανατροπή και παλεύει για την ανατροπή αυτού του οικοδομήματος και για μια ισότιμη, εθελοντική ένωση των λαών της Ευρώπης, που θα εξυπηρετεί εντελώς διαφορετικά συμφέροντα και ανάγκες από αυτά της ΕΕ των πολυεθνικών".

Οι σύντομες εισηγήσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Χριστίνας Τσεντούρου,στις 3 θεματικές ενότητες της ημερίδας που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο Γυναικών για την Ποιότητα Ζωής στην Υπαιθρο, υπήρξε πράγματι η άλλη φωνή, η ουσιαστικά διαφορετική αντίληψη, η φωνή της αγωνιζόμενης ενάντια στον πόλεμο Ελλάδας. Της Ελλάδας του μόχθου, της δημιουργικής δουλιάς, των λαϊκών οραμάτων για έναν κόσμο ειρηνικό, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς ντιρεκτίβες υπερεθνικών κέντρων της εξουσίας των πολυεθνικών.

Η ημερίδα περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: Η Ευρώπη των πολιτών - κοινωνικοί θεσμοί - κοινωνική πολιτική της ΕΕ. Πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες. Παρέμβαση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η πολυπολιτισμική Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εισηγήτριες ήταν, εκτός από την Χριστίνα Τσεντούρου, οι Αθανασία Κατσάκου (ΠΑΣΟΚ), η Ροδή Κράτσα (ΝΔ), η Ασημίνα Ξυροτύρη (ΣΥΝ) και η Τέτα Διαμαντοπούλου (ΠΟΛ.ΑΝ.). Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Χορτιάτη, Θ. Χριστοδούλου.

Οι τοποθετήσεις πάνω στα θέματα της ημερίδας της εισηγήτριας του ΚΚΕ, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στο πολυπληθές ακροατήριο. Αποτέλεσαν την καθαρή, κατανοητή άποψη για το ρόλο και την αντιλαϊκή φύση της ΕΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζόμενων και του λαού. Σε αντίθεση με τον ακατάσχετο βερμπαλισμό και τις κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες των εισηγητριών των άλλων κομμάτων, που προσπάθησαν να πείσουν ότι με μερικές αλλαγές στο προσωπικό των κέντρων λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ο υπερεθνικός καπιταλιστικός αυτός οργανισμός μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο και να λύσει βασικά προβλήματα των λαών.

"Αυτή την περίοδο, - τόνισε στην εισήγησή της η Χριστίνα Τσεντούρου, ζούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως δεν τη ζήσαμε τόσα χρόνια που ξεδιπλώνει τους στόχους της και την πολιτική της. Εχουμε γνωρίσει την ΕΕ ως πρωταγωνίστρια μιας στρατιωτικής μηχανής που ξεδιπλώνεται καθημερινά και δολοφονεί χιλιάδες ανθρώπους στη γειτονιά μας...

Η ΕΕ είναι πράγματι ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα, είναι μια επιλογή χρόνων, που απαντά και στους σχεδιασμούς, αλλά και στους κοινούς στόχους του κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Αναφερόμενη στο θέμα του πολιτισμού σε σχέση με την ΕΕ, η Χριστίνα Τσεντούρου επισήμανε: "Για ποιο πολιτισμό μιλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. 300 σχολεία έχουν καταστρέψει, έχουν βομβαρδίσει στη Γιουγκοσλαβία και δεκάδες μνημεία πολιτισμού. Εγώ σας καλώ να τους τιμωρήσετε γι' αυτό στις εκλογές. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό κάθε λαού και πάνω εκεί να οικοδομήσουμε την ενότητα των λαών".

Μετά το τέλος της εκδήλωσης που έκλεισε με τραγούδια της ειρήνης από τη νεαρή Ροντίνα Κάντραλη, πολλές γυναίκες πλησίασαν την εκπρόσωπο του ΚΚΕ για να δηλώσουν πως συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού, μαζί και των γυναικών, είναι η εκλογική στήριξη του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ