Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό ΝΑΤΟική κατοχή ο γιουγκοσλαβικός λαός

Αρκετές ερωτήσεις δέχτηκε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά το τέλος της εισηγητικής ομιλίας, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

- Διατυπώσατε όχι απλώς επιφυλάξεις, αλλά αντιρρήσεις και αντίθεση στη συμφωνία που υπογράφηκε για τη λύση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Και φαίνεται τα μέλη του κόμματός σας να αντιδρούν και στη διέλευση των δυνάμεων εκείνων οι οποίες θα πάνε ως ειρηνευτική δύναμη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πόσο κατ' αρχήν εσείς θεωρείτε ορθότερο, ν' αντιδράτε από τη στιγμή που θα υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ και άρα μια διεθνής κάλυψη νόμιμη για να πάνε τα στρατεύματα αυτά εκεί; Και δεύτερον, οι πληροφορίες λένε και δε διαψεύδονται ότι και οι Σέρβοι στρατηγοί και η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θέλει στη φάση αυτή να πάνε διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, ακριβώς για να μην καταλάβουν το χώρο αυτό δυνάμεις του UCK και οδηγήσουν σε μια νέα ένταση.

- Α. Π.: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω: Δεν έχει νόημα να πει το ΚΚΕ ότι εκφράζει αντίθεση. Γιατί δεν ήταν το ΚΚΕ που σύναψε αυτή την ειρήνη στο κάτω κάτω, ούτε εξαπέλυσε και τον πόλεμο το ΚΚΕ. Εμείς έχουμε τη γνώμη ότι αυτή η συμφωνία απεικονίζει έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Να μην το πούμε στον κόσμο;

Εμείς δε βγήκαμε να πούμε τι έκανε ο Μιλόσεβιτς, τι έκανε ο άλλος. Βεβαίως έχουμε γνώμη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι και το κυριότερο, ότι είναι μια ειρήνη που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Μπορεί να μην μπορούσε να κάνει αλλιώς η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση.

Αυτό σημαίνει, επειδή η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας ενδεχομένως - το αφήνω ανοιχτό, έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε - δεν μπορούσε να κάνει άλλη επιλογή, θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε τώρα στο ΝΑΤΟικό στρατό;

Για τον ΟΗΕ πολλά έχουν ειπωθεί. Ξαφνικά έγινε το επιτελείο που λύνει όλα τα ζητήματα; Καλό είναι ότι υπάρχει τυπικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το να είναι ανοιχτά το ΝΑΤΟ. Μπορούσε να ήταν και χειρότερη ενδεχομένως αυτή η συνθήκη.

Αλλά το δικό μας καθήκον είναι να πούμε στον ελληνικό λαό ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός δεν είναι ελεύθερος αυτή τη στιγμή και είναι υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Δεν έχουν παραιτηθεί αυτά τα γεράκια από τον πλήρη διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ηδη πήρε το μάτι μου σε κάποια εφημερίδα ότι γίνεται λόγος για το Μαυροβούνιο. Κατ' αρχήν θα κάνουν διαιρετικές προσπάθειες, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Μιλόσεβιτς. Αυτοί σέβονται τις συμφωνίες; Αυτό λέμε.

Για τη διέλευση των στρατευμάτων, εμείς βοηθάμε πάρα πολύ το γιουγκοσλαβικό λαό μ' αυτό τον τρόπο. Και να σας πω κάτι; Παρότι είναι εκλογές και η κύρια μάχη αυτή τη στιγμή η πολιτική είναι μέσω της ψήφου, είναι να φράξουμε το δρόμο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, παρ' όλα αυτά εμείς στηρίξαμε και τέτοιες πρωτοβουλίες για τον εξής λόγο:

Γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα επιθετικά όπλα που μπαίνουν στην Ελλάδα, αλλά λέμε στην κυβέρνηση Σημίτη και στις άλλες κυβερνήσεις ότι θα είναι κάτω από το άγρυπνο μάτι του ελληνικού λαού γι' αυτά που θα κάνουν από εδώ και πέρα.

Αν δε γίνουν κινητοποιήσεις, ο UCK θα δρα στο Κόσσοβο. Καμία εμπιστοσύνη σ' αυτούς που κινούνται ως υλοποιητές αυτής της συμφωνίας. Ακόμα κι αν ήταν καλή η συμφωνία, εμείς πάλι θα λέγαμε επαγρύπνηση. Πολύ περισσότερο που είναι μια ετεροβαρής συμφωνία.

Πρέπει να ξέρουν οι κυβερνήσεις ότι θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι όχι των κομμουνιστών. Του ελληνικού λαού. Αλλιώς θα τον μακελέψουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Και θα ανοίξουν παιχνίδια και σε βάρος μας, σε όλα τα Βαλκάνια.

Θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε

Δεύτερο ζήτημα: Είναι θετικό κι εμείς το έχουμε αναγνωρίσει πάρα πολλές φορές, ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον τρόπο του το καθένα, συνέβαλε στο να υπάρχει αυτό το 98% του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ άνοιξε το δρόμο, ναι, το ΚΚΕ βοήθησε στην αφύπνιση αλλά δεν είμαστε εμείς που σχηματίσαμε το 98%.

Αλλά βλέπω τώρα ότι κάποια κόμματα προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις. Δε θέλουν να εκτεθούν ως αντιΝΑΤΟικά και αρχίζουν και μας λένε, καλά εσείς στενοχωρηθήκατε με τη συμφωνία; Ούτε στενοχωρηθήκαμε, ούτε χαρήκαμε. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, γιατί; Εμείς κάνουμε μια πολιτική εκτίμηση και είμαστε ρεαλιστές.

Μήπως μερικοί, δηλαδή, θέλουν ο ελληνικός λαός να ξεχάσει αυτό που έγινε; Κι εμείς λέμε "μην ξεχνάς", "στο πόδι".Και δε μου λέτε, αυτά που έφτασαν στο Λιτόχωρο τι δυνάμεις ειρήνης είναι;

Εδώ δηλαδή λέγεται ότι είναι ο πιο βαρύς οπλισμός που υπήρξε ποτέ. Οσο ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές ήταν οι βόμβες, άλλο τόσο ειρηνευτικά και ανθρωπιστικά είναι τα στρατεύματα.

Εμείς στενοχωριόμαστε γιατί οι Ελληνες φαντάροι και οι Ελληνες αξιωματικοί θα οδηγηθούν να παραβιάσουν τον όρκο που έδωσαν, να υπερασπίζονται μόνο τα σύνορα της χώρας. Εκεί θα τους οδηγήσουν.

Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η αντίσταση που έγινε στο "Θεμιστοκλής" και αλλού και σε όλα τα στρατόπεδα που ήταν φαντάροι και άλλοι, αυτή η αντίσταση η συνειδησιακή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα υπάρχει σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν δώσει όρκο να υπερασπίζονται την πατρίδα και όχι να γίνονται σώματα κατοχής.

Μπορεί να νομίζει η ελληνική ταξιαρχία ότι πάει για καλό σκοπό. Εγώ δε λέω ότι πάει συνειδητά. Αλλά δεν την πάνε για καλό σκοπό. Και εδώ πια θα έχουμε κυβέρνηση Σημίτη στο αποκορύφωμα της διπροσωπίας.

- Κυρία Παπαρήγα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την τακτική της απέναντι στον πόλεμο αφού υπέγραψε τον πόλεμο, εκ των υστέρων, με τις προτάσεις ειρήνης που έκανε, εξασφάλισε και εξασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και μ' αυτό ζητάει από τον ελληνικό λαό να της δώσει την ψήφο του. Παράλληλα, σας κατηγορεί ως ΚΚΕ ότι δε θέλετε την ειρήνη. Χτες συγκεκριμένα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ δε θέλει την ειρήνη γιατί εμποδίζει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα να πάνε στο Κόσσοβο. Τι απαντάτε σ' αυτά;

- Α. Π.: Μ' αυτή τη λογική που έχει η κυβέρνηση, ότι με την τακτική της βοήθησε, πολύ φοβάμαι - ίσως είναι υπερβολή που λέω, αλλά να μου επιτρέψετε να το πω - ότι ίσως τα επόμενα χρόνια συζητάμε στα σοβαρά αν θα γίνει και Γ Παγκόσμιος Πόλεμος. Διότι έχουμε τις ηγετικές δυνάμεις παγκόσμια, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συναγωνίζονται ποιος θα φάει περισσότερη απ' τη λεία. Ολες ψάχνουν για ζωτικό χώρο και δεν είναι τυχαίο ότι το λένε και δημόσια.

Οι διοξίνες είναι πόλεμος και αυτός και δε γίνεται και δίχως όπλα. Αρα, μ' αυτή τη λογική η κάθε χώρα θα ακολουθεί για να μην πάει κόντρα στο ρεύμα και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Δηλαδή, η λογική που λέει να πάω στον πόλεμο για να μην είμαι έξω από τις διαδικασίες, τι να σας πω; Αυτή είναι εγκληματική λογική. Και οι τοπικοί και οι παγκόσμιοι πόλεμοι, δεν έγιναν μόνο γιατί ήθελαν 3 - 4 μεγάλοι, αλλά υπήρχαν και πολλοί μικροί που δεν έκαναν τίποτα. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική θέση. Και μόνο γι' αυτό, που τολμάει και το λέει - θα μου πείτε αφού το σκέφτεται το λέει - αξίζει να καταψηφιστεί. Και όποιος άλλος το λέει.

Δεύτερον. Εμείς, λέει, στενοχωρηθήκαμε γιατί έγινε ειρήνη. Δε θέλω τώρα να μιλήσω για την ιστορία του ΚΚΕ, πόσοι πήγαν στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί ήθελαν την ειρήνη. Δε θέλω να σταθώ σ' αυτό, αλλά δε θέλω να σταθώ και στο γεγονός ότι ένας από τους παράγοντες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος ήταν ο ψυχρός πόλεμος και το κυνήγι των εξοπλισμών.

Θα πάω όμως στο εξής συγκεκριμένο: Αν χτες είχαμε μία συμφωνία υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού, το ΚΚΕ θα εκτινασσόταν ψηλά. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο λαός βγάζει πολιτικά συμπεράσματα περισσότερο απ' τα θετικά αποτελέσματα ενός αγώνα.

Ούτε η εξαθλίωση φέρνει ποτέ ποσοστά στο ΚΚΕ, ούτε οι συμφορές. Αυτά είναι αστειότητες. Ομως, εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει βασικό κριτήριο τον πόλεμο, γιατί δεν είναι ένα εξωτερικό γεγονός, είναι μέρος του προβλήματος της "νέας τάξης πραγμάτων" και μέρος της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να νιώθει απογοητευμένος απ' αυτές τις εξελίξεις. Δεν μπορεί να είναι ησυχασμένος και να χαίρεται. Δεν πρέπει να νιώθει απογοητευμένος, διότι υπήρξε η αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού που είναι επένδυση και δε χάνεται. Δεύτερον. Γιατί υπήρξε κινητοποίηση στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, γιατί δεν έγινε χειρότερο μακέλεμα και πρέπει να είναι ικανοποιημένος γιατί τώρα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.

Και να σκεφτεί και το εξής: Αν το ΚΚΕ είχε πάει μ' αυτό το ρεύμα, αυτές οι λαϊκές δυνάμεις, οι αυθόρμητες και οι ανεξάρτητες απ' το ΚΚΕ που υπάρχουν, θα μπορούσαν να εκφραστούν; Επομένως, ούτε να γελάμε πρέπει, αλλά ούτε και να κλαίμε. Πρέπει να βγάλουμε ώριμα πολιτικά συμπεράσματα και να επανέλθουμε δριμύτεροι.

Ηττα της κυβέρνησης

- Κρατήσαμε ως πρώτο δεδομένο το ότι είπατε ότι τα στρατεύματα κατοχής που θα μεταφερθούν εκεί, που ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται, κάποια στιγμή θα αλλάξουν και θα γίνουν στρατεύματα επιχειρήσεων. Σαν δεύτερο δεδομένο, μιλήσατε για μια ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι υποτελής, μια κυβέρνηση υποταγής που έχει ενεργητική συμμόρφωση με τις ΝΑΤΟικές επιταγές. Και το ερώτημά μου είναι το εξής: Εμείς, εκεί στέλνουμε μια ελληνική ταξιαρχία. Με αυτά τα δύο δεδομένα, προβλέπετε, ότι θα κληθούμε ίσως να βγάλουμε κάποια στιγμή το φίδι από την τρύπα και να υποστούμε εκ νέου μια εθνική ήττα;

- Α. Π.: Δε θα συμφωνήσω με τη φράση "εθνική ήττα". Η κυβέρνηση Σημίτη στέλνει τον ελληνικό στρατό για να γίνει στρατός κατοχής. Πρέπει να γίνει ήττα της κυβέρνησης.Ο ελληνικός λαός, είμαι βέβαιη, ότι δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική. Να προσέξει όμως και την ψήφο του, για να μην τη χρησιμοποιήσουν σαν συνενοχή.

Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ηττηθεί η Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι. Και για τη γιουγκοσλαβική ήττα δουλεύει. Για τις επιχειρήσεις. Εμείς φοβόμαστε για τις προβοκάτσιες, αφού ξέρουμε τι έχει γίνει στις ανάλογες περιπτώσεις. Τώρα θα αρχίσει, λέει, η αποχώρηση των Σέρβων στρατιωτών. Τους βάζουν να φοράνε και στολή για να είναι και στόχος.

Αρνήθηκαν την πιστοποίηση ταυτοτήτων που ζήτησε η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας για όλα αυτά τα στρατεύματα και για τον UCK. Τα αρνήθηκαν. Γιατί να μη γίνει προβοκάτσια και να πουν αύριο ότι ο Μιλόσεβιτς αθέτησε τα συμφωνηθέντα; Δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει αυτό;

Για όλα αυτά τα πράγματα επισημαίνουμε τους κινδύνους και, τέλος, τα προβλήματα που συνδέονται με την Ελλάδα, Αιγαίο, σύνορα. Πάντως, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να έχει εθνική ήττα. Πρέπει να νικήσει αυτούς που ευθύνονται γι' αυτές τις εξελίξεις. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξαναλέω. Οι πιο βασικοί και κύριοι μοχλοί είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν πρόκειται η ΝΔ να έχει άλλη στάση σ' αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ