ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
O καινούριος "Τιμοκατάλογος Νικών και Επιδόσεων"...

Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι;

Η αρμόδια Αγορανομική Υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου (διάβαζε, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), έδωσε στη δημοσιότητα τον "Τιμοκατάλογο Νικών και Επιδόσεων" προκειμένου οι δικαιούχοι, σύγχρονοι πρωταγωνιστές αγωνισμάτων στίβου και κονίστρας (κάτι ανάλογο ισχύει και για όλα τα άλλα ψευδεπίγραφα αποκαλούμενα "ερασιτεχνικά αθλήματα) - αλλά και το Πανελλήνιο, να γνωρίσουν τι και ΠΟΣΑ θα εισπράξουν, για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες του παρελθόντος έτους

Συγκεκριμένα: Από καθημερινή αθλητική εφημερίδα ("Ωρα για Σπορ" 21-5-1999) αντιγράφω κατά γράμμα:

"Το ποσό των 59 εκατομμυρίων δραχμών θα μοιραστούν οι 129 αθλητές που δικαιούνται - βάσει σχεδιασμού - πριμ από τους αγώνες του 1998. Στα πριμ δε συμπεριλαμβάνονται αυτά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού στίβου που δίνει η ΓΓΑ. Τα ποσά για τον κάθε αθλητή είναι άθροισμα των διακρίσεών του, στο "Μπρούνο Τζάουλι" (μαζί με τα πριμ ανόδου), τα πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε, τις νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα, τους βαλκανικούς αγώνες, αλλά και για τους εφήβους το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους βαλκανικούς αγώνες. Ακόμα βέβαια δεν έχει αποφασιστεί το πότε θα δοθούν τα πριμ του 1998".

Ακολουθεί ονομαστικός πίνακας δικαιούχων. Ενώ την επομένη ημέρα δημοσιεύτηκε και το υπόλοιπο μέρος του ίδιου "Τιμοκαταλόγου" που αφορούσε στα πριμ που θα δοθούν στους προπονητές τους.

***

Η σκοπιμότητα της δημοσίευσης του πιο πάνω "Τιμοκαταλόγου Νικών και Επιδόσεων" είναι προφανής και εξηγούμαι.

Αφού, ως πολιτεία, αλλά και εμείς όλοι που τη συνιστούμε (καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης) αποτύχαμε να πείσουμε τους νέους μας, ιδιαίτερα, να συμμετέχουν αυθόρμητα και αυτόβουλα σε διάφορες παιχνιώδεις, γυμναστικές και αγωνιστικές δραστηριότητες, καταφύγαμε στη δοκιμασμένη και εύκολη συνταγή της θέσπισης "εξωτερικών κινήτρων" τα οποία μάλιστα για να τα καταστήσουμε πιο δελεαστικά τα αποκαλέσαμε, χωρίς ντροπή, "αθλητικά κίνητρα".

Κίνητρα που κλιμακώνονται από κάποιες αθώες κατ' αρχήν "διευκολύνσεις" και μικροποσά, που καλύπτουν πραγματικά ή εικονικά μηνιαία οδοιπορικά, μέχρι μερικά εκατομμύρια, ανάλογα με το μέγεθος της νίκης ή της επίδοσης, που κάποιοι θα σημειώσουν σε ελληνικούς και διεθνείς αγωνιστικούς στίβους, με κορυφαίο ΠΡΙΜ για την κατάκτηση Ολυμπιακού χρυσού μεταλλίου.

***

Προσωπικά και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου υπερασπίστηκα πάντοτε το δίκιο του εργαζόμενου... Επομένως και για την παρούσα περίπτωση είμαι με το μέρος όλων αυτών που έντιμα κοπίασαν για να πετύχουν ό,τι ο καθένας τους πέτυχε...

Ωστόσο, επειδή θέλω να πιστεύω ότι για την πλειοψηφία αυτών που μιλάνε ακόμα ελληνικά, το αθλούμαι και το εργάζομαι δεν είναι συνώνυμα, είναι ανάγκη, κάθε φορά που θα αναφερόμαστε σε αθλούμενους, δηλαδή σε "εραστές" και σε επέκταση "ερασιτέχνες αθλητές" να τους ξεχωρίζουμε απόλυτα από τους κάθε λογής εργαζόμενους, οι οποίοι στο κάτω κάτω της γραφής ό,τι κάνουν, στα πλαίσια του οικονομικο-πολιτικού μας συστήματος το κάνουν για δικό τους και μόνο όφελος, άλλοι για να επιβιώσουν και άλλοι (αφού υπάρχουν και τέτοιοι) για να πλουτίσουν (νομοτελειακά σε βάρος άλλων...).

***

Στο σημείο αυτό, για να καταδείξω τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στους αρχαίους Ελληνες και τους Πέρσες, μεταφέρω την περίφημη φράση, φόβου και διαμαρτυρίας που απηύθυνε ο Τριταντάχμης προς τον ομόβαθμό του αρχηγό της εκστρατείας των δεύτερων ενάντια στους πρώτους, όταν έμαθε ότι οι Ελληνες αγωνίζονται στην Ολυμπία όχι για χρήματα, αλλά για "στέφανον κοτίνου".

"Ποπό Μαρδόνιε, με τι ανθρώπους μας έφερες να πολεμήσουμε!

Αυτοί δεν κάνουν τους αγώνες για χρήματα, αλλά μόνο για την αρετή"...

Και το αποτέλεσμα:

Στην επακολουθήσασα ναυμαχία της Σαλαμίνας τα λίγα ελληνικά πλοία νίκησαν κατά κράτος τον πολυάριθμο στόλο των Περσών.

Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιμένει ο Στεπάνοβιτς

Δεύτερος γύρος στη διαμάχη Στεπάνοβιτς - ΑΕΚ. ΧΘες ο πρώην προπονητής στο "δικέφαλο" κατέθεσε έφεση στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ. Αξιώνει, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος α' της σύμβασης που είχε υπογράψει με την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, να του επιδικαστεί ποσό 214.280.878 δρχ. ή 103.261.086 δρχ. Να θυμίσουμε ότι πρωτόδικα είχε δικαιωθεί η ΑΕΚ.

ΒΟΛΕΪ
Στην Ιταλία οι διεθνείς

Με τον Τζιάν Πάολο Μοντάλι στο τιμόνι και με το όνειρο της πρόκρισης στις αποσκευές τους, οι Ελληνες διεθνείς αναχωρούν μεθαύριο για την Πάρμα όπου και θα πραγματοποιήσουν 10ήμερη προετοιμασία ενόψει της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος '99. Οι διεθνείς μας, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα βόλεϊ της Πάρμα, το "Σαλσομαματζόρε Τέρμε", δείχνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του νέου προπονητή τους προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν πράξη τα λόγια του, σύμφωνα με τα οποία η ομάδα μπορεί να φτάσει ακόμα και στον τελικό. Οι παίκτες που επέλεξε ο Τζιάν Πάολο Μοντάλι να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα είναι οι εξής: Βασίλης Κουρνέτας, Θεόδωρος Μποζίδης, Αντώνης Τσακιρόπουλος, Ακης Χατζηαντωνίου, Βασίλης Μητρούδης, Μάριος Γκιούρδας, Κώστας Χριστοφιδέλης, Θεόδωρος Μπάεφ, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Αντώνης Κοβάτσεφ, Νίκος Ρουμελιώτης, Κυριάκος Καλαϊτσίδης, Σωτήρης Παντολέων, Πέτρος Πετρόγλου, Στέφανος Αμαξόπουλος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην αποστολή μετέχουν ακόμη οι: Στέφανος Πολύζος (2ος προπονητής), Στέφανος Μπαλαφούτης (τιμ μάνατζερ), Βαγγέλης Κανέλλος (φυσικοθεραπευτής), και Ρήγας Ρήγας (φροντιστής).

ΠΑΟ
Ψάχνει στη βουλγαρική αγορά

"Επιδρομή" στη βουλγαρική αγορά έχει εξαπολύσει ο Παναθηναϊκός που ψάχνει εν αγωνίως να ενισχυθεί. Ο Γιάννης Κυράστας... έβγαλε το καπέλο στον Μίλεν Πέτκοφ, όμως ο διεθνής άσος δύσκολα θα φορέσει την πράσινη φανέλα, αφού η Τότεναμ προσφέρει "γην και ύδωρ", που σημαίνει 1,2 δισ. δραχμές. Ποσό απαγορευτικό για τον ΠΑΟ.

Ομως το βλέμμα των ανθρώπων της ΠΑΕ στρέφεται σε έναν άλλο Βούλγαρο διεθνή, τον Στίλιαν Πετρόφ, 20 χρόνων, παίκτη της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Εδώ τα χρήματα είναι σαφώς... λιγότερα, αφού με 800 εκατομμύρια ο επιθετικός προσεγγίζει την Παιανία.

ΜΕΙΚΤΗ ΚΟΣΜΟΥ
Αρχηγός ο Κλίνσμαν

Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν θα φοράει σήμερα το περιβραχιόνιο του αρχηγού της μεικτής κόσμου, στο αγώνα με την Εθνική Αυστραλίας στο Σίδνεϊ, στο παιχνίδι για τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο Γερμανός σούπερ σταρ θα παίξει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του και δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος για την απόφαση της FIFA να του δώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

"Είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας μου και είμαι ευτυχισμένος που μου έγινε αυτή η τιμή να είμαι αρχηγός της μεικτής κόσμου", δήλωσε ο 34χρονος άσος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σίδνεϊ.

ΣΤΙΒΟΣ
Ο Πεντρόσο στα "Τσικλητήρεια"

Συνεχώς μεγαλώνει ο κατάλογος με τα σπουδαία ονόματα των αθλητών που θα δώσουν το παρών στο διεθνές μίτινγκ "Τσικλητήρεια" που διοργανώνει ο Πανελλήνιος την Τετάρτη 16 Ιούνη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Χθες επισημοποιήθηκε και η συμμετοχή τού δυο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στο μήκος Κουβανού Ιβάν Πεντρόσο που έχει ατομικό ρεκόρ 8.75.

Εξάλλου, κάτι από παγκόσμιο πρωτάθλημα θα θυμίζει και το τριπλούν γυναικών, αφού θα λάβουν μέρος μερικές από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολγα Βασδέκη, η κάτοχος της δεύτερης καλύτερης φετινής επίδοσης στο κόσμο Βούλα Τσιαμήτα, η Βρετανίδα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον κλειστό στίβο Ασια Χάνσεν, η Βουλγάρα δεύτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιβα Πράντζεβα, καθώς και η συμπατριώτισσά της Τερέζα Μαρίνοβα αναμένεται με το συναγωνισμό τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών. Επίσης, στο επί κοντώ των ανδρών θα μετέχουν τέσσερις πρωταθλητές από τους εννέα που συνολικά έχουν περάσει τα 6 μέτρα και αυτοί είναι ο Ρώσος Μαξίμ Ταράσοφ, ο Γάλλος Ζαν Γκαλφιόν, ο Αμερικανός Τζεφ Χάρτβινκ και ο Γερμανός Τιμ Λόμπινγκερ.

ΑΕΚ
Συνεχίζουν Μαλαδένης, Ζουμπούλης

Μπορεί η μεταγραφολογία να κορυφώνεται στην ΑΕΚ αλλά οι διοικούντες δεν ξεχνούν τα... δικά τους παιδιά. Ενας από τους πλέον πολυσύνθετους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Χρήστος Μαλαδένης, και ο φιλότιμος επιθετικός Πάρης Ζουμπούλης υπέγραψαν χτες νέα συμβόλαια συνεργασίας με τη δευτεραθλήτρια. Ο πρώτος για τέσσερα χρόνια (το υφιστάμενο συμβόλαιο ισχύει για έναν χρόνο ακόμα) θα πάρει 80, 90, 100 και 110 εκατ. δρχ. αντίστοιχα. Ο δεύτερος για το τριετές συμβόλαιό του θα εισπράξει περίπου 140 εκατ. δρχ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια της Ενωσης ν' αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα τον Ντράγκαν Τσίριτς. Ο Σέρβος μπαλαντέρ θέλει να 'ρθει, ο Τουμπάκοβιτς τον ζητάει, έτσι η ΑΕΚ έκανε πρόταση στην "Μπάρτσα". Ορισμένες πληροφορίες μιλούν για μεταγραφή που θα φτάσει περίπου το 1 δισ. δρχ., άλλες για λιγότερα λεφτά. Πάντως από την Ισπανία κάποιοι υποστηρίζουν πως όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια προοπτική, άρα είναι θέμα χρόνου η συμφωνία.

Η... πέτρα του σκανδάλου, Κριστιάν Βιέρι
ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παραλογισμός για Βιέρι

Ο παραλογισμός στο σύγχρονο, καπιταλιστικό πλήρως, ποδόσφαιρο δεν έχει τελειωμό. Η μεταγραφή του αιώνα ισχύει πλέον και με τη βούλα στην Ιταλία. Ο Κριστιάν Βιέρι μετακινήθηκε από τη Λάτσιο στην Ιντερ αντί του αστρονομικού ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δραχμών! Μάλιστα, για "χάρη" του Βιέρι αυτοκτόνησε νεαρός οπαδός των Ρωμαίων! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο 25χρονος διεθνής επιθετικός με το συμβόλαιο που υπέγραψε έγινε ένας από τους πιο πλούσιους αθλητές. Την ίδια ώρα που εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Αλήθεια, πού βαδίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Πίσω από τις μεγάλες ομάδες "ταμπουρώνονται" επιχειρηματίες και πολυεθνικές που έχουν τινάξει στον αέρα τη ρομαντική εποχή και έχουν φέρει άλλα ήθη και έθιμα στο βωμό του χρήματος αλλά και του απόλυτου ελέγχου της μάζας που ακολουθεί τυφλά τις ομάδες.

Τα τρελά λεφτά που ξόδεψε ο πρόεδρος της Ιντερ, Μάσιμο Μοράτι, πρέπει να μας κάνουν κάθε άλλο παρά αισιόδοξους για το μέλλον του λαοφιλέστερου των αθλημάτων. Αλίμονο στους πιτσιρικάδες που θα ασχολούνται με τη στρογγυλή θεά και θα έχουν το μυαλό τους στον πακτωλό χρημάτων. Θα γίνονται δέσμιοί του και σίγουρα αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις νεαρές ηλικίες.

Οι μπίζνες στο ποδόσφαιρο δεν είναι χθεσινή υπόθεση. Αλλωστε και στην Ελλάδα τα παραδείγματα είναι τρανά. Είναι μέσο για ορισμένους να ελέγχουν όχι μόνο τους απλούς φιλάθλους αλλά ακόμη και τους πολιτικούς.

Να μας συγχωρείται κύριοι, αλλά τέτοιο μοντέλο ποδοσφαίρου δεν το θέλουμε...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ