ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ισχυρό πλήγμα του Εγκέλαδου

ΠΟΥΕΜΠΛΑ.-

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση έπληξε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, την ευρύτερη περιοχή της πόλης Πουέμπλα, νότια της πόλης του Μεξικού, με αποτέλεσμα ο πρώτος απολογισμός να αναφέρει 15 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι υλικές ζημιές σε σύγχρονα κτίρια, αλλά και σε μνημεία είναι τεράστιες.

Μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ο σεισμός που έπληξε την Πουέμπλα, σύμφωνα με την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού και του οποίου το επίκεντρο ήταν 130 χιλιόμετρα νότια της Πουέμπλα, κοντά στην πόλη Χουατζουαπάν ντε Λεόν. Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το επίκεντρο 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πουέμπλα, κοντά στην πόλη Τιχουάνα. Σχολεία, σπίτια και δημόσια κτίρια ισοπεδώθηκαν, οροφές μνημείων, ορυχεία και καμπαναριά εκκλησιών κατέρρευσαν, ενώ η περιοχή της Χουατζουαπάν ντε Λεόν των 200.000 κατοίκων ήταν, μέχρι χτες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές υπέστη η πόλη της Πουέμπλα, του 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι φημισμένη για τα μνημεία της από την εποχή της αποικιοκρατίας. Στην Γκουερναβάκα, 55 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού, κατέρρευσε η εντυπωσιακή οροφή και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα.

Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Πουέμπλα, Μελκιάντες Μοράλες Φλόρες, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ευρύτερα όρια της περιοχής και άλλοι 4 στις γύρω πόλεις και χωριά, ακόμη και στην πόλη του Μεξικού. Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού της Πουέμπλα, Αλεχάντρο Σότο, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και ότι αρκετοί από αυτούς νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι χθες το πρωί, τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει εκατοντάδες επιζώντες από τα ερείπια της Πουέμπλα και των γειτονικών χωριών, ενώ συνέχιζαν τις έρευνές τους καθώς υπήρχαν, ακόμη, πολλοί αγνοούμενοι.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Πόλη του Μεξικού, όπου με ελάχιστες εξαιρέσεις, δε σημειώθηκαν ζημιές αλλά επικράτησε πανικός για αρκετή ώρα. Μάλιστα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα διεκόπη η ηλεκτροδότηση και το τηλέφωνο. Ο Πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο, επισκεπτόμενος τον πληγέντα ναό του Αγίου Αυγουστίνου, 95 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, μίλησε για μεγάλη καταστροφή, αλλά υπογράμμισε ότι "θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα με δεδομένο το μέγεθος της σεισμικής δόνησης". Ο Ζεντίγιο κήρυξε την ευρύτερη περιοχή της Πουέμπλα ολοσχερώς κατεστραμμένη περιοχή.

Ο πιο ισχυρός σεισμός, στην πρόσφατη ιστορία του Μεξικού, σημειώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, είχε μέγεθος 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο, τουλάχιστον, 6.000 ανθρώπων. Ο Εγκέλαδος "επισκέπτεται" ιδιαίτερα συχνά το Μεξικό και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία της χώρας ανάμεσα στο 1990 - 1997 σημειώθηκαν 6.161 δονήσεις μεγαλύτερες των 3 βαθμών και 30 μεγαλύτερες των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επιπλέον, το υπέδαφος της πρωτεύουσας του Μεξικού είναι ιδιαίτερα διαβρωμένο από υπόγειες λίμνες, με αποτέλεσμα κάθε σεισμική δόνηση, ακόμη και σε απομακρυσμένη περιοχή, να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Πόλη του Μεξικού.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ορκίστηκε ο Μπέκι, αποχώρησε ο Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Υπό το βλέμμα χιλιάδων επίσημων προσκεκλημένων, αλλά και δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι ορκίστηκε, χτες, επισήμως στη νέα του θέση. Η εντυπωσιακότατη τελετή, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο της Ενωσης Κτιρίων στην Πρετόρια, από όπου η ηγεσία του Απαρτχάιντ κυβερνούσε τη χώρα επί δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, καθώς η ορκωμοσία του Μπέκι σηματοδοτεί το τέλος της παρουσίας του 80χρονου, και αγαπημένου στον νοτιοαφρικανικό λαό, Νέλσον Μαντέλα από την πολιτική σκηνή της χώρας. Τις ευχές τους στον Μπέκι έσπευσαν να εκφράσουν και οι ηγέτες όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων, των Ινδουιστών και των Εβραίων.Στη γλώσσα των Ζουλού, στη Σετσουάνα, στην αγγλική και στην αφρικανική ορκίστηκε, χτες, ο Τάμπο Μπέκι. Ο νέος Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον προκάτοχό του Νέλσον Μαντέλα και σε όλους τους μαχητές "εκείνης της γενιάς, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να ξεφύγει η χώρα από την άβυσσο του Απαρτχάιντ και να εισέλθει στο δρόμο της ελπίδας", σε όλους εκείνους "στους οποίους χρωστάμε ό,τι όμορφο έχουμε κερδίσει τόσο στην πράξη όσο και στη σκέψη μας". Ο Μπέκι δεν απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς και στα προβλήματα τα οποία "ταλανίζουν μέχρι σήμερα το νοτιοαφρικανικό λαό και έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν" και τόνισε ότι "δε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απελευθέρωσης, αν δεν απελευθερωθούν οι πολίτες από αυτά τα προβλήματα", εκ των οποίων τα κυριότερα είναι: η ανεργία, η φτώχεια, η εγκληματικότητα, η οικονομική ανισότητα, οι φυλετικές διακρίσεις και το AIDS. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πάροδο 5 χρόνων από την πτώση του Απαρτχάιντ, το 42% των μαύρων πολιτών ζει στην ανεργία, τα 3/4 των μαύρων που εργάζονται αμείβονται με λιγότερα από 245 δολάρια το μήνα και, τουλάχιστον, 10 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε παραγκουπόλεις. Στην εντυπωσιακή τελετή, που έκλεισε με θερμό εναγκαλισμό των Μαντέλα - Μπέκι και κοινό χαιρετισμό τους προς το πλήθος, παρευρέθηκαν 3.500 επίσημοι προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερ Μουγκάμπε, ο Πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι και η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζάνετ Ρίνο. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στους πρόποδες του λόφου, όπου βρίσκεται το κτίριο, και παρακολούθησαν την τελετή, αλλά και τη μαραθώνια συναυλία που ακολούθησε από γιγαντο-οθόνες, ενώ δεν έλειψαν οι μικροτραυματισμοί εξαιτίας του συνωστισμού.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στιλ Τρίτου Ράιχ...

ΣΟΦΙΑ. -

Η κυβέρνηση Κόστοφ στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά που προσπαθούν να πετύχουν την εισδοχή τους στα πανεπιστήμια της χώρας: αν πάσχετε από ασθένειες, ούτε να το σκέφτεστε...

Χτες το "Associated Press" μετέδιδε από τη βουλγαρική πρωτεύουσα ότι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας κατάρτισαν μια λίστα από 79 ασθένειες οι οποίες αποκλείουν υποψήφιους και υποψήφιες από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ανάμεσά τους: καρδιακά προβλήματα, AIDS, λιγότερα δάχτυλα από το κανονικό.

Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στον κόσμο - και στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο φοιτητής ιστορίας Μάρκο Τσβέτκοφ λέει δηκτικά ότι το μέτρο "παραπέμπει στο Τρίτο Ράιχ". Ωστόσο η Τζέμα Μπαρούχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζει πως "επαφίεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν" το μέτρο, και ότι η λίστα "αποσκοπεί απλώς να προειδοποιήσει" τους υποψήφιους φοιτητές για "συνθήκες προσωπικής υγείας", οι οποίες "θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την καριέρα τους". Για παράδειγμα, προσθέτει, "ένα άτομο που πάσχει από βρογχικό άσθμα, αν θέλει να σπουδάσει χημεία, δε θα βρει δουλιά, λόγω των κανονισμών ασφαλείας στη βιομηχανία".

Γενναιόδωρα, η κυβέρνηση έχει προβλέψει πως οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για εξαιρέσεις σε μια ειδική ιατρική επιτροπή. Η λίστα αυτή, είπε η Μπαρούχ, υπάρχει εδώ και 20 χρόνια: πρόκειται απλώς για "αναβάθμιση".

Η καθημερινή εφημερίδα "Monitor" τα λέει κάπως αλλιώς. Η προηγούμενη λίστα, ανέφερε στο χτεσινό της φύλλο, περιείχε μόνο σοβαρές διανοητικές διαταραχές και μολυσματικές ασθένειες. "Εδώ έχουμε να κάνουμε με διάκριση", είπε στην εφημερίδα ο Μίλαν Μίλανοφ, εκπρόσωπος μιας Ενωσης Γιατρών της Βουλγαρίας. Μόνο οι υγιείς περνούν στα ανώτατα ιδρύματα...

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Αλμα δύο μονάδων έκανε ο δείκτης της ανεργίας στη βόρεια αυτή χώρα, φτάνοντας για το μήνα Μάη στο 13,3%, όπως ανακοίνωσε χτες το ειδικό στατιστικό γραφείο της κυβέρνησης.

Το μήνα Απρίλη η ανεργία είχε φτάσει στο 11,5%, ενώ η συνεχιζόμενη αυτή αύξηση της ανεργίας οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνητικού γραφείου, στην εισδοχή των αποφοίτων των Πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας που ανίκανοι να βρουν εργασία μετά από λίγο εγγράφονται στους καταλόγους του γραφείου ευρέσεως εργασίας ως άνεργοι. Αυτές οι τελευταίες απογραφές δείχνουν ότι περίπου 350.000 άνθρωποι είναι άνεργοι σε μία χώρα με πληθυσμό 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων και κατατάσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη Φινλανδία στην "περίοπτη" πρώτη θέση ανάμεσα στα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, ως η χώρα με το μεγαλύτερο κατά αναλογία αριθμό ανέργων.

Η ανεργία είναι μάλλον ένα πρόσφατο απόκτημα της τελευταίας δεκαετίας για τη φινλανδική κοινωνία, αφήνοντας οριστικά και ανεπιστρεπτί στο παρελθόν το μοντέλο του "σκανδιναβικού σοσιαλισμού". Ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν αποτελεί ρεκόρ, αφού πέρσι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (Απρίλης - Μάης του 1998) το ποσοστό αυτό ήταν 14,6, αλλά με πολύ μερική αύξηση της τάξης του 0,3% ανάμεσα στους δύο αυτούς επικίνδυνους μήνες. Το στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση φέτος είναι η αλματώδης αυτή αύξηση και η πολύ περιορισμένη πλέον ικανότητα απορρόφησης των νέων στην παραγωγή.

ΡΩΣΙΑ - ΔΝΤ
Προωθείται η υπόθεση του δανείου

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν είχε χτες συνομιλίες στο Λένινγκραντ με τον διευθυντή του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί, ο οποίος δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα είναι σύντομα σε θέση να αποδεσμεύσει ένα δάνειο, το οποίο χρειάζεται η Ρωσία για να αποφευχθούν οι συνέπειες της υπερημερίας από τα δάνεια που ήδη οφείλει στο ΔΝΤ. Ο Στεπάσιν σημείωσε ότι πιστεύει πως τα χρήματα θα φτάσουν τον Ιούλη, όταν η Κρατική Δούμα εγκρίνει μια δέσμη νομοθετικών μέτρων για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Από τη μεριά του, ο Καμντεσί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Στεπάσιν, τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση "έχει την κατάλληλη στρατηγική και δέσμευση για να πετύχει αποτελέσματα". "Τελευταία παρατηρούμε μια επιβράδυνση στον πληθωρισμό, αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, βελτίωση στο σύστημα είσπραξης των φόρων και βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο... Η Δούμα επεξεργάζεται νέους νόμους. Αυτό παρέχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστώνουμε τη Ρωσία", πρόσθεσε ο διευθυντής του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί να λάβει η Ρωσία βοήθεια ύψους 4,5 δισ. δολαρίων σε διάστημα 18 μηνών.

Τα ερείπια μιας εκκλησίας στο κέντρο της Πουέμπλα, 60 μίλια ανατολικά της πόλης του Μεξικού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ