ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
"Διοξινωμένα" φούμαρα και αοριστίες
  • Επιμένει η κυβέρνηση να εμπαίζει με προκλητικό τρόπο τους καταναλωτές στο θέμα της προστασίας από τις διοξίνες και τα άλλα πολυεθνικά δηλητήρια
  • Ακόμα δεν έστειλαν για έλεγχο τα ύποπτα προϊόντα

Την καθησυχαστική "μάσκα" του φόρεσε, για άλλη μια φορά χτες, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με σκοπό να παραπλανήσει τους καταναλωτές, δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι απέδωσαν και πως δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας... Την ίδια στιγμή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το υπουργείο, η γενική γραμματέας Καταναλωτή ομολογούσε πως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει στείλει προς έλεγχο τα ύποπτα κρέατα!

Ο Γ. Ανωμερίτης άρχισε να αραδιάζει τις ποσότητες που δεσμεύτηκαν μέχρι τις 16 Ιούνη, ανακοινώνοντας ξανά ότι έχει ελεγχθεί και δεσμευτεί το σύνολο σχεδόν των εισαγόμενων από το Βέλγιο προϊόντων. Μόνο που αυτό το "σχεδόν", ο υπουργός Γεωργίας το αναφέρει συνεχώς από την περασμένη βδομάδα, ενώ ο ίδιος λίγες μέρες πριν τις εκλογές είχε δηλώσει ότι μέχρι τις 10 Ιούνη η αγορά θα είχε καθαρίσει... Σχετικά με το θέμα αυτό, είπε ακόμα πως ήδη άρχισαν να καταστρέφονται τα νωπά κρέατα προέλευσης Βελγίου και πως η θέση της κυβέρνησης είναι να καταστραφούν τα υπόλοιπα δεσμευμένα προϊόντα. Αν όμως τελικά η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ πει να επιστραφούν στο Βέλγιο, όπως απαιτεί η κυβέρνηση της χώρας αυτής, τότε όλα τα δεσμευμένα θα πάνε πίσω.

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά παραγωγής ελληνικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις ζωοτροφών. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτημα για τον καταιγισμό διαφημίσεων στα ΜΜΕ από εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις τροφίμων, που επιχειρούν να"πείσουν" τους καταναλωτές ότι χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ είναι γνωστό ότι, μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, η χώρα μας, από πλεονασματική, κατάντησε ελλειμματική σε μια σειρά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Εδώ ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι το νωπό γάλα είναι 100% ελληνικό και με μισόλογα παραδέχτηκε πως γίνονται εισαγωγές από χώρες της ΕΕ για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα ολλανδικών κρεάτων και πως τέτοιο θέμα δεν τέθηκε μέχρι προχτές στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επειδή πρόκειται για ζωονόσο που δε 'χει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία... Ομως, ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για μια ζωονόσο που προκάλεσαν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών, αφού έγινε γνωστό ότι στην Ολλανδία χιλιάδες αγελάδες αρρώστησαν μετά από χρήση εμβολίων της "Μπάγιερ".

Ο Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε ακόμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε 14 - 16/7 στο Λουξεμβούργο, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ύψωσε τη φωνή του για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών και πως εκεί δεν αποφασίστηκε κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των καταναλωτών, από διοξίνες και άλλα πολυεθνικά δηλητήρια. Είπε σχετικά ότι στο Συμβούλιο ασκήθηκε σκληρή κριτική στη βελγική πλευρά και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το πώς θα γίνει στο όρια της ΕΕ ο συντονισμός των ελέγχων...

Δεν έστειλαν ακόμα τα δείγματα

Για "νέο σκάνδαλο εκτεταμένης επιμόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας που μέχρι στιγμής ούτε η ακριβής αιτία της προέλευσής του ούτε η έκτασή του έχουν προσδιοριστεί", έκανε λόγο χτες η γενική γραμματέας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου, αναφερόμενη στα όσα καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια για επικίνδυνα τρόφιμα, που είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των πολυεθνικών, οι οποίες μπροστά στο κέρδος τους δεν υπολογίζουν ούτε τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η παραδοχή, ουσιαστικά καταλήγει να είναι κοροϊδία και χλευασμός, αφού η ίδια ομολόγησε ότι, τρεις βδομάδες μετά το ξέσπασμα του προβλήματος με τις μολυσμένες με διοξίνες ζωοτροφές και τις αλυσιδωτές συνέπειες στη διατροφή, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στείλει σε εξειδικευμένα εργαστήρια προς εξέταση δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά! Η ομολογία αυτή αποκαλύπτει το μέγεθος των κινδύνων που ενέχει για την υγεία των καταναλωτών η αντιμετώπιση της εγκληματικής ασυδοσίας των πολυεθνικών από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αρκείται στις ανακοινώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων και να περιμένει τις... επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ. Οταν ολόκληρη κυβέρνηση δεν έχει ακόμη φροντίσει τουλάχιστον να στείλει δείγματα προς εξέταση, μόνο χλευαστικά μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα όσα είπε η γενική γραμματέας Καταναλωτή περί υστέρησης και σοβαρών ελλειμμάτων στο σύστημα ελέγχων και τη συνολική πολιτική αντίληψη και πρακτική της ΕΕ για τα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιχειρώντας προφανώς να εμφανιστεί σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" και να υποβαθμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων "υπάρχουν κενά", τα οποία απέδωσε στην "ενιαία αγορά". Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δεν έχει εκείνους τους μηχανισμούς που να επιτρέπει έναν έλεγχο. Επαφίεται πάρα πολύ στην ευθύνη των επιχειρήσεων ή στην ευθύνη των κρατών - μελών". Δεν παρέλειψε, μάλιστα, με άλλες δηλώσεις του, να φορτώσει, για άλλη μια φορά, στους καταναλωτές την ευθύνη να ...ελέγχουν την αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για την έναρξη της "πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ασφάλεια των τροφίμων", ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χ. Κουρής τόνισε ότι στην πράξη οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο ίδιος κατήγγειλε την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, στις οποίες, με την πολιτική που εφαρμόζει, τους παρέχει την ασυλία να διοχετεύουν στην αγορά σκουπίδια, στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών τους και της συγκράτησης των τιμών.

  • Για "απάθεια στο εισαγόμενο έγκλημα" καταγγέλλει την κυβέρνηση, με χτεσινή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στο θέμα των διοξινών και των μολυσμένων αγελάδων.

"Οφείλουν οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ότι η ανοχή στο έγκλημα δεν είναι δικαίωμα κανενός" και "οφείλουν προπάντων να αντιληφθούν ότι εάν έχουν άλλα στοιχεία υπόψη τους και τα αποκρύπτουν, τότε ευθέως η ανοχή τους μεταβάλλεται σε ενοχή", αναφέρει σε οξείς τόνους ο Δ. Σιούφας, ο οποίος αποσιωπά εντελώς ότι υπήρξαν ανοιχτές θύρες για το εισαγόμενο έγκλημα, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΑΠ και της ΟΝΕ.

Ο Δ. Σιούφας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δε συγκάλεσε ακόμα το Ανώτατο Επιστημονικό Ειδικό Συμβούλιο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και ζητά τη σύσταση Εθνικού Φορέα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των τροφίμων, των ποτών και των προϊόντων.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
"Καρκινοβατούν" οι έλεγχοι στα τρόφιμα

Στο "βωμό" της ασυδοσίας και των συμφερόντων των βιομηχανικών "τεράτων" της ΕΕ, που έχουν κατακλύσει την αγορά της Ευρώπης με διοξίνες, θυσιάζεται η υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Οι έλεγχοι στην Κοινότητα, και ειδικά στη χώρα μας, "καρκινοβατούν", ενώ τα επιτελεία των Βρυξελλών επιχειρούν με "πιστοποιητικά" υγείας να διοχετεύσουν και πάλι στην αγορά τα"διοξινωμένα" τρόφιμα.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από στοιχεία που παρουσίασαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς των κτηνιάτρων και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων τόνισαν την ανάγκη διενέργειας ολοκληρωμένων ελέγχων, τόσο προληπτικών όσο και κατασταλτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις διοξίνες και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. "Αυτό που έχει πρωτεύοντα ρόλο είναι ο έλεγχος της υγείας και της διατροφής των ζώων, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Ομως οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια, μέχρι το "τραπέζι" του καταναλωτή. Κάτι που σήμερα δε γίνεται", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Θ. Ανανιάδης.Αντί αυτού η κυβέρνηση προωθεί τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΠ) που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αφού θα διενεργεί ελέγχους μόνο στο τελικό προϊόν, όπως επισημάνθηκε.

Υπογράμμισαν επίσης το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη διενέργεια των ελέγχων, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της πολιτικής διάλυσης και "συρρίκνωσης" του δημόσιου τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να αναθέσει τους ελέγχους σε ιδιώτες κτηνιάτρους, τη στιγμή που από τις 1.330 οργανικές θέσεις κτηνιάτρων στο υπουργείο Γεωργίας καλύπτονται μόνο οι 720! "Ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να είναι δημόσιος" δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ Γ. Τσώλης.Ο ίδιος, αναφερόμενος στους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ για το νέου τύπου πιστοποιητικό υγείας, που θα συνοδεύει τα βελγικά τρόφιμα, υπογράμμισε πως "δεν είναι δυνατόν να ισχύσει γι' αυτά που έχουν ήδη δεσμευτεί, καθώς μπορεί να διοχετευτούν με άλλο τρόπο και πάλι στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν, πρέπει να καταστραφούν" είπε χαρακτηριστικά. Και επισήμανε πως η κύρια πρόταση της ΠΕΚΔΥ είναι να παρθούν μέτρα στήριξης της ντόπιας παραγωγής, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια σε ελληνικά προϊόντα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
"Φήμες" οι άρρωστες αγελάδες

Οι εκπρόσωποι της χώρας παραδέχονται ότι και φέτος και πέρσι εντοπίστηκαν αρρωστες αγελάδες, αλλά υποστηρίζουν πως τα προϊόντα τους είναι ασφαλή

Απροσδιόριστος αριθμός από ολλανδικές αγελάδες εμβολιάστηκαν το 1998 με μολυσμένα εμβόλια με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν και να πεθάνουν. Φέτος τουλάχιστον 12 κτηνοτρόφοι στην Ολλανδία εμβολίασαν τα ζώα τους με επίσης μολυσμένα εμβόλια, με αποτέλεσμα απροσδιόριστος αριθμός ζώων να αρρωστήσει και να πεθάνει. Απροσδιόριστες ποσότητες ύποπτων κρεάτων και γάλακτος της Ολλανδίας δεσμεύτηκαν στη χώρα. Τα φερόμενα ως ολλανδικά κοτόπουλα που εντοπίστηκαν στη Γερμανία δεν είναι της συγκεκριμένης χώρας, αλλά του Βελγίου και σφάχτηκαν "σε μικρό σφαγείο στα Βελγο - ολλανδικά σύνορα". Οι έλεγχοι στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές στην Ολλανδία ξεκίνησαν μόλις στις 4 του Ιούνη, αφού δηλαδή ξέσπασε το σκάνδαλο των μολυσμένων τροφίμων.

Τα παραπάνω είναι μέρος των στοιχείων που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας στη χώρα μας, ωστόσο παρά το γεγονός ότι από μόνα τους υποδηλώνουν μια - τουλάχιστον - έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στη βιομηχανία κρέατος της χώρας, οι Ολλανδοί εκπρόσωποι επιχείρησαν να δώσουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ολλανδικών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στα πλαίσια των δηλώσεων που έγιναν διατυπώθηκε η άποψη ότι οι πληροφορίες για την εμφάνιση του "Εϊτζ των αγελάδων" και μολυσμένων από διοξίνη τροφίμων στην Ολλανδία, είναι ανακριβείς και αδικαιολόγητες.

Τόσο ο Ολλανδός πρέσβης Π. Μπράουερ, όσο και ο γεωργικός σύμβουλος Ρ. Σχάαπ υποστήριξαν πως η ασθένεια και ο θάνατος αγελάδων που εμφανίστηκε στο τέλος του Φλεβάρη σε δώδεκα βοοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας, δεν προκλήθηκαν από τον ιό BIV - το λεγόμενο "Εϊτζ των αγελάδων" - αλλά από τη χρήση μολυσμένων εμβολίων κατά της γρίπης των βοοειδών. Το εμβόλιο αυτό δημιούργησε έξαρση του επιθετικού ιού BVD (διάρροια) στις αγελάδες, αρκετές από τις οποίες πέθαναν, ενώ μετά από εξετάσεις που έγιναν σε αυτές διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένη αντίσταση. Οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας υποστήριξαν πως η ασθένεια αυτή δε σχετίζεται με το Εϊτζ και δεν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό και ότι όλες οι μονάδες παραγωγής αποκλείστηκαν και οι "ύποπτες" ποσότητες γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων δεσμεύτηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εντοπισμό από τις γερμανικές αρχές μολυσμένων με διοξίνη κοτόπουλων ολλανδικής εταιρίας - ποσότητα που είχε διαφύγει από τις ολλανδικές υπηρεσίες ελέγχου - ο Ρ. Σχάαπ, προκειμένου να πείσει για την ασφάλεια των ολλανδικών προϊόντων ξεπέρασε και τον εαυτό του, λέγοντας ότι τα κοτόπουλα αυτά ήταν βελγικής προέλευσης, και ότι η συγκεκριμένη ποσότητα διέφυγε γιατί "ήταν αδύνατο να εξετάζεται κάθε κοτόπουλο"!

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ολλανδικής πρεσβείας χαρακτήρισαν "φήμες" τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ολλανδικές αρχές σταμάτησαν φορτία κρεάτων στα ελληνικά σύνορα και απέδωσαν την ακύρωση παραγγελιών και τηνεπιστροφή φορτίων ολλανδικού κρέατος στον "αβάσιμο πανικό των Ελλήνων πελατών".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και φέτος αντιμέτωπη με τη λειψυδρία

Η λειψυδρία θα χτυπά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για αρκετά καλοκαίρια ακόμα, αφού είναι αμφίβολο αν το έργο υδροδότησης από τον ποταμό Αλιάκμονα, θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2001. Και αυτό λόγω της καθυστέρησης από πλευράς εργολάβων να ολοκληρώσουν τις εργασίες μέσα στα χρονικά πλαίσια που από την αρχή είχε θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Χρήστος Τσόγκας,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα επισήμανε πως αν τα έργα είχε αναλάβει η ΕΥΑΘ και όχι το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εργασίες θα γίνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς και πιθανόν να είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Προς το παρόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ανατολικές συνοικίες και το κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν γίνει μερικές, όπως τονίστηκε, επεμβάσεις. Ανάμεσα στις άμεσες ενέργειες της ΕΥΑΘ είναι η εγκατάσταση αγωγού για τη μεταφορά νερού από το υδραγωγείο Χαριλάου, επανενεργοποίηση 40 νέων γεωτρήσεων, σύνδεση με το δίκτυο 8 νέων γεωτρήσεων στις δυτικές συνοικίες και μείωση των διαρροών.

Επίσης βραχυπρόθεσμα δρομολογούνται 3 πιλοτικά προγράμματα για τη μείωση διαρροών νερού, η ανάπτυξη του δυτικού κλάδου εντός του έτους 1999, και η εκμετάλλευση των γκρίζων νερών, δηλαδή η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων νερών από το βιολογικό καθαρισμό για τη γεωργία.

Απαραίτητη όμως θεωρείται και η συμμετοχή του κοινού στη συνετή κατανάλωση του νερού και η προσοχή στην αποχέτευση. Η ΕΥΑΘ ζητά να αποφεύγεται η σπατάλη νερού σε ώρες αιχμής. Οι κήποι να ποτίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, να επισκευαστούν όλες οι βρύσες των σπιτιών που παρουσιάζουν διαρροές, και να ενημερώνουν αμέσως την ΕΥΑΘ σε περίπτωση που διαπιστώσουν διαρροές στο δημόσιο δίκτυο.

Αν μιλούσαν οι κότες...

Αν μιλούσαν οι κότες και τα άλλα δύσμοιρα ζώα, που έχουν πέσει κι αυτά "θύματα" των "διοξινομένων" συμφερόντων, τότε είναι σίγουρο ότι οι "θεματοφύλακες" των βιομηχανικών "τεράτων" της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα έχαναν τη λαλιά τους, αλλά και τα "πούπουλά" τους.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας ερωτηθείς για το αν μετά τους ελέγχους οι καταναλωτές κινδυνεύουν ή όχι, αφού σε όλα τα καταστήματα οι ταμπέλες, για παράδειγμα στα κοτόπουλα, αναφέρουν ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν, χωρίς οι καταναλωτές να γνωρίζουν από πού προέρχονται, το έριξε στο... χιούμορ απαντώντας ως εξής: "Εάν μιλούσαν οι κότες και μιλούσαν και ελληνικά... αλλά δυστυχώς όλες την ίδια γλώσσα μιλάνε και δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε από 'κει". Και όπως δείχνουν τα πράγματα, αποτελεί δυστύχημα το ότι οι κότες δεν μπορούν να μιλήσουν.

Οταν όμως δε μιλούν και αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν και να πούνε ολόκληρη την αλήθεια για διοξίνες και ό,τι άλλο "μολυσματικό" συμβαίνει και δεν παίρνουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών, για να μη "θιγούν" τα "βρώμικα" κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών, τότε τίθεται ένα ακόμα ερώτημα: Οι κότες δεν μπορούν να μιλήσουν, ή οι "κότες" δε θέλουν να μιλήσουν;

Πρόστιμο στην 3Ε για αλλοιωμένη "Κόκα Κόλα"

Ποινή φυλάκισης 30 ημερών, εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. τη μέρα, επέβαλε χτες το 1ο Μονομελές Αγορανομικό Δικαστήριο Αθηνών στον διευθυντή και νόμιμο εκπρόσωπο της "Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης" (3Ε), Δημ. Ντάρη, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για αλλοιωμένη "Κόκα Κόλα" που αγόρασε καταναλωτής το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ΤΕΙ Κ. Τζενεβράκης αγόρασε πέρσι στις 17 του Ιούνη το παραπάνω αναψυκτικό, σε συσκευασία του 1,5 λίτρου, από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Ομως, διαπίστωσε ότι αυτό παρουσίαζε πρόβλημα. Ετσι, το παρέδωσε για ανάλυση σε δημόσια χημική υπηρεσία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι το περιεχόμενο του πλαστικού μπουκαλιού ήταν ακατάλληλο, αφού περιείχε στερεές ουσίες ξένες προς τη φύση του προϊόντος, που προέρχονταν πιθανότατα από τη δράση μικροοργανισμών. Ο ίδιος καταναλωτής προσέφυγε στην Αγορανομία, η οποία άσκησε ποινική δίωξη κατά του υπευθύνου της εταιρίας εμφιάλωσης, με το σκεπτικό ότι από πρόθεση παρέβη τις διατάξεις που απαγορεύουν την παρασκευή, κατοχή και διάθεση για πώληση αγαθών, τα οποία είναι ακατάλληλα για βρώση ή πόση, ή μπορούν να προκαλέσουν οποιονδήποτε κίνδυνο ή βλάβη στην υγεία των ανθρώπων. Επιπροσθέτως δε, γιατί η πλαστική συσκευασία του 1,5 λίτρου, στην οποία διατίθεται η "Κόκα Κόλα" στο εμπόριο, δε διασφαλίζει το αμετάβλητο της σύστασης του προϊόντος από την επίδραση του περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ