ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Το Κυπριακό να μείνει στον ΟΗΕ

Την ανάγκη να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ και να μην περάσει σε άλλα κέντρα (G8) υπογράμμισαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας,και ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - που βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στο συνέδριο του ΔΗΣΥ - στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στη Λευκωσία.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας έκανε την εξής δήλωση: "Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συγχαρώ και κατ' ιδίαν τον σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ και στο πρόσωπό του την ηγεσία και τα μέλη του ΚΚΕ, για το πολύ ωραίο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο μας χαροποίησε όλους. Εύχομαι η ανοδική πορεία του ΚΚΕ να συνεχιστεί, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εχουμε συζητήσει βεβαίως και τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα και υπό το φως της κατάστασης στα Βαλκάνια, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την κατάσταση που δημιουργείται, και τις πιθανολογούμενες πρωτοβουλίες από πλευράς της "Ομάδας των Οκτώ" και ειδικότερα των Αμερικανών και των Βρετανών. Είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και να συνεχιστεί η συζήτησή του σε αυτά τα πλαίσια, διότι οι μόνες αρχές που μπορούν να διασφαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές που περιλαμβάνονται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία έχουμε τονίσει ότι θα συντονίσουμε τις δυνάμεις και τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Εχουμε εκφράσει ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας για τη σταθερή και συνεπή στάση του ΚΚΕ, στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα του κυπριακού λαού".

Ο Ορ. Κολοζώφ

Αμέσως μετά ο Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην "πρωτοβουλία των G8), είπε: "Συμπίπτουν οι εκτιμήσεις μας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση να φύγει το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ και να περάσει σε μια άτυπη ομάδα, η οποία θέλει να αναδειχτεί σήμερα σε ένα κέντρο που θα καθορίζει όλα τα παγκόσμια ζητήματα ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Πιστεύουμε ότι ο χώρος μέσα στον οποίο πρέπει να παραμείνει το κυπριακό ζήτημα είναι ο ΟΗΕ. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου έξω από αυτά τα πλαίσια.

Το άλλο ζήτημα που συζητήθηκε είναι γενικότερα οι εξελίξεις, γιατί αυτή η πρωτοβουλία των G8 έρχεται ύστερα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ρόλος που φαίνεται ότι περνά και μέσα από τις δραστηριότητες των G8. Ανησυχούμε γιατί οι εξελίξεις στα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι αρνητικές. Δεν έχει ολοκληρωθεί η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο και η ανησυχία μας είναι ότι μέσα σ' αυτή την αποσταθεροποίηση μπορεί να ενταχθούν και τα ζητήματα τόσο του Αιγαίου όσο και του Κυπριακού".

ΚΥΠΡΟΣ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Αρνήθηκε να δεχτεί τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επέκρινε έντονα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για τη στάση τους στο Γιουγκοσλαβικό και για τις αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις τους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων σε χτεσινή σύσκεψή τους υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, αφού ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάκη Κληρίδη για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε προχτές με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε στις σχέσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ με το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι "εξηγήσεις" του Αμερικανού διπλωμάτη δεν είναι ικανοποιητικές.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επέκρινε έντονα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στο Γιουγκοσλαβικό και για τις αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις τους. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας έφτασε στο σημείο να απειλήσει τα δύο κόμματα ότι θα τους επιβληθούν "κυρώσεις" και ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρατεί παγερή αντιπάθεια απέναντι στους Κύπριους και άρχισαν ήδη να γίνονται σκέψεις αποστασιοποίησης των ΗΠΑ από κάθε πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας έντονα τα αντικυπριακά αισθήματά του, αρνήθηκε να δεχτεί τον πρόεδρο της Βουλής και προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού (ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα), σε ένδειξη της απαρέσκειάς του για το συλλαλητήριο και το ψήφισμα της Βουλής για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη, είπε ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η στάση της αμερικανικής πρεσβείας έναντι της πολιτικής ηγεσίας. Εγινε, είπε, μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και πιστεύει ότι όλοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Αμερικανό πρέσβη δεν ικανοποιούν. Βασικά, είπε ο Σπ. Κυπριανού, υπάρχουν δύο θέματα: Το ένα είναι η παραβίαση θέσεων και το άλλο η ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου. Βέβαια, συνέχισε, κάθε κυβέρνηση μπορεί να έχει ή να μην έχει επαφές, ανάλογα με την επιθυμία της. Αλλά, πρόσθεσε, στην περίπτωση του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα ο πρέσβης να αρνείται να τον συναντήσει και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δικαιολογία. Η απειλή, είπε, για επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των κυπριακών κομμάτων αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χτες το απόγευμα υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι εξηγήσεις του Αμερικανού πρέσβη απορρίφθηκαν επίσης από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη πάνω στο ίδιο θέμα, είπε ότι αναμένει από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διάβημα προς την Ουάσιγκτον και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, για την άρνησή του να συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού, γεγονός που χαρακτηρίζεται απαράδεκτο.

Εγείρονται, είπε, δύο σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν αρχές: Το πρώτο αφορά την εκτόξευση απειλών από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας σε βάρος κομμάτων. Το δεύτερο και βασικότερο, πρόσθεσε, αφορά την άρνηση του Κένεθ Μπριλ όχι μόνο να συναντηθεί, αλλά και να επικοινωνήσει με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, ο οποίος ήθελε να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις γύρω από το θέμα και τη στάση των ΗΠΑ.

Ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε κατάπληξη, γιατί ενώ αναμενόταν ότι ο Αμερικανός πρέσβης θα διέψευδε τις απειλές εκπροσώπου της πρεσβείας, προχώρησε στην αποστολή επιστολής και προς το ΑΚΕΛ, στην οποία διατυπώνεται η κατηγορία ότι το κόμμα υποστηρίζει τα εγκλήματα, όπως αναφέρεται, του σερβικού καθεστώτος. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ απάντησε γραπτώς στον Κένεθ Μπριλ, ο οποίος απέστειλε επιστολή και στο ΔΗΚΟ.

Το ΑΚΕΛ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τόσο την επιστολή Μπριλ όσο και την απάντηση του ΑΚΕΛ, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το "γεγονός πως δύσκολα βρίσκεται Κύπριος που να πιστεύει ότι ο λόγος των βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήταν ο τερματισμός του εθνικού ξεκαθαρίσματος, δεν οφείλεται στη στάση του ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Οφείλεται, προστίθεται στην απάντηση του ΑΚΕΛ, στις τραυματικές εμπειρίες της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δε σταμάτησαν το εθνικό ξεκαθάρισμα που έγινε στο νησί μας, αλλά θεωρούν την Τουρκία, που το πραγματοποίησε, ως έναν από τους πιστότερους συμμάχους τους".

Με νέα ορμή

Η ανακατάληψη της παραλίας Λιτοχώρου - στην οποία αποβιβάστηκαν οι Αμερικανοί για να επιβάλουν τη "νέα τάξη" και στα Βαλκάνια - ανακατάληψη την οποία προανήγγειλε χτες η ΚΝΕ, δεν είναι κάτι που απλά επιβάλλεται από τη συγκυρία. Είναι αναγκαστικά η επόμενη στιγμή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για να υλοποιηθεί, έχουν προηγηθεί ήδη κοντά 80 μέρες συνεχούς παρεμπόδισης του συνόλου των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, που πλέον - με δεδομένους τους συσχετισμούς - στην πλειοψηφία τους έχουν προωθηθεί και κάνουν κατοχή στο Κόσσοβο. Ογδόντα μέρες δράσης, στις οποίες τα μέλη και τα στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, στο πλευρό των μελών και στελεχών του ΚΚΕ, παράλληλα με τους χιλιάδες, επίσης, φίλους και συμμάχους που πήραν έμπρακτα θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Η ΚΝΕ επαναβεβαιώνει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα του νεολαιίστικου κινήματος. Η δράση της για να συναντηθεί το νεανικό ρεύμα με την πολιτική του ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες εκφράστηκε, σε μεγάλο βαθμό, και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ως το οργανωμένο κομμάτι της νεολαίας, που κάνει περήφανο το ΚΚΕ για την ύπαρξή του, η ΚΝΕ προχωρά παραπέρα. Στήνει άμεσα μπλόκα στον ιμπεριαλισμό, όχι επετειακά, όπως ίσως να εκλαμβάνονταν σε άλλη περίοδο οι κατ' έτος κατασκηνώσεις για την ειρήνη που έχουν καταγραφεί ήδη ως θεσμός. Στήνει μπλόκα πραγματικά, είτε αυτά αφορούν την κίνηση του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το Κόσσοβο, είτε αυτά έχουν στόχο να δηλώσουν και την υπεράσπιση της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτό που θα στηθεί στις 10 και 11 του Ιούλη στο Λιτόχωρο.

Μία προς μία αυτές οι πράξεις δεν έχουν κανένα στοιχείο που να παραπέμπει στο τυχαίο, να αφορά απλά τη συγκυρία. Είναι η άμεση συνέπεια της πολιτικής του ΚΚΕ και υλοποίηση του μεριδίου ευθύνης που έχει αναλάβει απέναντι σ' αυτήν η Κομμουνιστική Νεολαία. Διαπίστωση που με τη σειρά της φορτώνει με πρόσθετες ευθύνες όλους εμάς. Ευθύνες που δε μας επιτρέπουν να είμαστε απλά περήφανοι, αλλά μας υποχρεώνουν να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό του κάθε νεολαίου που παίρνει τη σκυτάλη και έχει δικαίωμα να αξιώνει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την προσπάθειά του.

Πολύ περισσότερο που δυο μέρες πριν άνοιξε η αυλαία του 25ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" και που απευθύνει μήνυμα συστράτευσης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ σε κάθε νεολαίο, που δε βολεύεται με τη σημερινή κατάσταση, που δε φτάνει μόνο να αγανακτεί αλλά απαιτείται η οργανωμένη δράση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Για ισχυρή ΚΝΕ με δυνατό νεολαιίστικο κίνημα, ικανό να συμβάλει αποφασιστικά στη συγκρότηση του μεγάλου λαϊκού μετώπου. Τα συνθήματα και η πολιτική που συγκινούν και εμπνέουν τη νεολαία πρέπει με τη συμβολή όλων μας να γίνουν υλική δύναμη, δύναμη πράξης, αντίστασης και ανατροπής ενός συστήματος που δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτε στη νεολαία, στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ