Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Αρνήθηκε να δεχτεί τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επέκρινε έντονα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για τη στάση τους στο Γιουγκοσλαβικό και για τις αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις τους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων σε χτεσινή σύσκεψή τους υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, αφού ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάκη Κληρίδη για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε προχτές με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε στις σχέσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ με το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι "εξηγήσεις" του Αμερικανού διπλωμάτη δεν είναι ικανοποιητικές.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επέκρινε έντονα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στο Γιουγκοσλαβικό και για τις αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις τους. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας έφτασε στο σημείο να απειλήσει τα δύο κόμματα ότι θα τους επιβληθούν "κυρώσεις" και ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρατεί παγερή αντιπάθεια απέναντι στους Κύπριους και άρχισαν ήδη να γίνονται σκέψεις αποστασιοποίησης των ΗΠΑ από κάθε πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας έντονα τα αντικυπριακά αισθήματά του, αρνήθηκε να δεχτεί τον πρόεδρο της Βουλής και προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού (ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα), σε ένδειξη της απαρέσκειάς του για το συλλαλητήριο και το ψήφισμα της Βουλής για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη, είπε ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η στάση της αμερικανικής πρεσβείας έναντι της πολιτικής ηγεσίας. Εγινε, είπε, μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και πιστεύει ότι όλοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Αμερικανό πρέσβη δεν ικανοποιούν. Βασικά, είπε ο Σπ. Κυπριανού, υπάρχουν δύο θέματα: Το ένα είναι η παραβίαση θέσεων και το άλλο η ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου. Βέβαια, συνέχισε, κάθε κυβέρνηση μπορεί να έχει ή να μην έχει επαφές, ανάλογα με την επιθυμία της. Αλλά, πρόσθεσε, στην περίπτωση του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα ο πρέσβης να αρνείται να τον συναντήσει και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δικαιολογία. Η απειλή, είπε, για επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των κυπριακών κομμάτων αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χτες το απόγευμα υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι εξηγήσεις του Αμερικανού πρέσβη απορρίφθηκαν επίσης από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη πάνω στο ίδιο θέμα, είπε ότι αναμένει από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διάβημα προς την Ουάσιγκτον και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, για την άρνησή του να συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού, γεγονός που χαρακτηρίζεται απαράδεκτο.

Εγείρονται, είπε, δύο σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν αρχές: Το πρώτο αφορά την εκτόξευση απειλών από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας σε βάρος κομμάτων. Το δεύτερο και βασικότερο, πρόσθεσε, αφορά την άρνηση του Κένεθ Μπριλ όχι μόνο να συναντηθεί, αλλά και να επικοινωνήσει με τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, ο οποίος ήθελε να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις γύρω από το θέμα και τη στάση των ΗΠΑ.

Ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε κατάπληξη, γιατί ενώ αναμενόταν ότι ο Αμερικανός πρέσβης θα διέψευδε τις απειλές εκπροσώπου της πρεσβείας, προχώρησε στην αποστολή επιστολής και προς το ΑΚΕΛ, στην οποία διατυπώνεται η κατηγορία ότι το κόμμα υποστηρίζει τα εγκλήματα, όπως αναφέρεται, του σερβικού καθεστώτος. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ απάντησε γραπτώς στον Κένεθ Μπριλ, ο οποίος απέστειλε επιστολή και στο ΔΗΚΟ.

Το ΑΚΕΛ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τόσο την επιστολή Μπριλ όσο και την απάντηση του ΑΚΕΛ, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το "γεγονός πως δύσκολα βρίσκεται Κύπριος που να πιστεύει ότι ο λόγος των βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήταν ο τερματισμός του εθνικού ξεκαθαρίσματος, δεν οφείλεται στη στάση του ΑΚΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Οφείλεται, προστίθεται στην απάντηση του ΑΚΕΛ, στις τραυματικές εμπειρίες της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δε σταμάτησαν το εθνικό ξεκαθάρισμα που έγινε στο νησί μας, αλλά θεωρούν την Τουρκία, που το πραγματοποίησε, ως έναν από τους πιστότερους συμμάχους τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ