Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ"
Νέα πατέντα εκμετάλλευσης

Σε Αθήνα και Αιγάλεω κυβέρνηση και δημοτικές αρχές ετοιμάζουν "φάμπρικα" μισοκαταρτισμένων υποαπασχολημένων

Εργατικό δυναμικό καταδικασμένο στην αμάθεια, βορά στα χέρια των εργοδοτών και χωρίς καμιά εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του, ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές Αθηνών και Αιγάλεω.Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες που θα συμβάλλουν στη δημιουργία αυτών των μισομορφωμένων και μισοαπασχολούμενων, θα αμείβονται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας προωθεί την ίδρυση "Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας",που προβλέπεται από το νόμο 2525/97.Τα "σχολεία" αυτά απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και ιδρύονται σε συνεργασία με τους δήμους. Μέσα από αυτά τα "σχολεία" υπονομεύεται η βασική εκπαίδευση, καθώς - σύμφωνα με το νόμο - εφαρμόζονται εκεί ειδικά προγράμματα ταχύρυθμης δημοτικής και γυμνασιακής εκπαίδευσης, η έκταση και το περιεχόμενο των οποίων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ο τίτλος που χορηγείται είναι "ισότιμος" με το απολυτήριο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου κατά περίπτωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) (σ. σ.: κατασκεύασμα του υπουργείου Παιδείας). σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές Αθηνών και Αιγάλεω, προωθεί την ίδρυση "Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας" για τον Οκτώβρη του 1999.

Για το τι θα διδάσκεται σε αυτό το σχολείο, η αλληλογραφία μεταξύ ΙΔΕΚΕ και Δήμου Αθηναίων είναι αρκετά σαφής: Μαθηματικά, Ξένη Γλώσσα, Κομπιούτερ, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Εικαστικά και μαθήματα "Κοινωνικής Φύσεως". Στο "σχολείο" δεν προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων όπως Ιστορία. Αντίθετα, προβλέπεται η πρακτική άσκηση των "μαθητών" σε "συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα - πωλητές, ξυλουργεία", σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις. Αρα, εξασφαλίζεται με άλλον έναν τρόπο η μισομόρφωση ενηλίκων, προκειμένου να αποτελέσουν μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς απαιτήσεις και εύκολο προς εκμετάλλευση από την εργοδοσία.

Επιπλέον, δε διασφαλίζεται η επαγγελματική αποκατάστασή τους. Το ΙΔΕΚΕ πρόσφατα ενημέρωσε το Δήμο Αθηναίων πως "οι επιχειρηματικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση για την κατάρτιση ή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Σχολείου".

Οι κρατούντες, βέβαια, προσπαθούν να δελεάσουν τους επιχειρηματίες, προκειμένου να πάρουν μαθητές του "σχολείου" στη δούλεψή τους. Ετσι, το ΙΔΕΚΕ ενημέρωσε το δήμο πως "οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για την άσκηση μαθητών στις επιχειρήσεις τους, με τη μορφή προγραμμάτων που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο". Δηλαδή, στο γνωστό πλαίσιο της παροχής όλο και περισσότερων στους εργοδότες, θα τους δίνονται επιδόματα για να έχουν ασκούμενους στα ξυλουργεία και τα συνεργεία τους. Και αυτό, πέρα από το επιπλέον κέρδος που θα έχουν, με το δωρεάν "ξεζούμισμα" των ασκουμένων στις επιχειρήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ