Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Το Κυπριακό να μείνει στον ΟΗΕ

Την ανάγκη να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ και να μην περάσει σε άλλα κέντρα (G8) υπογράμμισαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας,και ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - που βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στο συνέδριο του ΔΗΣΥ - στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στη Λευκωσία.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας έκανε την εξής δήλωση: "Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συγχαρώ και κατ' ιδίαν τον σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ και στο πρόσωπό του την ηγεσία και τα μέλη του ΚΚΕ, για το πολύ ωραίο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο μας χαροποίησε όλους. Εύχομαι η ανοδική πορεία του ΚΚΕ να συνεχιστεί, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εχουμε συζητήσει βεβαίως και τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα και υπό το φως της κατάστασης στα Βαλκάνια, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την κατάσταση που δημιουργείται, και τις πιθανολογούμενες πρωτοβουλίες από πλευράς της "Ομάδας των Οκτώ" και ειδικότερα των Αμερικανών και των Βρετανών. Είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να παραμείνει το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και να συνεχιστεί η συζήτησή του σε αυτά τα πλαίσια, διότι οι μόνες αρχές που μπορούν να διασφαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές που περιλαμβάνονται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία έχουμε τονίσει ότι θα συντονίσουμε τις δυνάμεις και τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Εχουμε εκφράσει ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας για τη σταθερή και συνεπή στάση του ΚΚΕ, στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα του κυπριακού λαού".

Ο Ορ. Κολοζώφ

Αμέσως μετά ο Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην "πρωτοβουλία των G8), είπε: "Συμπίπτουν οι εκτιμήσεις μας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση να φύγει το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ και να περάσει σε μια άτυπη ομάδα, η οποία θέλει να αναδειχτεί σήμερα σε ένα κέντρο που θα καθορίζει όλα τα παγκόσμια ζητήματα ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Πιστεύουμε ότι ο χώρος μέσα στον οποίο πρέπει να παραμείνει το κυπριακό ζήτημα είναι ο ΟΗΕ. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου έξω από αυτά τα πλαίσια.

Το άλλο ζήτημα που συζητήθηκε είναι γενικότερα οι εξελίξεις, γιατί αυτή η πρωτοβουλία των G8 έρχεται ύστερα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ρόλος που φαίνεται ότι περνά και μέσα από τις δραστηριότητες των G8. Ανησυχούμε γιατί οι εξελίξεις στα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι αρνητικές. Δεν έχει ολοκληρωθεί η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο και η ανησυχία μας είναι ότι μέσα σ' αυτή την αποσταθεροποίηση μπορεί να ενταχθούν και τα ζητήματα τόσο του Αιγαίου όσο και του Κυπριακού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια επί του περιουσιακού (2009-11-14 00:00:00.0)
Μετά τη διακυβέρνηση ανοίγει το περιουσιακό (2009-01-17 00:00:00.0)
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος (2008-02-29 00:00:00.0)
Ο κυπριακός λαός πληρώνει το τίμημα (2006-03-24 00:00:00.0)
Λύση με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (2002-02-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ