Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαραίτητη η αγωγή υγείας των εφήβων

Επισημάνσεις σε ημερίδα του Νοσοκομείου "Αγία Σοφία"

Οι έφηβοι χρειάζονται καλές προληπτικές πολιτικές υγείας, καθώς τα παιδιά στην ηλικία των 11 - 19 χρόνων βρίσκονται αντιμέτωπα με πλειάδα κινδύνων: Τα τροχαία ατυχήματα, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το αλκοόλ και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χτες σε ημερίδα στο Νοσοκομείο "Αγία Σοφία", με θέμα την "πρόληψη ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών σε παιδιά και οικογένειες υψηλού κινδύνου μέσω των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης". Μάλιστα οι επιστήμονες κάνοντας μια ιεράρχηση των ικανοτήτων και των υπευθυνοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο έφηβος μέσα απ' τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, παρουσίασαν ως πρώτη την "υπευθυνότητα για καλές συνθήκες υγείας" και, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και ενδιαφέροντα για τον ελεύθερο χρόνο.

Είναι αυτές οι πλευρές οι οποίες είναι ανύπαρκτες ή κατ' ελάχιστον αναπτυγμένες, καθώς η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ η πολιτεία αντιμετωπίζει με "ντουφεκιές" σοβαρά προβλήματα. Λόγου χάρη το θέμα του ΕΪΤΖ το αντιμετωπίζει με ευκαιριακές καμπάνιες, ενώ η εισαγωγή του ως μάθημα στην αγωγή υγείας έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Οπως επισήμανε η Α. Ασκούνη, έχει αποδειχθεί ότι μηνύματα προαγωγής της υγείας από το σχολείο, τους γονείς, την κοινότητα, το κράτος και τους επαγγελματίες υγείας, είναι αποτελεσματικά στη μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων. Με σωστά προγράμματα αγωγής υγείας και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας, ο έφηβος μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις συνήθειες υγείας του, να αποδέχεται την αύξηση του σώματός του και τη σεξουαλική του ανάπτυξη, να έχει υπεύθυνη σεξουαλική και κοινωνική συμπεριφορά.

Σημαντική αύξηση, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και οι ψυχικές διαταραχές των παιδιών και των εφήβων. Επιδημιολογικά δεδομένα από πολλές χώρες δείχνουν ότι περίπου το 14 - 18% των παιδιών και εφήβων έχουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα - ο αριθμός αυτών στην Ελλάδα φτάνει τις 300.000 - ενώ μόνο το 10 - 15% αυτών φτάνουν στις υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Την ίδια στιγμή ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά αύξησης των αποπειρών αυτοκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ