Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αρχισαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Στην πλατεία της Ν. Σμύρνης μίλησε προχτές βράδυ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός

Από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ ξεκίνησε προχτές βράδυ τη μεγάλη πορεία συνάντησης με την ανυπότακτη ελληνική νεολαία. Ηταν η πρώτη από εκατοντάδες πολυθεματικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν σε όλη τη χώρα και οι οποίες θα κορυφωθούν το διάστημα 16 - 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Σε μια κατάμεστη πλατεία στη Ν. Σμύρνη, εκατοντάδες νέοι και νέες με κόκκινες σημαίες και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και στον ραγιαδισμό και στην υποτέλεια της κυβέρνησης που έχει παραχωρήσει, λιμάνια, σταθμούς και δρόμους στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση μετατράπηκε σε μια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία", "50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία" και "η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Αναφερόμενος στη μεγάλη εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΚΚΕ στις εκλογές, τόνισε ότι "η ψήφος χιλιάδων νέων στο ΚΚΕ θα δώσει μια άλλη δυναμική, θα δώσει ένα νέο μήνυμα, θα δώσει μια νέα ώθηση στο κίνημα, στο λαό μας, στο αίσθημα της αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι μπορούμε να συγκρουστούμε με τους μονόδρομους της υποταγής". Κάλεσε το λαό και τη νεολαία να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστική συνέχεια στην αναμέτρηση με τη συντηρητική πολιτική, απαιτώντας να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από το Κοσσυφοπέδιο πριν να είναι αργά. Γιατί όπως είπε "κανένας Ελληνας φαντάρος δεν είναι διαθέσιμος να σφαγιαστεί στις περιοχές είτε από τους Ουτσεκάδες, είτε να τεθεί υπό τις εντολές των ΗΠΑ. Τα ελληνικά στρατεύματα δεν είναι για να επιβάλουν "ιμπεριαλιστική ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο ενός φίλου λαού, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και υπό αμερικανική διοίκηση παίζοντας έτσι το ρόλο που πρέπει και θέλουν να παίξουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί στο Κοσσυφοπέδιο".

Στη συνέχεια ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στο 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ και στη διήμερη πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο, στα σύνορα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Ιούλη,η οποία αποτελεί κορύφωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης της Οργάνωσης που μαζί με το ΚΚΕ και το λαό, έδωσαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ κάλεσε τη νεολαία να αντισταθεί, να διεκδικήσει ό,τι της ανήκει, να μην αφήσει την κυρίαρχη πολιτική να φτιάχνει το δικό της μέλλον με τη δική της πολιτική, αλλά να πάρει η νέα γενιά την υπόθεση στα χέρια της, να συνεχίσει τους αγώνες για μόρφωση. Γιατί όπως είπε, "οι αγώνες της νεολαίας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά εκτρώματα δεν τελείωσαν με κάποια βατά θέματα στις φετινές πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στη Β Λυκείου, νομίζοντας ότι έτσι θα καθαρίσει με την οργή που υπάρχει στη νεολαία γι' αυτό το σύστημα σφαγής, που πετάει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έξω από το λύκειο στρέφοντάς τους στη φθηνή τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση".

Οι νέοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανανέωσαν το "ραντεβού του αγώνα", στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση, στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στις συζητήσεις και στις εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και στα στέκια της νεολαίας, στους καθημερινούς αγώνες για δουλιά με εργασιακά δικαιώματα, με ωράριο, κόντρα στο "μοντέλο" του απασχολήσιμου που συνεχώς θα καταρτίζεται και θα δουλεύει όποτε θέλουν τα αφεντικά, για δουλιά η οποία δε θα είναι μια σύγχρονη σκλαβιά στην αυγή μιας νέας χιλιετίας, για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα.

Οι νέοι της Ν. Σμύρνης εμπιστεύονται την ΚΝΕ

Με αφορμή αυτήν την πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση, μιλήσαμε με τον Γραμματέα της ΟΒ Ν. Σμύρνης, Γιώργο Γεράνιο,για τη δράση της οργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα και τη συνέχεια, με το άπλωμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

"Εδώ και δυο μήνες κάνουμε καθημερινά εξορμήσεις στα σχολεία, στις καφετέριες και στα στέκια νεολαίας της περιοχής. Το κλίμα απέναντι στην Οργάνωσή μας έχει αλλάξει τελείως. Οι νέοι μάς είδαν δίπλα τους στις κινητοποιήσεις των μαθητών, μάς λένε ότι είμαστε οι μόνοι που μιλήσαμε για τον πόλεμο. Εμπιστεύονται την ΚΝΕ και καθημερινά μας προσεγγίζουν, έρχονται από μόνοι πια και ζητούν να παλέψουν μαζί μας, να γίνουν μέλη της ΚΝΕ. Αυτό δε συνέβαινε παλιότερα. Είναι βέβαια ένα δύσκολο βήμα, αλλά η κατάσταση αλλάζει". Υπογράμμισε ότι αυτό το θετικό κλίμα απέναντι στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ εκφράστηκε και στις εκλογές, με τη μεγάλη άνοδο του Κόμματος στην περιοχή. "Τώρα έχουμε μπροστά μας το 25ο Φεστιβάλ και θα σχεδιάσουμε τη δουλιά μας γι' αυτό. Θα κρατήσουμε και θα διευρύνουμε την καλή επαφή που αποκτήσαμε με τη νεολαία".

"Κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων, η οργάνωση πήρε μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως τη δημιουργία του τοπικού συντονιστικού, κάναμε εξορμήσεις σε σχολεία, μιλήσαμε με πολλούς μαθητές και τους ενημερώσαμε για τις θέσεις της ΚΝΕ" μας είπε ο Γραμματέας της μαθητικής ΟΒ της περιοχής, Χρήστος Ρακιτζόγλου.Αναφερόμενος στην καθημερινή δράση της οργάνωσης ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, τόνισε: "γνωρίσαμε πολύ κόσμο και έχουμε σκοπό να το διατηρήσουμε".

Ολο το προηγούμενο διάστημα η ΚΝΕ και μαζί της χιλιάδες νέοι και νέες, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Καλλιόπης, μιας μαθήτριας που μετά από τις κινητοποιήσεις αποφάσισε να γίνει μέλος της ΚΝΕ και δήλωσε γι' αυτή της την επιλογή: "θέλω κι εγώ να βάλω ένα λιθαράκι σ' αυτόν τον αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ