Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ανάγκη οι δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός που απηύθυνε χτες στο 5ο συνέδριο της Ενωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,γεγονός που πιστοποιείται και από το χειροκρότημα που απέσπασε όταν υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να διεκδικήσουν ένα ξεχωριστό μισθολόγιο, εγκαταλείποντας τη λογική που τους θέλει δεμένους στο άρμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Στρατής Κόρακας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους συνέδρους ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που στάθηκε στο πλευρό των αστυνομικών, όταν ο συνδικαλισμός στα Σώματα Ασφαλείας ήταν ακόμα υπό διωγμό, και στη συνέχεια είπε ότι αυτό κάνει και σήμερα και για τους στρατευμένους, που διεκδικούν τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες. Μιλώντας ειδικότερα για το νόμο περί συνδικαλισμού, τόνισε ότι πρέπει να φύγουν όλα τα "απαγορεύεται" από τον ισχύοντα νόμο. Ζήτησε επίσης να προωθηθούν συγκεκριμένες δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών διότι μόνο έτσι θα αυξηθεί, όπως είπε, και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Σχολιάζοντας στη συνέχεια όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλές εστίες που γεννούν το έγκλημα (ανεργία, εύκολος πλουτισμός, αποθέωση της βίας, χρηματιστήριο κλπ). "Αν δεν αλλάξει η γενικότερη πολιτική και αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι αιτίες δεν πρόκειται να παταχτεί η εγκληματικότητα. Χρειάζεται να γίνει αναπροσανατολισμός του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας από καταστολέα του λαϊκού κινήματος στο ρόλο του ουσιαστικού διώκτη του εγκλήματος. Οσο προχωρά η χώρα στην ΟΝΕ θα καλείστε να καταστέλλετε το λαϊκό κίνημα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι το δικό σας συνδικαλιστικό κίνημα αντιδρά και θα αντιδρά σ' αυτές τις επιλογές όλο και περισσότερο", επισήμανε ο Στρατής Κόρακας.

Στην έναρξη του συνεδρίου ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης,οι υπαρχηγοί της αστυνομίας Γ. Πλάκας και Γ. Παπαδημητρόπουλος,ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος,οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Θ. Αναγνωστόπουλος,Στ. Παπαθεμελής καιΓ. Ρωμαίος,τους οποίους η ομοσπονδία αξιωματικών βράβευσε γιατί εκτιμήθηκε ότι ήταν σημαντική η συμβολή τους στην αναγνώριση του συνδικαλισμού.

Λίγο πριν απονεμηθούν στους πρώην υπουργούς οι τιμητικές πλακέτες από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΕΝΑΑ Ηλία Βλαχογιάννη,το λόγο είχε πάρει ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Βετούλης,ο οποίος κατακεραύνωσε τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κομμάτων, κατηγορώντας τους για τα χάλια της αστυνομίας, για τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, για τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών που στη συνέχεια δε γίνονταν πράξη κλπ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΑ Δήμος Γόγολος επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κόμματα στην προεκλογική τους εκστρατεία ασχολήθηκαν και με τα προβλήματα της αστυνομίας, εξέφρασε όμως το φόβο ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν σύντομα, αν το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών δε δείξει το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η σύγχρονη αστυνομία, προτείνοντας θεσμικές αλλαγές και συνεργασίες με την κοινωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην κρατική καταστολή εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων (2009-03-17 00:00:00.0)
Ενισχύεται το αστυνομικό κράτος (1999-07-11 00:00:00.0)
Ελληνοαλβανική αστυνομική συνεργασία (1998-10-23 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τις αποδοκιμασίες (1997-10-18 00:00:00.0)
Αποκλειστική η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (1997-05-24 00:00:00.0)
Πρόταση για ενιαία Ομοσπονδία με τους αξιωματικούς (1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ