Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυταρχισμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την ουσιαστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών αποφάσισε να επιβάλει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πρωτοστάτη τον πρύτανη Μιχάλη Χατζηπροκοπίου,προβλέποντας ακόμη και κυρώσεις για όσους τολμήσουν να διεκδικήσουν κατακτημένα και αυτονόητα δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρεται ρητά ότι "απαγορεύεται η παράνομη είσοδος στους χώρους του Πανεπιστημίου και δη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Συγκλήτου, οποιουδήποτε τρίτου προσώπου, μη έχοντος σχέση με τη διαδικασία". Επίσης "απαγορεύεται η πρόκληση διακοπής ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής των εργασιών της Συγκλήτου".

Κοντολογίς απαγορεύει στους φοιτητές να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και απειλεί ποινικά την οποιαδήποτε αντίδραση διαμαρτυρίας των φοιτητών ενάντια στις αποφάσεις της Συγκλήτου. Ο πρύτανης όμως δεν παραβλέπει να κάνει γνωστές και τις ποινικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στην περίπτωση που οι φοιτητές τολμήσουν να πραγματοποιήσουν, ας πούμε, παράσταση διαμαρτυρίας. Δηλαδή να μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου ή να προκαλέσουν τη διακοπή της, όπως συχνά πράττουν τελευταία, προκειμένου να αποτρέψουν τη λήψη αποφάσεων που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ή στην κατάργηση του ασύλου. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν: ποινικές κυρώσεις, φυλάκιση έως 6 μηνών κλπ, που προβλέπονται από το νόμο (αρθρ. 334, παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα).

Και οι απαράδεκτες για τα πανεπιστημιακά χρονικά αποφάσεις της Συγκλήτου δε σταματούν εδώ. Προσπαθώντας να προλάβει τις σθεναρές αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στα νέα προγράμματα που προωθούνται στην Παιδεία, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αποφάσισε την παροχή δυνατότητας συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων του και κατά τους θερινούς μήνες! Περίοδο που οι φοιτητές επιστρέφουν στα σπίτια τους και ουσιαστικά κλείνουν τα πανεπιστήμια.

Και για να μην αφήσει κανέναν να αμφιβάλλει για τους σκοπούς των αποφάσεών της, η Σύγκλητος προτείνει, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των φοιτητών, την ίδρυση (στο πλαίσιο των ΕΠΕΑΕΚ) Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή ανοίγει ακόμα έναν δρόμο για την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, την "παραγωγή" μισοκαταρτισμένου, μισομορφωμένου, μισοειδικευμένου μελλοντικού μισοαπασχολούμενου εργατικού δυναμικού.

Δε διστάζει, δε, να βγάλει στο σφυρί και την περιουσία του Πανεπιστημίου εγκρίνοντας κανονισμό λειτουργίας για το Μεγάλο Αμφιθέατρο, με τον οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η ενοικίασή του "για εκδηλώσεις κύρους". Το αμφιθέατρο θα μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς αμοιβή μόνον κατόπιν αδείας της αρμόδιας υπηρεσίας.

Κατόπιν παρέμβασης των φοιτητών, ο Πρύτανης δήλωσε προφορικά πως τελικά η παραπάνω απόφαση θα αποσυρθεί. Το μέλλον θα δείξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ