Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μετά τη διακυβέρνηση ανοίγει το περιουσιακό

Associated Press

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με θέμα τη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών και τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, συναντήθηκαν χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τον οποίο «υπήρξε καλή πρόοδος».

Εξερχόμενος του αεροδρομίου της Λευκωσίας στη «νεκρή ζώνη», όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς οι δύο ηγέτες βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να καταλήξουν στα εν λόγω θέματα και «έγινε ένα καλό βήμα προς τα εμπρός στο θέμα της ιεράρχησης των νόμων».

Την προσεχή βδομάδα αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, για να καταγράψουν τα αποτελέσματα, συνολικά πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, Ανδρέας Μαυρομάτης και το Μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας Τουμάζος Τσιελεπής θα συναντηθούν με δυο εκπροσώπους από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες που απομένουν στα θέματα που αφορούν την επίλυση αδιεξόδων για τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, το μόνο που απομένει είναι «οι ειδικοί να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για τη διατύπωση».

Αναφερόμενος στο περιουσιακό και κατά πόσο αποτελεί το «σημαντικότερο κεφάλαιο» των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε να μην υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις, δεδομένου ότι όλα τα κεφάλαια είναι το ίδιο κρίσιμα. Αρνούμενος να προχωρήσει σε πρόωρη εκτίμηση της κατάστασης, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι «υπάρχουν ζητήματα όπου έχουμε επιτύχει πρόοδο και υπάρχουν ζητήματα που είναι ανοιχτά ακόμα και που υπάρχουν διαφωνίες», δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς όπως είπε «δεν είναι μαύρα τα πράγματα».

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Γενάρη, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το περιουσιακό.

Στο μεταξύ αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μ. Ταλάτ αναχώρησε για την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια.

Στην Τουρκία έφτασε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή, για συναντήσεις με τον Α. Γκιουλ, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Θέμα των συναντήσεων θα είναι τόσο το θέμα της Γάζας, όσο και το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τούρκικη εμμονή στην πενταμερή (2010-03-18 00:00:00.0)
Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος (2010-01-26 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και νέες προκλήσεις (2009-10-30 00:00:00.0)
Κοντά σε συμφωνία για το Λιμνήτη (2009-06-12 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη» (2007-09-20 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ (2006-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ