ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταμάτησαν το ΝΑΤΟικό τρένο

Εκατοντάδες κομμουνιστές λίγο πριν τις 10 χθες βράδυ απέκλεισαν την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρεμποδίζοντας την έξοδο του τρένου που ετοιμάζονταν να αναχωρήσει με προορισμό αρχικά τα Σκόπια και στη συνέχεια το Κοσσυφοπέδιο. Η αμαξοστοιχία αποτελούνταν από δεκαεννέα βαγόνια φορτωμένα με άρματα και δύο βαγόνια που μετέφεραν στρατιώτες. Οι διαδηλωτές, στη συνέχεια, έσπασαν την πύλη 11 και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χώρο του λιμανιού φωνάζοντας αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα, με κυρίαρχο το "Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε"...

Συμβολικός αποκλεισμός του στρατοπέδου Καρατάσσου

Συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου Καρατάσσου στη Θεσσαλονίκη, από όπου τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποχωρήσει τμηματικά και η υπόλοιπη δύναμη της ελληνικής ταξιαρχίας για το Κόσσοβο, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ κομμουνιστές και αγωνιζόμενοι πολίτες της περιοχής, απαιτώντας να μη βγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας και να επιστρέψουν όσοι ήδη έχουν σταλεί για να προστεθούν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στη Γιουγκοσλαβία.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Αχτίδα Σταυρούπολης - Πολίχνης του ΚΚΕ. Στα όρια των δύο δήμων άλλωστε βρίσκεται το στρατόπεδο Καρατάσσου, όπου εδρεύει η 34η Ταξιαρχία Μηχανικού. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ έξω από το Δημαρχείο Σταυρούπολης και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν προς το χώρο του στρατοπέδου. Εξω από την κεντρική πύλη ξεδίπλωσαν πανό και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν καμία εμπλοκή της χώρας μας στον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Καμία συμμετοχή των Ελλήνων φαντάρων στο στρατό κατοχής στο Κόσσοβο.

"Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά", "Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο". Συνθήματα που διαπέρναγαν τον εξωτερικό περίβολο και έφταναν μέχρι τα αυτιά των στρατευμένων νέων, που ετοιμάζονται να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, επιβάλλοντας δήθεν την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα συνδικάτα καλούν σε αντιΝΑΤΟική πάλη

Τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο βρόμικο πόλεμο των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης,ενώ καλούν όλους τους εργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ, την Τρίτη 22 Ιούνη, στις 7.30μμ, στην πλατεία Κάνιγγος και να εντείνουν την αντιΝΑΤΟική τους πάλη.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίζεται: "Οι 1.500 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες που στέλνονται στη γειτονική χώρα, δεν αποτελούν τμήμα μιας ειρηνευτικής δύναμης, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά τμήμα του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής του Κοσσυφοπεδίου. Η κύρια αποστολή τους δεν είναι η διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά η καταπάτηση της ανεξαρτησίας του γιουγκοσλάβικου λαού, το κουτσούρεμα της εδαφικής ακεραιότητας της γειτονικής χώρας, η μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο για να εξυπηρετηθούν η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων και τα στρατηγικά και οικονομικά σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως την ελληνική ταξιαρχία από το Κοσσυφοπέδιο, τις μονάδες του ελληνικού στρατού από τις Βοσνία, Αλβανία, Αδριατική και να μη μείνει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Τέλος, καλεί τους οικοδόμους να "εντείνουν την πάλη για να σταματήσει η διέλευση των κατοχικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγουν τα γεράκια του πολέμου από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια".

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης καταδικάζεται "η πολύπλευρη εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας", καθώς και η "συνέχιση της εμπλοκής της με κατοχικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο".

"Είναι σαφές - τονίζεται - ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση μας ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη ΝΑΤΟική κατοχή της Γιουγκοσλαβίας". Το Συνδικάτο απαιτεί από την κυβέρνηση την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων και το σταμάτημα κάθε ελληνικής συμμετοχής.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
"Απόσυρση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος"

Καταγγελία για τη συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών στην "ειρηνευτική δύναμη" κατοχής

O Σύνδεσμος Συνταξιούχων και Επιδοματούχων του ΙΚΑ έστειλε χτες επιστολή καταγγελίας για τη συμμετοχή της χώρας, με το εκστρατευτικό σώμα, στα στρατεύματα κατοχής στη Γιουγκοσλαβία. Η καταγγελία, που στάλθηκε προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, τα πολιτικά κόμματα,και τα ΜΜΕ, έχει ως εξής: "Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων και Επιδοματούχων του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και περιχώρων διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει (προς τον ελληνικό λαό που το 98% είναι κατά του πολέμου) την ελληνική κυβέρνηση, που ενώ μας μιλάει για πολιτική ειρήνης, έστειλε εκστρατευτικό σώμα κατοχής από 1.500 άνδρες κατά της φίλης Γιουγκοσλαβίας, υπηρετώντας έτσι τα σχέδια του ΝΑΤΟ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Απαιτούμε την ακύρωση αυτής της απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση και να αποσύρει τις Ελληνικές Δυνάμεις που μετέχουν στη ΝΑΤΟική κατοχή της επαρχίας (Κοσσυφοπέδιο) της Γιουγκοσλαβίας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν για την άμεση απόσυρση των φαντάρων μας από τη Γιουγκοσλαβία.

Επίσης καλούμε τους συνταξιούχους να πάρουν σύσσωμοι μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιούνη 1999 και ώρα 7.30 μμ στην πλατεία Κάνιγγος".

ΝΑΤΟικός ο νομάρχης!

Ειρηνευτικές θεωρεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής δύναμης Κοσσόβου, που έχουν επιβάλει καθεστώς στρατιωτικής κατοχής στην επαρχία αυτή της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Παπαδόπουλου έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης,την Πέμπτη το βράδυ, σε απάντηση καταγγελίας που είχε γίνει από τον νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ, Μιχάλη Σπυριδάκη,για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την πόλη η συνεχής παρουσία στο λιμάνι ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οπλισμού, η φορτοεκφόρτωση και μετακίνησή τους.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης είχε επισημάνει ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη και τους κατοίκους από τη συνεχή φορτοεκφόρτωση και μετακίνηση βαρέων όπλων, επικίνδυνων οπλικών συστημάτων, εκρηκτικών υλών κλπ., σε απόσταση λιγότερο από χίλια μέτρα από κατοικημένες περιοχές. "Το ατύχημα δε θα το αποφύγουμε", δήλωσε ο Μ. Σπυριδάκης. "Θα θρηνήσουμε θύματα. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν από το γεγονός ότι δεν παίρνονται ούτε στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις αρχές του λιμανιού".

Στην απάντησή του ο κ. νομάρχης ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μπαίνει θέμα παρεμβολής εμποδίων στη διέλευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που είναι ειρηνευτικά και καλύπτονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλωστε, ισχυρίστηκε, με ισχυρή δόση προκλητικότητας ο κ. νομάρχης, "τα στρατεύματα αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και έχουν σκοπό να προφυλάξουν τους Σέρβους του Κόσσοβου από τις επιθέσεις των ανδρών του ΟΥΤΣΕΚΑ"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ