ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα συρρίκνωση της "Ολυμπιακής"

Εξι σωματεία εργαζομένων της εταιρίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη σκόπιμη πρόκληση προβλημάτων, με σκοπό την απαξίωση και την εκχώρησή της σε ιδιώτες

Σε νέα συρρίκνωση του πτητικού έργου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" - την τρίτη το τελευταίο διάστημα - προσανατολίζονται κυβέρνηση και διοίκηση, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στις πτήσεις του εταιρίας. Καθυστερήσεις, βέβαια, για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που καιρό τώρα εφαρμόζει πολιτική δυσφήμισης και απαξίωσης του εθνικού αερομεταφορέα, με απώτερο σκοπό το ξεπούλημα.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις έξι σωματείων εργαζομένων στην ΟΑ καλούν την κυβέρνηση να πάψει επιτέλους να μεταθέτει στους εργαζόμενους τις δικές της, αποκλειστικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", καταγγέλλοντας παράλληλα ότι σκόπιμα προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της εταιρίας, με προφανή σκοπό την απαξίωση και την εκχώρησή της σε ιδιώτες.

Με ανακοίνωσή τους τα ΔΣ της Επαγγελματικής Ενωσης Αέρος Ελλάδας (ΕΕΑΕ), της Ενωσης Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ-Π), της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), των Συλλόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΟΑ (ΣΗΜΟΑ) και του Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΤΕΠΟΑ), καθώς και του Σωματείου Εργατικού Προσωπικού (ΣΕΠΟΑ), καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη ότι αφού σκόπιμα προκάλεσαν σωρεία διοικητικών προβλημάτων και δυσλειτουργία στην ΟΑ (μη έγκαιρη πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, αγοράς - ανανέωσης τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ.) υπηρετώντας το στόχο της ιδιωτικοποίησης, επιχειρούν για άλλη μια φορά εντέχνως να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες στους εργαζόμενους. Χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του υπουργού το περασμένο Σάββατο στο Δυτικό Αεροδρόμιο, "θεατρικού τύπου έφοδο", επισημαίνοντας ότι ενώ διαπίστωσε ότι μόνο δύο πτήσεις σε σύνολο 80, καθυστέρησαν για τεχνικούς λόγους, είχε δηλώσει "ψευδώς" στα ΜΜΕ ότι αιτία των καθυστερήσεων είναι η "λευκή απεργία των τεχνικών", ζητώντας, μάλιστα και την παρέμβαση εισαγγελέα.

Με την ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των έξι σωματείων προκαλούν τον Τ. Μαντέλη να κάνει γνωστούς τους λόγους όλων των καθυστερήσεων στην ΟΑ και πόσο συμμετέχουν σ' αυτές του "Γιουροκοντρόλ" και άλλοι παράγοντες εκτός της εταιρίας, π.χ. ΥΠΑ. Καταλήγοντας τονίζουν ότι πρέπει επιτέλους κυβέρνηση και υπουργός να "πουν μια αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πάψουν να ρίχνουν ευθύνες στους εργαζόμενους".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για την εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ στον ξένο "μάνατζερ", με ειδική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις "μη κυβερνητικές οργανώσεις". Με τη διάταξη αυτή, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, η ΟΑ εξαιρείται από τους περιορισμούς του νόμου 2414/96.

ΛΕΥΚΑΔΑ
"Ξεπουλήθηκε" το ΞΕΝΙΑ

Την πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΑΟΛ καταγγέλλει η ΝΕ του ΚΚΕ

Το ξεπούλημα του ξενοδοχείου Ξενία Λευκάδας στην εταιρία "Σελέκτικα", με δεύτερο αυτή τη φορά φωτογραφικό διαγωνισμό, από την πλειοψηφία του ΔΣ του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας (ΤΑΟΛ), δηλαδή της Ενωσης των αγροτικών συνεταιρισμών, καταγγέλλει σε ανακοίνωση η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ.Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το ΔΣ του ΤΑΟΛ την περασμένη Παρασκευή "αποδέχτηκε μίσθωμα 2,5 εκατομμύρια το μήνα για ένα ξενοδοχείο 64 δωματίων και συνολικής επιφάνειας 4 στρεμμάτων, όταν το καφενείο που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο, πληρώνει ενοίκιο ένα εκατομμύριο το μήνα".

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση του ΤΑΟΛ στις αρχές Μάη με σκανδαλώδη τρόπο είχε αποφασίσει να ενοικιάσει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στη "Σελέκτικα" για 20 χρόνια αντί 25 εκατομμυρίων το χρόνο. Το Εποπτικό Συμβούλιο όμως του ΤΑΟΛ αλλά και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων είχαν απορρίψει την απόφαση αυτή.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του ΤΑΟΛ ως ανθρώπους που "παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα" και σημειώνει ότι οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. "Οι κύριοι αυτοί, καθώς και οι παρατάξεις με τις οποίες εκλέχτηκαν, πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να ξεπουλάνε την περιουσία της Ενωσης, που με αίμα και ιδρώτα απέκτησαν οι αγρότες της Λευκάδας", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ. Καταγγέλλει ακόμη την πλειοψηφία του ΔΣ ότι, "αφού οδήγησαν στα όρια της χρεοκοπίας την Ενωση, έρχονται τώρα να ξεπουλήσουν το καλύτερο περιουσιακό της στοιχείο". "Αυτή η ιστορία του ξεπουλήματος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, με συνοπτικές και παράτυπες διαδικασίες, που γεμίζουν τις τσέπες ορισμένων και διαμορφώνουν τα στοιχεία του αλισβερισιού, πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από τους αγρότες αλλά από όλη τη λευκαδίτικη κοινωνία".

Τέλος, η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί στην ανακοίνωση τους αγρότες να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΤΑΟΛ και να την περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Μικρότερη φέτος η τιμή του σιταριού

Ιδιαίτερα χαμηλές τιμές δίνουν οι έμποροι φέτος, για να αγοράσουν τα σιτάρια. Οι παραγωγοί, που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους σε μισή τιμή σε σχέση με το κόστος, βρίσκονται σε απόγνωση. Στην καλύτερη περίπτωση η τιμή που δίνουν οι έμποροι είναι 37 - 38 δραχμές, ενώ η τιμή παρέμβασης από41 δραχμές που ήταν πέρσι φέτος κατέβηκε στις 38,70 δραχμές. "Αυτό σημαίνει για τον παραγωγό οικονομική καταστροφή",δηλώνει ο Γιώργος Φρονιμόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αξιούπολης. "Αν σκεφτούμε ότι το στρέμμα μπορεί να αποδώσει 200 κιλά σιτάρι, δηλαδή το πολύ ο παραγωγός θα μπορέσει να εισπράξει 7.000 δραχμές το στρέμμα. Την ίδια ώρα το κόστος ανά στρέμμα για ένα νοικιαζόμενο χωράφι - γιατί νοικιαζόμενα είναι τα χωράφια που καλλιεργούν οι περισσότεροι αγρότες - ξεπερνά τις 15.000 δραχμές. Αν πέσει και η επιδότηση δε μένει τίποτε για τον αγρότη παρά μόνο η ζημία. Και η επιδότηση αυτή όπως ξέρουμε όλοι έχει πέσει φέτος", εξηγεί ο Γ. Φρονιμόπουλος. Σημειώνεται ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν σαν αποτέλεσμα το σιτάρι να χάνει ποιοτικά και μαζί να πέφτει και η τιμή πώλησής του.

Ιδια κατάσταση υπάρχει και στο καλαμπόκι, συμπληρώνει ο Τάσος Πασχαλούδης και σημειώνει σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει φέτος ο αγρότης στην Κεντρική Μακεδονία: "H πολιτική της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι απαράδεκτες συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ, καθώς και του Αμστερνταμ οδηγούν τον Ελληνα αγρότη σε απόγνωση. Ειδικά με τα σιτηρά η κατάσταση που υπάρχει φέτος είναι τραγική. Το κοστολόγιο είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με τις τιμές που δίνουν στους αγρότες, για να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Ο αγρότης δεν ξέρει ούτε πόσο θα πληρωθεί, ούτε πότε θα πληρωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση να δώσει το προϊόν του στον έμπορο προς 38 δραχμές, τη στιγμή που το ψωμί έχει 280 δρχ. το κιλό. Σκεφτείτε τι κερδίζουν οι βιομήχανοι. Ακόμη τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τους αγρότες να πηγαίνουν άρον άρον και να πουλάνε τα στάρια για ζωοτροφές".

Βρουκέλωση στα κοπάδια της Κοζάνης

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο Νομό Κοζάνης η νόσος βρουκέλωση, η οποία απειλεί με αφανισμό το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, αφού η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο με τη μορφή του μελιταίου πυρετού. Ηδη από το Φλεβάρη πάνω από 30 άτομα έχουν προσβληθεί από μελιταίο στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, όταν συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι σε τέσσερις μονάδες βοοειδών είχαν προσβληθεί από τη νόσο περί τα 110 ζώα. Διατάχτηκε τότε η θανάτωση των άρρωστων ζώων χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, να υπάρχει εξάπλωση της βρουκέλωσης σε κοπάδια ζώων. Ο Δήμος Σερβίων με έγγραφό του, που έστειλε πριν 10 μέρες στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, ζητεί την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, ενώ παράλληλα ζητεί να πληροφορηθεί γιατί δεν εφαρμόζονται μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην έξαρση του μικροβίου της "βρουκέλας", ήταν η παραμέληση του προγράμματος εμβολιασμού των ζώων. Για δύο χρόνια τώρα έχει διακοπεί αυτό το πρόγραμμα επειδή δε γίνεται εισαγωγή εμβολίων, με αποτέλεσμα δύο γενιές ζώων να μείνουν χωρίς εμβόλιο. Χαρακτηριστικά από τα 240.000 αιγοπρόβατα στο Νομό Κοζάνης εμβολιάστηκαν μόνο τα 12.000. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που υπάρχει στο Κτηνιατρείο Σερβίων αλλά και στις άλλες σχετικές υπηρεσίες του νομού.

Μαφιόζικο εμβόλιο

Μέχρι και η ιταλική μαφία έχει μπει στο παιχνίδι με τις αρρώστιες των ζώων. Το νέο σκάνδαλο που αποκαλύπτεται αφορά και πάλι τις πολύπαθες αγελάδες. Οπως έγινε γνωστό, εδώ και τρία χρόνια, μαφιόζοι πούλαγαν στους Σικελούς κτηνοτρόφους ένα θαυματουργό εμβόλιο με την απαγορευμένη ουσία RB51, η οποία, όταν χορηγείται στις αγελάδες που πάσχουν από βρουκέλωση, τις εμφανίζει στους ελέγχους υγιείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταιγίδα προκάλεσε ζημιές

Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις ξαφνικές αλλαγές των καιρικών συνθηκών αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη, αφού η ξαφνική καταιγίδα και το χαλάζι που έπληξαν χτες το απόγευμα την πόλη, προκάλεσαν μεγάλες υλικές και φυσικές ζημιές.

Σφοδρή καταιγίδα διάρκειας μόλις 20 λεπτών ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν 30 υπόγεια καταστήματα και κατοικίες στην περιοχή του κέντρου και της παραλιακής λεωφόρου, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Από το σφοδρό αέρα ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν κλαδιά που έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πόλης.

Το χαλάζι προκάλεσε καταστροφές, σε καλλιέργειες στην ύπαιθρο Θεσσαλονίκης. Εκτιμήσεις πιθανά θα υπάρξουν σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγα λεπτά οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν. Τα νερά κάλυψαν τα πεζοδρόμια, ενώ τα σφραγισμένα από τα σκουπίδια φρεάτια βοήθησαν, ώστε η Θεσσαλονίκη να μεταμορφωθεί σε ελάχιστο χρόνο σε ανοχύρωτη πόλη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όλες σχεδόν οι κλήσεις αντιμετωπίστηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρξουν άλλα έκτροπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ