ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Παραδίδεται με μελέτες διάλυσης

Σταματούν τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές

Ετοιμες μελέτες για τη δραστική συρρίκνωση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και της θυγατρικής της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", με κατάργηση πολλών δρομολογίων, θα βρει ο Εγγλέζος "μάναντζερ" που αναμένεται στην Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα, για να αναλάβει "εν λευκώ" τη διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης,επιβεβαίωσε χτες την ύπαρξη μελετών, μόνο που για μεν την "Ολυμπιακή" είπε ότι "πρόκειται για λανθασμένη μελέτη, που επεστράφη για διόρθωση", για δε την "Αεροπλοϊα", είπε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να καθορίσει τους όρους για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, για την εκχώρηση 15 "ζημιογόνων" γραμμών της "Αεροπλοϊας" προς ακριτικές περιοχές! Ερωτηθείς ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι παρόμοιες μελέτες για την κατάργηση γραμμών της ΟΑ υπάρχουν πολλές τα τελευταία χρόνια, "αλλά δε δεσμεύουν την κυβέρνηση ή το νέο μάναντζερ να τις εφαρμόσει".

Σύμφωνα με την απόρρητη μελέτη της "Αβμαρκ" για το υπερπόντιο δίκτυο της ΟΑ, που υπάρχει στα συρτάρια της διοίκησης, προτείνεται η κατάργηση όλων των υπερατλαντικών πτήσεων ή η συνέχισή τους σε συνεργασία με την εγγλέζικη"Μπρίτις Εργουέις" (!) και την αυστραλέζικη "Κουάντας".

Οσον αφορά την "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα", ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Π. Στεφάνου,προανήγγειλε χτες, παρουσία του Τ. Μαντέλη - κατά την τελετή παρουσίασης δύο νέων αεροπλάνων ("Μπόινγκ 717-200"), που πρόκειται να παραληφθούν στο τέλος του χρόνου - ότι από τις αρχές του 2000 θα σταματήσει τις πτήσεις στην "άγονη γραμμή", καθώς η εταιρία δεν είναι σε θέση να "σηκώσει", χωρίς επιδότηση, την οικονομική ζημιά που προκαλούν οι πτήσεις με μικρή επιβατική κίνηση.

Σημειώνεται ότι στο "επιχειρησιακό σχέδιο" της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", ως "άγονες" χαρακτηρίζονται οι γραμμές: Από Αθήνα προς Σητεία, Κοζάνη, Καστοριά, Καλαμάτα, Αστυπάλαια και Πρέβεζα. Από Θεσσαλονίκη προς Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη. Από Ρόδο προς Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο και Κω. Από Μυτιλήνη προς Λήμνο και από Κάρπαθο προς Κάσο.

Για όσα απ' αυτά τα δρομολόγια κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να διατηρηθούν, θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός και εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, θα εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρία, η οποία θα αναλάβει την εκτέλεσή τους με το αζημίωτο, έναντι αδράς κρατικής επιδότησης. Ο,τι δηλαδή ίσχυε για την ΟΑ την εποχή του Ωνάση,που ο ιδιώτης απομυζούσε τεράστια ποσά από το κράτος. Σημειώνεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός διενεργείται κατ' επιταγή της ΕΕ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αερομεταφορών.

Στο μεταξύ, οργή και αγανάκτηση διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΟΑ, τόσο για την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα, όσο και από την κατ' ουσία αποδοχή των απαράδεκτων κυβερνητικών σχεδίων από τις παρατάξεις "ΠΑΣΚΕ" και ΔΑΚΕ, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. Στο πλαίσιο, αυτό, άλλωστε, οι δύο αυτές παρατάξεις απέρριψαν στο προχτεσινό συνέδριο της ΟΣΠΑ το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (ΣΥΝ και ανεξάρτητοι), υιοθετώντας μόνο "για τα μάτια του κόσμου" την πρόταση για 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι 21 εκλέκτορες που αποχώρησαν προχτές από το συνέδριο της Ομοσπονδίας καταγγέλλοντας τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, χαρακτηρίζουν την προκηρυχθείσα 24ωρη απεργία "τουφεκιά στον αέρα", υπογραμμίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γίνει η απεργία εφαλτήριο αγώνων σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους και άλλους κοινωνικούς φορείς, με στόχο την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα για ενιαία αντίσταση

Να μην περάσει το "διαίρει και βασίλευε" σημειώνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και στις θυγατρικές της σε αποφασιστική και ενιαία αντίσταση. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ψευτοδίλημμα "καλός ή κακός μάνατζερ". Βρίσκεται στο αν η εταιρία θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ή θα ιδιωτικοποιηθεί. Δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση. Θεός του κεφαλαίου είναι το κέρδος και μόνο αυτό".Το κάλεσμα αυτό και η συνοδευτική επισήμανση περιέχονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουν το ξεπούλημα της εταιρίας, αν εδώ και μερικά χρόνια, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ, είχαν βάλει στην άκρη τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, αν δεν εφησύχαζαν με τις απατηλές υποσχέσεις και αν είχαν συγκροτήσει ένα αγωνιστικό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.

Η κυβέρνηση - και όχι μόνο αυτή - επικαλείται την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τα όποια προβλήματα σε δρομολόγια, για να στρέψει τους επιβάτες κατά των εργαζόμενων, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πιο εύκολα τα φιλομονοπωλιακά της σχέδια.

Η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δεν πρέπει να περάσει. Το επιβατικό κοινό, τουλάχιστον η πλειοψηφία του, που δεν ανήκει στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει κάθε συμφέρον να αντιταχθεί στο ξεπούλημα και να συμπαραταχτεί με τους εργατοϋπαλλήλους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.

Από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ θα ωφεληθεί αποκλειστικά και μόνο η διεθνής πλουτοκρατία. Αντίθετα: Θα χτυπηθούν ανελέητα οι εργαζόμενοι. Θα πληγεί, οικονομικά και όχι μόνο, το επιβατικό κοινό. Θα χαθεί ένας στρατηγικός μοχλός για τη χώρα. Θα οδηγηθούν σε πλήρη απομόνωση ακριτικές περιοχές. Η συρρίκνωση και απαξίωση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ είναι άμεσα σχετική με το μέλλον που της επιφυλάσσεται, να γίνει αεροπορία ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, καθώς και με το σε ενέργεια σχέδιο ξεπουλήματος πέντε περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας (Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας, Ρόδου, Καβάλας).

Το ΚΚΕ απορρίπτει το επιχείρημα ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα αυτή του ΠΑΣΟΚ, που η πολιτική της είναι ενταγμένη στις επιλογές της ΕΕ και στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που προκύπτουν από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ταυτίζονται με τους διάφορους μηχανισμούς που έχουν στηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις εκάστοτε διοικήσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και στις θυγατρικές της σε αποφασιστική και ενιαία αντίσταση. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ψευτοδίλημμα "καλός ή κακός μάνατζερ". Βρίσκεται στο αν η εταιρία θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ή θα ιδιωτικοποιηθεί. Δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση. Θεός του κεφαλαίου είναι το κέρδος και μόνο αυτό.Ο αγώνας για δημόσια ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, όπως και για τις άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, συνδέεται με τη δημιουργία του λαϊκού Μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκές εξελίξεις, και όχι με μια κρατική ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που θα δουλεύει για την περιβόητη "ιδιωτική πρωτοβουλία"".

Τελικά τιμωρήθηκε

Τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός και προϊστάμενος μεγάλου δικαστηρίου της χώρας Ε. Σ. σε πρόστιμο 12 ημερών για παράπτωμα που έχει σχέση με την απονομή του δικαίου και συγκεκριμένα αφορά στη δικαστική υπόθεση του αντιπροέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτορα Μητρόπουλου. Ωστόσο, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε (με ψήφους 4-1) αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 2 του νέου νόμου 2721/99 του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναφέρεται στην αναστολή της πειθαρχικής δίωξης των προϊσταμένων των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς και των μελών του Συμβουλίου Διεύθυνσης των Δικαστηρίων. Η διάταξη αυτή του νόμου, επισήμαναν δικαστικοί λειτουργοί του Αρείου Πάγου, "φωτογραφίζει" το συγκεκριμένο δικαστή, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, με σκοπό να αποφευχθεί η πειθαρχική δίωξή του.

Από καρδιάς τη συμπαράστασή μας

"Εφυγε" απρόσμενα η 8μηνη κορούλα του Κ. Καζάκου

Τα λόγια είναι φτωχά για να μπορέσουν να συλλαβίσουν τον πόνο που προκαλεί ένας θάνατος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το θάνατο ενός μικρού παιδιού, οκτώ μόλις μηνών. Η είδηση του θανάτου της 8μηνης κόρης του Κώστα Καζάκου μάς θλίβει όλους. Με αυτές τις λίγες γραμμές θα θέλαμε να εκφράσουμε από καρδιάς τη συμπαράστασή μας και την αγάπη μας στον Κώστα Καζάκο και την οικογένειά του.

Από την ΚΕ του ΚΚΕ η Γενική Γραμματέας της Αλ. Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός, έστειλε στον Κ. Καζάκο το παρακάτω συλλυπητήριο τηλεγράφημα: "Αγαπητέ Κώστα, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο της μικρής σου κόρης".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δουλέμποροι κερδίζουν από παιδιά

Συγκλονιστικά στοιχεία για "τα παιδιά των φαναριών"

Κυκλώματα εκμετάλλευσης ανήλικων Αλβανόπουλων δρουν ανενόχλητα στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου γονείς στην Αλβανία μέσα στην οικονομική τους εξαθλίωση φθάνουν στο σημείο να νοικιάζουν τα παιδιά τους για να δουλέψουν στα φανάρια. Μάλιστα ο διακανονισμός της ενοικίασης γίνεται μεταξύ της οικογένειας και των "νονών" έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού που καταβάλλεται στην οικογένεια ή με ποσοστά, δηλαδή με μοιρασιά των ημερήσιων εισπράξεων με ποσοστιαία αναλογία.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος "Τα παιδιά στα φανάρια", που υλοποιείται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με το σύλλογο "Το χαμόγελο του Παιδιού". Στα πλαίσια του προγράμματος προσεγγίστηκαν 252 παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 14 ετών, από τα οποία τα περισσότερα (60%) βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους. Τα μικρότερα παιδιά αποφέρουν υψηλότερες εισπράξεις στους "νονούς", στις περιπτώσεις όμως που οι αποδοχές τους δεν είναι ικανοποιητικές, δέχονται από τους προστάτες τιμωρίες, όπως ξυλοδαρμούς ή εξαναγκασμούς σε ολονύκτια εργασία.

Ακόμη τονίστηκε ότι πολλά από τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην αρχή με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες του προγράμματος, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να διακόψουν την προσέλευσή τους στην κινητή μονάδα, λόγω των απειλών και των εκφοβισμών που δέχτηκαν από τους προστάτες. Οι αρμόδιοι του "Χαμόγελου του Παιδιού" επισήμαναν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας στην έκβαση του προγράμματος θα πρέπει να είναι ενισχυτικός, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των παιδιών, στο διάστημα των τελευταίων βδομάδων έχουν γίνει πολλές συλλήψεις από την Αστυνομία και έχουν απελαθεί πολλά παιδιά.

Δεν πρόλαβε να βγει στη σύνταξη

Ενας 66χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε χτες την ώρα του μεροκάματου. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Παπαγιάννη, κάτοικο Α. Πατησίων (Πανός 37).

Το δυστύχημα έγινε στη μια το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Καπλανών και Σκουφά στο Κολωνάκι. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χριστόφορος Τσιριγιάννης από αδέξιο χειρισμό έπεσε σε θεμέλια οικοδομής όπου εργαζόταν συνεργείο οικοδόμων. Επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά ο συνάδελφος του οικοδόμου Νικόλαος Βασδέκης, 53 χρόνων.

Προφυλακίσεις για την Πεντέλη

Προφυλακίστηκε χτες ο συμβολαιογράφος Δ. Δημητρέλλος,ο οποίος εμπλέκεται στη μεγάλη απάτη της καταπάτησης και οικοπεδοποίησης 2.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Υπενθυμίζουμε ότι για την ίδια υπόθεση προφυλακίστηκε προχτές και η μεγαλοδικηγόρος Μ. Παπαγεωργίου - Θεοδωράκη, η οποία φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος της υπόθεσης, ενώ ο υποθηκοφύλακας Π. Σακκόπουλος και ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της έκτασης, Γ. Γεωργόπουλος, αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, καθώς προέκυψε διχογνωμία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και θα κληθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει για την προφυλάκισή τους ή όχι.

Χτες απολογήθηκαν και πέντε μέλη του σωματείου "Μεγαλόχαρη", οι Δ. Αράπογλου, Μ. Φιλόπουλος, Ν. Βαλάτας, Αλεξ. Κ. Αγγελής, Ανδ. Α. Αγγελής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα της μεγαλοδικηγόρου και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η σπείρα των καταπατητών με πλαστά συμβόλαια οικοπεδοποίησε τα 2.500 στρέμματα και τα πούλησε στα 600 μέλη του σωματείου"Μεγαλόχαρη" προς 40 εκατομμύρια δραχμές το κάθε οικόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ