Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δουλέμποροι κερδίζουν από παιδιά

Συγκλονιστικά στοιχεία για "τα παιδιά των φαναριών"

Κυκλώματα εκμετάλλευσης ανήλικων Αλβανόπουλων δρουν ανενόχλητα στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου γονείς στην Αλβανία μέσα στην οικονομική τους εξαθλίωση φθάνουν στο σημείο να νοικιάζουν τα παιδιά τους για να δουλέψουν στα φανάρια. Μάλιστα ο διακανονισμός της ενοικίασης γίνεται μεταξύ της οικογένειας και των "νονών" έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού που καταβάλλεται στην οικογένεια ή με ποσοστά, δηλαδή με μοιρασιά των ημερήσιων εισπράξεων με ποσοστιαία αναλογία.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος "Τα παιδιά στα φανάρια", που υλοποιείται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με το σύλλογο "Το χαμόγελο του Παιδιού". Στα πλαίσια του προγράμματος προσεγγίστηκαν 252 παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 14 ετών, από τα οποία τα περισσότερα (60%) βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους. Τα μικρότερα παιδιά αποφέρουν υψηλότερες εισπράξεις στους "νονούς", στις περιπτώσεις όμως που οι αποδοχές τους δεν είναι ικανοποιητικές, δέχονται από τους προστάτες τιμωρίες, όπως ξυλοδαρμούς ή εξαναγκασμούς σε ολονύκτια εργασία.

Ακόμη τονίστηκε ότι πολλά από τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην αρχή με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες του προγράμματος, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να διακόψουν την προσέλευσή τους στην κινητή μονάδα, λόγω των απειλών και των εκφοβισμών που δέχτηκαν από τους προστάτες. Οι αρμόδιοι του "Χαμόγελου του Παιδιού" επισήμαναν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας στην έκβαση του προγράμματος θα πρέπει να είναι ενισχυτικός, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των παιδιών, στο διάστημα των τελευταίων βδομάδων έχουν γίνει πολλές συλλήψεις από την Αστυνομία και έχουν απελαθεί πολλά παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ