Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Από την επανένταξη στη φυλακή!

Ολέθρια πολιτική απέναντι σε παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα απ' την Πολιτεία όταν δίνουν τη μάχη και δε στηρίζονται όταν απεξαρτηθούν

Με μια παγκόσμια, ίσως, πρωτοτυπία η χώρα μας υποδέχεται τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών: Πριν από 11 μέρες προφυλάκισε έναν εικοσάχρονο πρώην χρήστη που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της επανένταξης της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω"! Η άλλη εξωφρενική πλευρά της υπόθεσης είναι ότι η προφυλάκιση έγινε για ένα αδίκημα που διέπραξε ο 20χρονος πριν από 2,5 χρόνια, όταν ήταν ακόμα τοξικομανής!!

Η δραματική εξέλιξη της περίπτωσης, πέρα απ' το ότι θέτει σε κίνδυνο την τελική προσπάθεια του νέου για απεξάρτηση, βάζει μπουρλότο σε όλη την οικογένεια του νεαρού, που κατάφερε να βγάλει δυο παιδιά απ' τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,που μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ, κομπορρημονούσε: "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας".

Η ιστορία

Ο νέος που προφυλακίστηκε είναι ο Χρήστος Λεμπέσης.Η ιστορία του αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση μιας οικογένειας που "διαλύθηκε" απ' τα ναρκωτικά και η οποία κατάφερε μέσα απ' τη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" να "επανασυντεθεί". Μάλιστα η περίπτωση του Χρήστου και της οικογένειάς του ήταν το θέμα εκτενούς ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" (28.2.1999) για τη θετική συνεισφορά των θεραπευτικών κοινοτήτων. Ο Χρήστος - όπως και όλα τα παιδιά του "18 Ανω" - πήραν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των θεραπευτών στην κοινότητα.

Πριν από 2,5 χρόνια ο Χρήστος, όπως συνήθως συμβαίνει με τους περισσότερους τοξικομανείς, είχε διαπράξει το αδίκημα της ληστείας, καθώς άρπαξε από κάποιον ένα μπουφάν. Ο Χρήστος επέστρεψε το μπουφάν και ο κάτοχός του απέσυρε τη μήνυση.

Ομως η υπόθεση για τη Δικαιοσύνη δεν είχε λήξει. Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τον κάλεσε στις 15.6.1999 για κάποια τυπική υπόθεση, καθώς εκκρεμούσε μια πρόσκληση στην ανακρίτρια. Τον καθησύχασαν ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά τον κράτησαν εκεί το βράδυ. Την άλλη μέρα οδηγήθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και η υπόθεσή του ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Σπ. Φωτάκη.

Ο εισαγγελέας έπρεπε να κάνει εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών που συνέρχεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Από τις 15.6.1999 ο εισαγγελέας δεν έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες ο εισαγγελέας ετοιμάζει απορριπτική εισήγηση για το Συμβούλιο της Τρίτης.

Διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού

Σήμερα το μεσημέρι, ώρα 12.3Ο, η Κοινωνική Επανένταξη και η Ραδιοφωνική Ομάδα του "18 Ανω" οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.

Σε ανακοίνωσή τους η Κοινωνική Επανένταξη και η Ραδιοφωνική Ομάδα τονίζουν: "Την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών η ραδιοφωνική ομάδα του "18 Ανω" βρίσκεται φυλακισμένη στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς ένα μέλος μας, ο Χρήστος Λεμπέσης, βρίσκεται φυλακισμένος για ένα αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν στη χρήση ουσιών πριν δυόμισι χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση αποφυλάκισή του, από την αρμόδια εισαγγελική αρχή. Ο Χρήστος Λεμπέσης βρισκόταν στην Κοινωνική Επανένταξη (το τρίτο και τελευταίο στάδιο της απεξάρτησης) και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα τελείωνε με επιτυχία την τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια απεξάρτησης. Δικαστικές αποφάσεις σαν αυτή περνούν αρνητικά και ολέθρια μηνύματα στους εξαρτημένους, στους απεξαρτημένους, στους θεραπευτές, στους γονείς, στους εφήβους, στους καταπιεσμένους, στους εγκλωβισμένους ανθρώπους γενικότερα, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, μας μια και υπάρχουν δυστυχώς πολλών ειδών εξαρτήσεις, όμως η εξάρτηση από ηρωίνη σκοτώνει".

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα παρακάτω συνθήματα:

  • Εμείς οι απεξαρτημένοι από κάθε είδους "ουσίες" σάς κοιτάμε στα μάτια και θέλουμε να μας ακούσετε...
  • Είμαστε εδώ και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Χρήστου Λεμπέση και κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στη θέση του.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, αυτοί που τον φυλάκισαν προωθούν το θάνατο.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, όσοι ζούνε είναι υποψήφιοι δεσμώτες.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, είμαστε όλοι φυλακισμένοι... τουλάχιστον εμείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ