ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπλόκο στις φάλαγγες του θανάτου

Για άλλη μια φορά ο λαός της Θεσσαλονίκης διαδήλωσε στις πύλες του λιμανιού της πόλης

Μπλόκο στις φάλαγγες του θανάτου έστησαν χτες βράδυ πολίτες της Θεσσαλονίκης, έξω από τις πύλες 11 και 14 του λιμανιού της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ο λαός της πόλης, με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές για άλλη μια φορά, βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα και της αντεπίθεσης ενάντια στη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα στους δολοφόνους των λαών, να επιστρέψουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που μετέχουν στο πλιάτσικο της γειτονικής χώρας, αλλά και να φύγει αμέσως το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική Χερσόνησο.

Η νεολαία και ο λαός της πόλης, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα του αγώνα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στις 8 μ.μ. έξω από την πύλη 11, στήνοντας την απαιτούμενη υποδοχή στο αμερικανικό πλοίο του Ναυτικού "Μπομπ Χοπ", που μεταφέρει εκατοντάδες κοντέινερ και οχήματα, με τελικό προορισμό την πολύπαθη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

"Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή - Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική". Με τα συνθήματα αυτά απάντησαν οι διαδηλωτές της ειρήνης στις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που κλήθηκαν για άλλη μια φορά να υπερασπίσουν μέσα στο ελληνικό έδαφος τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν στους χώρους του ΟΛΘ, όπως δεν επέτρεψαν την είσοδο και στην επιτροπή των συγκεντρωμένων, η οποία ζήτησε να μπει στο λιμάνι και να δει "ιδίοις όμμασι", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους διαδηλωτές, τι ακριβώς συμβαίνει σ' αυτό.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του νομού, που "πάνω στο ανείπωτο δράμα του γιουγκοσλαβικού λαού μετράνε τα κέρδη από τις παρεχόμενες διευκολύνσεις και μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε σταθερό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ στην περιοχή". "Να σταματήσουν οι διευκολύνσεις προς τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Να επιστρέψουν, τώρα, όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα. Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το μέλος της Πανθεσσαλονίκειας Αντιπολεμικής Επιτροπής, Λευτέρης Κωνσταντινίδης.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δυναμιτισμένο παραμένει το σκηνικό

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι δραματικά παρόντες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η ένταση παραμένει, αν και τα περιστατικά της ωμής δολοφονικής βίας ήταν χτες σχετικά λιγότερα. Στο προσκήνιο πλέον πέρασαν οι εξελίξεις όσον αφορά τον λεγόμενο αφοπλισμό του UCK. Πάντως οι Σέρβοι και Τσιγγάνοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αποτελούν τον "καλύτερο στόχο" της εκτόνωσης του μένους των αντρών του UCK, αλλά και των αλβανικών συμμοριών που εισέρχονται ανενόχλητες σε γιουγκοσλαβικό έδαφος...

Τη νύχτα της Δευτέρας στο προάστιο Νταρντίγια της Πρίστινα δύο Σέρβοι πολίτες, ένας άντρας και μία γυναίκα, βρήκαν οικτρό θάνατο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τις συνθήκες και το κίνητρο αυτών των δολοφονιών. Οι δύο αυτές νέες δολοφονίες προσθέτονται στον πολύ μακρύ κατάλογο των ατόμων που έχουν δολοφονηθεί από την προηγούμενη βδομάδα, αφού μόνο την Πέμπτη είχαν δολοφονηθεί 14 άτομα και περίπου άλλα τόσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τέλος, μία επιχείρηση καταστροφής πυρομαχικών και εξουδετέρωσης ναρκών από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR έξω από την Πρίστινα προκάλεσε χτες μία τεράστια έκρηξη που αρχικά νομίστηκε ότι επρόκειτο περί επίθεσης, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Οι ΝΑΤΟικοί απλά παρακολουθούν...

Στο μεταξύ, οι αλβανόφωνοι που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο καλύπτουν το κενό που μπορεί να αφήνουν οι άντρες του UCK. Στα δυτικά του Κοσσυφοπεδίου Αλβανοί πρόσφυγες πυρπόλησαν το χωριό Μπέλο Πόλιγιε, χωριό που είχε εγκαταλειφτεί από τους Σέρβους κατοίκους, εξαιτίας των ληστρικών και δολοφονικών επιθέσεων του UCK. Στο Πετς συνεχίστηκαν, αν και με μειωμένη ένταση, οι πυρπολήσεις οικιών Τσιγγάνων, μάλιστα με την αρωγή των νεοφερμένων προσφύγων. Ο UCK τους φωτογραφίζει ως "τους βοηθούς" των Σέρβων και αυτό είναι αρκετό για να συνεχίζονται ή να εντείνονται οι διώξεις σε αυτή την "τρωτή εθνοτική ομάδα" όπως τους χαρακτήρισε και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αν και τα σημάδια σχετικής εκτόνωσης δε φανερώνουν τίποτα, αφού οι ΝΑΤΟικοί εξακολουθούν να παρακολουθούν αμήχανοι, ανίκανοι ή ηθελημένα ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την έκρυθμη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσουν κατευναστικά μέτρα, όπως αυτά που διέταξαν οι γερμανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην KFOR, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί, για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την πόλη Πίζρεν στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μειωθούν ή να ελεγχθούν οι παράνομες δραστηριότητες - ληστείες, πυρπολήσεις απαγωγές, δολοφονίες - Αλβανών Κοσσοβάρων κατά Σέρβων και Τσιγγάνων. Επίσης, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη στο χαοτικό Κόσσοβο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Σέρχιο Βιέιρα ντε Μέγιο προχώρησε στο διορισμό μίας επταμελούς δικαστικής επιτροπής από τέσσερις τοπικούς, αλλά και τρεις διεθνείς αξιωματούχους, για να μπορούν να αρχίσουν οι νομικές διαδικασίες για τους 200 συλληφθέντες για βιαιότητες, από την πρώτη μέρα που εισήλθαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ταγιούνγκ", ανακοίνωσε χτες την οργάνωση της επιστροφής των υπαλλήλων των δικαστικών οργάνων που έχουν αρχίσει ήδη να επιστρέφουν από την πόλη Νις, προς τις πόλεις Πες, Πίζρεν, Πρίστινα και Ουρόσεβατς με τη συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ντούσαν Παρίποβιτς και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Περίσα Σιμόνοβιτς.Στο Πρίζρεν πάντως βρέθηκε και ο πατριάρχης της Σερβίας, Παύλος, σε μία αιφνιδιαστική και αστραπιαία επίσκεψη χτες στο Κοσσυφοπέδιο, όπου και κάλεσε τους Σέρβους κατοίκους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά και να επιδείξουν κουράγιο και να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο παρά τις διώξεις που υφίστανται από τον UCK.

Χρονοδιάγραμμα του λεγόμενου αφοπλισμού

Ο αφοπλισμός των μελών του UCK, σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους... και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή της KFOR, αντιστράτηγο Μάικλ Τζάκσον,προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα και τόνισε πως ο ίδιος είναι "σαφώς ικανοποιημένος με το πώς έχουν συμμορφωθεί μέχρι αυτό το σημείο", ενώ είναι πεπεισμένος πως "η ηγεσία των ανταρτών κατανοεί πλήρως τις ευθύνες που έχει αναλάβει όταν υπέγραψε το έγγραφο για τον αφοπλισμό", όπως τόνισε ο Βρετανός αντιστράτηγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το επιτελείο της KFOR στην Πρίστινα.

Εντούτοις, επισήμανε πως δεν τον απασχολεί που ορισμένα μέλη του UCK δεν έχουν παρουσιαστεί στα σημεία συγκέντρωσης του οπλισμού για να παραδώσουν τα όπλα τους... αφού είναι μάλλον αναμενόμενο και γενικά "φαίνεται να τηρούν το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του οπλισμού τους και να συμμορφώνονται με το πρόγραμμα αφοπλισμού που έχουν συμφωνήσει με την ειρηνευτική δύναμη". Ενώ ο εκπρόσωπος της KFOR, ταγματάρχης Κένεθ Πικλς,πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του UCK όρισαν χτες το βράδυ συγκεκριμένα σημεία όπου θα παραδίδουν οι αντάρτες τον βαρύ οπλισμό τους υπό τη φρούρηση της KFOR και πιο συγκεκριμένα μόνο στον βρετανικό τομέα έχουν οριστεί 10 σημεία συγκέντρωσης των όπλων των ανταρτών.

Μολονότι οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται "αισιόδοξοι" για το θέμα του αφοπλισμού, τα δυτικά δημοσιεύματα εξακολουθούν να τονίζουν τις έριδες και τις διαφοροποιημένες τάσεις μεταξύ διαφόρων φατριών στους κόλπους του UCK, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυνητικά πολλά προβλήματα σε όλη τη Βαλκανική.

Συνεχίζοντας σε αυτό το πνεύμα η χτεσινή βρετανική "Γκάρντιαν", επικαλούμενη τόσο στελέχη από τη σημερινή ηγεσία του UCK, όσο και δυτικές διπλωματικές πηγές, τονίζει ότι έξι απλά και ηγετικά στελέχη του Στρατού βρήκαν το θάνατο, κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων στους κόλπους της οργάνωσης, με διαταγή του πολιτικού ηγέτη του Χακίμ Θάτσι και των υπαρχηγών του Αζέμ Σίλα και Τζαβίτ Χαλίτι. Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσαν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες άλλα ηγετικά ή πρώην ηγετικά στελέχη του UCK, δύο εκ των οποίων υποστηρίζουν πως παραβρέθηκαν στις εκτελέσεις αυτές. Παρόμοιες πληροφορίες είχαν δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή και στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", τις οποίες όμως είχε σπεύσει να διαψεύσει εκπρόσωπος του Θάτσι.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΡΙΟ
Η Θεσσαλονίκη κέντρο "ανασυγκρότησης των Βαλκανίων"

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Με τυμπανοκρουσίες και ηχηρές δηλώσεις από τους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή η είδηση της επιλογής της συμπρωτεύουσας ως έδρας της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έσπευσε να μιλήσει για "επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης με ιδιαίτερο συμβολισμό"...

Αποκαλύπτοντας το πνεύμα του "κορακιού" μετά τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς, την ίδια ώρα που οι ΝΑΤΟικοί έχουν μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ξέφραγο αμπέλι, μίλησε κυνικά για τα αναμενόμενα "αργύρια", προσπαθώντας να εξαγοράσει συνειδήσεις και συμφέροντα. Σε σχετικές δηλώσεις του, τονίζει πως "ο φορέας αυτός θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, πρωτίστως στις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, να αναπτύξουν συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρίες, με εταιρίες από την Αμερική, την Ευρώπη και από άλλες ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι οι εταιρίες αυτές θα είναι πρόθυμες να έχουν οδηγούς τους Ελληνες επιχειρηματίες και τις ελληνικές επιχειρήσεις...". Και βεβαιώνοντας την αρπαχτική διάθεση, ο υπουργός της Μακεδονίας - Θράκης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τονίζει πως "πρέπει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να την αρπάξουμε".

Η απόφαση ελήφθη χτες από τους 15 ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το θέμα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων επισκίασε συνολικά όλη τη Σύνοδο, ενώ εκτός από τη Θεσσαλονίκη που προκρίθηκε ως "έδρα" του Οργανισμού για την ανασυγκρότηση, οι "15" επίσης αποφάσισαν να ορίσουν τον Μπόντο Χόμπαχ - όπως αναμενόταν εξάλλου - που θεωρείται "δεξί χέρι" του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ,ως συντονιστή για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Κατά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αποφασίστηκε επίσης ο διορισμός του πρεσβευτή της Αυστρίας στο Βελιγράδι Βόλφανγκ Πέτριτς στη θέση του πολιτικού αντιπροσώπου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε αντικατάσταση του Ισπανού Κάρλος Βέστεντορπ. Ακόμα, αποφασίστηκε να παραμείνουν ως έχουν οι τρεις υποψηφιότητες Ευρωπαίων πολιτικών για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, με αρμοδιότητες αναπληρωτή ΓΓ και είναι οι εξής τρεις: Της επιτρόπου της ΕΕ, Εμας Μπονίνο, του Γάλλου υπουργού Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, και του πρώην ηγέτη του βρετανικού Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος, Πάντι Ασντάουν, ενώ στον κατάλογο θα προστεθεί και ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Ιαν Προνκ.

Τέλος η 30ή Ιουλίου θα είναι τελικά η ημερομηνία όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος των χωρών που μετέχουν στο Σύμφωνο για τη Σταθερότητα στην Ευρώπη και θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο. Το σύμφωνο, που υπογράφτηκε στις 10 Μάη στην Κολωνία, από τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, τη "G8" και άλλες είκοσι χώρες περίπου, όπως και από διεθνείς οργανισμούς - όπως η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα - αποβλέπει στη δημιουργία συνθηκών για μία "διαρκή ειρήνη, μέσω του εκδημοκρατισμού και την οικονομική συνεργασία".

ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Επί παντός επιστητού...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Επί παντός του επιστητού διευκρινίσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Σκοπός του "εμπνευσμένου λόγου" να αποφευχθούν τυχόν "παρεξηγήσεις" ή ασάφειες ή να τεθούν κάποιοι καινούριοι στόχοι που μπορεί ακόμα να μην είναι απολύτως ορατοί...

"Παρότι η εθνοκάθαρση δεν μπορεί επ' ουδενί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή, η αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως προηγούμενο για μελλοντική ανάμειξη της Συμμαχίας αλλού", θα τονίσει η Ολμπράιτ κατά τη διάρκειατου επίσημου δείπνου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ιδιωτικής οργάνωσης για τη μελέτη της διεθνούς πολιτικής, αφού"κάθε περίσταση είναι μοναδική και το ΝΑΤΟ είναι Ευρωπαϊκό και Ατλαντικό - και όχι παγκόσμιο - ινστιτούτο" και η Ολμπράιτ θα αποσαφηνίσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για χρήση βίας εναντίον μίας άλλης χώρας, θα γίνει μόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατόπιν προσεκτικής εξέτασης όλων των συνθηκών και των όρων για τη μελλοντική κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται.

"Κάποιοι ελπίζουν, κάποιοι φοβούνται ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες επεμβάσεις ανά την υφήλιο" αλλά "συνιστώ την προσοχή σε όλους που βιάζονται να βγάλουν τόσο σαρωτικά συμπεράσματα. Για την ακρίβεια, η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, μπορεί να καθιστά τη χρήση βίας λιγότερο αναγκαία μακροπρόθεσμα".

Για τον Μιλόσεβιτς

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε προχθές το βράδυ να προσδιορίσει το παραμικρό χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. "Ενα από τα μαθήματα που διδάχθηκα από τον πόλεμο στο Κόσσοβο, είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα", τόνισε η Ολμπράιτ, ωστόσο θα επαναλάβει πως "η Σερβία δεν πρόκειται να λάβει άλλη βοήθεια, πλην της ανθρωπιστικής, όσο ο Μιλόσεβιτς δε βρίσκεται στην ανεργία, ή ακόμη καλύτερα στη φυλακή". Για το λόγο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι "ο Μιλόσεβιτς δε θα είναι στο μέλλον κατάλληλος, ούτε να παραβιάσει το κατώφλι του Κοσσόβου".

Τέλος, κατά τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Ολμπράιτ τόνισε κατόπιν πως "η συνεργασία με τους Συμμάχους, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα" στον πόλεμο του Κοσσόβου και επεσήμανε πως "είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμετάσχουν και οι Ρώσοι στην ειρηνευτική αποστολή παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει εξ αρχής για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αφού πλέον είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι είναι προς όφελός τους να μην υπάρξει χάος στα Βαλκάνια". Ωστόσο παραδέχτηκε πως "όπως και όλος ο κόσμος, εξεπλάγη" από την ξαφνική άφιξη των Ρώσων στρατιωτών στην Πρίστινα.

Ενώ κατέληξε όσον αφορά το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής: "Οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές" και πρόσθεσε ότι "η αποτυχία δεν μπορεί να είναι ποτέ μια επιλογή"!

Αντικυβερνητική συγκέντρωση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΣΑΤΣΑΚ.-

Περίπου 4.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της "Συμμαχίας για Αλλαγές" (SZP), ενός συνασπισμού πολλών κομμάτων της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης, με αιτήματα την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε συμβολικά στην πόλη Τσάτσακ, μία πόλη νότια της πρωτεύουσας που επλήχθη θανάσιμα από τους πρόσφατους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, και μάλλον ο όγκος της ικανοποίησε τους διοργανωτές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο δήμαρχος της πόλης Βέλιμιρ Ιλιτς είναι ηγέτης του κόμματος της "Νέας Σερβίας", που συμμετέχει στο συνασπισμό κομμάτων "Συμμαχία για την αλλαγή", μαζί με το "Δημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Τζίντζιτς,το "Κόμμα των Πολιτών" του Γκόραν Σβιλάνοβιτς,η "Σοσιαλδημοκρατία" του Βουκ Ομπράντοβιτς,το "Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα" του Βλάνταν Μπάτιτς κ. ά. που πραγματοποίησαν συνάντηση για το συντονισμό των ενεργειών τους.

Οπως τόνισε ο Μπάτιτς, που είναι συντονιστής των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, η χτεσινή συγκέντρωση στο Τσάτσακ έχει σκοπό να αποτελέσει την έναρξη ενός αγώνα για μια "νέα και δημοκρατική Σερβία και για την αντικατάσταση του σημερινού αντιλαϊκού καθεστώτος", ενώ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας. Τα παρατράγουδα ωστόσο δεν έλειψαν από τη χτεσινή συγκέντρωση, καθώς μία "ύποπτη" έκρηξη βόμβας έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του Τσάτσακ την ώρα που άρχιζε η διαδήλωση της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ανέφεραν ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης έκρηξης πυρομαχικών, εξερράγη σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την πλατεία, ενώ κανένας δεν τραυματίστηκε και η διαδήλωση συνεχίστηκε.

Καταγγέλλονται οι διευκολύνσεις ΝΑΤΟικών

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ

H ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της περιοχής την παρουσία ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Πάτρα και την παραμονή τους στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ στην πόλη μας.

Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης διευρύνονται οι διευκολύνσεις στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που πρόκειται να προωθηθούν στο Κόσσοβο.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τη διευκόλυνση που παρέχουν οι εφοπλιστές στους ΝΑΤΟικούς (με καράβια τους μεταφέρονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις).

Η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Πάτρα επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει ο Νομός Αχαϊας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και λόγω της ύπαρξης της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου και της ενεργητικής συμμετοχής της στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Η χρησιμοποίηση του ΚΕΤΧ αποδεικνύει την ενεργό συμμετοχή του στρατοπέδου και πιθανά με Ελληνες φαντάρους στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής που προωθούνται στη Γιουγκοσλαβία.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί, να αποτρέψει την προώθηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής από την Πάτρα στο Κόσσοβο.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την προκλητική παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην πόλη μας, αλλά και να οργανώσουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τη Νομαρχία Αχαϊας και τους δήμους του νομού να χαρακτηρίσουν σαν ανεπιθύμητες στην περιοχή μας τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, να απαγορεύσουν την παρουσία τους και να μην παρέχουν καμία διευκόλυνση (λιμάνια, στρατόπεδα κλπ.) στους φονιάδες των λαών.

Σήμερα πρέπει ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με τη ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ.

Να απαιτήσουμε:

  • ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ στις αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυνάμεις.
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Απόβαση ΝΑΤΟικών στην Πάτρα

Σε ξέφραγο αμπέλι έχει μετατρέψει τη χώρα η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από το οποίο μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα. Μάλιστα, με κυβερνητικές εντολές, στρατός, αστυνομία και λιμενικό σώμα παίζουν ρόλο τροχονόμου, αλλά και σωματοφύλακα, από τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στους επικυρίαρχους, την ώρα που περιφρονούν τα Κινήματα Ειρήνης και τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού. Το πιο πρόσφατο κρούσμα συνέβη την περασμένη Δευτέρα στο λιμάνι της Πάτρας. Τις απογευματινές ώρες από το επιβατηγό πλοίο "Πασιφάη" που ερχόταν από την Ιταλία αποβιβάστηκαν 30 περίπου ΝΑΤΟικά τζιπ και σκαπτικά (πιθανά ναρκοσυλλεκτικά) οχήματα, τα οποία με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ απ' όπου - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - τις πρώτες πρωινές ώρες συνέχισαν το ταξίδι τους προς το Κόσσοβο. Οι επίσημες αρχές, οι οποίες έδειχναν αιφνιδιασμένες από τον ερχομό των ΝΑΤΟικών, παρείχαν κάθε βοήθεια στα στρατεύματα του πολέμου, αποφεύγοντας ωστόσο να πληροφορήσουν το λαό για το συμβάν. Μάλιστα, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας μαζί με εκλεγμένους εκπροσώπους της ΤΑ ζήτησαν εξηγήσεις από τον ταξίαρχο διοικητή του ΚΕΤΧ, ο οποίος απέφυγε να τους συναντήσει. Σε συνέντευξη Τύπου, η Επιτροπή Ειρήνης κατήγγειλε την ανεξέλεγκτη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αρχή και άλλων παρόμοιων αποστολών - αλλά και την αποσιώπηση του γεγονότος από το λαό.

Χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", πραγματοποιήθηκε μαχητικό αντιΝΑΤΟικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Πάτρας με τη συμμετοχή πολλών νέων. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, όπου η Επιτροπή Ειρήνης πραγματοποιούσε προγραμματισμένη συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων στο 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Εκεί ενώθηκαν με τους φίλους της Ειρήνης και όλοι μαζί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο μέχρι το ΚΕΤΧ, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη χρησιμοποίηση της χώρας μας σαν διαμετακομιστικού κέντρου της πολεμικής επεκτατικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

KOYBA
Γιατρούς στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Με αποστολή χιλίων γιατρών στο Κόσσοβο, τη Σερβία και άλλες ζώνες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προσπαθειών του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση της καθημαγμένης από τον πόλεμο Γιουγκοσλαβίας, προτίθεται η κουβανική κυβέρνηση να βοηθήσει τη μαρτυρική χώρα των Βαλκανίων.

Την πρόταση αυτή έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο,κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ'Αλέμα στο περιθώριο της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, όπως ανακοινώθηκε από ιταλικής πλευράς. Αρχικά η πρόταση αυτή είχε διαβιβαστεί στον Ιταλό πρωθυπουργό με επιστολή, που ο Κάστρο είχε αποστείλει στις 9 Ιουνίου, όμως κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους επανέλαβε και προφορικά την προσφορά του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή

Η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κατά τη συνεδρίασή της (26/6/99), κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα, όπου καταγγέλλει το "βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο σερβικό λαό που συνεχίζεται με άλλες μορφές", αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, που αποτελεί "μόνιμο προγεφύρωμα για την απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια", "πιστή στην πολιτική υποτέλειας", που ακολουθεί, με στόχο "τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Για το λόγο ατό, καλεί όλους τους οικοδόμους να συνεχίσουν να "εκφράζουν ενεργά την αντίθεσή τους στα απάνθρωπα σχέδια των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τις επιλογές της υποταγμένης κυβέρνησης", αλλά και να συστρατευτούν με όλες εκείνες "τις δυνάμεις, που δεν υποτάσσονται, που δε σκύβουν το κεφάλι, που λένε το μεγάλο ΟΧΙ στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων".

Και το ψήφισμα καταλήγει:

"Αγωνιζόμαστε για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Να πάψει η χώρα μας να είναι το ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Αλβανές παρατηρούν τα σερβικά σπίτια να καίγονται, στην πόλη Ζέγκρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ