ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για κράτος δικαστών, κάνει λόγο ο Ε. Γιαννόπουλος

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για το θέμα της παύσης των διώξεων αγροτών. Είπε ότι η αναίρεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων είναι "προσβολή κατά του Κοινοβουλίου" και παρουσίασε νομικά επιχειρήματα υπέρ της "ειδικής παραγραφής"

Εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου επιτέθηκε χτες με σφοδρότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,με αφορμή την αναίρεση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά όλων των αποφάσεων των Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, που έθεσαν στο αρχείο τις διώξεις κατά των αγροτών, με βάση το νόμο 2721/1999 για παραγραφή όλων των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορούνταν οι αγρότες κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Ετσι, η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο", καθώς υπολογίζεται ότι εκκρεμούν δίκες σε βάρος 10.000 περίπου αγροτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε χτες για "κράτος δικαστών" και υπερασπίστηκε το άρθρο 26 του νόμου 2721/1999 για την παραγραφή. Ομως, πρέπει να επισημανθεί ότι ήταν ο ίδιος υπουργός που σ' εκείνη τη γνωστή συνέντευξη στις 27-1-1999 κατηγορούσε τους αγρότες πως με τις κινητοποιήσεις τους διέπρατταν πλημμελήματα και ουσιαστικά έδινε το "πράσινο φως" για την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο Ε. Γιαννόπουλος τότε έσπερνε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες, αλλά το μέγα θέμα είναι η διατήρηση και ένταση του καθεστώτος ποινικοποίησης των αγώνων, που το υφίστανται στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χιλιάδες αγωνιζόμενοι αγρότες.

Χτες, ο Ε. Γιαννόπουλος με νομικά επιχειρήματα επισήμανε ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε "ειδική παραγραφή" και αντέκρουσε τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον περασμένο Μάρτη.

Ειδικότερα, ο Ε. Γιαννόπουλος υποστήριξε:

  • Γίνεται προσβολή του δόγματος της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν είναι θέμα Γινανόπουλου - Ματθία υποστήριξε, αλλά είναι ζήτημα πεπλανημένης αντίληψης για κράτος δικαστών και κόντρα στο άρθρο 1 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι "θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία".Σε άλλο σημείο είπε ότι "θεωρεί προσβολή κατά του ελληνικού Κοινοβουλίου" την αναίρεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
  • Κακώς εισήχθη από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων των αγροτών, γιατί η διατύπωση γνώμης για το ζήτημα αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα "αμεροληψίας" των τμημάτων και της Ολομέλειας, όταν ως δικαιοδοτικοί σχηματισμοί θα κληθούν να κρίνουν σε σχετικές υποθέσεις κατ' αναίρεση. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει και η από 28-9-1995 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία τίθεται σαφώς θέμα αμεροληψίας δικαστών που κλήθηκαν να κρίνουν υπό παρόμοιες συνθήκες στην υπόθεση "Procolla".

Σύμφωνα με την απόφαση Procolla του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ατομικών Δικαιωμάτων, δεν μπορεί να μετάσχει στο δικαιοδοτικό σχηματισμό ενός δικαστηρίου μέλος που είχε εκφέρει γνώμη για τη δικαζόμενη υπόθεση. Ετσι με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας του Λουξεμβούργου, που είχαν εκφέρει γνώμη ως μέλη του γνωμοδοτικού σχηματισμού του ίδιου δικαστηρίου, δεν μπορούσαν να μετάσχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκαζε την υπόθεση στην οποία αφορούσε η πιο πάνω γνώμη, γιατί δεν είχαν τη δομική αμεροληψία που είναι εννοιολογικό στοιχείο της ανεξαρτησίας που πρέπει να έχει κάθε δικαστήριο. Δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι οι αρεοπαγίτες που πήραν μέρος στη "γνωμοδοτική" Ολομέλεια δεν μπορούν να δικάσουν και στη δικαιοδοτική. Στο σημείο αυτό, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι αγρότες έχουν συνηγόρους και υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Υπάρχει η υπ' αριθμό 672/82 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αφορούσε υπόθεση του Κ. Δεσποτόπουλου και μετέπειτα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε ειδική παραγραφή και έπαυσε τη δίωξη αξιόποινων πράξεων. Αυτή η σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ελήφθη από διακεκριμένους δικαστές, μεταξύ των οποίων ήταν οι Ν. Σακελλαρόπουλος, Ι. Γρίβας, Δ. Σκούμπης, Β. Κόκκινος, Ι. Γουρνάς, Γ. Κασίμης, Ξ. Ξανθόπουλος Ι. Κατσαντώνης κλπ.
  • Τέλος, ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η περίπτωση του άρθρου 26 του νόμου 2721/1999 δεν είναι μοναδική, αλλά έχουμε συνολικά 37 περιπτώσεις πράξεων παραγραφής αδικημάτων τα τελευταία 30 - 40 χρόνια.
Χαλάζι και κυβέρνηση "χτυπούν" τους αγρότες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η χαλαζόπτωση στις αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορους νομούς της χώρας και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, αφού δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις για ζημιές που έγιναν πέρσι το καλοκαίρι, αφορούν οι Ερωτήσεις έξι βουλευτών του ΚΚΕ, που υπέβαλαν χτες στη Βουλή, προς τους υπουργούς Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και Εσωτερικών Β. Παπανδρέου.

Οι σοβαρές ζημιές και καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις δεν έλειψαν οι καταστροφές και σε σπίτια και αυτοκίνητα, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα χωριά στα οποία προκλήθηκαν καταστροφές από τη χαλαζόπτωση, είναι:

  • Στο Νομό Ιωαννίνων σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στους Δήμους Εκάλης καιΖίτσας.Αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, τριφύλλια και σιτηρά καταστράφηκαν στα χωριά Πρωτόπαππα,Πετσάλι,Λιγοψά,Ασφάκα και Γαβρισιοί.Παράλληλα, στα χωριά Πετσάλι και Γαβρισιοί καταστράφηκαν όλες οι στέγες των σπιτιών και των στάβλων, ενώ έσπασαν παρμπρίζ και "βούλιαξαν" λαμαρίνες αυτοκινήτων."Οι διαστάσεις του χαλαζιού έφταναν μέχρι και 15 εκατοστά μάκρος επί 10 εκατοστά. Οι υπηρεσίες του ΟΓΑ και της Νομαρχίας, αν και επισκέφθηκαν την περιοχή, δεν προχώρησαν στην εκτίμηση των ζημιών", επισημαίνεται στην Ερώτηση.
  • Στο Νομό Καρδίτσας, στην κοινότητα Δρακότρυπας της περιοχής Μουζακίου σημειώθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες και κυρίως στις καρυδιές. Οι γεωπόνοι των ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την περιοχή και ενώ έχουν εκτιμηθεί οι ζημιές, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους αγρότες. Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, τεύτλων και καλαμποκιού προκλήθηκαν στις κοινότητες Παληούρι,Λουτρό και Μελισσοχώρι.Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, "οι αγρότες αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθεί η αποζημίωση των καταστροφών".
  • Στο απροχώρητο έχει φτάσει ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου.Η ασυνέπεια δε της κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση, έφερε τους πληγέντες παραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα φάρμακα για την καλλιέργεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής,Νίκος Γκατζής,Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν καταγράφηκαν και εκτιμήθηκαν οι ζημιές, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο Γεωργίας ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα συνεργεία των εκτιμητών των ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές, πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών, σπιτιών, στάβλων και αυτοκινήτων.

Αθωώθηκαν 17 στην Αμαλιάδα

Δύο μέρες δίκης χρειάστηκαν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας για να αποδειχτεί χτες ότι ότι οι 17 αγωνιστές αγρότες από την Ηλεία, που κατηγορήθηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών στη διάρκεια κινητοποιήσεων του Φλεβάρη του 1996, είναι αθώοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της δίκης η εισαγγελέας της έδρας, συντάχτηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου και χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο 2721/99 που παραγράφει τα "αδικήματα" παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ομως το δικαστήριο αθώωσε τους 17 αγρότες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα ΠΣΕ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο νόμος για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ). Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, με τα ΠΣΕ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή συμμετέχουν στα προγράμματα σπουδών άτομα τα οποία δεν έχουν περάσει στα ΑΕΙ με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και τελικά θα αποκτήσουν όλοι αδιακρίτως ισότιμο πτυχίο.

Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται:

  • Ο νόμος είναι διάτρητος από αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.
  • Δημιουργούνται προβλήματα συνταγματικότητας, επειδή ο νόμος δεν καθορίζει οργανωτικές εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του Συντάγματος, που να διασφαλίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία.
  • Πρόβλημα αντισυνταγματικότητας ανακύπτει κατά τον εισηγητή και σχετικά με την εξουσιοδότηση που παραχωρεί ο νομοθέτης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των ΠΣΕ. Τέτοια απόφαση του υπουργείου έχει εκδοθεί από το Νοέμβρη του 1997.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ