ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη

Ξεπέρασε το 90% η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), ενώ αποφασιστική στάση επέδειξε και το εποχικό προσωπικό που απέργησε μαζικά. Οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη με τον αγώνα τους την εγκατάσταση του Εγγλέζου μάνατζερ στον εθνικό αερομεταφορέα και να αποτρέψουν το ξεπούλημά του στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο ("Μπρίτις Εργουέις"). Ηδη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ παράλληλα προαναγγέλλουν κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για την "Ολυμπιακή Αεροπορία", οι εργαζόμενοι την εξέφρασαν και με την αγωνιστική τους συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Σύνταγμα. Με συνθήματα όπως: "Οποιος τη νύχτα υπογράφει, ο λαός τον διαγράφει...","Η Ολυμπιακή θα μείνει κρατική και ας ψάχνουν οι Εγγλέζοι αλλού για αρπαχτή!", υπέδειξαν τους ενόχους και τις πραγματικές σκοπιμότητες της συμφωνίας με τη "Β.Α.".

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 το πρωί, αρχικά έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους, αλλά και την οργή τους ενάντια στην εγκατάσταση των υπαλλήλων της "Μπρίτις" στη διοίκηση της ΟΑ και το επιχειρούμενο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης παρέμειναν έξω από το υπουργείο σχεδόν μία ώρα, ενώ αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ επιδίωξε συνάντηση με το υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με σκοπό να του επιδώσουν το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της ΟΣΠΑ. Ο υπουργός επικαλούμενος λόγους "ανωτέρας βίας" παρέπεμψε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γ. Παπαϊωάννου. Το μόνο όμως που τους είπε ο τελευταίος ήταν ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλης θα δεχτούν τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στο υπουργείο Μεταφορών, όπου τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία είχε περικυκλώσει το κτίριο με σκοπό να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους να το πλησιάσουν. Η επίδειξη όμως του κυβερνητικού αυταρχισμού δεν πτόησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, έσπασαν τον κλοιό και έφτασαν έξω από το υπουργείο. Η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον υπουργό, συνάντηση που όμως απέβη άκαρπη. Ο υπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διοίκηση της ΟΑ στους Εγγλέζους και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των εργαζομένων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου. Υποσχέθηκε ότι δε θα θιγούν οι εργασιακές σχέσεις, αλλά απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη θέση και το ρόλο της ΟΑ αλλά και των ίδιων. Με υπεκφυγές - είναι αρμοδιότητα της Βουλής - απάντησε και στην πρόταση των εκπροσώπων της ΟΣΠΑ να παγώσει την έλευση του μάνατζερ, μέχρι να γίνει ο διάλογος με τους εργαζόμενους. Τελικά ορίστηκε συνάντηση για τη Δευτέρα στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Μιλώντας προς τους εργαζόμενους, η Σούλα Ακζώτη,στέλεχος της ΕΣΚ και μέλος του ΓΣ της ΟΣΥΠΑ, επισήμανε ότι σήμερα συντελείται το δεύτερο μεγάλο έγκλημα σε βάρος των αερομεταφορών της χώρας. Το πρώτο ήταν η εκποίηση του πρώτου αερολιμένα της χώρας στους Γερμανούς (αεροδρόμιο Σπάτων) και το δεύτερο η εκποίηση του εθνικού αερομεταφορέα στους Αγγλους. Υπογράμμισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κοινού έχουν χαράξει το δικό τους μονόδρομο σε βάρος του δημόσιου πλούτου και των εργαζομένων και τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να αντιτάξουν το δικό τους μονόδρομο που είναι το ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Φουντώνει το κίνημα συμπαράστασης

Φουντώνει το κίνημα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της ΟΑ και στον αγώνα τους για τη διάσωση του εθνικού αερομεταφορέα. Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που τη Δευτέρα διοργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27) για το συντονισμό του αγώνα και κατάρτιση προγράμματος δράσης, και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΟΑ.

Να ματαιώσει την εκχώρηση του μάνατζμεντ στους ξένους, καλεί την κυβέρνηση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΟΑ που υπερασπίζονται τον εθνικό αερομεταφορέα.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής" εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η κυβέρνηση, πιστή στις κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο μονόδρομο της ΟΝΕ, βγάζει στο σφυρί επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, ξεκινώντας από την "Ολυμπιακή"". Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν συντονισμένα και αποφασιστικά, για να παραμείνουν οι ΔΕΚΟ στο δημόσιο και να λειτουργήσουν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και συναφών επαγγελμάτων υπογραμμίζει ότι "η μεταμεσονύχτια απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, καθώς και οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Ναυπηγείων, της Αγροτικής Τράπεζας, της ΕΥΔΑΠ και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, καταργούν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν στην εθνική οικονομία και άμυνα της χώρας και η παράδοσή τους στα χέρια ιδιωτών κρύβει κινδύνους και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα".

"Η στάση της κυβέρνησης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση και του ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" στο ξένο κεφάλαιο", τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΣΒΕ).

Ο ΣΣΒΕ, στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιούνη, αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του στην επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει ξένο μάνατζερ στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" και μάλιστα κάτω από "αδιευκρίνιστες διαδικασίες". Ο ΣΣΒΕ καλεί τη ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά και να παραμείνουν οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας περιουσία του ελληνικού λαού. Τη συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους της ΟΑ εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η παράταξη της "Α.Π.".

Εγκλημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ελληνικού λαού χαρακτηρίζουν την παράδοση της "Ολυμπιακής" στο πολυεθνικό κεφάλαιο η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων "ο Στέφενσων".Οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις καταδικάζουν την αποικιοκρατική σύμβαση και καλούν τους ναυτεργάτες και τους μηχανικούς σε κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που διαλύσει την παραγωγική βάση της χώρας και την παραδίδει στις πολυεθνικές.

Στημένη διαδικασία στη Βουλή

Το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ αποχώρησαν από την επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, όπου έγινε συζήτηση για το διορισμό του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου στην "Ολυμπιακή"

"Η υπόθεση αυτή "μπάζει" από παντού. Σαν Ελληνας πολίτης ντρέπομαι να συμμετέχω σε μια διαδικασία εκτέλεσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Σε μια διαδικασία που είναι στημένη".

Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, δήλωσε χτες το απόγευμα την αποχώρηση του ΚΚΕ, από τη συνεδρίαση της επιτροπής ακροάσεων της Βουλής, που είχε σαν αντικείμενο την έγκριση του Ρόντερικ Ρ. Λυντς, εκπροσώπου της Σπιντ Γουίνγκ, στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της "Ολυμπιακής". Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, δήλωσε ότι αποχωρεί και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γ. Ρόκος καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης,σημειώνοντας ότι αντικείμενο δεν είναι η κρίση του προσώπου, αλλά της σχετικής σύμβασης που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση. Δήλωση αποχώρησης έκανε αρχικά και η Νέα Δημοκρατία, πλην όμως οι βουλευτές της παρέμειναν στην αίθουσα, και υπέβαλαν ερωτήσεις στον προτεινόμενο υποψήφιο μετά από παραίνεση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, πάντως, ο Βρετανός απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο τι τακτική θα ακολουθηθεί σημειώνοντας απλά, ότι η ΟΑ είναι μικρή εταιρία γεγονός που δημιουργεί δυσχέρειες στη σημερινή περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Σημείωσε επίσης ότι η Σπιντ Γουίνγκ, δεν προβαίνει άμεσα στην αγορά του 20% των μετοχών της εταιρίας, γιατί δε γνωρίζει ακόμα τα οικονομικά δεδομένα. Οσον αφορά το θέμα του προσωπικού της ΟΑ, ο Ρ. Λιντς δεν έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις, σημειώνοντας απλά ότι στόχος δεν είναι η συρρίκνωση της εταιρίας. Η συνεδρίαση της επιτροπής ακροάσεων συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Συγκέντρωση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της ΟΑ έδωσαν δυναμικό "παρών" και στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, την ώρα δηλαδή που ο Αγγλος μάνατζερ της "Ολυμπιακής" "πέρναγε" από την αρμόδια επιτροπή ακροάσεων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ επισκέφτηκε τα κόμματα προς τα οποία επέδωσε το ομόφωνο ψήφισμα της ΟΣΠΑ, ζητώντας παράλληλα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν για τη σωτηρία της "Ολυμπιακής". Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ συναντήθηκαν με τους βουλευτές - μέλη της επιτροπής ακροάσεων, από τους οποίους ζήτησαν να καταψηφίσουν την παρουσία του εγγλέζου μάνατζερ στον εθνικό αερομεταφορέα.

Ο Α. Κακλαμάνης έκανε αποδεκτό το αίτημα να παραβρεθούν στη διαδικασία ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

"Οποιος τη νύχτα υπογράφει, ο λαός τον διαγράφει", ήταν ένα απ' τα συνθήματα των εργαζομένων, στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Απόστημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση χαρακτήρισε την "Ολυμπιακή" ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Φώλιας.Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιχείρηση είναι ένας "θηριώδης οργανισμός που δεν προσφέρει πια τίποτα" εκτός από χρέη, γι' αυτό, όπως είπε, η καλύτερη λύση είναι "να πουληθεί". Και ο άνθρωπος από το πολιτικό πόστο στο οποίο βρίσκεται "στα φράγκα του" ήταν μ' αυτά που είπε. Το γιατί να εξυπηρετεί τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρεμπόρους το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" - που έτσι κι αλλιώς διασφάλισε και το ΠΑΣΟΚ - είναι άλλο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ