Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη

Ξεπέρασε το 90% η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), ενώ αποφασιστική στάση επέδειξε και το εποχικό προσωπικό που απέργησε μαζικά. Οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη με τον αγώνα τους την εγκατάσταση του Εγγλέζου μάνατζερ στον εθνικό αερομεταφορέα και να αποτρέψουν το ξεπούλημά του στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο ("Μπρίτις Εργουέις"). Ηδη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ παράλληλα προαναγγέλλουν κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για την "Ολυμπιακή Αεροπορία", οι εργαζόμενοι την εξέφρασαν και με την αγωνιστική τους συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Σύνταγμα. Με συνθήματα όπως: "Οποιος τη νύχτα υπογράφει, ο λαός τον διαγράφει...","Η Ολυμπιακή θα μείνει κρατική και ας ψάχνουν οι Εγγλέζοι αλλού για αρπαχτή!", υπέδειξαν τους ενόχους και τις πραγματικές σκοπιμότητες της συμφωνίας με τη "Β.Α.".

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 το πρωί, αρχικά έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους, αλλά και την οργή τους ενάντια στην εγκατάσταση των υπαλλήλων της "Μπρίτις" στη διοίκηση της ΟΑ και το επιχειρούμενο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης παρέμειναν έξω από το υπουργείο σχεδόν μία ώρα, ενώ αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ επιδίωξε συνάντηση με το υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με σκοπό να του επιδώσουν το ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου της ΟΣΠΑ. Ο υπουργός επικαλούμενος λόγους "ανωτέρας βίας" παρέπεμψε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γ. Παπαϊωάννου. Το μόνο όμως που τους είπε ο τελευταίος ήταν ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλης θα δεχτούν τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στο υπουργείο Μεταφορών, όπου τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία είχε περικυκλώσει το κτίριο με σκοπό να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους να το πλησιάσουν. Η επίδειξη όμως του κυβερνητικού αυταρχισμού δεν πτόησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, έσπασαν τον κλοιό και έφτασαν έξω από το υπουργείο. Η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον υπουργό, συνάντηση που όμως απέβη άκαρπη. Ο υπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διοίκηση της ΟΑ στους Εγγλέζους και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των εργαζομένων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου. Υποσχέθηκε ότι δε θα θιγούν οι εργασιακές σχέσεις, αλλά απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη θέση και το ρόλο της ΟΑ αλλά και των ίδιων. Με υπεκφυγές - είναι αρμοδιότητα της Βουλής - απάντησε και στην πρόταση των εκπροσώπων της ΟΣΠΑ να παγώσει την έλευση του μάνατζερ, μέχρι να γίνει ο διάλογος με τους εργαζόμενους. Τελικά ορίστηκε συνάντηση για τη Δευτέρα στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Μιλώντας προς τους εργαζόμενους, η Σούλα Ακζώτη,στέλεχος της ΕΣΚ και μέλος του ΓΣ της ΟΣΥΠΑ, επισήμανε ότι σήμερα συντελείται το δεύτερο μεγάλο έγκλημα σε βάρος των αερομεταφορών της χώρας. Το πρώτο ήταν η εκποίηση του πρώτου αερολιμένα της χώρας στους Γερμανούς (αεροδρόμιο Σπάτων) και το δεύτερο η εκποίηση του εθνικού αερομεταφορέα στους Αγγλους. Υπογράμμισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κοινού έχουν χαράξει το δικό τους μονόδρομο σε βάρος του δημόσιου πλούτου και των εργαζομένων και τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να αντιτάξουν το δικό τους μονόδρομο που είναι το ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ