Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΑ - ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Προκλητικός εμπαιγμός των παραγωγών
  • Μέτρα κοροϊδίας και δημιουργίας εντυπώσεων απεργάζεται η κυβέρνηση
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική κοροϊδία των παραγωγών ροδακίνων - νεκταρινιών και βερίκοκων, αντί να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Μπρος στα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί, βγήκε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός να κάνει ανούσιες δηλώσεις, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών. Ο υφυπουργός Γεωργίας, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγα χρόνια στις Βρυξέλλες και ο οποίος παρουσιάστηκε τότε ως μεγάλη επιτυχία, ευθύνεται για την τωρινή απελπιστική κατάσταση, επιχείρησε να πει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση - όπως είχε πει εξάλλου και τον περασμένο Μάη.

Ο Ντ. Βρεττός είπε χτες ότι την ερχόμενη Τρίτη θα θέσει στις Βρυξέλλες το αίτημα για αύξηση του ποσοστού της απόσυρσης από 40% επί των ποσοτήτων που θα εμπορευτούν, σε 50%, κάτι που τα επιτελεία των Βρυξελλών απορρίπτουν κατηγορηματικά εκ των προτέρων. Επίσης έκανε λόγο για επιδότηση των μεταφορικών, λόγω της κατάστασης στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Αίτημα, που, όπως αναφέρει η ίδια η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες εξετάζουν - εδώ και τρεις μήνες - θετικά... Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τα ροδάκινα θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια από τις 15 Ιούλη 1999 ύψους 200 εκατ. δραχμών - δηλαδή κάποιες διαφημίσεις σε τηλεοράσεις - και πως θα επιδιωχτεί να δοθούν για επισιτιστική βοήθεια το πολύ 15.000 τόνοι ροδάκινα. Οσο για τα βερίκοκα, είπε ότι καλούνται ο στρατός και τα νοσοκομεία να αγοράσουν αυτό το προϊόν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα!

Τέλος, ο Ν. Βρεττός έπεσε και σε μια μικρή ...αντίφαση, αφού παραδέχτηκε χτες ότι κοντά 200.000 τόνοι ροδάκινα δε θα μπορέσουν ούτε να πουληθούν, ούτε να πάνε στην απόσυρση. Αυτό σημαίνει ότι θα σαπίσουν στα χωράφια και χιλιάδες παραγωγοί θα οδηγηθούν σε ολοσχερή οικονομική καταστροφή.

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕΤο θέμα της διάθεσης οπωροκηπευτικών προϊόντων της Κορινθίας και της Ηλείας έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, Β. Μπούτας, Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου.

"Η σταδιακή εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά και η ολοκλήρωση της εφαρμογής της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στη διάθεση σημαντικών οπωροκηπευτικών προϊόντων (βερίκοκα, καρπούζια, πατάτες κ.ά.) στην περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικότερα στους Νομούς Κορινθίας και Ηλείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι εμπορομεσάζοντες για να τα αγοράζουν "κοψοχρονιά", με αποτέλεσμα οι αγρότες - παραγωγοί να οδηγούνται στη χρεοκοπία και στον αφανισμό", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

"Αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση, επειδή συμφώνησε και ψήφισε το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά που δημιουργεί αδιέξοδα στη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων οπωροκηπευτικών. Και επειδή κατάργησε το πρόγραμμα των περιφερειακών αγορών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι απροστάτευτοι στη βουλιμία των εμπορομεσαζόντων, οι οποίοι κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, πωλώντας σε πενταπλάσιες τιμές τα οπωροκηπευτικά".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

- Τι ενέργειες θα κάνει άμεσα, για να απορροφηθούν σε ικανοποιητικές τιμές τα οπωροκηπευτικά και να αποτραπεί η χρεοκοπία των αγροτών;

- Τι ενέργειες θα κάνει, για να εξυγιάνει το κύκλωμα της εμπορίας των οπωροκηπευτικών και να περιορίσει την κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων;

- Θα ζητήσει την αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού των οπωροκηπευτικών, που οδηγεί στο ξερίζωμα το ένα τρίτο των οπωρώνων;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ