Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Υπερβάλλων ζήλος κατά των αγροτών

Με κεκτημένη πλέον ταχύτητα προχωρεί ο Αρειος Πάγος και, όπως όλα δείχνουν, μεθοδεύεται η διαδικασία για να ξανακαθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ακόμη και εκείνοι οι αγρότες, των οποίων τα αδικήματα παραγράφηκαν με βάση το άρθρο 25 του πρόσφατου νόμου 2721/1999.

Στις 23 Ιουλίου θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση του εισαγγελέα Α. Βασιλόπουλου κατά της παραγραφής των "αδικημάτων" της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το δικαστήριο θα αποτελείται από τους αρεοπαγίτες Δ. Λινό, Λ. Ρακιντζή, Ε. Τσακόπουλο, Γ. Φρούνζο και Θ. Μπάκα,οι οποίοι έχουν ήδη κρίνει στη γνωμοδοτική Ολομέλεια του περασμένου Μάρτη την επίμαχη διάταξη του νόμου 2721/1999, ως αντισυνταγματική. Πάντως, από τον Αρειο Πάγο εκτιμάται ότι το Ποινικό Τμήμα θα παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοδοτική Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Μετά την προχθεσινή επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του Αρείου Πάγου για "προσβολή του δόγματος της λαϊκής κυριαρχίας", για "δημιουργία κράτους δικαστών" και ότι "δεν υπάρχει καμιά δύναμη πάνω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο", από τον Αρειο Πάγο έγινε χτες γνωστό ότι ασκήθηκε αναίρεση κατά απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Η αναίρεση ασκήθηκε εναντίον της υπ' αριθμό 2081/1999 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία παυόταν οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον αγροτών των Σερρών που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών (άρθρα 45 και 292 του Ποινικού Κώδικα). Οι αγρότες φέρονταν ότι είχαν τελέσει από πρόθεση τον Απρίλη του 1994 ποινικά αδικήματα και κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν είχαν καταλάβει τον επαρχιακό δρόμο Σερρών - Νιγρίτας.

Στο σκεπτικό της αναίρεσης επισημαίνεται ότι το Εφετείο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση κατ' εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου 2721/1999, σύμφωνα με το οποίο εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291 και 292 που Ποινικού Κώδικα που αφορούσαν την παρακώλυση συγκοινωνιών.

Παράλληλα, αναφέρεται, ότι η διάταξη αυτή αντίκειται στο άρθρο 47 του Συντάγματος, γιατί υποκρύπτει αμνηστία, η οποία επιτρέπεται μόνο για πολιτικά αδικήματα και δεν παρέχεται για τα κοινά εγκλήματα ούτε με νόμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, προχτές προειδοποίησε ότι κακώς είχε εισαχθεί το θέμα της παραγραφής στην Ολομέλεια και ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα "αμεροληψίας" για τους αρεοπαγίτες που θα κληθούν να δικάσουν στη δικαιοδοτική Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ