Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
9Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Επιχείρηση για διαμόρφωση κλίματος διάλυσης

Διαλυτικό κλίμα επιχείρησαν να διαμορφώσουν στο 9ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, χτες δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου. Σκοπός τους είναι να μη συζητηθούν τα κρίσιμα προβλήματα της δημόσιας παιδείας των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων του καθηγητή. Δε θέλουν να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της απερχόμενης διοίκησης (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), ενώ επιχειρούν να προωθήσουν καταστατικές αλλαγές, πραξικοπηματικά. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ συμφώνησαν και πήραν απόφαση στο ΔΣ να εντάξουν στη χτεσινή ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου ως θέμα Οργανωτικά - Καταστατικά Θέματα, χωρίς καμιά ενημέρωση και συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις.

Με τις καταστατικές αλλαγές, στοχεύουν να αλλοιώσουν την οργανωτική δομή της ΟΛΜΕ. Δεν έχουν συζητηθεί στη βάση των καθηγητών και εισάγονται κατ' ευθεία στο συνέδριο. Ανάλογη προσπάθεια - χωρίς συζήτηση στη βάση - με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων έγινε και στο προηγούμενο συνέδριο και έπεσε στο κενό.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητηθούν οι καταστατικές αλλαγές στην ΟΛΜΕ. Η δομή της και οι δημοκρατικές διαδικασίες, με τις οποίες παίρνονται οι αποφάσεις είναι δοκιμασμένες στην πράξη και αποτελούν υπόδειγμα. Αυτή η προσπάθεια να παροπλιστεί με οργανωτικούς ελιγμούς μια ομοσπονδία με αγωνιστική παράδοση θα πέσει στο κενό. Το 9ο συνέδριο της ΟΛΜΕ πρέπει να συζητήσει τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας και των καθηγητών.

Η ΔΕΕ τάχτηκε κατά της συζήτησης των Οργανωτικών Θεμάτων στο Συνέδριο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών είναι πολιτικό και όχι οργανωτικό. Σε δήλωσή της που κατέθεσε στο προεδρείο του Συνεδρίου επισημαίνει ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομευτεί ο αποφασιστικός ρόλος των ΓΣ, της βάσης και να μετατεθεί, στην ουσία, προς την ηγεσία, προς τα πάνω (με τα γραφειοκρατικά Γενικά Συμβούλια). Αυτοί που έχουν διαλύσει τις ΕΛΜΕ, που δεν ενημερώνουν τον κλάδο, που σαμποτάρουν τις ΓΣ, επικαλούνται τη μαζικότητα για να τις καταργήσουν. Τα περί μαζικότητας των ΓΣ είναι εκ του πονηρού. Ολα προβλέπονται από τα καταστατικά των ΕΛΜΕ και όπου η ΕΛΜΕ λειτουργεί, ενημερώνει, παρεμβαίνει τότε η συμμετοχή της βάσης είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει κάθε φορά με την οξύτητα των προβλημάτων, τον προσανατολισμό και τη διάθεση της ηγεσίας για αγώνες. Η οποιαδήποτε συζήτηση και αλλαγή της οργανωτικής δομής του κλάδου, χωρίς μάλιστα προηγούμενη έγκριση της βάσης αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια και σαν τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε".

Ο Αντώνης Καλόβουλος,αντιπρόσωπος στο συνέδριο, στέλεχος της ΔΕΕ, δήλωσε: "Από ό,τι διαφαίνεται, στη διετία που θα ακολουθήσει πρόκειται να προχωρήσουν σε ακόμα περισσότερες αλλαγές στα εκπαιδευτικά, εργασιακά, οικονομικά ζητήματα και πιστεύουν ότι ούτε τους ίδιους τους οπαδούς τους δε θα μπορέσουν να ελέγξουν. Αυτό φάνηκε πολλές φορές στις συνελεύσεις μας, όπου οι συνάδελφοι τοποθετούνται και ψηφίζουν μπροστά στην ουσία των προβλημάτων. Θέλουν, λοιπόν, να τους φιμώσουν όλους αυτούς και να εξασφαλίσουν μια ομοσπονδία, που θα συμφωνεί, θα ανέχεται και θα συμβάλει σε οποιαδήποτε αντιδραστική αλλαγή στην κοινωνία και στην εκπαίδευση χωρίς να φέρει το παραμικρό εμπόδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ