Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πυρηνικός εφιάλτης στην "αυλή" μας...

Διεθνής διάσκεψη στη Ρόδο ενάντια στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας

Διεθνής διάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου και τους κινδύνους από την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το Σάββατο 10 Ιούλη.

Διοργανωτής είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρόδου, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχει ο Δήμος Ροδίων και άλλοι φορείς.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σάββας Καραγιάννης,ο Καναδός Ντέιβιντ Μάρτιν,διευθυντής Ερευνών Προγράμματος Πυρηνικής Επαγρύπνησης, ο Τζιμ Καρυγιάννης ομοσπονδιακός βουλευτής Καναδά και ο Πάνος Τριγάζης συντονιστής της Ελληνικής Επιτροπής για Αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο, υπογραμμίστηκε ο χαρακτήρας της διάσκεψης σαν ένα διεθνές σήμα κινδύνου για την επικινδυνότητα των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει πυρηνικό εργοστάσιο στα παράλια της Μεσογείου, απέναντι από τη Ρόδο.

Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν πως πέρα από το γεγονός ότι κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν είναι πλήρως ασφαλές, στην προκειμένη περίπτωση είναι άμεσος και ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος - με τραγικές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον - αφού το εργοστάσιο θα χτιστεί σε σεισμογενή περιοχή. Για του λόγου το αληθές, οι ομιλητές υπενθύμισαν το σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ που έπληξε τα Αδανα της Τουρκίας στις 27/6/98, με 140 νεκρούς και 1.000 τραυματίες, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν μόλις 136 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακούγιου!

Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί στη Μεσόγειο και αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση για την έναρξη των κατασκευών σύντομα από την τουρκική κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε λόγω των εκλογών του Απρίλη. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Καναδά προκύπτει από το ότι προβάδισμα στην προμήθεια των πυρηνικών αντιδραστήρων έχει η καναδική κυβέρνηση μέσω της πυρηνικής εταιρίας AECL. Ανταγωνιστές των Καναδών είναι η NPI (κοινοπραξία της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Frametome) και ακόμη μία κοινοπραξία της Westinghouse (ΗΠΑ) και της Mitsubishi (Ιαπωνία). Οι ομιλητές υπογράμμισαν επίσης και τη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα μέσω αυτού του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ