ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοροϊδία

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν τι ρόλο παίζουν. Ο λόγος για τους βουλευτές της κυβέρνησης, που στρογγυλοκάθισαν ωραία ωραία χθες στα έδρανα της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, για να εγκρίνουν υποτίθεται τον διορισμό του Ρ. Λιντς ως διευθύνοντα σύμβουλο της "Ολυμπιακής"!

***

Δηλαδή να εγκρίνουν τι; Κάτι που η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει (νύχτα, μην το ξεχνάμε) και έχει συμφωνήσει. Εκτος από τον ελληνικό λαό μάλλον κοροϊδεύουν και τον εαυτό τους.

***

Αυτά την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Αερομεταφορέα διαδήλωναν στους δρόμους της Αθήνας. Αυτά, έτσι για να ξέρουμε ποιος είναι με ποιον.

***

ΕΠΑΦΕΣ σε όλη την Ελλάδα, με "αποστρατευμένα" στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του ΔΗΚΚΙ, λέει ο Σκανδαλίδης ότι κάνει το "κίνημα" στα πλαίσια των μετεκλογικών δραστηριοτήτων! Πράγμα που σημαίνει ότι... τρέχουν πανικόβλητοι εκεί στο ΠΑΣΟΚ!

***

Μάλιστα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δηλώνει επίσης, ότι τα στελέχη αυτά τα "απολωλότα"... σπεύδουν μόνα τους να αγκαλιάσουν το "κίνημα", το οποίο από την πλευρά του τους επισημαίνει τον... κίνδυνο της επανόδου της "συντηρητικής παράταξης"!

***

Τελικά, όταν έρθουν τα δύσκολα, αυτό το κόμμα καταλήγει στις ρίζες του, δηλαδή το κλασικό πλέον "δεξιά - αντιδεξιά". Ομως από την άλλη πλευρά, να το περίμενε ποτέ ο Τσοβόλας, ότι αυτό το δίλημμα (που επί χρόνια εφάρμοσε) θα το έβρισκε μπροστά του;

***

Κάτι παιγνίδια που παίζει η πολιτική! Πραγματικά περίεργα ώρες ώρες...***

ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ του Λιμενικού και τη βια αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων χθες στην Πάτρα, δείγμα του ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει "γην και ύδωρ" στα γεράκια του πολέμου.

***

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όμως συνεχίζει να καταδικάζει τη δράση του ΝΑΤΟ ακόμα και τώρα, που δηλώνουν "ειρηνευτές". Αυτό ας μην το ξεχνάνε οι κυβερνώντες.

Η ΝΔ δικαιώνεται από το ΔΝΤ

Περιμέναμε μερικά 24ωρα, αλλά μάταια. Η λαλίστατη επί παντός του επιστητού ηγεσία της ΝΔ δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της οποίας προκάλεσαν την αντίδραση ακόμα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Η Ρηγίλλης όμως δεν έβγαλε άχνα, ακριβώς γιατί συμφωνεί απόλυτα με τις αντιλαϊκές οδηγίες του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την οικονομική πολιτική. Αυτή είναι στην πραγματικότητα και η οπτική γωνία από την οποία η ηγεσία της ΝΔ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση. Μέσα από την κριτική του ΔΝΤ ο Κ. Καραμανλής βλέπει να δικαιώνεται η δική του κριτική προς την κυβέρνηση και, αν έπρεπε να κάνει κάποιο σχόλιο, αυτό δεν μπορούσε παρά να είναι εγκωμιαστικό για τις απίστευτης σκληρότητας αντιλαϊκές συνταγές.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αποκρύψει το βαθύτατα ταξικό και αντιλαϊκό πρόσωπό της μέσα από "αντιπολιτευτικές" κορόνες και πλειοδοσία δημαγωγίας πάνω στα λαϊκά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι όμως δεν τρώνε κουτόχορτο και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν θέλουν "να πάνε καλύτερα τα πράγματα", πρέπει να συντριβεί ο δικομματισμός και να ανατραπεί η πολιτική του.

"Ο τρόμος πάνω από τα κεφάλια μας"

Δε νομίζουμε να υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος, παρακολουθώντας τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, να μη νιώθει αισθήματα αηδίας, οργής και αγανάκτησης. Απίστευτη λατρεία της βίας, λαγνεία του αίματος, προβολή και καλλιέργεια των πιο πρωτόγονων και ζωωδών ενστίκτων, προαγωγή των νόμων της ζούγκλας. Δεν υπάρχει κανένα αστυνομικού χαρακτήρα συμβάν, που να μην προβάλλεται ως πρώτη είδηση. Δεν υπάρχουν περιθωριακού χαρακτήρα αιματηρά επεισόδια, που να μην τους δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις. Κυριολεκτικά, ο τρόμος πάνω από τα κεφάλια μας.

Η βαθιά ιδεολογική και διαβρωτική δουλιά που γίνεται στις συνειδήσεις, μέσω αυτής της "αξιολόγησης" και προβολής των ειδήσεων, στο όνομα πάντα ότι"πουλάνε", είναι ολοφάνερη. Ανεξάρτητα, αν έχουν πλήρη συνείδηση ή όχι οι υπεύθυνοι των δελτίων ειδήσεων. Τα μηνύματα που περνάνε σε μαζική κλίμακα είναι μηνύματα ατομικιστικής αναδίπλωσης, φόβου, ανασφάλειας και υποταγής.Φυσικά, υπάρχουν και αντιστάσεις. Οι τηλεθεατές δεν τρώνε κουτόχορτο και δεν είναι τυχαίο ότι η τηλεθέαση των ειδήσεων πέφτει σταθερά και ολοένα και περισσότερο. Ομως, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι αυτή η άθλια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

"Τοις κείνων ρήμασι... "

Ο,τι θέλουν

οι "εταίροι"

κι όχι ό,τι

μας συμφέρει,

ό,τι πούνε

οι "μεγάλοι"

και ας φάμε

το κεφάλι!

Ο,τι θέλουν

οι "αφέντες",

"γιες", "ουί",

χωρίς κουβέντες,

ό,τι θέλει

η "νέα τάξη"

για να είμαστε

"εντάξει"!

Ο,τι θέλουν

και γουστάρουν,

Κύπρο, Αιγαίο

ας τα πάρουν,

τι δικά μας,

τι του ΝΑΤΟ,

...ίδιο είναι

πάνω κάτω!

Ο οίστρος

Το πρωτόκολλο και...

Στις 8 Ιούλη φτάνει στην Αθήνα ο "ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ" για την τρομοκρατία, κ. Μάικ Σιν και η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει εγγράφως, ήδη, να υπάρξουν συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, βέβαια, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Λες και είναι, δηλαδή, ο αρχηγός κάποιας χώρας. Το γεγονός δεν οφείλεται, βέβαια, στη μη καλή γνώση των σχετικών με τα διπλωματικά πρωτόκολλα από τους αρμόδιους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οχι, βέβαια. Ισα ίσα το αντίθετο. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα περί πρωτοκόλλου, θέλουν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στην επίσκεψη του "ειδικού συντονιστή" για την τρομοκρατία. Θέλουν να στείλουν μηνύματα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ζήτημα αυτό ως το υπ' αριθμόν ένα και άξιο να απασχολεί ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Εχουν τους στόχους τους οι άνθρωποι...

... ο ειδικός συντονιστής

Ας γίνουμε, όμως, περισσότερο συγκεκριμένοι. Οι ΗΠΑ δεν τα κάνουν όλ' αυτά, επειδή κόπτονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή της εγκληματικότητας, όπως θέλει να ονομάζει το αντικείμενο των συναντήσεων η ελληνική κυβέρνηση. Γι' άλλα νοιάζονται οι Αμερικανοί. Οπως η αντιμετώπιση του αντιαμερικανικού και αντιΝΑΤΟικού κλίματος, η αντιμετώπιση και η χειραγώγηση όσων αμφισβητούν και αντιστέκονται στις πολιτικές τους και, ιδιαίτερα, στα "νέα δόγματά" τους ή τα σχέδιά τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Κι επειδή ξέρουν, πολύ καλά, ότι η εκπλήρωση των στόχων αυτών είναι συνώνυμη με μέτρα αντιδημοκρατικού και ανελεύθερου χαρακτήρα, βάζουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ως το κατάλληλο δόλωμα στην όλη υπόθεση. Ενα δόλωμα, που για να γίνει αρκούντως "ζωντανό", ορισμένες φορές, χρειάζεται και την ανάλογη σκηνοθεσία, το κατάλληλο κλίμα και σασπένς. Σ' αυτά, όμως, είναι ατσίδες οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα οι μυστικές υπηρεσίες τους...

Επικίνδυνος "διάλογος"

Κανείς, και πολύ περισσότερο οι κομμουνιστές, δεν είναι αντίθετοι με έναν ελληνοτουρκικό διάλογο και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, προς όφελος, βέβαια, της ειρήνης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και με δεδομένο ότι δε θα αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Είναι, όμως, τέτοιος ο διάλογος που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σημίτη, με τη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ; Για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί γίνεται στο πλαίσιο και με τους όρους που θέλουν οι ΗΠΑ, κατηγορηματικά όχι. Τι σημαίνει, άραγε, και ποιους σκοπούς και στόχους εξυπηρετεί η "αντιτρομοκρατική συμφωνία", την οποία, ήδη, συνομολόγησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών; Και ακόμα τι σημαίνει η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι "δε μιλήσαμε για το θέμα του Αιγαίου που είναι πολύπλοκο (!) και γι' αυτό είπαμε ας προχωρήσαμε αρχικά σε θέματα, στα οποία θα μπορούμε να έχουμε άμεσα, θετικά αποτελέσματα"; Κι ακόμα, τι σημαίνει η ικανοποίηση που έσπευσε να εκφράσει η Μ. Ολμπράιτ για το διάλογο που ξεκίνησαν, υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγησή της, οι δύο υπουργοί;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί όλα συνηγορούν ότι μόνο περιπέτειες και συμφορές μπορεί να περιμένει από έναν τέτοιο διάλογο.

"Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;"

Δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένοι, άλλοτε καλοπροαίρετα άλλοτε όχι, θεωρούν υπερβολική, μικροκομματική και δογματική την έντονη κριτική που ασκείται από το ΚΚΕ για την υποτελή και αμερικανόδουλη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα υπερατλαντικά αφεντικά. Αντιδρούν όταν οι κομμουνιστές λένε αλήθειες, όπως ότι ο Ν. Μπερνς συμπεριφέρεται ως υπερπρωθυπουργός και στην πραγματικότητα έχει υπό την εποπτεία και τον έλεγχό του τους σημαντικότερους τομείς του κυβερνητικού έργου. Εμείς, θα παραθέσουμε σήμερα δύο τελευταία παραδείγματα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πρώτον: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που αρκετές φορές στα λόγια τα έχει βάλει με τους "ισχυρούς της Γης", είχε ανακοινώσει τις προάλλες "εν χορδαίς και οργάνω" ότι θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο. Ε, λοιπόν, ανέβαλε την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο μετά από συνάντησή του με τον Ν. Μπερνς! Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο του ανθυπάτου σε εκδήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κολέγιο, γεγονός που αναγνώρισε ο Ν. Μπερνς με δηλώσεις του στο χθεσινό "Βήμα" (!).

Δεύτερον: Είναι γνωστό ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, δοκιμασμένης αφοσίωσης στη ΝΑΤΟική συμμορία, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράν. Κι όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη δυσφορία του και ήδη ο Ν. Μπερνς ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας να τον δεχτεί στο Πεντάγωνο!

Το ερώτημα ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο ακούγεται μάλλον ρητορικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ