ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαφιόζικη απόβαση ΝΑΤΟικών στην Πάτρα

Βαμμένα με κόκκινη μπογιά "δραπέτευσαν" τα ΝΑΤΟικά τζιπάκια από τον κλοιό των Πατρινών αγωνιστών της Ειρήνης

Με μια γκανγκστερικής έμπνευσης επιχείρηση, που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ο κυβερνητικός μηχανισμός έσκυψε για άλλη μια φορά τη μέση στα ΝΑΤΟικά αφεντικά του, βοηθώντας την αποβίβαση 5 ΝΑΤΟικών οχημάτων στο λιμάνι της Πάτρας. Στην προσπάθειά του αυτή δε δίστασε να ρισκάρει ανθρώπινες ζωές Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στρατεύματα κατοχής που κατευθύνονται στο Κόσσοβο.

Από νωρίς χτες το πρωί στην Πάτρα υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες που μιλούσαν για νέα αποβίβαση ΝΑΤΟικών από το πλοίο "Πασιφάη" (σ. σ. φαίνεται πως οι ΝΑΤΟικοί έχουν προτίμηση στα πλοία των "Μινωικών Γραμμών", οι οποίες είτε κατ' εντολήν της κυβέρνησης είτε από "ιδιωτική πρωτοβουλία" μετατρέπονται σε άοπλα αποβατικά πλοία του Σολάνα). Οι φιλειρηνικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της πόλης κάλεσαν το λαό της Πάτρας να σπεύσει στο λιμάνι για να εμποδίσει το εγχείρημα, διαφυλάσσοντας έτσι την αξιοπρέπειά του, που οι κυβερνώντες του ποδοπατούν καθημερινά.

Γύρω στις 4 το απόγευμα, όταν το πλοίο πλησίαζε στο λιμάνι, μέλη και στελέχη της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι. Ομως δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδό τους στο λιμάνι. Τελικά, οι κομμουνιστές έσπασαν τον κλοιό, εισέβαλαν στο λιμάνι και, φωνάζοντας ότι "η Πάτρα δεν είναι λιμάνι των ληστών. Εξω τα στρατεύματα των ΝΑΤΟικών", έφτασαν στην προβλήτα που θα έδενε το πλοίο. Εκεί δημιουργήθηκαν επεισόδια από βατραχανθρώπους του Λιμενικού, οι οποίοι προσπάθησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Τελικά μπροστά στην πίεση των κομμουνιστών, το πλοίο άρχισε να αποβιβάζει και να επιβιβάζει τα επιβατικά οχήματα, καθυστερώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την αποβίβαση των ΝΑΤΟικών. Στο διάστημα αυτό ο κρατικός μηχανισμός συγκέντρωνε δυνάμεις αστυνομικών, ΜΑΤ και βατραχανθρώπων.

Σε λίγο έφθασε στο χώρο ο εισαγγελέας Γ. Κωνσταντινόπουλος,ο οποίος απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των διαδηλωτών εκτοξεύοντας απειλές για συλλήψεις και ξεκαθαρίζοντας ότι "ή θα παραμερίσετε για να περάσουν, ή θα σας διαλύσουμε με τη βία". Ομως οι κομμουνιστές απάντησαν ότι "εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε". Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο κυβερνητικός μηχανισμός, έχοντας πάρει άνωθεν εντολές να αποβιβαστούν "πάση θυσία" τα στρατιωτικά οχήματα, κατέστρωσε το εγκληματικό του σχέδιο. Μετά από συνεννόηση του εισαγγελέα, των αστυνομικών, των λιμενικών και των υπευθύνων του πλοίου, δόθηκε σήμα στα 5 ΝΑΤΟικά (ολλανδικής και γερμανικής προέλευσης) οχήματα να αποβιβαστούν αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Την ώρα που οι συνοδηγοί φωτογράφιζαν τους διαδηλωτές, οι οδηγοί ανέπτυξαν ιλιγγιώδη ταχύτητα και πέρασαν ξυστά από τους διαδηλωτές, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους διαδηλωτές, τους δημοσιογράφους, αλλά και τους λιμενικούς που προσπαθούσαν να αποκρούσουν το πλήθος. Τότε οι κομμουνιστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στα οχήματα, που με την ανοχή της αστυνομίας φυγαδεύτηκαν.

Οι κομμουνιστές συντάχθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενημερώνοντας το λαό για ό,τι έγινε, καλώντας τον σε επαγρύπνηση και αντίσταση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ Αχαϊας Α. Αθανασόπουλος και της δημοτικής παράταξης "Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι" Κ. Πελετίδης κατήγγειλαν τον νομάρχη Αχαϊας και τον δήμαρχο Πάτρας, επειδή παρέμειναν απαθείς στο αίσχος παρά τις αποφάσεις του ΝΣ και του ΔΣ να μην επιτραπεί η είσοδος ΝΑΤΟικών στο λιμάνι της Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της για την εγκληματική της ενέργεια να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα υπερατλαντικά αφεντικά της. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο λαός της πόλης δε θα επιτρέψει να γίνει το λιμάνι της Πάτρας ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για την υποδούλωση της Βαλκανικής καθώς όλα δείχνουν ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν το τρίγωνο Αβιάνο - Αραξος - Ακτιο και να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για τους πολεμικούς σκοπούς τους. Η ΝΕ Αχαϊας προσθέτει πως η λαϊκή αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να κλιμακωθεί, ώστε να πέσουν στο κενό τα σχέδια της κυβέρνησης να ανανεώσει σιωπηρά τη συμφωνία παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας. Οι κομμουνιστές καλούν όλο το λαό να εντείνει την αντίστασή του, αρχίζοντας από τον αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου που θα γίνει την Κυριακή 4 Ιούλη στις 6.30 μ.μ.,μια εκδήλωση από την οποία δε θα πρέπει να λείψει κανένας φίλος της Ειρήνης.

13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Για την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση όσων αντιστέκονται

Αρχίζει τις εργασίες του αύριο το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη χώρα

Αρχίζουν αύριο Σάββατο 3 Ιούλη στις 10.00 το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος 400 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα.

Επίσης, έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, εκπρόσωποι γραμμάτων και τεχνών κλπ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα παρακολουθήσει και ο επίτιμος πρόεδρος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ρόμες Σάντρα,ο οποίος θα τιμηθεί από την ΕΕΔΥΕ με το μετάλλιο "Γρηγόρης Λαμπράκης" για τη διεθνή συνεισφορά του στο κίνημα ειρήνης.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινό Δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ: "Οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την κατάσταση στα Βαλκάνια, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό καθώς και τα συμπεράσματα των μεγάλων αντιπολεμικών αγώνων στη χώρα μας είναι τα θέματα που θα συζητηθούν. Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ όσων αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις αποτελούν στόχους του Συνέδριου.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει προσκλητήριο δράσης στον αδούλωτο λαό μας και την ανυπότακτη νεολαία μας για:

  • ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
  • ΙΣΧΥΡΟ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ".
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Αύριο πρώτη μέρα, οι εργασίες θα ανοίξουν με την εκλογή προεδρείου, στη συνέχεια θα γίνουν χαιρετισμοί των προσκεκλημένων φορέων και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και ερωτήσεις - απαντήσεις επί των εισηγήσεων. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις παρεμβάσεις συνέδρων μέχρι τις 8.00μ.μ.

Την Κυριακή 4/6 από τις 9.00 π.μ. θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και στις 11.00 - 12.00 θα γίνει συζήτηση και έγκριση απόφασης, διακήρυξης και ψηφισμάτων ενώ στις 12.00 - 2.00 μμ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με τις διαδικασίες εκλογής Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας.

Η Συνέλευση της ΕΔΥΕΘ

Ενα βροντερό "Οχι στα ΕυρωΝΑΤΟικά εγκλήματα πολέμου και Ναι στο Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο των λαών", υπήρξε η Πανθεσσαλονίκεια Συνέλευση της ΕΔΥΕΘ, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα 9 της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τόσο από την εισήγηση, όσο και από τη συζήτηση που έγινε, διαπιστώθηκε η μεγάλη ανάγκη το φιλειρηνικό κίνημα να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη των στόχων και της μαζικής του δραστηριότητας, για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και τους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής που δημιουργεί η στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Στην έναρξη της συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πρωτοπόρων μαρτύρων του φιλειρηνικού κινήματος Νικηφορίδη, Λαμπράκη, Τσαρουχά.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Απέναντι στην ισχύ και την ενωμένη δράση των ιμπεριαλιστών πρέπει να εργαστούμε, για να συγκροτηθεί το Μέτωπο των Δυνάμεων της Ειρήνης που πρέπει να έχει χαρακτήρα αντιΝΑΤΟικό, αντιευρωπαϊκό, αντιαμερικανικό, αντιιμπεριαλιστικό.

Εμείς οι αγωνιστές της ειρήνης της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας πρέπει πιο δυνατά να παλέψουμε, για να σταματήσουν οι πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια και στη χώρα μας, αφού όλοι αρχίζουν να βλέπουν και ανησυχούν για τη συνέχεια, για τα σχέδια διαμελισμού της Κύπρου για το μοίρασμα εκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Οι φιλειρηνιστές πολίτες καταγγέλλουμε το στρατιωτικό ανταγωνισμό και το κυνήγι των όπλων που επιβάλλουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί κύκλοι, για να θησαυρίζουν οι εταιρίες τους και να αποσπώνται τρισεκατομμύρια από τις αναγκαίες επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς και κοινωφελείς υπηρεσίες, που θα έλυναν οικονομικά, κοινωνικά, λαϊκά προβλήματα.

Η δράση μας τα προηγούμενα χρόνια και η πείρα που αποκτήσαμε όλοι είναι πολύτιμα εφόδια, για να συνεχίσουμε καλύτερα, εντονότερα και αποτελεσματικότερα τη δράση μας,να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες μας, τις ελλείψεις και καθυστερήσεις μας.

Η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση είναι πια ζωτική ανάγκη για το σήμερα και για το αύριο του λαού, της νεολαίας όλων των χωρών.

Η εναντίωση στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων είναι ο δικός μας μονόδρομος".

Στη συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό, από μέρους της Πανθεσσαλονίκιας Αντιπολεμικής Επιτροπής ο Κώστας Δρούτσας.Στο τέλος των εργασιών της συνέλευσης εκλέχθηκε η νέα γραμματεία της οργάνωσης και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Εγκρίθηκαν, επίσης, χαιρετιστήριο μήνυμα στο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ και μήνυμα αλληλεγγύης στον Α. Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού λαού.

ΣΟΥΔΑ ΧΑΝΙΩΝ
Αποκαθήλωσαν τη ΝΑΤΟική σημαία!

Οι ναύτες του αντιτορπιλικού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" κατέβασαν τη ΝΑΤΟική σημαία για να μείνει μόνο η ελληνική

Το πλήρωμα του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" αποκαθήλωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ από το αντιτορπιλικό που κατέπλευσε στη Σούδα Χανίων προχτές, συνεχίζοντας έτσι την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της συμμετοχής της χώρας στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και την υποτέλεια στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αποκαθήλωση, που προφανώς έγινε από κάποιο μέλος του πληρώματος, έγινε αντιληπτή τα μεσάνυχτα προχτές στη βάση της Σούδας, όπου κατέπλευσε το πλοίο νωρίτερα. Ετσι, στο πλοίο παρέμεινε να κυματίζει μόνον η ελληνική σημαία...

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προχτές γύρω στις 10 το βράδυ, υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης και της τρομοκρατίας, που, φαίνεται, ασκείται στο πλήρωμα, ο ανθυπασπιστής ΗΝ/ΔΒ Γ. Κουκλάκης έπεσε από το πλοίο στη θάλασσα. Ευτυχώς σώθηκε, καθώς έγινε έγκαιρα αντιληπτός και ανασύρθηκε από τους συναδέλφους του. Ο ανθυπασπιστής που υπηρετεί για πολλά χρόνια στο Ελληνικό Ναυτικό, νοσηλεύεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων.

Σημειώνεται ότι το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" θα παραμείνει στη Σούδα για 5 μέρες και κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το αντιτορπιλικό που συμμετείχε στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Αδριατική εξακολουθεί να τελεί υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, υπό την οποία θα παραμένει, τουλάχιστον, μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρωμα του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", εκφράζοντας το πατριωτικό φρόνημα του φιλειρηνικού ελληνικού λαού, αντιτάχθηκε, από την αρχή, στη συμμετοχή του πλοίου στις ΝΑΤΟικές επιθετικές δυνάμεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, αρνούμενο να υπηρετήσει υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, έθεσε το πλοίο υπό το ΝΑΤΟικό επιθετικό στόλο στην Αδριατική.

  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων χτες το απόγευμα οργάνωσε μεγάλη πορεία με αυτοκίνητα στους δρόμους των Χανίων, απαιτώντας να μην ανανεωθεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία για την καταγγελία της ανανέωσης της παραμονής των βάσεων, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων την Κυριακή 18 Ιούλη στις 11 το πρωί στα Χανιά.

"Τραγέλαφος" με το νέο σκάνδαλο στην Κομισιόν

Ο Γερμανός επίτροπος Μπάνγκεμαν, υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες, ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας... ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το νέο σκάνδαλο στην Κομισιόν με την παράνομη παραίτηση του επιτρόπου Μ. Μπάνγκεμαν (αρμοδίου για τη βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες) πριν την κανονική λήξη της θητείας του, για να διοριστεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδιωτικοποιημένου ισπανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών "Τελεφόνικα", πήρε χτες τραγελαφικές διαστάσεις.Η Ολομέλεια της Κομισιόν, αφού ανέμενε ματαίως επί δίωρον την έλευση του Μ. Μπάνγκεμαν στις Βρυξέλλες, εξέδωσε τελικά ανακοίνωση με την οποία "εκφράζει την έκπληξή της σχετικά με την πρωτοβουλία" του επιτρόπου και "τον παύει από την άσκηση των καθηκόντων του".Ταυτόχρονα, πλήρης σύγχυση επικρατούσε μεταξύ των διάφορων εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ανακοίνωνε τη "θέση σε διαθεσιμότητα" του Μ. Μπάνγκεμαν, δηλώνοντας ότι ο επίτροπος είχε "κλείσει" με την "Τελεφόνικα" εδώ και "τέσσερις βδομάδες", ο εκπρόσωπος Τύπου του Μ. Μπάνγκεμαν έκανε γνωστό ότι ο Γερμανός πρώην επίτροπος "δε" θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην ιδιωτικοποιημένη ισπανική επιχείρηση "πριν" το Συμβούλιο και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφανθούν για την κατάσταση, και ότι ο εκπρόσωπος "απαρνείται του μισθού του" και δε θα λάβει μέρος, από δω και πέρα, σε καμιά συνεδρίαση της Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν "σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν για τον κ. Μπάνγκεμαν να ασκήσει τα μελλοντικά του καθήκοντα, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του άρθρου 215" περί ευθύνης της Κοινότητας και των ελεγκτών υπαλλήλων της. Σε αναμονή, η Ολομέλεια της Κομισιόν αποφάσισε απουσία του, να τον θέσει σε διαθεσιμότητα με "παύση άσκησης των καθηκόντων". Ταυτόχρονα αναθέτει με "άμεση ισχύ" το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων του Μ. Μπάνγκεμαν, στον ομόλογό του, Βέλγο επίτροπο Κάρελ βαν Μιρτ. Παραμένει εκκρεμής η "συμβατότητα" της συμπεριφοράς του επιτρόπου με τις σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Τεράστια ερωτηματικά διατηρούνται τόσο για τις παρελθούσες δοσοληψίες του επιτρόπου με την "Τελεφόνικα" που υποτίθεται ότι "επόπτευε" αδέκαστα επί δεκαετία όσο και με τις "πληροφορίες" που ο Μ. Μπάνγκεμαν θα διοχετεύσει στη νέα του επιχείρηση. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για "υποχρέωση εχεμήθειας" του πρώην επιτρόπου και επαφίεται στην "ειλικρίνειά" του (!!! ) Αλλά πίσω από τις υποκριτικές διακηρύξεις, όλοι γνωρίζουν ότι για τον Μ. Μπάνγκεμαν δε θα υπάρξει κανένα δίλημμα και "σύγκρουση συμφερόντων". Χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών χαρακτήρισε "καλή δουλιά" για την "Τελεφόνικα" την απόκτηση του Μπάνγκεμαν, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, που έχει αρχίσει από την άνοιξη του 1997. Ισχυρή αντίδραση υπάρχει από τα ισπανικά συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ερωτούν πώς συμβαδίζει η πρόσφατη απόφαση της "Τελεφόνικα" για αναγκαστική "έξοδο" από την επιχείρηση όλων όσοι ξεπερνούν την ηλικία των 52 ετών, με την ταυτόχρονη πλουσιοπάροχη πρόσληψη του "65χρονου" Μ. Μπάνγκεμαν.

ΧΙΟΣ
Φιέστες με ... Ασπίδες!

Πρόσκληση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ στο λαό του νησιού να διαδηλώσει ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία

Η κυβέρνηση, ενώ έχει μετατρέψει τη ...μισή χώρα σε κατεχόμενη περιοχή από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που εκστρατεύουν κατά της Γιουγκοσλαβίας, από την άλλη, προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, οργανώνει φιέστες για την ...παλλαϊκή άμυνα στα νησιά! Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο 3 Ιούλη, στη Χίο οργανώνεται από το υπουργείο Αιγαίου και με υπουργική συμμετοχή, κυβερνητική φιέστα, εκδήλωση - ημερίδα για το πρόγραμμα Παλλαϊκής Αμυνας, Ασπίς κλπ. όπως το ονομάζουν. Δυστυχώς, στα πλαίσια της κυβερνητικής φιέστας, ορισμένα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ στήνουν τη δική τους παράσταση. Με ευθύνη της διοίκησής της, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου μετατρέπεται σε μέρος της φιέστας προσφέροντας για ...εγκαίνια τους αποθηκευτικούς χώρους της που λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ" της Χίου.

Ωστόσο, η κυβερνητική πρόκληση δεν πρόκειται να περάσει έτσι για το χιώτικο λαό. Την ίδια ώρα, στις 9 το πρωί 3 Ιούλη, έξω από το ΟΜΗΡΕΙΟ όπου θα γίναι η φιέστα, προγραμματίζεται διαδήλωση του λαού της Χίου που καλείται από τους κομμουνιστές να βάλει τέρμα στην κοροϊδία και να διαδηλώσει για μια άλλη πολιτική, σε όφελος του λαού και του τόπου.

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, με σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλει σαν πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα, καθώς, όπως όλος ο λαός, και ο λαός της Χίου στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική της ευρώδουλης κυβέρνησης που καθημερινά με την υποταγή της στις ευρωατλαντικές επιλογές δείχνει πώς εννοεί την εθνική ανεξαρτησία με τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο στρατό κατοχής στα Βαλκάνια. Κι ακόμα, γιατί η Χίος παραμένει "ανοχύρωτη", χωρίς υποδομή, ιατρική θωράκιση, χωρίς λιμάνι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, με την ανεργία των ναυτεργατών να φουντώνει και τα μικρομάγαζα να φυτοζωούν κλπ.

"Υποδοχή" και στην Αθήνα

Μάλλον δεν είχαν φανταστεί οι ΝΑΤΟικοί ότι το "χουνέρι" της Πάτρας θα είχε και συνέχεια. Η ώρα ήταν 9 παρά 10 όταν τα πέντε στρατιωτικά οχήματα τύπου τζιπ, με αναμμένους τους φάρους, έκαναν την εμφάνισή τους στη λεωφόρο Καβάλας, στο Παλατάκι. Εκεί που νέοι κομμουνιστές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, πραγματοποιούσαν προφεστιβαλική εκδήλωση. Ηταν όλοι σε ετοιμότητα. Υπήρχε από νωρίς η πληροφορία ότι το ΝΑΤΟικό κομβόι, προερχόμενο από την Πάτρα, θα πέρναγε από κει. Αμέσως, μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των ΝΑΤΟικών, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεχύθηκαν στο δρόμο και άλλη μια αντιΝΑΤΟική, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στήθηκε.

Οι ΝΑΤΟικοί, μόλις είδαν το κόσμο στο δρόμο έκαναν επιτόπου στροφή, καβαλώντας τη διαχωριστική νησίδα και εξαφανίστηκαν. Οι ΚΝίτες, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα, κλείνοντας τη μια λωρίδα, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας για το σκοπό της κινητοποίησής τους.

ΟΓΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων διοργανώνουν από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την Τετάρτη 7 του Ιούλη, στις 7 μ.μ., και καλούν το λαό και τη νεολαία "να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση, που, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο βρώμικος πόλεμος δεν τελείωσε, στέλνει στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού έξω από τα σύνορα σαν "ειρηνευτική δύναμη", συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας".

Αποκλεισμός της βάσης του Αραξου

Διοργανώνεται την Κυριακή, 4 του Ιούλη, στις 6.30 μμ, από την Επιτροπή Ειρήνης Αχα'ϊας και φορείς της περιοχής

Ενα νέο μεγάλο ΟΧΙ στην υποτέλεια στον ευρωατλαντικό φασισμό του ΝΑΤΟ και στο συνεχιζόμενο έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια βροντοφωνάζει και πάλι το φιλειρηνικό κίνημα της Αχαϊας, με επικεφαλής την Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας που διοργανώνει νέα πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και αποκλεισμό της, την Κυριακή 4 του Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας καλεί όλους τους μαζικούς φορείς και το λαό της περιοχής να συμμετάσχουν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη παραμονή των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που όπως όλα δείχνουν οι περιοχές Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Ακτιου και Αραξου μετατρέπονται σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής προς το Κόσσοβο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόβαση Ολλανδών ΝΑΤΟικών στρατιωτών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας μυστικά με επιβατικό πλοίο και παρέμειναν στο στρατόπεδο ΚΕΤΧ της Πάτρας.

  • Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ - ΝΠΔΔ Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας καταδικάζει την παραμονή των ΝΑΤΟικών στο στρατόπεδο της πόλης και απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στον αποκλεισμό της βάσης του Αραξου, με ώρα αναχώρησης στις 5.30 μμ από την Πλατεία Αγ. Γεωργίου.
ΠΥΡΓΟΣ
Σήμερα το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο

Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, μπλόκο στο ΝΑΤΟ και στο ιμπεριαλιστικό G - 8 καθώς και διαμαρτυρία για την καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν από τους στρατοκράτες της Τουρκίας με τη συνενοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ελληνικής, διοργανώνει η Πανηλειακή Επιτροπή Μαζικών φορέων,σήμερα Παρασκευή 2 Ιουλίου στις 9.00 μμ στον ΟΤΕ στον Πύργο.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Σωματείο Οικοδόμων Γαστούνης και Βαρθολομιού, Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Ηλείας, ΠΕΑΕΑ, Σύλλογος Γεωπόνων, Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηλείας, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας.

Ολοι αυτοί οι φορείς απαιτούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί έστω και την τελευταία στιγμή το καθολικό αίτημα του ελληνικού λαού και της νεολαίας για:

  • Καμία συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο.
  • Να γυρίσουν πίσω τώρα, τα ελληνικά στρατεύματα από Βοσνία - Αλβανία γιατί υπηρετούν το μύλο του ΝΑΤΟχωροφύλακα και τίποτα περισσότερο.
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ