ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Αναγκαίο το Συνδικάτο στον Τύπο

Η ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου του Τύπου, που θα περιλαμβάνει και θα εκφράζει όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίστηκε χτες, δεύτερη μέρα του 8ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που γίνεται στη Σαμοθράκη. Ολοι οι εισηγητές, στην ενότητα για προβλήματα των εργαζόμενων στον Τύπο, τόνισαν την ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ενότητά τους και να εκφραστεί από ένα συλλογικό φορέα.

Στην εισήγησή του ο Ν. Καραντηνός Α αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, χαρακτήρισε την ενότητα των εργαζομένων στον Τύπο, πρώτη μεγάλη και αγωνιστική αναγκαιότητα. Σημείωσε πως ο χώρος εξακολουθεί να εκφράζεται μοιρασμένος στη συλλογική του έκφραση, που κατακερματισμένος σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, που καλλιεργούν τα επιχειρηματικά συγκροτήματα. "Αυτό ενισχύεται από την κυβερνητική πολιτική που θέλει να τελειώνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων", πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η κατάσταση για τους νεότερους συναδέλφους θυμίζουν συνθήκες γαλέρας, με ανθρώπους να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου του Τύπου, συμπόρευσης των εργαζομένων στο χώρο, με όλους τους άλλους εργαζόμενους για να δυναμώσει η φωνή τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την αντεργατική επίθεση.Ο Γ. Νταβανέλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, είπε πως οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, αντικαθίστανται από θέσεις μερικής απασχόλησης. Πως οι συμβάσεις εργασίας είναι δυσμενείς, αλλά ακόμα και αυτές δεν τηρούνται. Πως θα δοθούν κρίσιμες μάχες, για να φυλαχτούν τα εργασιακά δικαιώματα και πως αυτές οι μάχες πρέπει να δοθούν σε πανελλαδικό επίπεδο και κατόπιν συντονισμού όλων των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μίλησε για "νέα τάξη πραγμάτων στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια" και χαρακτήρισε με τη σειρά του, την ενότητα ως ανάγκη. Με αυτό συμφώνησε και ο Θ. Ντούλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, που υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το Συνδικάτο του Τύπου, όπου να εντάσσονται όλες οι ειδικότητες. Συμπλήρωσε πως οι εργαζόμενοι το θέλουν άμεσα, αλλά δεν το θέλουν οι εργοδότες, γιατί ένα ισχυρό και διεκδικητικό Συνδικάτο θα ανοίξει προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η τεχνολογία προχωρά, αλλά όχι και η μετεκπαίδευση, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι σε ειδικότητες που καταργούνται, να μένουν άνεργοι.

Ο Χρ. Πισπιρίγκος,πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηνών, δήλωσε ότι οι εργοδότες με σύμμαχο την κυβερνητική πολιτική, συρρικνώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και προχωρούν σε απολύσεις. Και κατέληξε, λέγοντας ότι εφόσον οι εργοδότες είναι κοινοί, οι εργαζόμενοι οφείλουν σύντομα να προχωρήσουν σε κοινό φορέα εκπροσώπησης και έκφρασης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ
Να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και η Εκκλησία...

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, με επιστολή που απευθύνει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ζητά να μην προχωρήσει στην ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου στον ελεύθερο χώρο πίσω από το ΝΙΜΤΣ και του νέου Μητροπολιτικού Ναού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς λόγους. Συγκεκριμένα:

  • Για το Συνοδικό Μέγαρο, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ο χώρος αυτός περιέχει αρκετό πράσινο (ψηλά δέντρα) και χαμηλά κτίρια που έχουν αξιόλογα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνει επίσης ότι είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της Αθήνας και θα πρέπει να προστατευτεί, πολύ περισσότερο που πρόκειται για περιοχή που περιέχεται στο πρόγραμμα ενοποίησης των χώρων πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών που επιτάσσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
  • Για την ανέγερση του Νέου Μητροπολιτικού Ναού στο γήπεδο του ΠΑΟ, ο Σύλλογος δηλώνει και πάλι την αντίθεσή του, καθώς και αυτός ο χώρος εντάσσεται στο ίδιο πρόγραμμα ενοποίησης χώρων πρασίνου, το οποίο, με βάση το Ρυθμιστικό, προβλέπει την αύξηση των ελεύθερων χώρων. "Η εκτίμηση των μελετητών - τονίζεται - είναι ότι το πράσινο αυτό είναι τελείως απαραίτητο και συνεπώς αδιαπραγμάτευτο και μάλιστα τοπικού χαρακτήρα, ώστε να δώσει κάποια δυνατότητα ανθρωπινότερης ζωής στους κατοίκους". Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο νυν Μητροπολιτικός Ναός είναι ο πλέον κατάλληλος να συνεχίσει να ασκεί το σημερινό του ρόλο και ως προς το μέγεθός του και ως προς την κτιριολογική του αξία και ως προς τη θέση του, αλλά, πάνω απ' όλα, λόγω της ιστορικότητάς του (είναι 150 χρόνων).

Καταλήγοντας ο Σύλλογος αναφέρει: "Μακαριότατε, κάνουμε έκκληση στον ανθρωπισμό και την ευαισθησία σας, να μην επιμείνετε σ' αυτή τη θέση που θα αποβεί σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής".

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πλημμυρίζουν εξαιτίας μιας κακοτεχνίας

Ουσιαστικά μέτρα, ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι του χωριού Βασιλική Ιωαννίνων από τις επανειλημμένες πλημμύρες των σπιτιών και των χωραφιών τους, που προκαλούνται εξαιτίας κακοτεχνίας σε παρακείμενο δρόμο, ζητούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.

Στο χωριό Βασιλική του Δήμου Παμβώτιδας του Νομού Ιωαννίνων - αναφέρουν συγκεκριμένα οι βουλευτές - τα σπίτια και τα χωράφια που βρίσκονται κοντά στο δρόμο Καστρίτσα - Βασιλική - Λαγγάδες, πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει. Αυτό γίνεται ακόμη και το καλοκαίρι με τις ξαφνικές καταιγίδες, όπως συνέβη φέτος στις 30 Ιούνη.

Αιτία των πλημμυρών - προσθέτουν οι βουλευτές - είναι ο δρόμος, ο οποίος κατασκευάστηκε υπερυψωμένος σε σχέση με το έδαφος και τα σπίτια, χωρίς να κατασκευαστούν και οχετοί παροχέτευσης των ομβρίων νερών προς τη Λίμνη.

"Εκείνο όμως που δε συγχωρείται - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι ότι, ενώ η περιοχή και τα σπίτια πλημμυρίζουν αρκετά χρόνια τώρα και ενώ οι κάτοικοι και οι αγρότες διαμαρτύρονται και απευθύνθηκαν επανειλημμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε. Κι όλα αυτά, αν και η αντιμετώπιση είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί παρά ελάχιστα χρήματα, ώστε να τοποθετηθούν σωληνωτοί οχετοί κάτω από το δρόμο σε 3 - 4 σημεία"!

Εκδήλωση για τη μάχη της Αμφιλοχίας

Τιμώντας την 55η επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν πολιτικό Μνημόσυνο - που το αφιερώνουν φέτος στην ειρήνη - την Κυριακή 11/7/99 στις 9.30 πμ, στην Αμφιλοχία. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι νέοι και νέες, όπως και ο κάθε πολίτης της περιοχής, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις δύο μέρες (10 - 11/7/99).

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις και δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά το Σάββατο 10/7 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 8234.296 και 8222.952.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 88.10.074 ή 88.10.046 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Την ΤΡΙΤΗ 6.7.99 πραγματοποιούνται οι παρακάτω περιοδείες:

- Στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό,στις 9 πμ, με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στο Τεχνικό της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά,στις 7 πμ, με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Δευτέρα 5 Ιούλη και ώρα 8 μμ στα γραφεία της, Τερψιθέας 6, Νίκαια, με θέμα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα".
  • Η ΚΟΒ και η ΟΒ ΚΝΕ Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων του ΚΚΕ πραγματοποιούν, την Τρίτη 6.7, και ώρα 8 μμ,σύσκεψη μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος με θέμα: "Αποτελέσματα των Ευρωεκλογών". Η σύσκεψη γίνεται στα γραφεία της ΚΟΒ, Σημαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό των Κάτω Πατησίων.
  • Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη 7 Ιούλη και ώρα 7 μμ, στα γραφεία της (πλ. Αϊ - Γιώργη), με θέμα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα".
ΠΕΡΑΜΑ
Κλείνουν την πύλη στο Ικόνιο

Την πύλη του Ικονίου θα αποκλείσουν αύριο Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι οι κάτοικοι του Περάματος, δίνοντας έτσι μια δυναμική απάντηση στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), που επί χρόνια αυθαιρετεί σε βάρος της εργατούπολης. Την πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό της πύλης του Ικονίου ανέλαβε ο Δήμος Περάματος, το Συνδικάτο Μετάλλου και οι φορείς της πόλης. Οι χρόνιες αυθαιρεσίες του ΟΛΠ στην πόλη του Περάματος έγκειται σε παράνομες επιχωματώσεις, σε εκτάσεις που έχει καταλάβει, για να τις μετατρέψει σε αποθηκευτικούς χώρους κ.ά., με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη αλλοίωση του περιβάλλοντος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Στο Παράρτημα Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων, στις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ της Ανάκασσας και των Αγίων Αναργύρων, σε όλους όσοι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο βαρύ πένθος μας, για το θάνατο του αξέχαστου συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου μας

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΡΟΥΝΑΡΧΗ

εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας

Η σύζυγος Αναστασία

Τα τέκνα Ειρήνη, Ελισάβετ, Κωνσταντίνος

Οι γονείς, τα αδέλφια, τα ανίψια

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει σήμερα 4-7-99,στις 11 πμ, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στο ιστορικό ΤΣΑΡΔΑΚΙ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗΣ Καρδίτσας, για να τιμήσει τα 68χρονα του ΕΑΜ, τα 53χρονα του ΔΣΕ και τα 54χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Καλούνται οι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση σήμερα 4-7-99, στις 11 πμ, στην ΚΟΥΝΙΝΑ, για να τιμήσει τα θύματα της περιοχής την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του ΔΣΕ.
  • Τιμώντας την 55η επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν πολιτικό Μνημόσυνο - που το αφιερώνουν φέτος στην ειρήνη - την Κυριακή 11/7/99 στις 9.30 πμ στην Αμφιλοχία. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι νέοι και νέες όπως και ο κάθε πολίτης της περιοχής, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις δυο μέρες (10 - 11/7/99).

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις και δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά το Σάββατο 10/7 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 8234.296 και 8222.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ