Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Αναγκαίο το Συνδικάτο στον Τύπο

Η ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου του Τύπου, που θα περιλαμβάνει και θα εκφράζει όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίστηκε χτες, δεύτερη μέρα του 8ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που γίνεται στη Σαμοθράκη. Ολοι οι εισηγητές, στην ενότητα για προβλήματα των εργαζόμενων στον Τύπο, τόνισαν την ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ενότητά τους και να εκφραστεί από ένα συλλογικό φορέα.

Στην εισήγησή του ο Ν. Καραντηνός Α αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, χαρακτήρισε την ενότητα των εργαζομένων στον Τύπο, πρώτη μεγάλη και αγωνιστική αναγκαιότητα. Σημείωσε πως ο χώρος εξακολουθεί να εκφράζεται μοιρασμένος στη συλλογική του έκφραση, που κατακερματισμένος σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, που καλλιεργούν τα επιχειρηματικά συγκροτήματα. "Αυτό ενισχύεται από την κυβερνητική πολιτική που θέλει να τελειώνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων", πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η κατάσταση για τους νεότερους συναδέλφους θυμίζουν συνθήκες γαλέρας, με ανθρώπους να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου του Τύπου, συμπόρευσης των εργαζομένων στο χώρο, με όλους τους άλλους εργαζόμενους για να δυναμώσει η φωνή τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την αντεργατική επίθεση.Ο Γ. Νταβανέλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, είπε πως οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, αντικαθίστανται από θέσεις μερικής απασχόλησης. Πως οι συμβάσεις εργασίας είναι δυσμενείς, αλλά ακόμα και αυτές δεν τηρούνται. Πως θα δοθούν κρίσιμες μάχες, για να φυλαχτούν τα εργασιακά δικαιώματα και πως αυτές οι μάχες πρέπει να δοθούν σε πανελλαδικό επίπεδο και κατόπιν συντονισμού όλων των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μίλησε για "νέα τάξη πραγμάτων στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια" και χαρακτήρισε με τη σειρά του, την ενότητα ως ανάγκη. Με αυτό συμφώνησε και ο Θ. Ντούλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, που υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το Συνδικάτο του Τύπου, όπου να εντάσσονται όλες οι ειδικότητες. Συμπλήρωσε πως οι εργαζόμενοι το θέλουν άμεσα, αλλά δεν το θέλουν οι εργοδότες, γιατί ένα ισχυρό και διεκδικητικό Συνδικάτο θα ανοίξει προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η τεχνολογία προχωρά, αλλά όχι και η μετεκπαίδευση, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι σε ειδικότητες που καταργούνται, να μένουν άνεργοι.

Ο Χρ. Πισπιρίγκος,πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηνών, δήλωσε ότι οι εργοδότες με σύμμαχο την κυβερνητική πολιτική, συρρικνώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και προχωρούν σε απολύσεις. Και κατέληξε, λέγοντας ότι εφόσον οι εργοδότες είναι κοινοί, οι εργαζόμενοι οφείλουν σύντομα να προχωρήσουν σε κοινό φορέα εκπροσώπησης και έκφρασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ιδιώνυμο» και ποινικοποίηση της αντίθετης αποψης(2013-05-19 00:00:00.0)
«Οχι» στην εκ περιτροπής εργασία(2011-02-12 00:00:00.0)
Απεργία σε όλες τις εφημερίδες(2004-07-02 00:00:00.0)
Συντονισμένα στο δρόμο του αγώνα(2004-02-12 00:00:00.0)
Ενότητα στη δράση(2003-12-03 00:00:00.0)
Πανελλαδική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη(2002-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ