Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Πανελλαδική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στις 27 και 28 του Μάρτη (από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής), με απόφαση της Διασωματειακής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 14 σωματεία. Την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας 20. Η απεργία αυτή γίνεται μετά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση των εργοδοτών απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Οι τελευταίοι καλούνται να δώσουν όλοι μαζί ενωμένοι τη μάχη, τόσο για την επιτυχία της απεργίας, όσο και για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης, που αποτελεί σημαντικό όπλο για την επιτυχία των αγώνων και τον οποίο αντιμάχονται με όλα τα μέσα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Οι Ενώσεις που συμμετέχουν στη Διασωματειακή διεκδικούν:

  • Απόκρουση των μαζικών απολύσεων.
  • Εφαρμογή των ΣΣΕ και των νόμων που ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων
  • Υπογραφή ΣΣΕ σε χώρους εργασίας που παραμένουν ακάλυπτοι με ευθύνη των εργοδοτών (ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και Πρακτορεία Τύπου)
  • Υπογραφή ΣΣΕ για το 2002 που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και προστασία των εργασιακών σχέσεων
  • Μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης, της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης
  • Μέτρα για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Υπεράσπιση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Η απεργία αυτή - στην οποία δε συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, όπως και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ καθώς εκεί υπογράφτηκαν ΣΣΕ - αποτελεί την κλιμάκωση των κοινών απεργιακών κινητοποιήσεων σχεδόν του συνόλου των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης, που ξεκίνησε με την 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 6 του Μάρτη. Η χρονική απόσταση ανάμεσα στις κινητοποιήσεις οφείλεται κυρίως στη στάση των δημοσιογραφικών Ενώσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνεδρίαση της Διασωματειακής στις 14 του Μάρτη, είχε αποφασιστεί 48ωρη απεργία για τις 21 και 22 του Μάρτη, αλλά από την ΕΣΗΕΑ ζητήθηκε να μην ανακοινωθεί η απόφαση και να επαναβεβαιωθεί σε νέα συνεδρίαση στις 19 του Μάρτη, καθώς υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων. Ομως, και αυτή η συνεδρίαση της 19ης του Μάρτη αναβλήθηκε για την επομένη μέρα, στην οποία αποφασίστηκε τελικά η απεργία της 27ης και 28ης του Μάρτη. Τόσο στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όσο και στη Διασωματειακή έγιναν προτάσεις από τον εκπρόσωπο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» και την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αντίστοιχα, αυτή η 48ωρη απεργία να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο 29 και 30 του Μάρτη, για να ασκηθεί έτσι μεγαλύτερη πίεση στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, καθώς η απεργία αυτές τις μέρες περιλαμβάνει τις σαββατιάτικες και κυριακάτικες εκδόσεις, που έχουν πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία, αλλά και τη μερίδα του λέοντος από τις διαφημίσεις. Ομως, οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές με το σκεπτικό ότι αυτό πρέπει να είναι επόμενος στόχος.

Επίσης, κυρίως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, αλλά και η ΕΣΗΕΑ αποφεύγουν ουσιαστική συζήτηση στη Διασωματειακή για το Ασφαλιστικό και την ανάγκη να ξεδιπλωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια, παρότι άλλες Ενώσεις εργαζομένων, όπως των Λιθογράφων, των Τεχνικών Ραδιοφώνων, κ.ά. θέτουν το ζήτημα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ, στη διάρκεια των οποίων - και χωρίς να έχει ξεδιπλωθεί η αγωνιστική διεκδίκηση - περιόρισε στο ελάχιστο το πλαίσιο των αιτημάτων. Προχτές, Παρασκευή, οι εκδότες πρότειναν αυξήσεις 5,5% στους καταβαλλόμενους μισθούς και παραπομπή όλων των υπόλοιπων αιτημάτων (5ήμερο, επιδόματα ηλεκτρονικού υπολογιστή και πτυχίου, πνευματικά δικαιώματα και ξεχωριστές αμοιβές για τα ένθετα των εφημερίδων) σε κοινές επιτροπές. Κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αντιπρότεινε 5,5% και ένα 3% (ακούστηκε και 1,5% ή 2%) επί του πρώτου βασικού μισθού για επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή, την παραδοχή από τους εκδότες ότι το Σάββατο είναι «κατά νόμον αργία», την παραπομπή των υπολοίπων σε συμπληρωματική ΣΣΕ μέχρι τέλος Μάη και άφησε εκτός το αίτημα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (όχι απολύσεις). Ομως, ακόμη και αυτές οι ελάχιστες αντιπροτάσεις, οι οποίες βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα των δημοσιογράφων, χαρακτηρίστηκαν «προκλητικές» από τους εκδότες, οι οποίοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι αν γίνει η απεργία, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Στη Διασωματειακή Επιτροπή συμμετέχουν οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας, Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών-Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ