ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προεδρολογικά

ΣΙΒΥΛΛΙΚΕΣ ήταν οι δηλώσεις της ΝΔ, για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και για τον ορισμό της λαϊκής έκφρασης "τα μασάμε"... Οχι πως μας φαίνεται και περίεργο, μια και ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει δείξει και ...μεγάλο ενθουσιασμό στην επίσπευση των εκλογών.

***

Δεν είναι βέβαια και παράλογο, αφού, όταν γνωρίζεις ότι πρέπει να συνεχίσεις την ίδια πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση που όλοι ξέρουμε ...πόσο αγαπητή είναι στον κόσμο, αν, φυσικά, κερδίσεις τις εκλογές, δε βιάζεσαι κιόλας.

***

ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - "σκούπας" έχει επιδοθεί τελευταίως η αστυνομία, συλλαμβάνοντας σωρηδόν Αλβανοί οικονομικούς μετανάστες και, ακόμα και μπροστά στις κάμερες, κάθε άλλο παρά επιδεικνύει ...κόσμια συμπεριφορά!

***

Αυτό για να ξέρετε, τώρα, είναι ..."σοβαρή εκσυγχρονιστική" πολιτική εναντίον της εγκληματικότητας. Αφού ένα υπαρκτό πρόβλημα αναζητά λύση, και η κυβέρνηση Σημίτη είναι σε προεκλογική περίοδο, τι πιο "λογικό" να καταλήξουν σε τέτοιες σπασμωδικές λύσεις!

***

Διότι, βέβαια, ένας ουσιαστικός έλεγχος στους χώρους δουλιάς, ώστε να παταχτεί η "μαύρη εργασία", μια άλλη λογική και πολιτική για τα Βαλκάνια, που βρίσκονται στον κυκεώνα των γνωστών σε όλους εξελίξεων, δεν έχουν καμιά σχέση με τον προβληματισμό των κυβερνώντων.

***

Από την άλλη, πού να το ξέρουν οι Αλβανοί ότι δεν πρέπει να έρχονται... προεκλογικά στην Ελλάδα (έστω κι αν προεκλογική περίοδος ήταν όταν άνοιξαν τα σύνορα); Γι' αυτό και τους επιστρέφουν πίσω με λεωφορεία, μετεκλογικά, προκειμένου να επιχειρήσουν να ξανάρθουν και πάλι από την αρχή, στην επόμενη προεκλογική περίοδο...

***

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ περίοδος για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κλπ., και τα εκατομμύρια, όπως και τα δισεκατομμύρια, παρελαύνουν στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και στις τηλεοράσεις. Για όσους εντυπωσιάζεστε πάντως από τη ...γενναιδωρία των προέδρων ορισμένων ΠΑΕ, χαλαρώστε...

***

Εσείς τα έχετε πληρώσει μέχρι ...τελευταίας δεκάρας, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις "αλληλοεκτίμησης" μεταξύ μεγάλων ΠΑΕ και κυβέρνησης.

Λάθος πορεία ή υποτέλεια;

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι λόγοι, τα κίνητρα και οι στόχοι που βρίσκονται πίσω από τη δριμεία κριτική που ασκεί στην ηγεσία της ΝΔ ο "Ελεύθερος Τύπος" για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Ρηγίλλης δεν μπορεί να την αγνοήσει, πολύ περισσότερο γιατί πατάει στην πραγματικότητα. Τις προάλλες είχε επικρίνει τον Κ. Καραμανλή ότι περιμένει τον Ν. Μπερνς για να διαμορφώσει θέση για τα Ελληνοτουρκικά. Προχτές, μετά την τριχοτομημένη τοποθέτηση της ΝΔ απέναντι στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της έγραφε: "Οι θέσεις που διατύπωσε η ΝΔ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ΗΠΑ, εξυπηρετούν ίσως τον εκλογικό σχεδιασμό της, είναι όμως εθνικά και πολιτικά απαράδεκτες. Η ΝΔ άφησε την κυβέρνηση Σημίτη να δεσμεύσει την Ελλάδα και τώρα επιχειρεί μια διαφοροποίηση που δεν έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία... Η ΝΔ ακολουθεί λάθος πορεία στα εθνικά θέματα, χωρίς καν να είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσει τα εκλογικά κέρδη στα οποία ίσως ελπίζει".

Ισως, ο συντάκτης του άρθρου, να μην έχει αντιληφθεί ότι τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και ο Κ. Καραμανλής όταν λένε "πρώτα η Ελλάδα", εννοούν "πρώτα η νέα τάξη και οι ΗΠΑ".

Δηλητηριάζουν την κοινωνία με το ρατσισμό

Εικόνες ντροπής και φρίκης, που προκαλούσαν οργή και αγανάκτηση, ήταν αυτές που παρακολουθήσαμε το Σαββατοκύριακο στις τηλεοπτικές οθόνες, με τις επιχειρήσεις - σκούπα σε βάρος των οικονομικών μεταναστών, καθόλου τυχαία, αποκλειστικά από την Αλβανία.

Αυτό το πογκρόμ εναντίον των οικονομικών μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους, όπως αποδείχτηκε, ταλαιπωρήθηκαν και εξευτελίστηκαν αναίτια, είναι αποτέλεσμα της ρατσιστικής κυβερνητικής πολιτικής, η οποία επισημοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε ακόμα και η επανεξέταση του δειλού και αναποτελεσματικού μέτρου της "πράσινης κάρτας". Η κυβέρνηση Σημίτη επανέρχεται δριμύτερη, εντείνοντας τον αυταρχισμό και τη βία κατά των μεταναστών, ενώ, από την άλλη, επιλέγει τη διαιώνιση του συστήματος της στυγνής εκμετάλλευσής τους, χωρίς να τους αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όχι μόνον υποθάλπει με αυτήν την πολιτική τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά, με τη βρώμικη ιδεολογία και πολιτική της σε αυτό το ζήτημα, δηλητηριάζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Φυσικά, η κυβέρνηση Σημίτη αποσκοπεί και στην ψηφοθηρία, να δείξει, δηλαδή, ότι παίρνει μέτρα κατά της εγκληματικότητας, καλλιεργώντας την ισοπεδωτική εικόνα ότι μετανάστες ίσον εγκληματικότητα. Και σε αυτό, βέβαια, τεράστια είναι η ευθύνη της ηγεσίας της ΝΔ, που πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση σ' αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση.

Θα του κόψουν... τη σύνταξη!

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα τηλεπικοινωνιών Μάρτιν Μπάνγκεμαν, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σχεδιάζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιακών "TELEFONICA SA" που κατέχει ηγετική θέση στις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια μεταγραφή "πρόκληση", καθώς οι επιτελείς της "TELEFONICA SA" συμφώνησαν να προσλάβουν τον κ. Μπάνγκεμαν, όχι μόνο ως "σύμβουλο" αλλά και να τον διορίσουν και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η μεταγραφή αυτή και οι συγκεκριμένοι όροι "συνεργασίας" του κ. Μπάνγκεμαν με την "TELEFONICA SA", προϊδεάζουν τόσο για τις καλές υπηρεσίες που πρόσφερε μέχρι σήμερα ο επίτροπος τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στην ισπανική εταιρία, από το πόστο που κατέχει όσο και για τις σημαντικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει καθώς γνωρίζει καταστάσεις και πράγματα γύρω από το "τι μέλλει γενέσθαι" στο χώρο των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Το ομολόγησε ο ίδιος ο πρόεδρος της "Telefonica" δηλώνοντας πως ο Μπάνγκεμαν θα αναλάβει σύμβουλός του και θα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σημειώνοντας με νόημα πως "η πείρα του ως Επιτρόπου της ΕΕ θα είναι ανεκτίμητη για την εταιρία". Οσο για την απειλή που εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων "σοσιαλιστών" και υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρ. Σάρπινγκ, ότι θα προτείνει να κοπεί η σύνταξη του Μπάνγκεμαν, δε φαίνεται να συγκινεί τον επίτροπο τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, καθώς η αμοιβή που θα πάρει από την "Telefonica" θα είναι ιδιαίτερα "παχυλή".

Ποιος είναι ψεύτης;

"Εμείς ορθώς βοηθήσαμε στη διέλευση των δυνάμεων, αφού αυτές δεν είχαν σκοπό την εμπλοκή στον πόλεμο, αλλά τις ζητούσε η κυβέρνηση των Σκοπίων, που φοβόταν αποσταθεροποίηση στη χώρα. Είναι οφθαλμοφανές ότι ήταν άδικη η κριτική που δεχτήκαμε ίσως και λόγω της προεκλογικής περιόδου". Αυτά δήλωσε προχθές, από τη Χίο, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, όπου βρέθηκε με την αφορμή ενός συνεδρίου για την παλλαϊκή άμυνα.

Αντί άλλης απάντησης, του... αφιερώνουμε τις δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα, που έγιναν στις 25 Ιούνη και μεταδόθηκαν από το Γαλλικό και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ίδια μέρα: "Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, αν ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν υποχωρούσε... Είχαμε εργαστεί εντατικά για να προετοιμάσουμε τη χερσαία επίθεση. Είχαμε αναπτύξει στρατεύματα στην Αλβανία και τη Μακεδονία".

Ποιος λέει ψέματα, λοιπόν; Ο Χ. Σολάνα ή ο Α. Τσοχατζόπουλος; Τα συμπεράσματα δικά σας...

Παραδίδουν τα άχρηστα

Το περιβάλλον εδώ είναι επικίνδυνο και δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές βιαιότητες εξακολουθούν να γίνονται και πολλά σπίτια να καίγονται τις νύχτες. Πολλές είναι οι λεηλασίες. Οι περισσότεροι μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου αρνούνται να αφοπλιστούν κι όταν παραδίδουν όπλα, παραδίδουν τα λιγότερο αποτελεσματικά και κρατούν τα υπόλοιπα.

Τα λόγια ανήκουν στον στρατηγό Κράντλοκ, διοικητή του αποσπάσματος των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, που μόνο για αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟικές διαθέσεις και αντιλήψεις δεν μπορεί να κατηγορηθεί.

Κράτος και επιχειρηματίες

Το σημειώνουμε καθυστερημένα, αλλά το θεωρούμε σκόπιμο. Το γεγονός πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφιέρωσε τις προάλλες ολόκληρη σχεδόν την ομιλία του στο "οικονομικό φόρουμ", από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, για να απαντήσει σε πρόσφατο σχόλιο της εφημερίδας μας, οπωσδήποτε μας τιμά.

Ταυτόχρονα, όμως, επιμένουμε στη γνώμη μας. Η αρχή, που στηρίζει τη λογική του ο Κ. Στεφανόπουλος, ότι δηλαδή "όταν ευημερούν οι επιχειρηματίες ευημερούν και τα κράτη", είναι μια δογματική αρχή που προσκρούει και κονιορτοποιείται στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας. Ας αρκεστούμε σε ένα μόνο και όχι το κυριότερο παράδειγμα. Το 1998 οι εργαζόμενοι πήραν αυξήσεις 3%, ενώ τα επίσημα κέρδη των επιχειρηματιών αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο βέβαια, τουλάχιστον 27%. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, πήραν αρκετά κάτω του πληθωρισμού, ενώ οι επιχειρηματίες αρκετά περισσότερα απ' αυτόν. Θα μπορούσαμε, να φέρουμε πολλά ανάλογα παραδείγματα και στοιχεία. Αλλά δε νομίζουμε πως χρειάζεται. Αλλωστε, είναι γνωστά σε όλους.

Απροκάλυπτες ομολογίες ξεπουλήματος

Είναι τόσο πολύ αποφασισμένοι στην κυβέρνηση να ξεπουλήσουν την "Ολυμπιακή" στο πολυεθνικό κεφάλαιο ώστε ακόμα και οι αρμόδιοι υπουργοί δε διστάζουν να ομολογούν τα σχέδιά τους. Για παράδειγμα ο Τ. Μαντέλης, όταν ερωτάται, από τα χθεσινά "Νέα", αν μετά την εκχώρηση του μάνατζερ κλπ. η "Ολυμπιακή" θα παραμείνει "εθνικός αερομεταφορέας", απαντά: "Στις εντολές που έχουν δοθεί στη διαχειρίστρια εταιρία αναφέρεται ρητά πως η ΟΑ θα πρέπει να είναι ο παγκόσμιος αερομεταφορέας"! Δηλαδή, αποδέχεται ότι θα πάψει να είναι "εθνικός" και θα είναι "παγκόσμιος" αερομεταφορέας μόνο στο πλαίσιο του "βοηθητικού" ρόλου που του επιφυλάσσει η "Μπρίτις Αιργουέις" στα παγκοσμιοποιημένα σχέδιά της. Οσο για τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι "η Μπρίτις Αιργουέις" και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση της ΟΑ δεν έρχονται εδώ για να αποτύχουν, αλλά για να πετύχουν, ασφαλώς και είναι έτσι. Το ζήτημα είναι για ποιον θα "πετύχουν"; Οχι βέβαια προς όφελος της "Ολυμπιακής", των εργαζομένων και της χώρας.

"Σκούπα"

Να δούμε

πότε κι ο λαός

το "σάρωθρο"

θα πάρει

για να "σκουπίσει"

εντελώς

τον κάθε

κατεργάρη,

που κοπανάει

το "σφυρί"

και σφίγγει

το "ζωνάρι"!

Να δούμε

πότε κι ο λαός

"εξόρμηση"

θα κάνει,

να κυνηγήσει

από 'δω

τον όποιονε

..."Αλμπάνη",

μπας και

μια στάλα προκοπή

δούμε

σ' αυτό το χάνι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ