ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκμετάλλευση μέχρι το έπακρο

Θα ενταθεί, για προφανείς λόγους, το επόμενο διάστημα η κυβερνητική προπαγάνδα για την προεδρολογία

Αποφασισμένος να κλιμακώσει την τακτική της προεδρολογίας είναι ο Κ. Σημίτης, τόσο για λόγους αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, όσο και για μεταφέρει το "πρόβλημα" στο "γήπεδο" και της ΝΔ, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (αναφέρονται ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ).

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε ευκαιρία θα συνεχίσει να παίζει το χαρτί της προεδρολογίας για να κρατά σε "δύσκολη θέση", όπως λένε στο Μαξίμου, τα παραπάνω κόμματα. Από αυτή τη σκοπιά, φρόντισαν να συντηρήσουν το θέμα με δηλώσεις τους χτες, τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Σημίτη, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πλαίσιο που κινήθηκαν ήταν το ίδιο: Η κυβέρνηση θέλει να αποσυνδέσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου από τη θητεία της Βουλής, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας "μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα ταυτιστούν οι επιλογές όλων των πολιτικών κομμάτων", αλλά η ΝΔ επιχειρεί μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Ταυτόχρονα, τόσο ο Δ. Ρέππας, όσο και ο Ε. Βενιζέλος (στο "Φλας") διέψευσαν ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενδεχόμενο που έχει συνδεθεί με την προεδρική εκλογή από διάφορες πλευρές. Ειδικά, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις δεν αποτελούν λύση για τον τόπο. Το χαρτί της προεδρολογίας θα συνεχίσει βέβαια να "παίζει" με ιδιαίτερη ένταση και το επόμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται "σε θέση υπεροχής".

Στο σχεδιασμό της κυβερνητικής προπαγάνδας συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση του "εθνικού στόχου" της ένταξης στην ΟΝΕ και σε αυτή την κατεύθυνση διαρρέεται ήδη ότι "ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι κρίσιμοι μήνες για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται για την ένταξη στην ΟΝΕ".

Ταυτόχρονα, όμως, με τα κυβερνητικά στελέχη, και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναδεικνύει ως ζήτημα αιχμής την προεδρική εκλογή. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή αρθρογραφία. Τα "Νέα", στο δικό τους άρθρο, επισημαίνουν ότι "τα κόμματα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη ότι η τελευταία πενταετία υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχής για το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού και ο σημερινός Πρόεδρος άσκησε τα καθήκοντά του με ιδιαίτερα αξιοπρέπεια, εργατικότητα και σύνεση...". Και καταλήγουν: "Αν κάποιοι καθορίσουν τη στάση τους με μοναδικό κριτήριο να οδηγηθούμε - λίγους μόνο μήνες άλλωστε - νωρίτερα στις κάλπες, θα έχουν ίσως καταφέρει έτσι να κάνουν επίδειξη αδιάλλακτης αντιπολίτευσης, θα έχει χαθεί όμως μια σημαντική ευκαιρία να επιδείξουν σοβαρότητα και ευθύνη. Και όλοι γνωρίζουν πόσο πιο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το τελευταίο!".

Η "Ελευθεροτυπία", στο δικό της άρθρο, αφού διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Κ. Σημίτη (σ. σ. για τον Κ. Στεφανόπουλο) "αφαιρεί οποιαδήποτε δυνατότητα των τριών κομμάτων της Βουλής να ανταποκριθούν θετικά σε ένα πρόσωπο, το οποίο έχει μια πολιτική καταγωγή αρκετά μακρινή από αυτό που τα τρία κόμματα πρεσβεύουν", ζητάει παράλληλα να σταματήσει η τακτική της σύνδεσης της προεδρικής εκλογής με τις επιδιώξεις των κομμάτων: "Και η αρχή αυτού του τέλους, δεν μπορεί παρά να είναι η προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, η οποία προσφέρεται για να αποτυπωθεί στο πρόσωπο του νέου Προέδρου και η πραγματική σύνθεση της σημερινής Βουλής και συνάμα να επιδιωχτεί μια σύνδεση με πολιτικές αναθεώρησης ανέντιμων επιλογών, όπως είναι το παρόν εκλογικό σύστημα" (!).

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τη στάση του κόμματός του σχετικά, προβάλλει ότι "το όλο θέμα της εκλογής Προέδρου δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μικροκομματικών σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης". Κι, ακόμα, πως "δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Πρόεδρος και η διαδικασία εκλογής του ως επικύρωση της κυβερνητικής πολιτικής". Υπενθυμίζει, τέλος, ότι "το Σύνταγμα προβλέπει και τη διάλυση της Βουλής, εφ' όσον δε διαπιστωθεί πλειοψηφία 180 εδρών"...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη"

Ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του, ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει όνομα, ενώ Ράλλης και Εβερτ τάσσονται υπέρ Στεφανόπουλου

Σε θέση άμυνας, ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ μετά την κίνηση του Κ. Σημίτη, να πετάξει το γάντι "στα κόμματα της αντιπολίτευσης", τα οποία τα κάλεσε να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Κ. Στεφανόπουλου, ώστε να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2000.

Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να υποχρεώθηκε να διευκρινίσει, έμμεσα πλην σαφώς,(στο "Βήμα") ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας "σημαντική παράμετρος είναι ότι η παράταση αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα", ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του για την υποψηφιότητα που θα προτείνει όσο και για τη στάση του στις σχετικές ψηφοφορίες. Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Μ. Εβερτ, Γ. Ράλλης) εμφανίζονται με διαφορετική θέση, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης διαμηνύει με νόημα ότι πρέπει έγκαιρα η ΝΔ να αποσαφηνίσει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για το προεδρικό αξίωμα.

Ο Γ. Ράλλης έσπευσε να δηλώσει ότι ο Κ. Στεφανόπουλος πρέπει να στηριχτεί από όλα τα κόμματα, ενώ ο Μ. Εβερτ ζήτησε να στηριχτεί η υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, αλλά μετά την προσφυγή στις κάλπες. Ταυτόχρονα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε, με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", κατά του Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να γίνει "αυτοκριτική" από τη ΝΔ για την τριετία 1990-93. Ταυτόχρονα, δικαιολογώντας την πρότασή του για επάνοδο του Αντ. Σαμαρά και απαντώντας στην αντίδραση του επιτίμου προέδρου είπε: "Δε θα ήταν μεγάλο λάθος αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο περιθώριο διότι υπήρχε η περίοδος της αποστασίας;".

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και η εκλογή του Προέδρου θα γίνει μετά τις εκλογές, γιατί "ο Κ. Καραμανλής δε θα επαναλάβει το λάθος, τη δεύτερη προδοσία Σαμαρά, ο οποίος το '95 ψήφισε τον Κ. Στεφανόπουλο και διατήρησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία". Ταυτόχρονα, επιμένει ότι ο Κ. Καραμανλής πρέπει να ξεκαθαρίσει εγκαίρως και βέβαια πριν τις εθνικές εκλογές το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσον αφορά τον ίδιο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση και θα τοποθετηθεί, όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, ενώ ισχυρίζεται ότι "δεν αποτελεί προσωπική του επιδίωξη η μετακίνηση στο προεδρικό μέγαρο".

Πάντως, ανεπίσημα από τη Ρηγίλλης σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να είναι ο Κ. Μητσοτάκης ο υποψήφιος που θα προτείνει η ΝΔ, θέση που αν επαληθευτεί θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην "τροχιά προς την εξουσία".

Υπέρ της άποψης να χρησιμοποιηθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για "να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν την κυβέρνηση" τάχθηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος απαντώντας (στον Πλάνετ) στο ερώτημα αν επιδιώκει να προταθεί ο ίδιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν έχω κυνηγήσει ποτέ στη ζωή μου χίμαιρες". Πρόσθεσε, πάντως, ότι "δεν μπορεί η ΝΔ να προτείνει μετά τις εκλογές ποιος θα είναι υποψήφιος". Εμμεσα πλην σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου τάχθηκε και ο Στ. Μάνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Δικομματικό όχημα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Σε μια καλά μελετημένη και οργανωμένη κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της "κοινής γνώμης" προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη, "σηκώνοντας" όσο παίρνει το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η κατευθυνόμενη και συνεχώς τροφοδοτούμενη προεδρολογία αποτελεί το όχημα της κυβερνητικής προπαγάνδας για την εξυπηρέτηση σειράς - και μικροκομματικών - επιδιώξεων και στόχων. Ο Κ. Σημίτης επαναφέροντας, την περασμένη Παρασκευή, την πρότασή του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου, ταυτόχρονα κάλεσε "τα κόμματα της αντιπολίτευσης" να τη στηρίξουν και να αποσυνδέσουν την προεδρική εκλογή από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πιστεύει ότι η ανάδειξη της προεδρικής εκλογής ως κυρίαρχο ζήτημα της προπαγάνδας της το επόμενο διάστημα αποτελεί ένα "προνομιακό πεδίο", που της επιτρέπει αφ' ενός να βρεθούν στο απυρόβλητο οι ολέθριες και αντιλαϊκές επιλογές, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και θα ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι και από την άλλη να "στριμώξει" τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κερδίζοντας, όπως πιστεύει, τις εντυπώσεις και την εικόνα ότι "διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων" και μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια άσκησης πιέσεων, ώστε η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην αποτελέσει αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να παρατείνει τη θητεία της μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εκφραστεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική, μέσω του "συμβολισμού" τής από κοινού υποστήριξης της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου.

Η κίνηση του Κ. Σημίτη είχε τα πρώτα αποτελέσματα στο χώρο της ΝΔ, η οποία έχει περιέλθει σε θέση άμυνας, ενώ τα στελέχη της εμφανίζονται με διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις.

Γενικότερα, πάντως, η προεδρολογία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός δικομματικού καβγά που στρέφεται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων και επιδιώκει να ορθώσει εμπόδια στην αναζήτηση της εναλλακτικής λύσης που ανταποκρίνεται σε αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ