ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διαμορφώσουμε συνεχή αγωνιστική πορεία και δράση

Τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις από τη δράση της Οργάνωσης για τις Ευρωεκλογές του Ιούνη του '99 συζήτησε το καθοδηγητικό όργανο της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Λευκάδας

Εμπιστοσύνη για την - πολλές φορές πια δοκιμασμένη στο καμίνι της πράξης- ορθότητα της πολιτικής του Κόμματος. Νηφάλιος, γόνιμος προβληματισμός για τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέου τύπου δυσκολίες που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο, όχι μόνο, αλλά οπωσδήποτε και εξαιτίας του θετικού, για το ΚΚΕ, εκλογικού αποτελέσματος. Βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για ουσιαστική βελτίωση της δουλιάς τους και για θεαματικά βήματα στα αποτελέσματά της. Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που αβίαστα ξεπηδούσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Μια συνεδρίαση που είχε σαν περιεχόμενο τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις από τη δράση της Οργάνωσης της περιοχής για τις ευρωεκλογές της 13ης του Ιούνη 1999 και στην οποία παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στη σύντομη παρουσίαση της εισήγησης του Γραφείου Περιοχής, ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής, σημείωσε πως "το ποσοστό του ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακό", ενώ "μπορεί να κρατηθεί και να διευρυνθεί", καθώς "εξέλιξη στο καπιταλιστικό σύστημα ομαλή, με συνεχή χειραγώγηση και έλεγχο των εντάσεων και των αντιθέσεων, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή και ο κοινωνικός ιστός, αλλά όλα να λειτουργούν μέσα από διαδικασίες ταξικής συνεργασίας, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρχουν καθημερινά οι ευκαιρίες στο ΚΚΕ να δοκιμάζει την πολιτική του στις εξελίξεις και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μαζών όπως και στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής". Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στο αναλυτικό πρόγραμμα δράσης, που για κάθε μέτωπο πάλης υπήρχε στην εισήγηση και σημείωσε την αναγκαιότητα "να διαμορφώσει η Οργάνωση μια συνεχή αγωνιστική πορεία και δράση" στο επόμενο διάστημα, προχωρώντας προς τις εθνικές εκλογές.

Πλούσια εμπειρία

Σημαντικές ήταν οι εμπειρίες που κατατέθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

- Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη να συνεχίσει η Οργάνωση να προσανατολίζεται στη δουλιά στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσανατολισμός που έχει αρχίσει ήδη πολλαπλά να αποδίδει.

- Ευνοϊκό κρίνεται το έδαφος για νέες στρατολογίες και συγκρότηση νέων ΚΟΒ. Ηδη υπάρχουν πρώτα αξιόλογα αποτελέσματα, π.χ. στην Κέρκυρα, και χρειάζεται άμεσα να μελετηθεί συγκεκριμένα, μια που υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι φίλοι του Κόμματος, που δούλεψαν ενεργά για την επιτυχία του ΚΚΕ, ήταν πολλαπλάσιοι από τα κομματικά μέλη.

- Πείρα που αξίζει να μεταδοθεί βγαίνει από τα θεαματικά αποτελέσματα που υπήρξαν από τη συστηματική δουλιά σε συγκεκριμένους κλάδους, π.χ. ναυτεργάτες στην Κέρκυρα, ιματισμός στο Αγρίνιο κλπ.

- Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η βοήθεια που έδωσαν στο Κόμμα οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Κινήσεις, για παράδειγμα σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα, επόμενα η παραπέρα διεύρυνσή τους και η μονιμοποίηση της λειτουργίας και της δράσης τους - που πρέπει συγκεκριμένα και σύντομα να επιδιωχτούν - θα αποδειχθούν πολλαπλά ωφέλιμες για το κίνημα.

- Ο όχι ευκαταφρόνητος αριθμός περιοδειών που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές, έδειξε την ύπαρξη ενός καλού κλίματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ομιλιών και περιοδειών για όλο το καλοκαίρι, στο βαθμό που εκπληρωθεί με συνέπεια, είναι σε θέση να διατηρήσει και να αυξήσει το θετικό του κλίματος, παρά τις προσπάθειες που ασφαλώς θα καταβάλλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για το αντίθετο.

- Οξυμένο στην περιοχή το πρόβλημα με τους οικονομικούς μετανάστες. Να βγούμε συγκροτημένα και επίμονα με τις θέσεις μας, να τις εκλαϊκεύσουμε, να ανοίξουμε μέτωπο απέναντι στις λαθεμένες απόψεις και θεωρίες.

- Αυξάνονται οι απαιτήσεις της ιδεολογικής δουλιάς και της προπαγάνδας. Τα μέλη του Κόμματος πρέπει τώρα να απαντάνε στο ερώτημα, γιατί το Χρηματιστήριο δεν είναι ανάπτυξη!

Πώς να δουλεύουμε για το Μέτωπο

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και αναφερόμενη στο Μέτωπο και στο τι πρέπει να γίνει, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε, μεταξύ άλλων: "Στο 15ο Συνέδριο είχαμε πει ότι το Μέτωπο θα φτιαχτεί με όρους κινήματος. Δε θα είναι μαζικό κίνημα το ίδιο βεβαίως, δε θα είναι μια μαζική οργάνωση, αλλά θα ξεπηδήσει μέσα από την ταξική πάλη. Ο κόσμος αρχίζει και βλέπει τη λογική του Μετώπου. Είναι καλό αυτό; Είναι. Πώς, όμως, το καταλαβαίνει ο κόσμος το Μέτωπο; Πρέπει να τον βοηθήσουμε να το καταλάβει σωστά. Αν δεν τον βοηθήσουμε, σύντροφοι, να το καταλάβει και το στραβοκαταλάβει και Μέτωπο δε θα κτίσουμε και αν το κτίσουμε δε θα είναι αυτό που θέλουμε.

Χρειάζεται, λοιπόν, το κάθε κομματικό όργανο, στην περιοχή και στο νομό να κάνει εδώ ολοκληρωμένη δουλιά. Να την αναφέρω επιγραμματικά: Σε ποια γραμμή συσπείρωσης στην εργατική τάξη; Αυτό που λέμε αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό σε τι μεταφράζεται; Σε ποια γραμμή στην αγροτιά; κλπ. Μετά, όλα αυτά τα στρώματα πώς θα διαμορφώσουν ενιαία συνείδηση; Να επικεντρώσουμε, δηλαδή, σε αιτήματα που συσπειρώνουν και τον εργάτη και τον μικρομεσαίο και τον αγρότη. Οχι κουτάκια τα κινήματα. Ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να συσπειρώνονται όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό θα πει Μέτωπο.

Μετά να σκεφτόμαστε: Αυτή η γραμμή ακόμα δε συσπειρώνει κόσμο. Τι έκπτωση θα κάνω; Εκπτωση, όχι για να γίνω χυλός, για να μαζεύω ψήφους, αλλά γιατί δε σηκώνει το επίπεδο του κινήματος όλη τη γραμμή μου. Π. Χ. με το θέμα του ΝΑΤΟ. Εμείς τι θέση έχουμε: Η Ελλάδα πρέπει να συγκρουστεί και να βγει από το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όμως, λέμε και διάλυση του ΝΑΤΟ. Πρέπει να παλεύεις ολοκληρωμένα αυτό το θέμα. Γιατί το να βγει μόνη της η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα. Αλλά και από την άλλη μεριά να λες μόνο διάλυση του ΝΑΤΟ, ε πώς θα διαλυθεί αν σε εθνικό επίπεδο δε δημιουργήσεις όρους σύγκρουσης και αδυνατίσματος του ΝΑΤΟ. Ομως στο κίνημα Ειρήνης για να 'ρθει κάποιος και να τον βάλεις σ' ένα όργανο δε χρειάζεται να υιοθετεί όλη τη θέση σου. Κατ' αρχήν πρέπει να υιοθετεί τη θέση ότι το ΝΑΤΟ είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών, να συμφωνεί για την αντίσταση. Δε συμφωνεί με τη συνολική ρήξη; την επαναστατική ρήξη; Ας έρθει και ας προβάλει τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Εγώ σαν Κόμμα με την αυτοτελή μου δουλιά θα βαθαίνω αυτό το ζήτημα.

Για να λυθεί, όμως, αυτό και άλλα παρόμοια ζητήματα πρέπει η ΚΟΒ και τα όργανα να συνεδριάζουν και να λένε: Βάζω στο κίνημα αυτό το θέμα. Βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Εδώ κάνω πίσω, εδώ δεν κάνω. Με τίποτα. Διότι άμα κάνω πίσω εδώ σημαίνει συμβιβασμό που ρίχνει το κίνημα πίσω. Εδώ θα πάω μόνος μου στην αρχή, θα συγκρουστώ με όλους τους άλλους. Εδώ θα επιλέξω να κάνω ένα βήμα πίσω, για να βρεθώ μ' άλλους. Αν, σύντροφοι, το κάθε όργανο, αλλά και η κάθε ΚΟΒ μαζί με τους οπαδούς δεν κατακτήσει την ικανότητα να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα τότε η υπόθεση του Μετώπου θα στέκει στον αέρα. Εμείς πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σταθεροί και ταυτόχρονα ευέλικτοι. Και αυτό βέβαια είναι θέμα ωριμότητας και ποιότητας".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Να κρατήσουμε το καζάνι ζεστό... "

"Να κρατήσουμε το καζάνι ζεστό..." μια φράση που βρέθηκε πολλές φορές στα χείλη των ομιλητών στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με θέμα τις "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών". "Να κρατηθεί το καζάνι ζεστό..." και "ξύλα" είναι η αγωνιστική καθημερινή μας δράση συμπλήρωσε εύστοχα ο γραμματέας της οργάνωσης Τηλέμαχος Δημουλάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αγωνιστική αισιοδοξία που σχεδιάζει με συνέπεια και μεθοδικά διαμορφώνει συνειδήσεις και ανατρέπει συσχετισμούς, ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση.

Η εισήγηση του Γραφείου Περιοχής πρώτα απ' όλα επιβεβαιώνει από τα αποτελέσματα και από την πείρα της δράσης ένα παλιότερο συμπέρασμά της πως "... και στην Κρήτη υπάρχουν δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν για την αλλαγή της κατάστασης...". Σήμερα διαπιστώνεται πως "οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι οι δυνάμεις έγιναν πιο πολλές και μπορεί εύκολα να το τεκμηριώσει κανείς αν μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, την άνοδο που είχε το ΚΚΕ, τις ανακατατάξεις στην εκλογική δύναμη των υπόλοιπων κομμάτων, τις διεργασίες που έχουν γίνει στις λαϊκές συνειδήσεις τα τελευταία χρόνια...".

Οι κομμουνιστές της Κρήτης έχουν κάθε λόγο να φτάνουν σε αυτές τις διαπιστώσεις, αφού "το κόμμα αυξήθηκε σε όλους τους νομούς και καταγράφεται στο νησί σαν μια σταθερά ανερχόμενη πολιτική δύναμη".

Ενα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από αυτά τα αποτελέσματα "είναι πως έγιναν πολλοί περισσότεροι αυτοί που αναζητούν μια πολιτική διέξοδο, έξω από την καθιερωμένη λογική του δικομματισμού με την εναλλαγή των δύο αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση". Ταυτόχρονα ένα άλλο άμεσο συμπέρασμα είναι "πως έγιναν πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπήκαν στη λογική αναζήτησης μιας άλλης πορείας για τη χώρα, που βλέπουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα της πάλης για να αλλάξουν τα πράγματα και μέσα σ' αυτούς δυνάμωσε ο πυρήνας εκείνων που απορρίπτουν αγωνιστικά τους μονόδρομους της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ, τα κηρύγματα του ραγιαδισμού και της υποτέλειας, αυτοί που στην αναζήτηση της φιλολαϊκής διεξόδου βλέπουν πλέον με "καλό μάτι" την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, παρά τις συγχύσεις και αμφιβολίες που έχουν ακόμα, στο πώς και με ποιους μπορεί να προχωρήσει".

Σταθερός προσανατολισμός στους αγώνες

Είναι κοινή διαπίστωση των στελεχών της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ ότι για την άνοδο του εκλογικού ποσοστού μέτρησαν ταυτόχρονα παράγοντες όπως "οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια στο νησί, οι συσπειρώσεις που πέτυχαν σ' αυτές και στο άνοιγμα που έγινε στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι κεντρικές πρωτοβουλίες του Κόμματος, το καλό και πλατύ ψηφοδέλτιο, η δουλιά των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ". Στην εισήγηση τονίζεται πως "αυτό που διαμόρφωσε το κατάλληλο κλίμα για να έρθουν σταθεροί και συνειδητοί ψήφοι στο Κόμμα και να δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για θετικά αποτελέσματα και μελλοντικά είναι ο σταθερός προσανατολισμός για ανάπτυξη λαϊκών αγώνων και κινημάτων, η επιμονή στη γραμμή της εναντίωσης και ρήξης με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η προσπάθεια να προβληθεί ο ταξικός τους χαρακτήρας, η ανάγκη σύγκρουσης με την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν και τη συναινετική στάση των υπολοίπων".

Οπως διαπιστώνεται για τις καινούριες ψήφους "ο κύριος όγκος είναι ψήφοι που έρχονται για πρώτη φορά στο Κόμμα μετά από ώριμη σκέψη και εκτίμηση του θετικού ρόλου του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις". Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν "μεγαλύτερα κέρδη από φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και σε ορισμένες περιοχές από γυναίκες. Ψήφους επίσης πήρε το Κόμμα από τη νεολαία και ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι συγκροτημένες οι δυνάμεις της ΚΝΕ και έχουν κάποια παρουσία".

Στη δράση...

Ουσιαστικό συγκεκριμένο και προσανατολισμένο στα προβλήματα των εργαζομένων είναι το Πρόγραμμα Δράσης της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζει να "ξαναπάμε σε τόπους δουλιάς, σε χωριά και να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα, τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος". Και παρακάτω επίσης τονίζει: "Εχει σημασία να μας ξαναδεί ο κόσμος ότι συνεχίζουμε, δεν τον ξεχάσαμε".

Οσον αφορά το σχέδιο της δράσης πρώτη θέση έχει η "πολύμορφη αυτοτελής δράση του Κόμματος ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, τις βάσεις... να μην υπάρξει εφησυχασμός στο λαό". Αποφασίστηκε να οργανωθεί μια παγκρήτια κινητοποίηση έξω από τη βάση της Σούδας την Κυριακή 18 Ιούλη. Ταυτόχρονα, υψηλό ενδιαφέρον προκαλούν τα ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις της "Ολυμπιακής". Δε διαφεύγει ακόμα της προσοχής "η επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό, η καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, το ωράριο κλπ". Επίσης η επικαιρότητα στην παιδεία "πείθει και τους πιο δύσπιστους για τις επιδιώξεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεσήκωσε τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών". Επίσης, όπως διαπιστώνεται, "όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις για τις περικοπές κονδυλίων, τις ελλείψεις προσωπικού, για τις ιδιωτικοποιήσεις". Η κατανόηση επίσης του ρόλου και του χαρακτήρα του ΠΑΜΕ είναι ζωτικής σημασίας. Τα αγροτικά ζητήματα επίσης προβλέπεται να οδηγήσουν άμεσα σε αγώνες συνδεδεμένα με "τη γενικότερη πάλη κατά των επιλογών της ΕΕ".

Χαμένοι είναι... οι αγώνες που δε γίνονται

Η συζήτηση ήταν πλούσια σε προβληματισμούς και ιδέες, που, να οδηγούν στη βελτίωση της δουλιάς και την ανάπτυξη των αγώνων. Ακούστηκαν διαπιστώσεις όπως "ο δικομματισμός πήρε τα χαμηλότερα ποσοστά της 20ετίας" και εκτιμήσεις πως "η ψήφος στο ΚΚΕ ήταν ψήφος συνειδητή και εμπιστοσύνης στη δράση του Κόμματος". Σχεδόν κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως "οι ψήφοι θα κρατηθούν και ίσως θα αναπτυχθούν μόνο με την αγωνιστική δράση". Εκτιμήθηκε επίσης πως η επιρροή του Κόμματος μεγάλωσε πολλαπλάσια από τα εκλογικά του ποσοστά και ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση αυτής της μοναδικής αντίθετης φωνής.

Αναδείχτηκαν τα ειδικά προβλήματα τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως τα σοβαρά προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή των μεμονωμένων εργαζομένων στις βιοτεχνίες. Επίσης αναλύθηκαν και τα ειδικά προβλήματα των αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ και ακούστηκαν προτάσεις για έγκαιρη δράση. Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως "χαμένοι είναι... οι αγώνες που δε γίνονται".

Η βελτίωση της δουλιάς των ΚΟΒ είναι όπως επισήμαναν πολλοί ομιλητές η μοναδική εγγύηση για τη μελλοντική ανάπτυξη του Κόμματος. Ταυτόχρονα ειδικό βάρος της βοήθειας και της δράσης πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της ΚΝΕ.

Στο δοκιμαστήριο της πράξης

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Μ. Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο κλείσιμο τονίστηκε πως οι κομμουνιστές δε δουλεύουν με κριτήρια εκλογικών αναμετρήσεων μόνο, αλλά καθημερινά με επιμονή και σταθερότητα στη δράση επιχειρούν τις αλλαγές των συνειδήσεων που οδηγούν στις ανατροπές των συσχετισμών. Διαπιστώθηκε πως πρέπει να ανεβεί η ποιότητα της καθοδηγητικής δουλιάς έτσι που να ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση του κομματικού μέλους. Προέχει γι' αυτό η διαμόρφωση ολοκληρωμένου συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίστηκε πως αυτό που ενοχλεί κύρια τον ιμπεριαλισμό δεν είναι τόσο το εκλογικό ποσοστό, όσο οι θέσεις του ΚΚΕ και η επιρροή τους στον κόσμο.

Επίσης η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα στα λεγόμενα "μεγάλα" και "μικρά" κόμματα, αλλά ανάμεσα σε εκείνα που εξυπηρετούν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και αυτά που υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πέρα από τις γενικές διακηρύξεις, εκεί που δοκιμάζονται οι "εχθροί και φίλοι" είναι στο "δοκιμαστήριο της πράξης". Εκεί, στην πάλη, κτίζονται και οι συμμαχίες και οι συνεργασίες και καθορίζονται και τα ανοίγματα του Κόμματος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Ανασταλτικός παράγων στην ανάπτυξη της οικονομίας

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του λεγόμενου "μικρού Χρηματιστηρίου", όπου θα συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η δυνατότητα αύξησης των μελών των ΔΣ των ΔΕΚΟ, γεγονός που ανοίγει το παράθυρο του πλήρους ελέγχου από τους ιδιώτες των δημόσιων επιχειρήσεων. Παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,σημείωσε αρχικά ότι "το Χρηματιστήριο αποτελεί ένα κερδοσκοπικό κέντρο, που καμιά σχέση δεν έχει με την παραγωγή", τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη θέση εκείνων που λένε ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να λειτουργεί αναπτυξιακά".

Αναφερόμενη στους στόχους του εν λόγω νομοσχεδίου, η Μαρία Μπόσκου επισήμανε ότι "στόχος του είναι να καταστεί ευνοϊκότερη η χρηματιστηριακή αγορά για τα ξένα κεφάλαια", ενώ "αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το χρηματοδοτικό πρόβλημα των ΜΜΕ δε λύνεται με την είσοδο πολύ λίγων στη χρηματιστηριακή αγορά. Ενισχύεται μια μικρή κατηγορία ΜΜΕ. Η μεγάλη μάζα αφήνεται στην τύχη της. Τα προβλήματά τους μάλιστα θα ενταθούν ενόψει της έλευσης του ΕΥΡΩ". Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, τη "δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας, του λεγόμενου "επιχειρείν"", προσθέτοντας ότι το επιχείρημα πως η είσοδος ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική, αν δει κανείς τι γίνεται με τις ήδη εισηγμένες εταιρίες, καταλήγοντας στο ότι το επενδυτικό κοινό, και κυρίως οι μικρομέτοχοι, δε διασφαλίζονται από τα κερδοσκοπικά παιγνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ στις ρυθμίσεις για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ, όπου αναφέρονται άρθρα του νομοσχεδίου, λέγοντας πως "ουσιαστικά διευκολύνεται η διαδικασία μετατροπής των Δημόσιων Επιχειρήσεων σε ΑΕ", ενώ "το γεγονός της δυνατότητας διεύρυνσης του αριθμού των μελών των ΔΣ δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αποκτήσουν ακόμα και την πλειοψηφία" και παράλληλα καθιστά "διακοσμητική την παρουσία των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων". Επισήμανε επίσης, ότι με τις διατάξεις του νόμου επιχειρείται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση κάθε δημόσιου η κοινοβουλευτικού ελέγχου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις που οι ιδιώτες έχουν το 25% ή μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και ως προς τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφερόμενη στα άρθρα που αφορούν τη διώρυγα της Κορίνθου, η Μαρία Μπόσκου υποστήριξε ότι προετοιμάζεται η παράδοση μιας ακόμα επιχείρησης στους ιδιώτες, ζητώντας την ύπαρξη ουσιαστικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού, διαπλάτυνσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εισηγητής της Ι. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "τομή στην ελληνική οικονομία", όσον αφορά τη δημιουργία του "μικρού Χρηματιστηρίου", ενώ όσον αφορά τα μέτρα για τις ΔΕΚΟ σημείωσε ότι προσδίδουν ευελιξία στις επιχειρήσεις. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ λέγοντας ότι είναι "επίκαιρο και αναγκαίο". Τον προτεινόμενο νόμο καταψήφισαν ακόμα ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΣΥ
ΟΧΙ στις αρνητικές εξελίξεις στα ΜΜΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΗΕΑ κατά της διοίκησης της ΕΡΤ

Η έντονη ανησυχία του δημοσιογραφικού κόσμου για τις αρνητικές εξελίξεις, που συντελούνται στον επαγγελματικό μας χώρο με την ασυδοσία των εργοδοτών - μεγαλοεκδοτών, αλλά και της διοίκησης της κρατικής ΕΡΤ, με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, εκφράστηκε χτες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συζήτηση, πρόβαλε η αναγκαιότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα με το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αποφασίστηκε να προετοιμαστεί ο κλάδος και ενόψει της υπογραφής νέας ΣΣΕ, τόσο για τα εργασιακά - μισθολογικά, όσο και για τα ασφαλιστικά ζητήματα, με περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, όσο και με σχετικές συζητήσεις - ημερίδες που θα οργανώσει η ΠΟΕΣΥ. Οι μεγαλοεκδότες με τις νέες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην έκδοση και την κυκλοφορία των εφημερίδων καταργούν ωράρια, αφήνουν απλήρωτη εργασία δημοσιογράφων, ενώ εκβιάζουν αλλαγή των όρων εργασίας και αμοιβής (με δελτίο παροχής υπηρεσιών και κατάργηση της πλήρους απασχόλησης), εξελίξεις που στο ΓΣ της ΠΟΕΣΥ χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες που δεν πρέπει να περάσουν. Για το ασφαλιστικό, αναφέρθηκε πως ο κλάδος πρέπει να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προωθούμενες αρνητικές αλλαγές που οδηγούν, εφ' όσον περάσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σε δραστική μείωση των συντάξεων.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ,με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες του ΔΣ της ΕΡΤ που επιχειρεί να επιβάλει την κάρτα εισόδου, αναφέρει πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους, όπως επιδιώκει η διοίκηση της ΕΡΤ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζει σχετικά τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ για την κατάσταση που δημιουργείται σε βάρος των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως η τελευταία αναλαμβάνει τις ευθύνες για ό,τι προκύψει.

Τέλος, ομόφωνα καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη περικοπή μισθών των συμβασιούχων της ΕΡΑ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Ραδιοτηλεόρασης και ζητείται από το ΔΣ της ΕΡΤ να ανανεώσει τις συμβάσεις. Ενώ καταγγέλλεται και η προωθούμενη συρρίκνωση της ΕΡΑ-5 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς

Αύριο στις 8.30 μμ συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μαζί με μαζικούς φορείς

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και τους λαούς της περιοχής,πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 8/7,στις 8.30 μμ,στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και άλλων μαζικών φορέων, καθώς και Κούρδων αγωνιστών, που ζουν στην πόλη.

Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Πάτρας με κεντρικά αιτήματα: Την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν, την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και την ειρήνη στα Βαλκάνια, με την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής από το Κόσσοβο.

Εξάλλου, οι φορείς που οργανώνουν τη συγκέντρωση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι,στα γραφεία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης, Β. Ασπρούλια, Κανάρη 48-52, 5ος όροφος.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Περιοδεία πραγματοποιείται στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη, αύριο Πέμπτη, 8/7, στις 9 πμ,από αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς καλεί τους φίλους του Κόμματος σε σύσκεψη - συζήτηση σήμερα Τετάρτη, 7 Ιούλη και ώρα 7 μμ, στα γραφεία της (πλ. Αϊ - Γιώργη) με θέμα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα".
Ανακοίνωση - διευκρίνιση

Από τον υποστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Χ. Κωνσταντινίδη πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση - διευκρίνιση:

"Κύριε Διευθυντά,

Εξ αφορμής του σκανδάλου των δωροδοκιών της LITTON και προς αποφυγήν ενδεχόμενης παρεξηγήσεως, επιθυμώ να σας διευκρινίσω ότι:

α) Ουδεμία σχέση έχω με τον φερόμενο ως αναμεμειγμένο στο σκάνδαλο της LITTON κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, και απλώς πρόκειται περί συνωνυμίας.

β) Επίσης διευκρινίζω ότι ουδεμία συγγένεια ή γνωριμία έχω με το εν λόγω πρόσωπο.

γ) Καίτοι θεωρώ αναγκαίον τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδικάζω την πρακτική των δωροδοκιών οπλεμπόρων και αξιωματούχων του Δημοσίου, προς υπογραφήν των συμβολαίων.

δ) Από της αποστρατεύσεώς μου εργάζομαι αφιλοκερδώς υπέρ της Ειρήνης του Αφοπλισμού και της μη χρήσεως βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ