ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δεν χρειαζόταν βέβαια η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν, για να καταλάβει κανείς αν ζει καλά, ή όχι, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει γύρω του. Τα στοιχεία όμως, που ήρθαν προχθές από τις Βρυξέλλες δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για το σημερινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και για τη δυναμική των εξελίξεων. Δυναμική που αφορά τόσο στις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές επιλογές, όσο και στις επιλογές των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των ίδιων λαών που βλέπουν ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύσσεται και εξελίσσεται όχι απλώς μακριά από τις ανάγκες τους, αλλά ενάντια σ' αυτές τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

Το θέμα που προκύπτει από την ανάγνωση των στοιχείων της Eurostat, είναι το αν η σύγκρουση που διαφαίνεται αναπόφευκτη θα εκτονωθεί στα πλαίσια ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου όπως επιθυμούν οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου και μεθοδεύουν οι κεντροαριστερές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, ή θα μπολιάζεται με τα χαρακτηριστικά της ρήξης με τις κυρίαρχες επιλογές και της ανατροπής. Ετσι κι αλλιώς, το χτένι πλησιάζει στον κόμπο.

Αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση της φτώχειας, επέκταση της εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ένταση της εκμετάλλευσης, προκλητική κατανομή του πλούτου, επίθεση κατά των θεμελιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτυπώνονται στα στοιχεία αυτά δίνοντας το περίγραμμα του προσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενός προσώπου που χρωματίζεται και ολοκληρώνεται με τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.

* * *

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από ένα διάστημα στασιμότητας στο επίπεδο του 9,4%, άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Το Μάη έφθασε στο 9,5% ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε στη Γερμανία ότι η άνοδος συνεχίστηκε και τον Ιούνιο με πρόβλεψη νέας ανόδου και τον Ιούλιο.

Η φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη το 18% του συνόλου των εργαζομένων στα κράτη - μέλη έχουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου εθνικού όρου, που θεωρείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "όριο της φτώχειας". Βέβαια ο όρος "φτώχεια" χρησιμοποιείται επίτηδες και παραπλανητικά για να συγκαλύψει την πραγματική ουσία της εκμετάλλευσης, αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτή η κατανομή του πλούτου. Ομως και η "φτώχεια" έχει τις δικές της "προνομιακές" περιοχές, εκεί όπου η εκμετάλλευση των εργαζομένων από το ντόπιο κεφάλαιο συμπληρώνεται από την εκμετάλλευση των χωρών που είναι σε υποδεέστερη θέση από τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Ετσι στην Πορτογαλία το ποσοστό είναι 24%, στην Ελλάδα και την Ιρλανδία 21%, στην Ισπανία 19%. Ομως αυτό που εμφανίζεται τώρα είναι η επέκταση του φαινομένου και στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα της ΕΕ, αφού στη Βρετανία φθάνει το 20%, στην Ιταλία 19%, ακόμη και στη Γερμανία 18%.

Πιο καθαρά παρουσιάζεται η κοινωνική ανισότητα στο ότι το 10% των πλουσιότερων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχει το 24% του συνολικού πλούτου, ενώ το 10% των φτωχότερων κατέχει μόλις το 2,6%.

* * *

Στο άλλο σκέλος αυτής της έρευνας, στο "Ευρωβαρόμετρο", παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης δημοσκόπησης που γίνεται κάθε έξι μήνες σ' όλα τα κράτη - μέλη και αφορά στη γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδώ παρατηρείται μια σταθερά αυξανόμενη δυσαρέσκεια, αλλά και αντίθεση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, μόλις το 49% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Κοινότητα και το 44% εκτιμά ότι η ένταξη αυτή ήταν επωφελής. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 54% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ποσοστό κατά 13 μονάδες μεγαλύτερο απ' ό,τι το περασμένο Φθινόπωρο.

Οπως γίνεται φανερό, σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα αμφισβήτησης, αντίστασης, ως και άρνησης των βασικών επιλογών της, που συνεχώς αυξάνεται και μπορεί να γίνει πλειοψηφικό. Αυτό το ρεύμα διαμορφώθηκε μέσα από τις ίδιες τις εμπειρίες των εργαζομένων, των πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων αλλά και μέσα από το κίνημα αντίστασης που αναπτύσσεται αλλού με ταχύτερους, αλλού με πιο αργούς ρυθμούς.

* * *

Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της διαφαινόμενης σύγκρουσης είναι αφ' ενός η συνεχής ανάπτυξη των αγώνων αμφισβήτησης της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο σύνολό της, η συντονισμένη κοινωνικοπολιτική δράση των λαϊκών μαζών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο αλλά και η πολιτική τους συνειδητοποίηση που θα διαλύει τις αυταπάτες των "εκσυγχρονισμών" και των "μεταρρυθμίσεων" και θα ενισχύει την προοπτική της ρήξης και της σύγκρουσης. Με στόχο μια Ελλάδα του λαού της, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προόδου, μια Ευρώπη που δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη του πολέμου, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ανεργίας, την Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το θέμα είναι αν η σύγκρουση που διαφαίνεται αναπόφευκτηθα εκτονωθεί, στα πλαίσια ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου όπως επιθυμούν οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου και μεθοδεύουν οι κεντροαριστερές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, ή θα μπολιάζεται με τα χαρακτηριστικά της ρήξης με τις κυρίαρχες επιλογές και της ανατροπής. Ετσι κι αλλιώς, το χτένι πλησιάζει στον κόμπο

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝΑΘΗΝΑ"
Δάνειο - θηλιά για τους δημότες

- Και νέο δάνειο για το Δήμο Αθηναίων. Ποιοι οι λόγοι;

- Κατ' αρχάς, με αφορμή τη σύναψη του νέου δανείου, ύψους 19 δισ. δρχ. και τη συζήτηση για τους όρους του, αντικειμενικά οι παρατάξεις που δρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασαν και τις θέσεις τους για τα οικονομικά του δήμου και κατά προέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο δανεισμός ένα ζήτημα που το απορρίπτουμε από θέση αρχής. Μπορεί ο δανεισμός να χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση έργων υποδομής, για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος π.χ. ηλεκτροφώτισης, απαλλοτρίωσης οικοπέδων ή κτιρίων για δημιουργία πρασίνου ή χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού των κατοίκων κλπ.

- Πρόκειται στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων για κάτι τέτοιο;

- Ο δήμαρχος, επανειλημμένα τονίζει ότι βρήκε χρέος από την προηγούμενη δημοτική αρχή (Εβερτ) και γι' αυτό σύναψε το δάνειο (25 δισ. δρχ.) τόσο της προηγούμενης θητείας του, όσο και της τωρινής με σκοπό να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και να τον καταστήσει οικονομικά αυτοδύναμο, εντός οκταετίας, όπως προβλέπει.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει προβεί σε υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών, τελών τραπεζοκαθισμάτων και άλλων. Από την άλλη, πιστός στο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ, για λιγότερο κράτος και άρα λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, ανέχεται την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση πόρων προς την ΤΑ από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, την προηγούμενη τετραετία, πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ετσι εγκατέλειψε χωρίς μάχη (και είναι ειρωνεία ο τίτλος της παράταξής του "Μάχη για την Αθήνα") κονδύλια που οφείλει η κυβέρνηση στο δήμο, ύψους 100 δισ. και διεκδικεί μόνο 18 και αυτά στα λόγια.

- Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αυτής της πολιτικής;

- Φυσικά ο δημότης. Ο εργαζόμενος που βλέπει ότι δε γίνεται κανένα έργο υποδομής που θα βελτιώνει πραγματικά τη ζωή του. Τα λεφτά και του προηγούμενου και του τωρινού δανείου θα δοθούν ουσιαστικά για τη συντήρηση της ίδιας άθλιας κατάστασης της πόλης.

- Ποια η στάση της αντιπολίτευσης;

- Η παράταξη του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ (Μπέης) συντάχθηκε πλήρως με τον Αβραμόπουλο και ψήφισε αυτήν τη λογική. Ο συνδυασμός της "Κεντροαριστεράς" άσκησε κριτική στη δημοτική πλειοψηφία, αλλά άφησε στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική που στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η "Συμπαράταξη" εκτός από την ολοκληρωμένη κριτική της, πρότεινε: 1) Να τεθεί η δημοτική αρχή επικεφαλής διεκδίκησης των όσων οφείλει η κυβέρνηση στο δήμο. 2) Αναδιοργάνωση και παραγωγική λειτουργία των υπηρεσιών ώστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να εισπραχθούν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών του δήμου και ταυτόχρονη μείωση ανάθεσης δημοτικών έργων σε ιδιώτες. 3) Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. 4) Απαίτηση για διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης που κυμαίνεται στο εξευτελιστικό 2,5% του συνόλου του προϋπολογισμού. 5) Εργα ουσίας και όχι δαπανηρά κέντρα βιτρίνας. 6) Διεκδίκηση και διαχείριση των προγραμμάτων της ΕΕ από το δήμο για τη λύση λαϊκών προβλημάτων χωρίς ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και ανατροπές των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Θ. Μπ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνήλθε χτες και συζήτησε ολοκληρωμένο έγγραφο - ανάλυση για τη λεγόμενη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, την επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις επιπτώσεις στο Κυπριακό (σελίδα 8).

ΚΟΣΣΟΒΟ: Πυρκαγιές από άνδρες του UCK σε σπίτια τσιγγάνων και Σέρβων. Ξυλοδαρμοί Σέρβων γιατρών. Κι όμως, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες πως η κατάσταση ασφαλείας "προοδευτικά βελτιώνεται"... (σελίδα 10).

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Λονδίνου "London Times", εφηύρε σκοπίμως νέο "επιχείρημα", για να μην επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αποτελούν για την Αγγλία "απαγορευτική προϋπόθεση" για την ανέγερση του Μουσείου και επομένως για την επιστροφή των Μαρμάρων! (σελίδα 23).

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ χώρος της Αθήνας, ο οποίος προορίζεται για κοινόχρηστο πράσινο, κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση από τους Αμερικανούς. Η αμερικανική πρεσβεία μεθοδεύει την οικοδόμησή του, προκειμένου να στρατωνίζει εκεί πεζοναύτες και πράκτορες (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ